Samo najbolji, odabrani recepti!!!

petak, veljače 28, 2014

Pogačice sa tikvicama i sirom

Sastojci:
Tijesto
 -1 i po šoljica brašna
-1/2 šoljice integralnog brašna
-50 gr putera
-3/4 šoljice mlijeka
-2 kašike jogurta
-1/2 kašikice praška za pecivo  
-malo soli
-1-2 kašike kukuruznog brašna za pobrašniti radnu površinu
-1 šoljica = 250 ml
Punjenje
 -1 manja tikvica (195 gr)
-2 kašike ricotta sira
-1/2 kašičice češnjaka u granulama
-1/2 kašićice sjemenki susama
-1jaje
- malo tucane ljute paprike  
-malo sjeckanog peršuna
-1 protisnuto čehno češnjaka  
-soli i bibera (friško mljevenog)  
-ribanog kozjeg sira
Priprema
Prosijati brašno s praškom za pecivo i malo soli, staviti ga u zdjelu te umiješati narezani puter...
Napraviti malu udubinu u brašnu te dodati mlijeko i jogurt, dobro izmiješati / umijesiti tijesto (ja sam to sve strpala u mikser par minuta). Tijesto mora biti fino mekano i lako za raditi.
Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljati tijesto na velicinu 24×36cm (ne pretanko)...
Preko tijesta u vrlo tankom sloju razmazati fil koji se ranije pripremio (naribana tikvica i malo ocijeđena, ricotta sir, češnjak u prahu, so i biber, jaje, prstohvat ljute tucane paprike, sitno nasjeckanog peršuna i protisnuti češnjak).
Kad ste tijesto namaže filom preko svega naribati tvrdi kozji sir, urolati i nasjeći na kriškice.
Posložiti u pekačim papirom obložen pleh/tepsiju... Peći oko 20-ak minuta u zagrijanoj rerni (180 - 200).

Više »

Brze, pohovane, super sočne pileće filete

Sastojci:
-500 g pilećeg filea
-80 g brašna
-50 g škrobnog brašna (gustina)
-kašičica crvene, mljevene paprike
-1 čehno protisnutog češnjaka
-kašičica Vegete
-so, biber
-1,5 dljogurta
-1 jaje
-prezle za paniranje
-ulje za prženje
Priprema:
Pileći file narezati na tanje šnicle, bez da se batom rastanjujue, lagano ih posoliti sa svake strane.
U većoj zdjeli pomiješati brašno, gustin,crvenu papriku, češnjak,Vegetu, biber, jaje i jogurt, miješati žicom dok god se ne dobije fina glatka smjesa bez grudvica. Piletinu ravnomjerno uroniti u smjesu, pokriti posudu folijom i ostaviti piletinu u frižideru najmanje 30 min, što duže odstoji tim bolje.
Nakon što je odstajala, viljuškom vaditi komade pilećih prsa zajedno sa smjesom i uvaljati u prezlu.U tavi zagrijati ulje, stavljatie panirane komade piletine i peći sa svake strane oko 5 min.dok se ne porumene. Pečene izvaditi na kuhinjski papir da bi se ocijedio višak masnoće.
Poslužiti uz razne priloge po želji i finu sezonsku salatu.

Više »

Pole od krompira

U nastavku je super jednostavan starinski recept, + ne treba puno sastojaka, može poslužiti za brzi ručak, mi krompri pole najčešće pravimo kada smo na vikendici ili kada nam je mrsko kuhati .:)
Sastojci:
- 1,2-1,5 kg krompira srednje veličine
-80 g suhe slanine ili suhog mesa
-1 kašikica Vegete
-2-3 kašike ulja
Priprema:
Krompir u ljusci dobro oprati i po dužini prerezati na pola. Površinu krompira posuti Vegetom i nakapati s malo ulja ili staviti putera
Staviti na blago nauljen lim i peći u rerni zagrijanoj na 180-200°C oko 40 minuta.
Po želji, pred kraj pečenja po površini krumpira složiti slaninu narezanu na ploške i još kratko peći.
Pole od krumpira poslužiti uz salatu po želji.
Pred kraj pečenja  na pole se mogu staviti i ploške polumasnog sira (trapista, gaude ili edamera).
Više »

Truffles - Sitni Kolaćići

Sastojci:
60 ml vrhnja za kuhanje
30 gr maslaca
250 gr bijele cokolade
oko 50 gr mljevenog ljesnjaka
2 kašike frangelico likera (liker od ljesnjaka)
200 gr tamne cokolade
100 gr bijele cokolade

Priprema:
U manju serpicu staviti vrhnje, cokoladu i maslac da se lagano otope.
Dodati mljevene ljesnjake i liker pa pustiti da se prohladi i pocne stvrdnjavati.
Prije nego se totalno stvrdnu,praviti kuglice.. staviti kuglice na papir za pecenje i u zamrzivac.
U meduvremenu otopiti tamnu cokoladu.
Ohladene, ne zamrznute kuglice  oblikovati da budu glatke, zatim ih umakati u otopljenu tamnu cokoladu i ponovo na papir za pecenje da se cokolada osusi i ocvrsne.
Na kraju topiti bijelu cokoladu, sa kojom se ukrase kuglice.
Sacekati da se sve osusi,polako ostrim nozicem obici okolo kuglica i odsjeci visak cokolade..posluziti ih u  papirnim korpicama.

















Više »

Kuglice od mesa u paradjz sosu - Polpette alla Napoletana

Sastojci:
-500 g mljevenog mesa,
-1 korijen džumbira (oko 2 cm),
-1 mladi luk,
-1 češanj bijelog luka,
-2 jajeta,
-6-8 kašika prezle,
½ kašičice sušenih chilli papričica,
½ kašičice usitnjenog koriandera,
-malo mljevenog muškatnog oraščića,
-so
-svježe mljeveni biber,
-crvena paprika
Za paradajz sos: 
-1 luk,
-2 češnja bijelog luka,
-2 kašike maslinovog ulja,
-400 g paradajz komadića iz konzerve,
-1 kašika miješanih talijanskih začina,
-so,
-svježe mljeveni biber,
-crvena paprika,
-listovi ruzmarina za ukras
Priprema:
Oguliti i usitniti džumbir i jedno čehno bijelog luka.
Oprati, očistiti i sitno isijeći mladi luk. Pomiješati meso sa jajima, prezlom, začinima, sjeckanim mladim lukom, džumbirom i bijelim lukom. Posoliti, pobiberiti i oblikovati kuglice. Staviti mesne kuglice na pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 180°C 15-20 minuta dok ne postane zlatnosmeđe.
Za paradajz sos oguliti i izrezati luk i bijeli luk, pa ih staviti na zagrijano ulje. Dodati paradajz i ukuhavati oko 20 minuta. Zatim dodati začine, posoliti, pobiberiti i dodati papriku po ukusu. Staviti paradajz sos u tanjir i na njega mesne kuglice. Poslužiti ukrašeno listovima ruzmarina.
Više »

Zelene njoke - Gnocchi Verdi

Sastojci: 
-250 g svježeg špinata,
-so,
-250 g ricotta sira,
-ribani muškatni oraščić,
1 jaje, 1 žumance,
-100 g ribanog parmezana,
-175 g brašna,
-2-3 kašike maslinovog ulja,
-3 kašike maslaca
Priprema: 
Operati špinat i blanširati ga 2-3 minute u slanoj ključaloj vodi. Preliti hladnom vodom, dobro ocijediti i sitno isjeckati. Mutiti ricottu, so, muškatni oraščić, jaje, žumance, parmezan i špinat dok ne dobijete finu kremu. Može se upotrijebiti i električni mikser. Sipati kutljačom brašno, malo pomalo dok se ne dobije mekano tijesto. Na pobrašnjenoj radnoj ploči razvaljajti rukom dio po dio tijesta na okrugle trake debljine 1.5 cm. Rezati njoke dužine 1 - 2 cm. Ako se želi, može se malo pritisnuti svaka njoka viljuškom.

Stavljajti njoke u dosta ključale slane vode, a pjenu skidati. Smanjiti temperaturu i kuhati oko 3 minute. Skuhane njoke vaditi šupljikavom kašikom ili cjediljkom. Posuti ih sa malo maslinovog ulja i ohladiti.

Rastopiti maslac u tavi, dodati njoke i prepržiti ih na maslacu 2-3 minute. Servirati posute parmezanom i dekorirane listovima špinata.
Više »

četvrtak, veljače 27, 2014

Spaghetti beshamell

Sastojci:
-500 g špageta
-200 g barene šunke
-700 ml mlijeka
-6 kašika brašna
-100 g topivog sira
-1 kašikica soli
-1 kašikica vegete
-bosiljak,
-origano,
-timjan (po ukusu)
-1 kisela pavlaka
Priprema:
U ključalu vodu staviti malo soli i ulja i ubaciti špagete. Nakon što skuhaju i procjede, ne ispirati sa vodom, dodati malo maslinovog ulja i promješati.
Isjeckati sitno šunku ili suho meso i staviti u šerpicu da se prži.Naliti 600 ml mlijeka, a u ostatak razmutiti brašno.
U šerpicu sa suhim mesom i mlijekom dodati začine i promješati, kada prokuha, skloniti sa vatre i lagano uliti brašno sa mlijekom, svo vrijeme mješajući...vratiti na šporet i mješati dok se ne zgusne.
Kada se umak zgusnuo, izrendati sir i promješati, a potom dodati pavlaku i opet promješati.

Više »

Pileći fileti sa suhim mesom

Sastojci:
-4 pileća fileta (cca 700 g)
-8 kriški suhog mesa
-10-ak listova kadulje
-100 g brašna
-40 g margarina
-150 ml bijelog vina
-80 g milerama
-ekstra djevičansko maslinovo ulje
-so, bijeli biber
Priprema: 
U ugrijanu tavu na dvije kašike vrućeg maslinovog ulja, dodati listove kadulje i kratko ih popržiti. Pržene listove kadulje izvaditi na kuhinjski papir da im upije višak masnoće. Tavu očistitiod maslinovog ulja i u nju staviti margarin. Pileće filete narezati na tanke ploške, te na svaku staviti po jednu tanku krišku suhog mesa i učvrstiti čačkalicom. Zatim svaki komad sa donjom stranom uvaljati u brašno, malo otresti i staviti pržiti u tavu na vrući margarin. Nakon dvije-tri minute meso okrenuti na stranu s pancetom i pržiti još dvije-tri minute. Gotovo meso izvaditi na stranu na toplo, a u tavu na preostalu masnoću uliti malo bijelog vina, te miješajući pijenjačom po dnu tave skinuti karameliziran sloj od prženja mesa. Nakon što je alkohol malo ispario u tavu umiješati mileram, vratiti meso i listove kadulje, te pričekati da se sastojci još jednom ugriju.
Više »

Princes Krofne

Sastojci
za tijesto
- 2,5 dl vode
-125 g margarina
-150 g brašna
-1 kašika šećera
- malo soli
-4 jaja
za kremu
- 1/2 lmlijeka
-250 gšećera
-2 žumanca
-4 kašike gustina
-2 vanilin šećera
-125 g margarina
-3 dl slatke pavlake
Priprema:
U posudu sipati vodu, margarin, šećer i so pa staviti da se kuha.
Kad provri sipati brašno i miješati da se dobije jednolična masa.Ostaviti da se ohladi.
Jaja umutiti pa sipati postepeno u prohlađenu smjesu od brašna i neprekidno mutiti mikserom.
Kad se masa ujednači pomoću šprica stavljati krofne na podmazan pleh. Ne smiju biti preblizu jer će narasti.
Rernu zagrijati na 200 stepeni pa kad se krofne stave smanjiti na 180. Peći da porumene oko 40 minuta.
Za vrijeme pečenja rerna se ne smije otvarati.
Za kremu u malo hladnog mlijeka razmutiti žumanca i gustin, a ostalo mlijeko šećer i vanilin šećer staviti da se kuhaju, kad prokuha sipati razmućenu smjesu sa gustinom i miješati da se zgusne.
U ohlađenu kremu umiješati razmućeni margarin i sve dobro umutiti.
Ohlađene krofne rasjeći na pola stavljati kremu pa slatku pavlaku umućenu u šlag i poklopiti gornjim dijelom krofne.
Posuti šećerom u prahu.
Više »

srijeda, veljače 26, 2014

Štrudla s eurokremom

Sastojci:
-550 gr brašna
-150 ml mlijeka
-2 jajeta
-200 gr putera
-1 kašićica soli
-80 gr šećera
-1 kašika  suhog kvasca                                                                  
-nutela
Priprema:
Rastopiti kvasac u tri supene kašike toplog mlijeka, zatim dodati sve ostale sastojke osim nutele i zamjesiti glatko i homogeno tijesto. Staviti tijesto u  dublju činiju, prekriti celofanom i ostaviti da naraste  1h 30-2h u zavisnosti od sobne temperature.
Poslije toga tijesto premjesiti i rastanjiti oklagijom. Staviti nutelu preko tijesta. Čvrsto zarolati u štrudlu. Staviti u pravougaoni pleh i ostaviti da odmori još 1h. Peći štrudlu na 160-170°C od 50 min do 1 h. Prije sječenja pustiti štrudlu da se potpuno ohladi.
Više »

Teleći Kotleti sa šampinjonima

Od mesa ako moram najradije jedem teletinu.. kotlete.. :)
Sastojci:
-4 teleća kotleta
-80 g margarina
-50 g mirođije
-3 šampinjona
-20 g putera
-peršun
-so
Priprema
Pripremljene teleće kotlete malo posoliti i staviti da se peku u zagrijano ulje dok sa obje strane ne porumene. Izvaditi, uzeti malo masti na kojoj se pržilo, posuti brašnom i sa puterom prokuhati. Ponovno staviti i malo prodinstati. U međuvremenu sitno isjeckati mirođiju i šampinjone, malo propržiti i posuti peršunom. Prije serviranja meso premazati sa proprženom mirođijom i šampinjonima. Kao prilog uz kotelte poslužiti krompir pire pečeni krompir, ili rižu.
Više »

utorak, veljače 25, 2014

Krofne - savršen recept

Evo super recepta, davno pronađenog na cooliniarici od korisnika vukica5. Isprobane i savršene krofe su u pitanju. :) Recept za vikend kada ne budem na dijeti. Nema ništa ljepše od mirisa krofni z vikend.. :)
Sastojci:
-2 jajeta
-100 g margarina
-3 dl mlijeka
-20 g kvasca
-3 kašike šećera
-1 kašikica soli
-malo ruma
-naribane korice limuna  po potrebi brašna (650-700g)
-ulje za prženje
-šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U malko mlakog mlijeka razmutiti kvasac, malo šećera, malo brašna i ostaviti na toplom da nadolazi.
Umutiti jaja, dodati šećer, so, rastopljeni margarin, nadošli kvasac, rum i koricu limuna.
Kad se sastojci sjedine dodati par kašika brašna, izmiješati, sipati malo mlijeka i tako do kraja sipati naizmjenično brašno i mlijeko. Brašno dodavati postepeno da se umijesi glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu. Tijesto treba da je elastično i ne treba da se kida kad se kašikom povlači na gore.
Pokriti krpom i ostaviti na toplom da tijesto udvostruči zapreminu. Premijesiti ga, ali ne lupati već povlačiti kašikom na gore i ostaviti da još jednom narasta.
Tijesto istresti na pobrašnjenu radnu površinu, premijesiti ga i ostaviti da se odmara 15-tak minuta.
Tijesto rastanjiti 1 cm debljine i vaditi krugove (obavezno odmaknuti 2-3 mm od krajnjih ivica ) prečnika oko 8 cm. Ostaviti da narastaju 20 min (nakon 10-tak min prevrnuti i ostaviti još 10-tak min.
U duboku šerpu sipati ulje i zagrijati ga (ulje ne smije biti previše zagrijano jer će krofne brzo preplanuti)
Nadošle krofne stavljati u vruće ulje, prevrnute u odnosu na ono kako su stajale na radnom stolu, strana koja je bila prema gore ide prva da se prži.
Od ove količine dobije se oko 30 krofni.
JAKO BITNO:
1.Prostorija u kojoj se radi mora biti topla, tijesto mora dobro da naraste...nema žurbe.
2.Ulje za prženje ne smije biti previše zagrijano, krofne će brzo potamniti a unutra neće biti pečene... (i neće biti prstena)
3.Potrebna je dublja šerpa sa dosta ulja da krofne ne dotiču dno i da imaju prostora da narastaju dok se prže...
Više »

Pita od sira i paradajza s podlogom od palente

Sastojci:
Podloga:
80 gr brasna
165gr instant palente
120 gr maslaca
5-6 kašika hladne vode
1 kašićica suhog mazurana ili mix italijanskih trava
malo soli
Fil:
300 gr krem sira
200 gr ricotta sira
4 jajeta
25 gr parmezana,svjeze rendanog
Cerry paradajz

Priprema:
Sve namirnice staviti u procesor za hranu i napraviti tijesto.
Rastanjite ga u kalupu za am.pite.
Stavite na tijesto na papir za pecenje i na to grah ili perlice koje za to sluze...peci na 180C u predhodno zagrijanoj rerni 15 minuta.
Skinuti sadrzaj zajedno sa papirom i nastvaiti peci jos 10-ak minuta,da bude lijepa korica .
U meduvremenu napraviti fil.
Izmiksati sve sastojke, a na površinu staviti cerry paradajz.
Staviti pitu da se pece 30 minuta.










Više »

ponedjeljak, veljače 24, 2014

Tortilje - jednostavan recept :)

Ovo je jednostaviji način za tortilje, jer je Tuna salata Mexicana pripremljena od komadića tune i povrća koje karakterizira meksičku kuhinju: crveni grah, kukuruz i paprika. Umota li se eva tuna salata u tortilje s tikvicama i topljenim sirom, dobit će se blago pikantni ukus alla mexicana za samo 30-tak minuta. :)
Sastojci (za 1-2 osobe :):
-100 g tikvica
-1 kašićica maslinovog ulja
-2 gotove tortilje
-1 Eva tuna salata Mexicana (115 g)
-40 g naribanog sira (ementaler, edamer)
Za posipanje:
-40 g naribanog sira (ementaler, edamer)
Priprema:
Tikvice oprati, osušiti, narezati na kockice, pa ih popeći na teflon tavi na maslinovom ulju.
Na svaku tortilju staviti pola limenke tuna salate Mexicana, pola količine popečenih tikvica i sira te zamotati.
Pripremljene tortilje posuti sirom i zagrijati u pećnici toliko da se sir otopi.
Poslužiti toplo.

Više »

Španski kroketi

Sastojci:
-400 gr svježih šampinjona
-4 jajeta
-1 luk
-100 gr prezle
-peršun
-50 gr putera
-80 gr brašna
-50 ml mlijeka
-ulje,so, bber
Priprema:
Na puteru popržiti sitno sjeckani luk. Kad luk omekša dodati očišćene i nasjeckane na listiće šampinjone, so i biber. 3 jajeta i mlijeko izmiješati s pjenjačom. Kada šampinjoni omekšaju dodati brašno i kratko popržiti. Zatim dodati mješavinu jaja i mlijeka i kada se smjesa zgusne skloniti s vatre i dodati peršun.
Smjesu za krokete dobro ohladiti. Izmućkati preostalo jaje. Rukama uzimati malo po malo ohlađene smjese i oblikovati krokete.Uvaljati ih u jaje pa u prezlu. A zatim ih pržiti u većoj količini vreloga ulja (moraju plivati)
Ispržene krokete izvaditi na papir da se upije višak masnoće.Poslužiti ih kao toplo predjelo ili kao prilog mesnim jelima.Uz salatu i neki umak.

Više »

Jednostavna a superukusna zimska čorbica

Sastojci:
-1 mali crni luk
-1 praziluk
-2 čehna bijelog luka
-1veći krompir
-300 gr prokelja
-600 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
-1 kašika putera
-2 kašike maslinovog ulja
-60 ml vrhnja za kuhanje
-1/4 kk muškatnog oraha
-so,vegeta
za posipanje
-1 kašika maslinovog ulja
-kockice slanine
Priprema:
Isjeckati sve tri vrste luka, pa ga prodinstati na puteru i ulju 5min. Dodati temeljac i krompir isječen na kockice. Kuhati desetak minuta dok krompir ne omekša. Dodati prokelj isječen na manje dijelove. Kuhati još oko 5 min.
Sve prebaciti u blender i blendati dok se ne napravi kremasta masa.
Vratiti u šerpicu, dodati začine i pavlaku. Kuhati još koji minut.
Slaninu propržiti na ulju i njom posuti čorbicu.
Više »

nedjelja, veljače 23, 2014

Amper Čorba - Bosanski recept

Amper čorba ili izvorno "Einbrennsuppe", u narodu poznata još kao i "anpren čorba" je na naše prostore došla sa Austrougarskom vladavinom i postala simbol za najjednostavnije jelo iz djetinjstva. Sam naziv dolazi iz njemačkog jezika i riječ einbrennen bi se ovdje moglo prevesti kao -zaprženo.
Sastojci:
-3 kašike ulja
-3 kašike brašna
-1 kašićica crvene paprike
-začini po želji (Vegeta, so, kim, biber, peršun )
-1.5l vode ili povrtnog temeljca
-2 jajeta
Priprema
Na masnoći prepržiti brašno do žućkaste boje. Dodati crvenu papriku i odmah politi vodom.
Kad prokuha, dodati začine i pred sam kraj dodavati lagano ukuhavajući izmućena jaja.
Kad jaja isplivaju na površinu, čorba je gotova.
Poslužuje se najčešće s kockicama starog kruha.

Više »

Buranija - Bosanski recept na mamin način

Sastojci:
-500-600 gr teletine
-500 gr buranije
-1 glavica crnog luka
-1 čehno bijelog luka
-kašikica slatke crvene paprike
-1mrkva
-malo brašna za zapršku
-biber, so, vegeta
-malo ulja ili bolje putera
Priprema
Na malo ulja popržiti sitno sjeckani crni luk, dodati bijeli luk i mrkvu pa još malo pržiti, dodati meso sjeckano na kockice i popržiti da bude rumeno sa svih strana.
Kad je meso poprženo dodati buraniju, naliti vode, dodati papriku i začine i kuhatidok meso i buranija budu mekani.
Na kraju zgusnuti zaprškom od malo brašna, ulja i vode ali tako da bude čorbasto i posuti sjeckanim peršunom.
Više »

Bosanski Grah sa suhim mesom

Danas pravim grah za ručak i to na ovaj način. Volimo gust grah sa suhim mesom.
Sastojci:
-500 g Graha
-1 Glavica crvenog luka (Oguljena i izrezana na skroz sitne komadiće)
-1 Mrkva(oprana i oguljena)
-1 Kašika ulja
-1/2 Male kašikice bibera
-100 grama suhog mesa ili sudžuke
Zaprška
-2 kašike brašna
-3 kašike ulja
-1 mala zkašićica vegete
-1/2 male kašićicesoli
-1/2 male kašićice crvene paprike u prahu ja volim da je crveno pa stavim cijelu
-1/2 male kašićice sosa od paradjza (Tomatoe Paste)
Priprema:
U jednu šerpu naliti vode i dodati grah i staviti da prokuha.
Kada prokuha iscijediti vodu i izaprati ga.
Ponovo u tu istu šerpu vratiti grah, zatim staviti izrezani luk, mrkvu i dodati vode po želji.
U grah dodati bibera i ulja, suho meso i poklopiti da se kuha.
Kada je grah skoro kuhan , početi spremati zapršku.
U malu šerpicu ili tavu staviti brašno i ulje i na srednjoj vatri pržiti oko 10 minuta dok brašno ne dobije malo boje.
Kada je brašno zaprženo dodati vegetu, biber, papriku i sos od paradjza i to opet malo propržiti sve skupa jedno 5 minuta.
Nakon toga dodati vode po želji. To sve opet malo pržiti dok se voda ne upije i zaprška bude gusta.
Zapršku dodati u grah i kuhati  još jedno 20-30 minuta dok se sva zaprška ne ukuha u grah.



Više »

Jednostavan limun kolač

Recepata za kolače sa limunom ima dosta, ali evo jedan od jednostavnih načina, koji sam pronašla na blogu http://jednostavnirecepti.blogspot.com i kojim sam oduševljena.
Sastojci:
Za kore:
-100 g margarina,
-100 g šećera,
-2 jajeta,
-300 g brašna,
-1 prašak za pecivo,
-strugana kora od polovine limuna.
Za fil:
-800 ml mlijeka,
-2 pudinga od vanilije,
-200 g šećera u prahu,
-1 margarin (250 g),
-strugana kora od polovine limuna.
Priprema:
Umutiti margarin, dodati šećer, jaja, brašno, prašak za pecivo i struganu koru polovine limuna.
Umjesiti glatko tijesto, podijeliti na tri dijela i svaki dio peći posebno na podmazanoj poleđini pleha (br. 28).
U međuvremenu, skuhati puding po uputstvu u 800 ml mlijeka.
Ostaviti da se ohladi.
Posebno umutiti  margarin sa šećerom u prahu, dodati struganu limunovu koru, sjediniti sa hladnim pudingom i umutiti.
Ovim filom filovati kore i ukrasiti po želji.
Više »

Coca Cola kolač - jednostavan recept

Kolač je super i jednostavan za napraviti, recept pronašla na siteu coolinarika.com/
Sastojci 
Kora:
-3 jajeta
-3 kašike šećera
-1 kašika kaka
-2 pune kašike brašna
-1/2 praška za pecivo  
Fil:
-125 grmargarina
-300 gr mljevene plazme
-3 veće banane
-1/2 l koka kole
-2 šlaga ili 2,5 dcl
Priprema
Umutiti u pjenastu smjesu tri cijela jajeta sa šećerom, dodati kakao, brašno i prašak za pecivo.
Izliti smjesu u manji, namašćen i pobrašnjen pleh 20x22 (ili sličan) i peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni nekih 20-25 minuta, provjeriti čačkalicom.
Vruću koru izbockati i preliti sa 2-2,5 dcl hladne koka kole.
Dok se kora peće, spremiti fil, otopiti margarin u mikrovalnoj, ili na tihoj vatri i u većoj posudi sjediniti sa mljevenom plazmom, izblendirati 3 veće banane, dodati i njih u smjesu od keksa i margarina i dolivati koka kolu, do željene gustine. Pošto su koka kola i banane slatki, ne treba dodavati šećer u fil. Međutim ko voli slađe.. :) Smjesu dobro umutiti i premazati koru koja se već od hladne koka kole ohladila.
Umutiti dva šlaga ili slatku pavlaku i premazati kolač. Ostaviti neko vrijeme da se dobro ohladi i kolač je spreman da nestane. :)
Više »

Sarajevska Tarhana Čorba

Riječ tarhana (perzijski tarkhaneh, što znači drobljenac) u naš je jezik došla iz turskog jezika. Način spravljanja čorbe tarhane također ima začetke u turskoj kulinarskoj kulturi, ali se u Bosni i Hercegovini, a i širom Balkana, razvilo na desetine varijanti ove čorbe. Najčešće se tako naziva posebna vrsta čorbe s mrvicama sušenog tijesta. Tijesto najčešće sadrži pasirani paradajz ili samo sok od paradajza, koji mu daje posebnu kiselost i boju, a čorbi prepoznatljiv okus.
Sastojci
Za tarhanu:
-4 jajeta,
-1 kašika soka od paradajza,
-300 g bijelog pšeničnog brašna (po potrebi).
Za čorbu:
-80 g tarhane,
-300 g paradajza,
-1,5 l mesne supe,
-1 kašika masla,
-1 kašika brašna,
-aleva paprika,
-biber
Priprema
Priprema tarhane:
Od jaja, paradajz soka i brašna zamijesiti tijesto. Neka odstoji 4 dana.
Nakon toga, tijesto protjerati kroz đevđir i dobije se tarhana (mrvice).
Čuvati u platnenoj kesi.

Priprema čorbe:
Paradajz izribati da bi se dobio sok (može poslužiti i paradajz sos).
Na rastopljenom maslu propržiti brašno. U zapršku od brašna dodati sok od paradajza pa sve izručiti u supu. Staviti da se prokuha. Dodati tarhanu i kuhati još 30 minuta.
Servirati posuto biberom i alevom paprikom.
Više »

Vino i Fanta - Mish Mash Coctail - super mix

Evo recepta za piće koje smo sinoć pili.  Bili sa Goginim Vecom (prijatelj iz srednje škole) kod moje Jasmine. Obećala nam skuhati večeru, međutim lijena *uzica nije, pa smo si naručili pizze s Kovača od Mahira i mixali vino i fantu.
Ovaj mix nam je davno kada smo svako veče izlazili i drinkali nešto drugo, pokazao moj naj drug Dejo. Sastojci:
- crno vino, koliko god litara, ovisno koliko prijatelja dolazi i koliko neki mogu popiti :)
- fanta koja će količinom to pratiti
- lijepa duguljasta čaš
- slamka može a i ne mora
- kašika
Priprema:
Prvo se naspe fanta do pola čaše, a zatim se velika kašika prevrne i ivica se prisloni unutar čaše iznad fante i preko toga se sipa vino, polako i pažljivo, da se dvije tekućine ne bi pomiješale. Super izgleda i super je pitko.

Potrošili tj popili smo 3 boce vina i ne boli nas glava kao inače od drugih mixeva.
Super veče bilo. Možda idući vikend odemo svi skupa u Zagreb po Jasmininog Terijera. Da, odlučila je udomiti štene iz Zagreba, na pitanje ako već udomljava zašto ne udomi neko od Sarajevskih jer im je život u opasnosti, kaže "kada me Dusty pogledao onim svojim okicama, to je bilo to". :( A Veca svakako treba do Zagreba, nije da bi išli samo radi šteneta. Možda odu i sami..hihih.. uvijek bili provodadžije, ja pogotovu.  I stvarno je preblentavo pašće po onom što sam vidila, jedva čekam  da Kira dobije takvog drugara.


Više »

subota, veljače 22, 2014

Roll keks

Sastojci:
500 g brašna
220 g masti
250-300 g šećera (zavisi koliko slatko volite)
1 jaje
mlijeko po potrebi
2 kašike kakaa
Priprema:
Nema neke posebne mudrolije! Sve sastojke je potrebno sjediniti,zatim umjesiti tijesto. Podijelite na pola, u jednu polovinu dodajte dvije kašike kakaa a druga da ostane svijetla. Razvaljajte svijetli i tamni komad tijesta, stavite jedan na drugi, urolajte u rolnu i oštrim nožem režite kolutove 1 cm debele. Slagajte ih u pleh na masni papir i peći na 200 °C oko 10 minuta. Kad dobiju blagu boju biti će još mekani ali kako se budu hladili stvrdnut će se.
Ovo tijesto je odlično za bezbroj kombinacija raznog keksa.Možete dodavati cimet, kavu,kokos , đumbir, komadiće čokolade, kakao, kandirane narandže, limunovu koricu i tako dalje. Tijesto možete razvaljati na 1 cm debljine i modlicama/kalupima vaditi oblike kakve god poželite! U svakom slučaju recept i tijesto koje treba isprobat , pa samo naprijed !
Izvor (coolinarika)

Više »

Ćufte u Paradajz Sosu

Jednostavno i preukusno :)
Sastojci
ćufte
-1/2 kg mljevenog mesa
-1 jaje
-1 glavica luka sitno sjeckanog
-1 čehno bijelog luka sitno sjeckanog
-2 kašike prezli
-1 kašikica vegete
-1 kašika ulja
-so, biber, malo slatke paprike
sos
-1/2 l. soka od paradajza
-3 čaše vode
-o,5 dcl. ulja
-3 kašike brašna
-so
-kašika šećera
-malo slatke paprike
Priprema
Izmiješati sve navedene sastojke za ćufte i ostaviti najmanje pola sata u frižideru, zatim oblikovati loptice željene veličine, najbolje kašikom za sladoled :)
Priprema sosa
Propržiti brašno na ulju, dodati paradajz sok, izmiješati i polako dodavati vodu, zatim začine. Čim proključa, dodavati jednu po jednu lopticu mesa, smanjiti temperaturu i kuhati tako na umjerenoj vatri oko 40 minuta.
Služiti uz pire krompir.
Više »

Bosanska ćufta u kajmaku

Kako je moja mama kada je bila mlada radila kao kuharica u najpoznatijoj Sarajevskoj Ašćinici kod Hadžibajrića, te naučila stare bosanske recepte tako sam i ja pored što preferiram moderna i niskokalorična jela, zahvaljući mami zavolila i predivna stara tradicionala jela, a recepte imam koga pitati i od koga učiti :) Ispod je standardni recept za ćufte.
Sastojci:
-500 gr. mljevenog teleceg(juneceg) mesa
-120 ml.mlijeka
-1 kasika mljevenog luka
-1 kasika mljevenog bijelog luka
-100 gr. hljebnih mrvia
-1 jaje
-so, biber i malo vegete
-sitno nareskan peršun
-3 kašike kajmaka
-1 kašika maslaca
-50 ml tekućeg šlaga
Priprema
U mljeveno meso dodati mlijeko i dobro promiješati.
Masi zatim dodati luk, jedan pa drugi, zatim mrvice, začiniti sa solju, biberom i vegetom.
Sve dobro promijesati i ostaviti u frižider jedan sat.
Nakon toga masi dodati jedno jaje i peršun te zatim praviti ćufte.
Da bi ćufta bila jednaka može se koristiti kašika za sladoled. :)
Na zagrijanoj masnoći (2 kašike maslinovog ulja i 1 kašika maslaca) pržiti ćufta predhodno uvaljana u brašno.Ovako gotove ćufte redati u posudu i preliti sa rastopljenim kajmakom, maslacem i šlagom te još malo na tihoj temparaturi kvrčkati da ćufta upiju kajmak.
Više »

Pica četiri godišnja doba/Quattro Staggioni pizza

Pizze svako voli, kad je pizza u pitanju nema fule, ova pizza 
Sastojci:
Sos:
-3 kasike vajkrema
-3 kasike majoneze
-4 kasike kečapa + malo origana
Fil:
 -paket gljiva
-200 gr sira
-200 gr suhog mesa
-200 gr sudzuke ili kobasice
-200 gr salame
-izrendane  masline
Priprema:
Recept za savršeno tijesto za pizzu je na ovom linku
http://nmrecepti.blogspot.com/2014/02/tijesto-za-picu.html
Nakon tijesta ide ostalo, sos i fil.
Salamu i sir izrendati,suho meso izrezati, tako i sudžuku..Sve pripremiti..
Gljive oprati i izrezati na kriškice..
Tijesto razvaljati i staviti u malkice pouljenu tepsiju..Označiti ga sa X na 4 jednaka dijela.
Prije fila zamutiti sos od vajkrema, majoneze i kečapa i time premazati cijelu pizzu pa malo posuti origanom i gljivama i sirom, a onda u svaki dio posložiti nešto od fila..
u jedan  samo sir i gljive, u drugi salamu i masline, u treći sudžuku ili kobasicu, u četvrti suho meso...
Staviti je da se peče nekih 15 minuta u zagrijanoj rerni...
Fil se može mijenjati po volji..
Više »

petak, veljače 21, 2014

Razljevuša ili Uljevak od tikvica Bosanski recept

Sastojci:
-1 manja okrugla tikvica (mogu i duguljaste)
-1/2 l kiselog mlijeka ili jogurta
-3 prepune supene kašike bijelog brašna
-3 prepune supene kašike kukuruznog brašna
-1 pakovanje praška za pecivo
-2 jajeta
-2 supene kašikeulja
-so
Priprema:
Ogulite i izrezati tikvicu na sitne komadiće. Posliti, pokriti krpom i ostaviti postrani.
U drugoj zdjeli umutiti jaja, kiselo mlijeko ili jogurt i ulje. Dodati brašno (bijelo i kukuruzno) i prašak za pecivo. Izmješati dok se sve dobro ne sjedini, a zatim dodajte tikvicu. Smjesu dobro promješati, zatim izliti u veću tepsiju za pečenje koja se prethodno zagrijala u rerni, a zatim pouljila. (tako će kora biti hrskavija i neće se ljepiti komadi za tepsiju kod vađenja.) Peći na 200 C oko 30ak minuta.
Izvaditi iz rerne i ukoliko se želi, premazati kajmakom dok je razljevuša još vrela. Može se posuti i sitno nasjeckanim svježim peršunom.
Više »

četvrtak, veljače 20, 2014

MAFINI S BANANAMA

Mafini su jedna od omiljenih poslastica i zbog ukusa i zbog toga što se relativno lako prave.
 Sastojci: 
(Za mafine):
-100 gr zobenih pahuljica,
-100 ml slatke pavlake,
-100 ml vode,
-150 gr brašna,
-1/2 kašičice soli,
-1/2 kašičice cimeta,
-2 kašičice praška za pecivo,
-1 kašičica sode bikarbone,
-50 g smeđeg šećera,
-2 velike zrele banane,
-75 ml ulja
Mrvičasta smjesa za posipanje: 30 g putera, 40 g sjeckanih oraha, 30 g smeđeg šećera, 20 g zobenih pahuljica, 2 kašike brašna, 1/4 kašičice soli
 Priprema:
Pomiješati zobene pahuljice sa vodom i pavlakom i ostaviti da nabubre. U posebnoj  zdjeli pomiješati brašno, so, cimet, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U zobene pahuljice umiješati šećer, banane zgnječene viljuškom i ulje. Umiješati i brašno. Pleh za mafine podmazati i pobrašniti (ili u svaku rupu staviti po jednu papirnu korpicu) i puniti svaku rupu sa ovom smjesom tako da je puna 2/3.
Sve sastojke za gornji sloj pomiješati u posudi i rukom napraviti mrvičastu smjesu. To posuti preko mase koja je u kalupima. Staviti da se peče u rerni zagrijanoj na 180°C oko 15-20 minuta.
Više »

Tijesto za picu

Kada se ima super tijesto, sve ostalo je lako. Mogu na podlogu staviti šta god mi volja. A ovo je recept za super tijesto za picu. :)
Sastojci:
-1,5 kg mekog brašna
-5 g kvasca
-so
-malo šećera
-1,5 dl mlijeka
-0,3–0,5 dl ulja
-65–70 g maslaca
-1 dl vode
Priprema:
Sastojke dobro izmiješati kako bi se smjesa homogenizovala. Tijesto ostaviti da naraste, zatim ga premjesiti i ostaviti da po drugi put naraste.Tijesto treba izdijeliti na loptice jednake mase, koje takođe treba ostaviti da ponovo narastu.Nakon toga tijesto se može oblikovati po želji i stavljati u plehove za pice.
Oblikovanje može da se vrši sa oklagijom ili bez nje.  Da bi dobili dobro tijesto, koje može lako da se razvuče, a da ne puca, tijesto mora biti zasićeno brašnom - kad se razvija tijesto, ne bi trebalo da bude suviše "vlažno". Pri razvlačenju koristiti brašno na glatkoj podlozi da bi lakše razvukli tijesto.
Više »

Sarajevski Sitni Ćevap

Još jedno tradicionalno bosansko jelo.
Sastojci:
-800 g junetine
-150g crvenog luka
- 100 ml ulja
-mal osoli
-malo bibera
 malo crvene paprike slatke
-pola glavice bijelog luka
-malo celera
-malo peršuna
-dvije kašike koncentrata paradajza
-malu kašikicu bibera u zrnu
Priprema:
Junetinu izrezati na komadiće. Crveni i bijeli luk nasjeckati, ugrijati ulje i dodati luk, peršun, celer, so, biber i komadiće junetine.
Dinstati sve dok ne uvri voda koju puste meso i povrće. Smanjiti temperaturu, dodati crvenu papriku i pradajz sos.
Kada je meso izdinstano, sve zaliti vodom i pustiti da prokuha. Dinstati dok meso ne bude mekano.
Poslužiti uz kuhanu rižu.
Više »

Kroasani sa čokoladom

Sastojci:
2 dl mlijeka
2 dl vode
1 kvasac
1 mala kačičica šećera
1 mala kašičica soli
1 jogurt
1 dl ulja
900 g brašna
2 žumanceta
1 margarin (za premazivanje)
eurokrem
čokolada

Priprema:
Napraviti potkvas od mlijeka,vode, šećera i kvasca. Kada kvasac nadođe, zamijesite tijesto sa 900 g brašna, uljem, jajima, solju, jogurtom. Tijesto treba da bude mekano.Potom tijesto podijelite u osam jufkica i ostavite pet minuta da odstoji. Jednu po jednu jufku razvijajte oklagijom i sedam jufkica premažite urađenim margarinom.Redajte jufkice jednu na drugu, a odozgo stavite onu nenamazanu. Razvijte veliki krug, podijeliti na trougliće, filujte eurokremom i uvijajte kiflice.Premažite ih bjelancetom i ostavite da stoje, jedan sat na hladnom.Nakon što odstoje na hladnom, peći u zagrijanoj rerni. Kada se ohlade nakon pečenja umakati ih u otopljenu čokoladu.






Više »

Pače - Bosanski recept

Evo jednog starinskog recepta, pače uglavnom vole i cijene stariji ljudi, pogotovu ljubitelji Sarajevskih ašćinica, kakav je moj daiđa :) masno je, kalorično, ali ukusno.. :)
Sastojci:
-teleće nogice
-teleća koljenica
-biber u zrnu
-peršun
-so
-bijeli luk
-limunov sok
Priprema:
Teleće nogice i teleću koljenicu dobro oprati i staviti u lonac zajedno sa peršunom, soli i biberom u zrnu. Dodati vode i kuhati 2 - 3 sata.
Poslije kosti izvaditi iz vode, ohladiti, a onda odvojiti meso i koštanu srž od kostiju. Odvojeno meso staviti u jednu zdjelu, dodati vodu u kojoj su se kosti kuhale, i staviti na vatru da proključa.
Prije posluživanja dodati sitno izrezan bijeli luk, peršun i limunov sok. Poslužiti vruće.
Više »

utorak, veljače 18, 2014

Bosanske Šape

Sastojci:
-250 g maslaca
-dva jaja
-trećina kesice praška za pecivo
-200 g oraha
-dvije kašike milerama
-300 g brašna
-šećer u prahu
-tri kašike šećera
Priprema:
Umutiti maslac sa šećerom i jajima, dodati mileram, orahe i brašno sa praškom za pecivo. Dodati tri kašike šećera. Kalupe za šape malo pomastiti uljem. Puniti ih pripremljenim tijestom, peći na 150°C stepeni oko 40 minuta. Gotove šape uvaljati u šećer u prahu.
Više »

ponedjeljak, veljače 17, 2014

Sarajevska Lutma, nutma, ravanija

Lutma je starinski mokri kolač, pravila ga je moja nana, a pravi ga i moja mama :)
Sastojci:
-šest jaja
-pet kašika šećera
-pet kašika ulja
-pet kašika mlijeka
-pet kašika brašna
-pola praška za pecivo
-Agda-šerbe
-500g šećera
-četri šolje vode
-nekoliko kolutića limuna.
Priprema:
6 jaja umutiti sa 5 kašika šećera. Mutiti 20 min sve dok na smjesi ne ostaje čvrst šlag.
Dodati 5 kašika ulja, 5 kašika mlijeka, 5 kašika brašna i pola praška za pecivo.
Mutiti laganije. Pripremljenu smjesu istresti u tepsiju i peći oko 30 minuta.
Paziti da ne izgori.U međuvremenu kuhati agdu-šerbe od 1/2kg šećera i četiri (čajne) šolje vode uz dodatak kolutića limuna.Kada se ohladi kolač zaliti. Preko posuti kokos.
Više »

Somuni ili lepine - originalan Bosanski recept

Sastojci:
-1 kg bijelog brašna
- dvije vrećice germe
-jedna kašika šećera
-dvije kašike soli
-150 ml mlake vode
-500 ml mlakog mlijeka
-ćurokota za posipanje
Priprema:
Germu, šećer i jednu kašiku brašna staviti u mlaku vodu, malo promiješati i ostaviti da se diže.
Brašnu dodati kvas, mlijeko i so, i zamijesiti ne pretvrdo tijesto.
Tijesto ostaviti da se diže oko sat vremena.
Prebaciti na radnu površinu i od tijesta napraviti 7 loptica, i svaku pojedinačno izmjesimo u glatke loptice. Pokrijeti ih krpom i ostaviti da se odmore deset minuta.
Dlanom rastanjiti loptice u lepine. Malom čačkalicom za ražnjice, predhodno namočenoj u vodu na somunu praviti rombove, malo somun umiti sa vodom i posuti preko ćurekot.
Rernu zagrijati na 250 stepeni i somune peći 5-7 minuta, (na plehu koji se grije u rerni i na pek papiru) dok ne porumene. Somuni se napušu i to je znak da su gotovi.
Više »

Bosanske Tufahije

Sastojci:
-1,5 kg jabuka srednje veličine,
-200 g šećera,
-80 g oraha,
-bjelance,
-limun,
-1 l vode,
-2 vanilina šećera,
-2 dl šlaga


Priprema:
Jabuke očistiti, oguliti i izdubiti im sredinu, a kore sačuvati. Staviti ih da se kuhaju u ključaloj vodi s 50 g šećera, vanilim šećerom i limunovim sokom. Kad su kuhane, izvaditi ih, a u vodu dodati preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijediti ga i ohladiti. Kuhane jabuke napunitie mješavinom umučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilinog šećera, staviti u lim za pečenje i peći oko 15 minuta na 180 stepeni C. Na kraju ih po želji uvaljati u orahe, pa preliti sirupom i umućenim šlagom.
Više »

Bosanska kalja

Sastojci (za 6 osoba):
-600 g goveđeg mesa sa kostima, ja preferiram teletinu :(
-1 glavica kupusa
-2 mrkve
-4 krompira
-3 češnjaka
-2 lovorova lista
-1 svežanj peršuna
-1 paradjz
-1 dcl paradjz sosa
-1 kašika crvene slatke paprike
-1 kašika crvene ljute paprike  
-biber mljeveni i u zrnu
-Vegeta, so, ulje, malo brašna
Priprema:
Kupus prvo oprati, izrezati na veće komade i 10-tak min kuhati u samoj vodi. Zatim ga izvaditi i staviti da se cijedi. Na vrućem ulju upržiti: luk, češnjak, mrkvu, paradajz, lovorov list, krompir i meso uz dodatak malo vode. Kada ova smjesa prokuha dodati: 1 l vode, paradjz sos, ljutu papriku, Vegetu, so, biber i kupus. Na kraju dodati isjeckani peršun.
Pustiti da se kuha sve dok se krompir ne rashuha (probosti viljuškom).
Zatim napraviti zapršku: u tavu staviti malo ulja, 1 kašiku brašna i crvenu slatku papriku, kad se zaprška fino sjedini umiješati je u kalju. Promiješati i ostaviti na vatri još 15-tak minuta.
Poslužiti vruće uz domaći hljeb sa sjemenkama.
Više »

Lepina, Somun sa kajmakom

Hmmm.. znam..zaredala sve same 'nezdrave', ali predivne recepte, ali kad je preukusno, može si čovjek nekad i takav užitak dozvoliti.. :)
Sastojci:
-lepina/somun
-kajmak / kiselo vrhnje
-100 gr svježeg loja od junetine
-malo vegete
Priprema:
Lepine presjeći kao i za ćevape. U vodu razmutiti malo vegete te umakati lepine sa obje strane. Zagrijati tavu, te u nju staviti par komada loja, pa na otopljenom loju prepržiti lepinu. Ako je potrebno dodati malo ulja. Vruću lepinu premazati sa kajmakom / kiselim vrhnjom i poslužiti .


Više »

Bosanski grah (pasulj:)

Sastojci:
-500 gr graha
-250-300 gr teletine- ili junetine
-1 veća glavica luka
-nekoliko češnji bijelog luka
-1 veća mrkva
-1 veći paradajz
-1 kocka od povrća za juhu
-1 lovorov list
-malo suhog mesa ( ako je sezona ) ili kobasice po želji
-so, vegeta, biber, mljevena paprika, brašno i ulje za zapršku
Priprema: 
Grah prije kuhanja na 1-2 sata ili preko noći pokiseliti u hladnu vodu da malo omekša.
Prokuhati ga nekoliko minuta i onda izliti vodu u kojoj se kuhao.
Na vrelom ulju prepržiti glavicu luka, dodati na kocke sječeno meso i sve malo prepržiti .
Zatim dodati grah, sjeckanu mrkvu, sitno sjeckani bijeli luk, lovor, izrezani paradajz, te suho meso i preliti sa vodom. Ako je meso nemasno dodati jednu kašiku margarina.
Pustiti da se kuha 1,5 do 2 sata ( nekad i duže, zavisi od vrste graha) uz povremeno dolijevanje vode kad uvrije. Pri samom kraju kuhanja grah malo prognječiti viljuškom i dodati jednu kocku za juhu, soli, vegete, bibera po želji. 10-15 minuta prije kraja kuhanja grah zapržiti zaprškom od brašna, ulja i malo crvene paprike i pustiti da kuha još 10-15 minuta.
Služiti uz zelenu ili kiselu salatu, meni je najbolji uz kisele paprike. :)
Više »

Maslenica - Bosanski recept

Sastojci:
-400 g brašna
-250 ml mlijeka
-jedna kašika kvasca
-jedna kašika šećera
-dvije kašike ulja
-100 g maslaca
-4-5 kašika kajmaka
-dvije kašike ulja
Priprema:
Kvasac sa toplim mlijekom i šećerom staviti da uskvasa.  Brašnu dodati jednu kašičicu soli, promiješati, dodati 2 kašike ulja i umijesiti sa kvascem. Dodati još malo vode ako je potrebno, pa tijesto dobro izraditi rukama par minuta. Tijesto ne treba biti previše tvrdo. Ostaviti da naraste. Nadošlo tijesto podijeliti na tri dijela. Uraditi 3 kuglice, a zatim sa oklagijom jednu po jednu jufku razviti, i razvući rukama, napraviti malo deblje jufke, nego kada se radi pita.U međuvremenu maslac, ulje i kajmak rastopiti i svaku jufku premazati. Poklopiti jedno preko drugog. Peći na 220 stepeni C. Narezati na veče kockd.
Više »

nedjelja, veljače 16, 2014

Cicvara - Bosanska

Cicvara je bogat i kaloričan doručak od kukuruznog brašna, mlijeka, kajmaka, pavlake i masnoće. Starinski skoro zaboravljen recept, dostupan svima.

Sastojci
-1 l mlijeka
-1/2 kg kukuruznog brašna
-250 g kajmaka
-3 kašike masti
-3 jajeta
-so
Priprema:
Cijela jaja lagano izmutiti, dodati kajmak, brašno i posoliti po ukusu.
Sastojke dobro promješati i izliti u mlijeko kada prokuha.
Kuhati miješajući na vatri dok god se mast iz kajmaka ne odvoji na površini, a smjesa ne počne mijenjati boju. Najvažnija stvar kod cicvare je miješanje. Presuti u tepsiju i služiti toplo.

Više »

Šiš ćevap - Sarajevski

Tradicionalno Sarajevsko jelo.. obično se pravi u Bosni uz Bajram ili Ramazan, mada i inače :)
Sastojci:
Količine sastojaka zavise od potrebe.
-teleće ili juneće meso, ja preferiram teleće :)
-luk
-mrkva
-vegeta.biber,so,paradajz pire
 Priprema:   
Meso izrezati na komadiće, mrkvu na krugove i luk na malo krupnije komadiće.
Na šiševe, dugačke čačkalice, redati ovim redom: meso, luk, mrkva. Završiti redanje sa mesom. Dodati prema ukusu vegete, soli, bibera. Uvaljati štapiće u brašno, poredati u šerpu i prepržiti na masnoći. Kad meso dobije rumenu boju, dodati paradajz pire, zaliti mesnom supom i lagano dinstati dok svi sastojci ne omekšaju. Šiš ćevap se može poslužiti uz pire illi rižu.

Više »

Zdravi dijetalni tost sendvič, kombinacija sa ajvarom

Evo zdravog dijetalnog doručka, kada nisam na dijeti, a vodim računa o zdravlju hihihi i brojim kalorije.
Sastojci:
-2 kriške tamnog tosta sa sjemenkama
-malo light sirnog namaza 
-2 kašičice ajvara
-10 grama ljubičastog kupusa
-1 kriška šunke, a može i bez ovoga ako je vege varijanta u pitanju :)
Priprema:
Na jednu stranu tosta namazati ajvar, na drugu sirni namaz, uvijek umjesto sirnog namaza može ići mladi sir. Staviti ljubičastog kupusa i komad šunke preko, staviti u toster da se agrije i malko speće. 
Više »

Šampinjoni punjeni šunkom i edamerom

Kako danas idemo kod moje mame na ručak, ovaj moj specijalitet ću nam praviti za večeru. Lagan je i prekrasan, a ukoliko se umanji ili izbaci maslac i pavlaka, a iskoristi nemasna pavlaka ili zamjeni mladim sirom, recept je i dijetalan.:)
Sastojci - za dvoje:
-pakovanje šampinjona (400 gr)
-20 gr maslaca
-mala pavlaka
-3 kriške šunke
-3 kriške edamera
Priprema:
Dobro oprati šampinjone, ostaviti samo kape, s tim da se u njima napravi prostora za fil. Ubaciti u svaki komadić maslaca, malo pavlake, komadić šunke i preko komadić edamera.Slika od prošli put kada sam šunku stavila na kraju preko.  Staviti u zagrijanu rernu na oko 180 stepeni C. Ukus je savršen i lagan. Poslužiti u krompir pire, ja najčešće upotrijebim instant. :)
Više »

subota, veljače 15, 2014

Piletina punjena špinatom i sirom

Sastojci
-1 kg pilećeg filea
-oko 200 gr smrznutog špinata
-oko 200 gr ribani sir gauda
-100 gr mrvica
-100 gr susama
-3 jajeta
-brašno,ulje,so
Prprem
Pileće filete istuči, začiniti. Sir naribati i pomiješati sa odmrznutim špinatom da bude gusta
smjesa i time puniti meso,preklopiti i zatvoriti čačkalicama.
Pomješati ssusam i mrvice-pa panirati piletinu u brašnu, jajima i mješavini mrvica i susama.Staviti na
pek papir, politi s malo ulja i peći u pećnici na 180 stepeni dok se ne ispeče; izvaditi na papir da se
upije masnoća. Poslužiti s mladim kuhanim krompirom uvaljanim u
začinski maslac i sjeckani peršun.
Više »

nedjelja, veljače 09, 2014

Čokoladni Cupcake

Sastojci:
125 gr maslaca
100 gr tamne cokolade
125 ml tople vode
1 kašićica instant kafe
60 ml likera od ljesnjaka
200 gr smedeg secera
140 gr brasna
1 mala kasikica praska za pecivo
2 kasike kakao u prahu
1 jaje
cokoladni premaz
200 gr cokolade
150 ml vrhnja za slag
Priprema:
U serpici otopiti cokoladu, maslac, secer, kafu i tu dodati liker.
Kada se otopi malo prohladiti, pa dodati lagano umuceno jaje i prosijano brasno s praskom za pecivo i kakao u prahu.
Dobivenu smjesu ne mijesati puno...njome napuniti pripremljene korpice, koje ste stavili u kalup za maffine.
Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 160c oko 20 minuta.
Ohladiti,zatim ukrasiti cokoladnim namazom, koji napravite na slijedeci nacin:
Vrhnje zagrijati do tacke vrenja, zatim u njega dodati usitnjenu cokoladu i lagano mijesati da se cokolada otopi..ohladiti.
Dobije se lijep gust cokoladni namaz, kojim mozete samo namazati maffin ili ga mixerom umutiti u tzv. "ganas krem"pa vrecicom za ukrasavanje  ukrasiti po zelji.















Više »