Tradicionalno Sarajevsko jelo.. obično se pravi u Bosni uz Bajram ili Ramazan, mada i inače :)
Sastojci:
Količine sastojaka zavise od potrebe.
-teleće ili juneće meso, ja preferiram teleće :)
-luk
-mrkva
-vegeta.biber,so,paradajz pire
Priprema:
Meso izrezati na komadiće, mrkvu na krugove i luk na malo krupnije komadiće.
Na šiševe, dugačke čačkalice, redati ovim redom: meso, luk, mrkva. Završiti redanje sa mesom. Dodati prema ukusu vegete, soli, bibera. Uvaljati štapiće u brašno, poredati u šerpu i prepržiti na masnoći. Kad meso dobije rumenu boju, dodati paradajz pire, zaliti mesnom supom i lagano dinstati dok svi sastojci ne omekšaju. Šiš ćevap se može poslužiti uz pire illi rižu.
Sastojci:
Količine sastojaka zavise od potrebe.
-teleće ili juneće meso, ja preferiram teleće :)
-luk
-mrkva
-vegeta.biber,so,paradajz pire
Priprema:
Meso izrezati na komadiće, mrkvu na krugove i luk na malo krupnije komadiće.
Na šiševe, dugačke čačkalice, redati ovim redom: meso, luk, mrkva. Završiti redanje sa mesom. Dodati prema ukusu vegete, soli, bibera. Uvaljati štapiće u brašno, poredati u šerpu i prepržiti na masnoći. Kad meso dobije rumenu boju, dodati paradajz pire, zaliti mesnom supom i lagano dinstati dok svi sastojci ne omekšaju. Šiš ćevap se može poslužiti uz pire illi rižu.