Sastojci:
-1 manja okrugla tikvica (mogu i duguljaste)
-1/2 l kiselog mlijeka ili jogurta
-3 prepune supene kašike bijelog brašna
-3 prepune supene kašike kukuruznog brašna
-1 pakovanje praška za pecivo
-2 jajeta
-2 supene kašikeulja
-so
Priprema:
Ogulite i izrezati tikvicu na sitne komadiće. Posliti, pokriti krpom i ostaviti postrani.
U drugoj zdjeli umutiti jaja, kiselo mlijeko ili jogurt i ulje. Dodati brašno (bijelo i kukuruzno) i prašak za pecivo. Izmješati dok se sve dobro ne sjedini, a zatim dodajte tikvicu. Smjesu dobro promješati, zatim izliti u veću tepsiju za pečenje koja se prethodno zagrijala u rerni, a zatim pouljila. (tako će kora biti hrskavija i neće se ljepiti komadi za tepsiju kod vađenja.) Peći na 200 C oko 30ak minuta.
Izvaditi iz rerne i ukoliko se želi, premazati kajmakom dok je razljevuša još vrela. Može se posuti i sitno nasjeckanim svježim peršunom.
-1 manja okrugla tikvica (mogu i duguljaste)
-1/2 l kiselog mlijeka ili jogurta
-3 prepune supene kašike bijelog brašna
-3 prepune supene kašike kukuruznog brašna
-1 pakovanje praška za pecivo
-2 jajeta
-2 supene kašikeulja
-so
Priprema:
Ogulite i izrezati tikvicu na sitne komadiće. Posliti, pokriti krpom i ostaviti postrani.
U drugoj zdjeli umutiti jaja, kiselo mlijeko ili jogurt i ulje. Dodati brašno (bijelo i kukuruzno) i prašak za pecivo. Izmješati dok se sve dobro ne sjedini, a zatim dodajte tikvicu. Smjesu dobro promješati, zatim izliti u veću tepsiju za pečenje koja se prethodno zagrijala u rerni, a zatim pouljila. (tako će kora biti hrskavija i neće se ljepiti komadi za tepsiju kod vađenja.) Peći na 200 C oko 30ak minuta.
Izvaditi iz rerne i ukoliko se želi, premazati kajmakom dok je razljevuša još vrela. Može se posuti i sitno nasjeckanim svježim peršunom.