Riječ tarhana (perzijski tarkhaneh, što znači drobljenac) u naš je jezik došla iz turskog jezika. Način spravljanja čorbe tarhane također ima začetke u turskoj kulinarskoj kulturi, ali se u Bosni i Hercegovini, a i širom Balkana, razvilo na desetine varijanti ove čorbe. Najčešće se tako naziva posebna vrsta čorbe s mrvicama sušenog tijesta. Tijesto najčešće sadrži pasirani paradajz ili samo sok od paradajza, koji mu daje posebnu kiselost i boju, a čorbi prepoznatljiv okus.
Sastojci
Za tarhanu:
-4 jajeta,
-1 kašika soka od paradajza,
-300 g bijelog pšeničnog brašna (po potrebi).
Za čorbu:
-80 g tarhane,
-300 g paradajza,
-1,5 l mesne supe,
-1 kašika masla,
-1 kašika brašna,
-aleva paprika,
-biber
Priprema
Priprema tarhane:
Od jaja, paradajz soka i brašna zamijesiti tijesto. Neka odstoji 4 dana.
Nakon toga, tijesto protjerati kroz đevđir i dobije se tarhana (mrvice).
Čuvati u platnenoj kesi.
Priprema čorbe:
Paradajz izribati da bi se dobio sok (može poslužiti i paradajz sos).
Na rastopljenom maslu propržiti brašno. U zapršku od brašna dodati sok od paradajza pa sve izručiti u supu. Staviti da se prokuha. Dodati tarhanu i kuhati još 30 minuta.
Servirati posuto biberom i alevom paprikom.
Sastojci
Za tarhanu:
-4 jajeta,
-1 kašika soka od paradajza,
-300 g bijelog pšeničnog brašna (po potrebi).
Za čorbu:
-80 g tarhane,
-300 g paradajza,
-1,5 l mesne supe,
-1 kašika masla,
-1 kašika brašna,
-aleva paprika,
-biber
Priprema
Priprema tarhane:
Od jaja, paradajz soka i brašna zamijesiti tijesto. Neka odstoji 4 dana.
Nakon toga, tijesto protjerati kroz đevđir i dobije se tarhana (mrvice).
Čuvati u platnenoj kesi.
Priprema čorbe:
Paradajz izribati da bi se dobio sok (može poslužiti i paradajz sos).
Na rastopljenom maslu propržiti brašno. U zapršku od brašna dodati sok od paradajza pa sve izručiti u supu. Staviti da se prokuha. Dodati tarhanu i kuhati još 30 minuta.
Servirati posuto biberom i alevom paprikom.