Mafini su jedna od omiljenih poslastica i zbog ukusa i zbog toga što se relativno lako prave.
Sastojci:
(Za mafine):
-100 gr zobenih pahuljica,
-100 ml slatke pavlake,
-100 ml vode,
-150 gr brašna,
-1/2 kašičice soli,
-1/2 kašičice cimeta,
-2 kašičice praška za pecivo,
-1 kašičica sode bikarbone,
-50 g smeđeg šećera,
-2 velike zrele banane,
-75 ml ulja
Mrvičasta smjesa za posipanje: 30 g putera, 40 g sjeckanih oraha, 30 g smeđeg šećera, 20 g zobenih pahuljica, 2 kašike brašna, 1/4 kašičice soli
Priprema:
Pomiješati zobene pahuljice sa vodom i pavlakom i ostaviti da nabubre. U posebnoj zdjeli pomiješati brašno, so, cimet, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U zobene pahuljice umiješati šećer, banane zgnječene viljuškom i ulje. Umiješati i brašno. Pleh za mafine podmazati i pobrašniti (ili u svaku rupu staviti po jednu papirnu korpicu) i puniti svaku rupu sa ovom smjesom tako da je puna 2/3.
Sve sastojke za gornji sloj pomiješati u posudi i rukom napraviti mrvičastu smjesu. To posuti preko mase koja je u kalupima. Staviti da se peče u rerni zagrijanoj na 180°C oko 15-20 minuta.
Sastojci:
(Za mafine):
-100 gr zobenih pahuljica,
-100 ml slatke pavlake,
-100 ml vode,
-150 gr brašna,
-1/2 kašičice soli,
-1/2 kašičice cimeta,
-2 kašičice praška za pecivo,
-1 kašičica sode bikarbone,
-50 g smeđeg šećera,
-2 velike zrele banane,
-75 ml ulja
Mrvičasta smjesa za posipanje: 30 g putera, 40 g sjeckanih oraha, 30 g smeđeg šećera, 20 g zobenih pahuljica, 2 kašike brašna, 1/4 kašičice soli
Priprema:
Pomiješati zobene pahuljice sa vodom i pavlakom i ostaviti da nabubre. U posebnoj zdjeli pomiješati brašno, so, cimet, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U zobene pahuljice umiješati šećer, banane zgnječene viljuškom i ulje. Umiješati i brašno. Pleh za mafine podmazati i pobrašniti (ili u svaku rupu staviti po jednu papirnu korpicu) i puniti svaku rupu sa ovom smjesom tako da je puna 2/3.
Sve sastojke za gornji sloj pomiješati u posudi i rukom napraviti mrvičastu smjesu. To posuti preko mase koja je u kalupima. Staviti da se peče u rerni zagrijanoj na 180°C oko 15-20 minuta.