Sastojci:
-400 gr svježih šampinjona
-4 jajeta
-1 luk
-100 gr prezle
-peršun
-50 gr putera
-80 gr brašna
-50 ml mlijeka
-ulje,so, bber
Priprema:
Na puteru popržiti sitno sjeckani luk. Kad luk omekša dodati očišćene i nasjeckane na listiće šampinjone, so i biber. 3 jajeta i mlijeko izmiješati s pjenjačom. Kada šampinjoni omekšaju dodati brašno i kratko popržiti. Zatim dodati mješavinu jaja i mlijeka i kada se smjesa zgusne skloniti s vatre i dodati peršun.
Smjesu za krokete dobro ohladiti. Izmućkati preostalo jaje. Rukama uzimati malo po malo ohlađene smjese i oblikovati krokete.Uvaljati ih u jaje pa u prezlu. A zatim ih pržiti u većoj količini vreloga ulja (moraju plivati)
Ispržene krokete izvaditi na papir da se upije višak masnoće.Poslužiti ih kao toplo predjelo ili kao prilog mesnim jelima.Uz salatu i neki umak.
-400 gr svježih šampinjona
-4 jajeta
-1 luk
-100 gr prezle
-peršun
-50 gr putera
-80 gr brašna
-50 ml mlijeka
-ulje,so, bber
Priprema:
Na puteru popržiti sitno sjeckani luk. Kad luk omekša dodati očišćene i nasjeckane na listiće šampinjone, so i biber. 3 jajeta i mlijeko izmiješati s pjenjačom. Kada šampinjoni omekšaju dodati brašno i kratko popržiti. Zatim dodati mješavinu jaja i mlijeka i kada se smjesa zgusne skloniti s vatre i dodati peršun.
Smjesu za krokete dobro ohladiti. Izmućkati preostalo jaje. Rukama uzimati malo po malo ohlađene smjese i oblikovati krokete.Uvaljati ih u jaje pa u prezlu. A zatim ih pržiti u većoj količini vreloga ulja (moraju plivati)
Ispržene krokete izvaditi na papir da se upije višak masnoće.Poslužiti ih kao toplo predjelo ili kao prilog mesnim jelima.Uz salatu i neki umak.