Samo najbolji, odabrani recepti!!!

četvrtak, ožujka 13, 2014

Sarajevska Krempita

Sastojci:
krema:
-6 jaja
-1 vanilin šećer
-10 kašika šećera
-6 kašika brašna
-1 litra mlijeka
-2 kašike gustina
-1 šlag vrećica ili 2 dcl slatkog vrhnja
krema za visoku krempitu
- 6 jaja  20 kašika šećera
-2 vanilin šećera
-1 kutija (40 dag) gustina
-6 kašika brašna
-5 dcl vode
-2 litre mlijeka
Priprema:
Mijesati jaja, secer i vanili secer, dodati brasno i ukuhati u mlijeku na laganoj vatri bar 10-15 minuta da postane gusta masa.
Kada se smjesa malo ohladi dodati izradjeni slag i lagano umijesati.
Kremu staviti na list za krempite, prekriti s drugim listom narezanim na cetvrtine i posuti s secerom u prahu.

Za visoku krempitu:
6
Mijesati 6 zumanjaka s 10 zlica secera i dodati gustin, pomjesan s vodom i brasnom, pa ukuhati u mlijeku.
7
Izlupati cvrsti snjeg od 6 bjelanjaka i 10 zlica secera, te lagano umjesati u malo ohladjenu kremu i filovati u dubljoj tepsiji izmedju dva lista a gornji da bude vec narezan na kocke radi lakseg rezanja.
Posluživanje
Ovo je samo recept za kremu jer ju ja koristim ne samo za krempitu nego i za princeze, punim s vocem, ma na milion nacina se moze upotrijebiti.
Moram ovo jos nadopisat da tajne dobre krempite nema, kako ju napravit bolje? Prvi put kad pravis vidis sve nedostatke koje su ti promaknili, drugo pravljenje je vec nestoo a trece si majstor za krempite :))) tako da sto duze poznas krempitu sve ti se vise svidja…
Više »

Sarajevska Krempita

Sastojci:
krema:
-6 jaja
-1 vanilin šećer
-10 kašika šećera
-6 kašika brašna
-1 litra mlijeka
-2 kašike gustina
-1 šlag vrećica ili 2 dcl slatkog vrhnja
krema za visoku krempitu
- 6 jaja  20 kašika šećera
-2 vanilin šećera
-1 kutija (40 dag) gustina
-6 kašika brašna
-5 dcl vode
-2 litre mlijeka
Priprema:
Mijesati jaja, secer i vanili secer, dodati brasno i ukuhati u mlijeku na laganoj vatri bar 10-15 minuta da postane gusta masa.
Kada se smjesa malo ohladi dodati izradjeni slag i lagano umijesati.
Kremu staviti na list za krempite, prekriti s drugim listom narezanim na cetvrtine i posuti s secerom u prahu.

Za visoku krempitu:
6
Mijesati 6 zumanjaka s 10 zlica secera i dodati gustin, pomjesan s vodom i brasnom, pa ukuhati u mlijeku.
7
Izlupati cvrsti snjeg od 6 bjelanjaka i 10 zlica secera, te lagano umjesati u malo ohladjenu kremu i filovati u dubljoj tepsiji izmedju dva lista a gornji da bude vec narezan na kocke radi lakseg rezanja.
Posluživanje
Ovo je samo recept za kremu jer ju ja koristim ne samo za krempitu nego i za princeze, punim s vocem, ma na milion nacina se moze upotrijebiti.
Moram ovo jos nadopisat da tajne dobre krempite nema, kako ju napravit bolje? Prvi put kad pravis vidis sve nedostatke koje su ti promaknili, drugo pravljenje je vec nestoo a trece si majstor za krempite :))) tako da sto duze poznas krempitu sve ti se vise svidja…
Više »

Interkontinental torta

Torta je sočna i divnog ukusa.
Sastojci:
-3 kore
-5 bjelanaca
-5 kašika kristal šećera
-7 kašika mljevenih oraha
-4 kašike brašna
osnovni fil:
-15 žumanaca
-20 kašika šećera
-15 kašika brašna
-1 litra mlijeka
-400 gr margarina
-300 gr mljevenih oraha
-300 gr čokolade crne
-100 gr čokolade bijele
još
 300 gr šlaga
-3 dcl kisele vode
Priprema:
Za koru umutiti bjelanca pa dodavati kašiku po kašiku šećera i izmutiti u črstu masu, dodati brašno i mljevene orahe i polako ručno izmješati, u pleh staviti pek papir, sipati masu i peći na srednjoj temperaturi, ovo je jedna kora ponoviti isto još dva puta, pleh je dimenzije 33×25 cm.
Za fil umutiti žumanca sa šećerom da bude pjenasto, pa dodati brašno i malo mlijeka od 1 l, a ostalo mlijeko staviti da se kuha i kad prokuha sipati polako žumanca, ne smije biti jaka temperatura da ne bi zagorjelo, kad je kuhano skloniti sa strane i kad se skroz ohladi dodati margarin i sve lijepo sjediniti, podijeliti fil na 3 dijela, u jedan staviti mljevene orahe, u drugi otopljenu crnu čokoladu, a u treći bijelu čokoladu.

Više »

Sarajevska Šampita

Sastojci:
kore:
-11 žumanaca
-11 kašika šećera
-11 kašika ulja
-11 kašika mlijeka
-11 kašika brašna
-malo praška za pecivo
-korica limuna
šaum
 -11 bjelanaca
-11 kašika šećera
agda
 -2x11 kašika šećera
-11 kašika vode
-kriška limun
Priprema:
Na početku izmjeriti sastojke za agdu i staviti na laganu vatru da se kuha!
Odvojiti bjelance od žumanaca
Umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, pa mlijeko i na kraju brašno pomješano sa praškom za pecivo i limunovom koricom.Izliti smjesu u pomašćenu tepsiju i peći 10-tak minuta na temperaturi od 200°(više ili manje..zavisno od rerne)
U agdu dodati limun.
Šaum: mutiti bjelanca, prvo na najmanjoj brzini 2 min ,onda na većoj i dodavati po kašiku šećera i mutiti, povećati na najveću brzinu.Umućenim bjelancima dodati agdu i mutiti, mutititi….mutiti!!
Preko kore izliti šaum i ostaviti da se ohladi.
Više »

srijeda, ožujka 12, 2014

Bosanske Tulumbe

Turski kolač.. i generalno svi kolači sa agdom.. :)
Sastojci:
Tijesto:
-4 jajeta
-2 čaše vode / 400ml,
-pola čaše ulja,
-250 g brašna,
-prstohvat soli,
-2 male kašike šećera,
-1 l ulja za prženje
 Agda:
-1 kg šećera,
-3 čaše vode / 600ml,
-par kolutica limuna
Agdu treba pripremiti dan ranije i ostaviti je da stoji makar preko noći, da se skroz ohladi. Ovaj detalj je veoma važan!
Priprema:
U malo dublju šerpu staviti vodu, ulje, šećer, so i pustiti da provri. Šerpu izmaknuti s vatre, pa u nju umiješati brašno. Miješati konstantno drvenom kašikom dok se ne napravi čvrsta smjesa u obliku lopte.
Tijesto ostaviti 10-ak min da se prohladi. Za to vrijeme posebno u neku zdjelu umutiti jaja, pa ih dodati tijestu. Dobro izmiksati jaja sa tijestom dok se ne dobije mekša svilenkasta struktura tijesta.
Tim tijestom napuniti špric za tulumbe
Nasuti litar ulja u dublju šerpu ili veću, dublju tavu.  U hladno ulje istiskivati tulumbe iz šprica.
Neka ne budu stisnute jedna do druge jer će se njihova veličina uduplati prilikom prženja, zato neka imaju mjesta za plivanje. Staviti šerpu na ringlu, uključenu na 3, a poslije smanjiti negdje između 3 i 2.
Nastaviti s prženjem s tim da se moraju ponekad okrenuti, sve dok i dio između rebara ne dobije onu zlatnu boju, tek tada su gotove.
Vrele tulumbe vaditi šupljikavom kašikom i direktno potapati u agdu. U agdi neka odstoje sve dok se ne isprži sljedeća tura, tek se tada mogu izvaditi i redati u tepsiju.
Kad je sve završeno, tulumbe su u tepsiji pa se mogu zaliti ostatakom agde.
Čuvati na hladnom mjestu, najbolje u frižideru.
Napomena: Ovdje navedene količine dovoljne su za nekih 40 komada tulumbi.
Više »

Francuska Salata

Sastojci:
- 450 g Zamrznute mješavine povrća za francusku salatu
-so
-50 g krastavaca
Za salatni preljev:
 -90 g majoneze
-1 kašićica Senfa
-100 ml kiselog vrhnja
-so
-biber
Priprema:
Zamrznutu mješavinu povrća staviti u kipuću posoljenu vodu, a kad ponovo zakipi, kuhati 10 minuta.
Kuhano povrće ocijediti i ohladiti.
Majonezu pomiješati sa senfom, vrhnjem, soli i biberom i dodati ohlađenom povrću.
Dodati krastavce i sve zajedno lagano promiješati.
Salatu ohladiti i poslužiti kao prilog.
Po želji se može umiješati i kašićica nasjeckanog peršuna.
Više »

utorak, ožujka 11, 2014

Prejednostavan Kolač sa Kokosom

Sastojci:
Tjesto:
2 čaše kiselog mlijeka
čaša i po šećera
čaša i po brašna
1 čaša ulja
100 g kokosa
1 prašak za pecivo
Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
 5 kašika mlijeka
2 kašike ulja
Priprema:
Sjedinite kiselo mlijeko sa svim ostalim sastojcima za tjesto.
Manji okrugli pleh podmazati uljem i posuti brašnom te u njega izliti tjesto.
Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta.
Ohladjeni kolač preliti glazurom od čokolade i ostavite da se sve dobro stegne.



Više »

Njoki u umaku od špinata i sira

Sastojci:
Za njoke:
-500 g krompira
-50 g maslaca
-1 jaje
-1 žumance
-300 g Pšeničnog brašna tip 400
-1 kašićica soli
Za umak:
 20 g maslaca
-2 čehna bjelog luka
-100 ml vrhnja za kuhanje
-so,  biber
-250 g Zamrznutog špinata
-150 g mascarponea
-60 g naribanog sira parmezana
Priprema:
Njoke:
Krompir skuhati u ljusci, oguliti i ispasirati dok je još topao.
Dodati mu maslac, malo ohladiti te dodati jaje, žumanjce, brašno, so i umijesiti glatko tijesto.
Na pobrašnjenoj dasci oblikovati male rolice, a zatim narezati i oblikovati njoke.
Skuhati ih u većoj količini slane kipuće vode. Kad isplivaju procijediti, ispratii poslužiti uz umak ili kao prilog jelu.
Za umak:
Na tavi otopiti maslac, dodati protisnuti bijeli luk i promiješati.
Zaliti vrhnjem i pustiti da prokuha. Dodati so, biber, špinat i pirjati dok se ne otopi uz povremeno miješanje.
Umiješati mascarpone i pola količine parmezana.
Dobiveni umak preliti preko njoka. Posuti preostalim parmezanom i poslužiti.
Njoke se mogu rezati u valjke, okrugle ili pomoću ribeža oblikovati na "starinski" način.
Više »

ponedjeljak, ožujka 10, 2014

Jednostavan recept - Piletina u saftu

Evo recept za brz i jednostavan ručak.
Sastojci:
-cca 1/2 kg piletine (batak, zabatak, bijelo… )  
-vegeta,
-so,biber,
-crvena slatka paprika
-malo brašna
Priprema:
Navegetiti i malo nauljiti piletinu i najbolje je preko noći ostaviti u frižideru.
Uvaljati svaki komad piletine u brašno koje se pomiješalos crvenom slatkom paprikom s jedne i druge strane i staviti u nauljenu tepsiju u koju se dodalo malo vod
Meso se može prekriti i folijom da se fino upari i omekša, ali i  ne mora. :)
Staviti da se peče. Peći na 200 stepeni nekih 25 min, al to sve ovisi orerni, pa prilagoditi.
Servirati s pire krompirom.

Više »

nedjelja, ožujka 09, 2014

Ćufte od tikivca - Polpete od tikvica

Sastojci:
-1 kg tikvica
-1 luk srednje velicine
-1 čehno bijelog luka
-100 grama prezle
-150 grama ribanog sira gaude
-2 jajeta
-sjeckanog peršuna
-soli, bibera,
-mediteranska mješavina začina
Umak od pavlake:
 -1 pavlaka
-3-4 kašike majoneze
-1 čehno bijelog luka
-soli, bibera
Priprema:
Tikvice naribati, nasoliti i pustiti oko pola sata da odstoje. Ocijediti ih rukama.
Sitno sjeckani luk prodinstati na malo ulja, na kraju dodati sitno sjeckani bijeli luk. Ohladiti.
Pomiješati sve sastojke, začiniti. ako je tijesto malo rijetko, moze se dodati malo brašna. Ostaviti da odstoji oko pola sata u frižideru.
Formirati polpete i peći ih u malo ulja ili masla. Mogu se prije pečenja malo uvaljati u mrvice, ali onda popiju malo više masnoće.
Umak:
Pomiješati sve sastojke, začiniti i ostaviti malo da odstoji da se prožmu začini.
Servirati polpete uz umak.

Više »

Špagete sa šampinjonima

Jedno lagano jelo, brzo za pripremu. Špagete sa šampinjonima su odlična ideja ako se negdej žuri ili se kasno vraća.
Sastojci:
-500 gr špageta
-400 gr šampinjona
-1/2 crnog luka
-1 dl ulja
-1 kašika brašna
-1 dl vode
-1 dl kisele pavlake
-so,biber,ruzmarin
Priprema:
Špagete staviti da se skuhaju prema upustvu na kesici. Luk najbolje izblendirati pa ga staviti 10ak minuta da se izdinsta sa uljem i vodom. Dodati narendane šampinjone pa sve zajedno dinstati 15min, taman da voda uvri,tada će i šampinjoni biti gotovi. Razmutiti brašno u malo vode i dodati, prokuhati još 5 minuta i na kraju dodati pavlaku, so, biber i posuti samo ruzmarina.
Više »

Pizza štapići

Preukusni. Tijesto je tako prhko. Ukus pizze… 
Sastojci:
Za fil:
-200 g Ketchupa blagog
-200 g Šunke
-40 g tvrđeg sira (parmezan, trapist)
-1 kašićica Origana
Za tijesto:
-20 g svježeg kvasca
-100 ml mlijeka
-1 kašićica šećera
-700 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550
 -250 g maslaca
-100 g krem sira (ili pavlake)
-1 jaje
-1 kašićica soli
Za premazivanje:
 -1jaje
Priprema:
Pripremiti fil tako da se u sjeckalicu stavi ketchup, narezana šunka, naribani sir i sve se dobro usitni. Na kraju umiješati  origano.
Kvasac zdrobiti, preliti toplim mlijekom, dodati šećer i kašićicu brašna, promiješati i ostavit da se diže 10 minuta.
U pola količine brašna dodati dignuti kvasac, omekšani maslac, krem sir ili pavlaku, jaje, so i sve dobro zamijesiti dodajući postepeno preostalo brašno.
Dobiveno tijesto odmah podijeliti na dva dijela i svaki dio razvaljati u pravougaonik debljine 0,4 cm (35x35 cm).
Prvo tijesto premazati pripremljenim filom i poklopiti drugim tijestom. Izrezati trakice (zupčastim alatom) širine 1 cm i sve prerezati po pola vodoravno.
Svaku trakicu uviti u spiralu i položiti na tepsiju (30x40 cm) obloženu papirom za pečenje.
Premazati tijesto razmućenim jajetom i peći u rerni zagrijanoj na 200 °C 20-tak minuta.
Poslužiti toplo ili hladno za razna događanja - jela s "nogu".

Više »

subota, ožujka 08, 2014

Brzi čokoladni kolač

Sočno, čokoladno, finog ukusa, lijepo se reže i spremno je za čas, prenos s bloga Sveetheart.
Posebna draž ovog recepta je što se sastojci ne moraju vagati, nego se mjere šoljicom, onom od 200 ml. Može se količina i povećati, važno je da omjer ostane isti.
Sastojci:
-2 cijela jajeta
-2 šoljice naribanih jabuka ili mrkve
-1 šoljica šećera
-1 šoljica griza ili pola šoljice griza, pola šoljice integralnog brašna
-1 šoljica mljevenih oraha/lješnjaka/badema
-1 šoljica mlijeka
-0,5 šoljice ulja
-1 kašika kakao praha
-1 kesica praška za pecivo
-100 g višanja (nije obavezno)
Priprema:
Jaja dobro izmiksatisa šećerom – da postanu pjenasta. Dodati mlijeko, ulje, kakao. Promiješati. Zatim dodati jabuke, orahe, griz, prašak za pecivo i višnje. Sve promiješati lagano, da se sjedini.
Izliti u pripremljen kalup i peći na 180°C. Čačkalicom isprobati je li kolač pečen.
Čokoladna glazura
-100 g čokolade
-70 g maslaca
Maslac i čokoladu otopiti na pari.
Još topli kolač preliti glazurom. Ostaviti  da se ohladi.
Više »

Pečeni krompir sa kajmakom

Sastojci:
-1 kg krompira
-so
-1-2 kašike kajmaka
-malo pavlake
Priprema:
Oguliti krompir i izreatiz ga na deblje komadiće, pa ga kratko obariti tako da bude napola skuhan.
Potom u jednu tepsiju staviti 1 dl vode i malo ulja, a krompir koji se procijedio od vode u kojoj je kuhan pomiješati s kajmakom i pavlakom i posoliti (od toga koliko je kajmak slan zavisi koliko će se soli dodati).
Staviti u tepsiju i zapeći na 200 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.
Više »

Pileća salata - savršena

Sinoć su nam na večeri uz vino i svijeće (Candle light Supper - Hyacinth hihih) bili Veca i Jasmina. Veca je kuhao. Donijeli i kino projektor da gledamo film, međutim od te priče ništa hihiih.. Uglavnom, Veca je napravio toliko savršenu pileću salatu da nemam ideju čime nas dvije njega da impresioniramo, jer slijedeća večera je naša, aj dvije nas je snaći ćemo se. U nastavku recept :)
Sastojci:
-500 gr pilećih fileta
-glavica zelene salate
-manja glavica kupusa
-2 paradjza
-1 krastavac
-200 grama dimljenog karavan sira
-1 mrkva
-2 vrećice (od 100 gr) tartar sosa
-malo peršuna
-malo soli
-malo maslinovog ulja
-malo suncokretovog ulja za peći piletinu



Priprema:
Oprati listove salate i posložiti ih u tanjure kao na slici, da budu kao podloga. Na zelenu salatu izrendati pola glavice kupusa. Potom izrezati paradajz i krastavce na kriške istaviti sa strane. Sve posuti sa malo maslinovog ulja. Za to vrijeme piletinu koja j prethodno isječena na kockice prepržiti na laganoj vatri na malo suncokretovog ulja, kada je gotova staviti je preko kupusa. Preko toga dodati kockice dimljenog sira (karavana) i preko toga izrendati mrkvu. Na kraju u sredinu staviti tartar sos i posuti peršunom. Servirati uz Vino :)
Više »

petak, ožujka 07, 2014

Pečeni krompir kao prilog

Sastojci:
-1 kg krompira
-1 kašika Vegete Twist
-5 kašika ulja
Priprema:
Krompir ogulito, oprati i narezati ga na kriške. Posutiga Vegetom Twist krompir i promiješati.
Staviti ga u vatrostalnu posudu, dodati ulje, a posudu prekriti alufolijom. Peći krompir u rerni na temperaturi 180-200°C oko 20 minuta.
Nakon toga maknuti foliju i peći još 20 minuta dok se krompir ne zarumeni.
Krumpir iz rerne poslužiti uz razna pečenja i ribe.

Više »

Pasta (špageti) Milaneze

Sastojci:
-500 gr. špageta (ili neke druge tjestenine)
-malo maslinovog ulja
-nekoliko režanja bijelog luka
-malo sjeckane slanine
-500 ml.pasiranog paradjza
-2 zrela paradjza
-soli, bibera, vegete i origana
-1 kašićica šećera  po želji
-kockice sira (gaude isl.)
-dosta ribanog parmezana
-2 kašike prezle

Priprema:
Prvo potopiti paradjze u vrelu vodu nekoliko minuta, dok se ne isjecka bijeli luk i slaninu. Zatim paradjze politi hladnom vodom i oguliti ih.
Na maslinovom ulju popržiti slaninu, dodati bijeli luk i odmah skloniti s vatre da luk ne izgori, da bi dodali paradjze isjeckane na kockice. Vratiti na vatru i malo dinstati, zatim dodati pasirani paradjz, šećer i ostale začine. Promiješati, poklopiti i smanjiti na najnižu temperaturu, da lagano krčka.
Za to vrijeme u velikom loncu zakuhati vodu s malo ulja. Vodu posoliti tek kada dobro ključa, te dodati špagete i skuhati ih “al dente” ( 7-8 min. ).
Procjedite ih a u istome loncu (na isključenoj, ali još toploj ploči) zagrijati na malo maslinovog ulja mrvice sa kockicama sira, pa špagete vratiti u lonac i promješati.
Prebaciti u tople tanjire, prelitiumakom i posuti parmezanom.
Više »

Piletina s prasom (Porilukom)

Sastojci:
-600 g piletine
-1 kašićica mljevene crvene paprike
-40 g maslaca
-700 g poriluka
-150 ml bijelog vina
-100 ml kiselog vrhnja
-1 kašićica
Priprema:
Piletinu narezati na komade. Poriluk dobro oprati i narezati na kolutove.
Na zagrijanom maslacu popećimeso i pripremljenu prasu. Dodati mljevenu crvenu papriku i odmah zaliti sa 100 ml tople vode.
Promiješati, dodati Vegetu i nastaviti pirjati na laganoj vatri polijevajući meso vinom dok ne omekša. Na kraju umiješajti kiselo vrhnje.
Piletinu poslužiti uz pire krompir.

Više »

Pileća krilca sa krompirom - jednostavno :)

Sastojci:
-1 kg pilećih krilca
-1 kg mladog krompira
-so,
-biber,
-tucana paprika,
-vegeta,
-ulje
Priprema
Krilca začiniti i smjestiti ih u nauljenu vatrostalnu posudu i peći u rerni oko 75 min na 200 C.
Mladi krompir isjeći na pola ili na četvrt ukoliko je veći, začiniti i smjestiti ih u nauljenu vatrostalnu posudu i peći u rerni oko 30 min na 200C.
Kao prilog odlična je šopska salata.
Više »

Bosanski gulaš

Sastojci:
-500g junetine (ja više volim teletinu :) od plećke ili vrata
-2 glavice crvenog luka
-1 čehno bijelog luka
-5 malih gljiva šampinjona (isjeckanih)
-začini: so, biber, vegeta,
 crvena paprika
-1 kašika brašna
-1 goveđa kocka
-margarin za kuhanje
Priprema:
Prvo sitno isjeckati luk, izrezati meso na kockice i u jedan lonac sa debljim dnom staviti margarin za kuhanje. Kada se istopi i zagrije, stavitiluk da se dinsta. Kada je dobro omekšalo staviti crvenu papriku i sve dobro izmiješati. Zatim dodati meso i nekoliko minuta sve skupa miješati. Nakon toga jednu staviti punu kašiku brašna uz stalno miješanje oko pet minuta. Tada uliti vruću vodu, začine i goveđu kocku.
Kada gulaš provri  smanjiti temperaturu i protisnuti u to bijeli luk i gljive. Kuhati na laganoj vatri oko sat vremena.
Gulaš na ovakav način bude jako ukusan, a luk se jednostavno pretvori u sos. Gulaš se servira sa rižom ili dinstanim krompirom uz malo kajmaka ili pavlake. 

Više »

četvrtak, ožujka 06, 2014

Pohovane Palačinke

Sastojci:
Nekoliko palačinki (palačinke su vrlo zasitne, pa vodite računa i o tome)
300-400 g kuhane šunke
250 g bijelog kravljeg sira
3 kašike kiselog vrhnja
2 mlada luka
Vegeta, so, biber
Za paniranje:
4 jaja
brašno i prezla
Priprema:
Šunku sitno nasjeckajte kao i mladi luk.Pomiješajte u posudi kravlji sir, šunku, luk i kiselo vrhnje. Začinite po želji. Budući je sir kiselkast, dobro je malo više posoliti ili povegetiti.Premazivati palačinku do polovice nadjevom, zarolati i pri vrhu zakačiti sa čačkalicom.Panirati palačinke (prvo ih uvaljati u brašno, zatim u jaja pa u prezlu, pa ih ispržiti u dubokoj masnoći (ulju).Pečene palačinke ocijediti na papirnom ubrusu od suvišne masnoće.Poslužiti uz kečap i majonezu. 


Više »

Pica Vegetarijana - Vegetarian Pizza

Sastojci:
-1 tijesto za picu na linku
http://nmrecepti.blogspot.com/2014/02/tijesto-za-picu.html
-2 manja glavica crnog luka
-2 dl paradajz sosa
-1 kašika origana
-1 kašika sjeckanog peršunovog lista
-4 kašike kečapa
-bibera i soli po ukusu
-1 crvena paprika
-1 zelena paprika
-1 tikvica
-150 g šampinjona
-1 paradajz
-150 g Mocarela

Priprema:
Napraviti tijesto za pizzu, Luk sitno isjeckati i izdinstati na malo ulja. Dodati sok od paradajza, kečap, origano, malo soli i isjeckan peršunov list. Ukuhati da sos bude gušći. Podlogu za picu premazati sosom, a zatim poslagati isjeckano povrće. Na kraju narendati mocarelu. Peći do 25 min. na 230 stepeni.
Više »

Pizza Margherita - Pica Margarita

Sastojci:
 -tijesto za pizzu na linku http://nmrecepti.blogspot.com/2014/02/tijesto-za-picu.html
-1 velika konzerva paradjza (800 g)
-4 mozzarelle (od 125 g)
-listići svježeg bosiljka
-maslinovo ulje
-so
Priprema:
Recept za tijesto je na linku:
http://nmrecepti.blogspot.com/2014/02/tijesto-za-picu.html
Za umak od paradjza: Pelate prerezati napola i staviti u cjedilo 10-ak minuta da se iscijedi voda. Zatim ih smrviti u multipraktiku. Posoliti i dodati 3 kašike maslinovog ulja.
Staviti malo ulja na sredinu okruglog pleha za pizzu, staviti kuglicu tijesta i lagano rastanjiti rukama da se pokrije cijela površina..

Staviti 4-5 kašika umaka od parajza i premazati cijelu pizzu.
Staviti  da se pećeu rerni koja je prethodno zagrijana na 250°C. Peći 6-7 minuta, dok se ne počne odozdo stvarati korica. Izvaditi pizzu na tren, rasporediti na nju mozzarellu narezanu na komadiće pa vratiti u pećnicu. Mozzarella se treba rastopiti i sasvim malo zapeći, ali ne izgoriti.
Dodati koji listić svježeg bosiljka i poslužiti odmah.
Više »

srijeda, ožujka 05, 2014

Supa sa špinatom - Fiorentinska supa

Sastojci:
-500 g špinata
-10 g putera
-dvije kašičice brašna
-dvije kašičice milerama
-so
-biber
Priprema:
Sirov špinat se iscjecka i proprži na puteru.
Nalije se zatim sa litar i po vode, posoli, pobiberi, kuha izvjesno vrijeme, pa mu se doda brašno i ostavi se još desetak minuta. U trenutku služenja prelije se mileramom i ukrasi proprženim komadićima hleba.
Više »

Pizza Capricciosa - Pica Kapričoza :)

Sastojci:
tijesto za picu (http://nmrecepti.blogspot.com/2014/02/tijesto-za-picu.html)
-pola šolje (150 -200 gr) paradajz sosa ili isjeckanog paradajza
-150-200 gr mocarela sira
-150 g šunke (ili više po ukusu)
-80 g šampinjona
-origano
-masline
-maslinovo ulje
Priprema:
Spremiti tijesto, recept je na linku http://nmrecepti.blogspot.com/2014/02/tijesto-za-picu.html. Rasporediti najprije paradajz sos, pa ostale sastojke, na kraju posuti sa malo maslinovog ulja i peći .Zagrijati rernu na maksimum (obično 250 stepeni), staviti picu na srednju šipku i peći oko 10 minuta.
Više »

Lignje na Buzaru sa Rižom

Sastojci:
1 kg liganja
200 gr kozica
4 čehna bijelog luka
malo persunovog lista
ruzmarina, mazurana, bosiljka.
1 dl maslinovog ulja
2 dcl bijelog vina
1 šoljica rize
1 konzerva paradajza
soli,bibera ili ljute papricice

Priprema:
Ocistiti lignje, isjeci na manje komade.
U serpu staviti ulje
Staviti usitnjeni bijeli luk, tako da zagrijavanjem pusti finu aromu pa kada se dovoljno ugrije ulje,
sipati lignje i malo ih proprziti.
Dodati vino i "pulpu", sve zacinske travcice i poklopiti da se dinsta.
Kada lignje omekšaju, dodati rizu i 1.5 x tekucine, a temeljac je najbolji..ako se ipak dodaje samo voda, dodati i malo vina.
Podlijevati tekucinom sve dok se riza ne skuha. Pred kraj dodati kozice i ostaviti poklopljeno 10-ak minuta.
Dodati zacine po želi.












Više »

utorak, ožujka 04, 2014

Krešenti

Sastojci
Tijesto
-350 g mekog brašna
-200 g masti ili maslaca
-150 g šećera
-1 jaje
-2 žumanca
-korica limuna
-prstohvat soli
-2 vanilin šećera
-2 kašike ruma
-150 g mljevenih badema ili oraha
-2 bjelanjca
Glazura
-100 gčokolade za kuhanje
-40 g maslaca
Priprema:
Miješati mast, šećer, vanilijin šećer, jaje, žumance, koricu limuna, dodati brašno i rum. Zamijesiti tijesto i ostaviti u hladnjaku bar jedan sat.
Od tijesta oblikovati kuglice veličine trešnje, umočiti ih u bjelance.
Uvaljati ih u mljevene bademe ili orahe.
Složiti ih na lim obložen papirom za pečenje. Peći 20 minuta na 180°C.
Na pari rastopiti čokoladu sa maslacem, spajati ih i spremiti u kutiju.
Više »

Paštašuta - pasta sa faširanim mesom

Sastojci:
tjestenina:
-1/2 kg kvalitetnih špageta
-malomaslinovaog ulja
-voda, so
umak:
-70 dag mljevenog mesa
- 3 veće glavice crvenog luka
-1-2 kašike brašna
-1 manja konzerva paradjz sosa
-vegeta
-bosiljak
-peršun
-malo kadulje(ili timijana)
-malo vode u kojoj su se kuhali špagete
-so
-biber
-crvene slatke paprike
Priprema:
Skuhati špagete al dente. U velikom loncu, s malo soli i maslinovog ulja.
Propržiti sitno sjeckan luk na ulju.
Kad požuti, dodati meso, pa ga propržiti, podliti lagano vodom, posoliti, dodati vegetu, i još dinstati na slaboj vatri.
Kad ispari sva tekućina, dodati još i kašiku brašna, te opet podliti sa vodom u kojoj su se kuhale špagete.
Kad se meso dobro udinstalo, dodati pelate ili koncentrat paradjza, te crvenu papriku.
Na kraju jelo začiniti biberom, bosiljkom i kaduljom, te peršunom.
Špagete vruće pomiješati sa vrućim umakom i odmah temeljito izmješati.
Više »

Kroasani (Slani sa šunkom i sirom)

Sastojci:
- 1 kg mekog brašna
-1 paketićkvasca (50 g)
-2 kašićice soli
-5 kašika ulja
-1 jaje
-2,5 dl mlijeka
-2,5 dl vode
-250 g margarina za premazivanje
Fil
 -150 g praške šunke
-250 g svježeg sira
-1 bjelance
Za premazivanje
- 1 jaje
-1 žumance  
-susam, kim…
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mlijeka, sa kašićicom šećera i brašna, ostaviti da nadođe.
Od brašna, soli, pripremljenog kvasca i ostalih sastojaka zamjesiti srednje meko tijesto.
Podijeliti na 16 loptica (jufkica), svaku razviti u okruglu koru i premazati margarinom i redati po 8 kora jednu preko druge (posljednju koru ne premazivati)
Tako se dobije na dva mjesta po 8 kora, pokriti platnenom salvetom i ostaviti da odmaraju 20 minuta.
Rastanjiti prvo jednu “hrpicu” od 8 kora u veliku okruglu koru i podijeliti najprije na 4 dijela, a svaku četvrtinu još na 5-6, da dobije se 20-24 trouglića.
Na svaki trouglić staviti po parčence šunke i fil od sira i bjelanceta, pa zaviti kiflicu, i poredati na podmazan pleh od rerne.
Razviti i drugu “hrpicu” od 8 kora u veliki krug, i isto podjeliti na 20 kiflica.
Kiflice pokriti platnenom salvetom i ostaviti da odmaraju 1 sat.
Premazati umučenim jajetom, posuti susamom ili kimom i peći u prethodno zagrijanoj rerni 20-tak minuta na 220 C. dok fino ne porumene.
Više »

Kinder Milch Schnitte - Kinder Milk Šnite

Sastojci:
 -5 jaja
-5 kašika brašna
- kašika vanilin šećera
-2 velike pune kašike kakaa
-na vrh noža prašak za pecivo
-5 kašika šećera
krema
 -250 ml vrhnja za šlag
-1 šlagfix (učvrščivač za šlag)
-2 velike kašike tekućeg meda
-1 vanilin šećer ili limun šećer
Priprema:
BjelanjKe umutiti u šlag. Žutanjke izmutiti s šećerom, dodati brašno, kakao i prašak i miješati dok se dobije glatka smjesa. Dodati 3 kašike šlaga od bjelanjaka i lagano miješati da se dobije lijepa smjesa, zatim sve izliti u ostatak bjelanjaka i još lagano miješati dok smjesa bude jednolična.
Izliti na papir za pečenje koji se stavi na veliki pleh. Ravnomjerno razmazati i peći na 180°C 10 minuta. Ostaviti da se ohladi i prerezati na pola,
Biskvit se peče u velikom plehu da bude tanak i onda se prereže da se dobiju 2 komada.
Vrhnje s šlagfixom umutiti u čvrsti slag, dodati van. šećer i med. Kremom premazati biskvit i poklopiti drugim, staviti u frižider na 2-3 sata. Rezati u obliku (onih pravih). Biskvit je tanak, krema je u tankom sloju.
U kremu i biskvit se može staviti limun šećer umjesto vanil šećer (ili za kremu pola vrečice limun šećera, pola vanil).
Više »

Palačinke

Sastojci:
-1 jaje
-200 g mekog brašna
-prstohvat soli
-225 ml mlijeka
-225 ml vode
-malo ulja za podmazivanje tave
Postupak:
U sud sipati brašno, jaje i polovinu jedne tečnosti. Razmutiti da se dobije glatko tijesto bez grudvica. Dodati ostalu tečnost, u dva-tri navrata.
Dobru teflonsku tavu nauljiti sa par kapi ulja prije svakog izlivanja tijesta. Jednu kutljaču tijesta sipati na tavu i brzo razliti. Peći sa jedne strane dok ivice ne počnu da se odvajaju i odmah okrenuti. Sa druge strane peći bukvalno 10 sekundi, i odmah vaditi napolje. Od ove mjere dobije se 9-10 palačinki.
Po želji ih namazati nutellom, evrokremom, džemom, i servirati uz dvije, tri kugle sladoleda :)
Više »

Palačinke sa bananama, nutellom i keksom

Sastojci:
-350 ml mlijeka
-1 kašika ulja
-1 jaje
-240 gr brašna
-150 gr nutelle
-100 gr mljevenog keksa
-Prstohvat soli
-Prstohvat šećera
-Banane
Priprema:
Brašno, šećer, sol, mlijeko, ulje i jaje sjediniti.
Mikserom mutiti smjesu uz postepeno dodavanje mlijeka.
Kada se dobije glatka smjesa, u tavi ispeći palačinke.
Premazati ih nutelom, dodati izrezane banane, posuti keksom i preklopiti palačinke.
Dekorisati ih po želji i poslužiti uz sladoled.
Više »

ponedjeljak, ožujka 03, 2014

Krompir Ćufte - Polpete

Ovo jelo može proći kao prilog ili kao brzi ručak. Super je nezdravo ali preukusno.:)
Sastojci:
 -5 kom krompira (srednje veličine)
-3 jajeta
-1 luk
-10-15 dkg suhe šunke
-10-15 dkg sira
-1 kašika ulja
-so, biber, vegeta, peršun
-malo glatkog brašna
Priprema:
Očistiti krompir, naribati, posoliti i ostaviti malo da se ocijedi voda iz njega.
Sir također naribati, a luk i šunkicu narezati na male kockice.
U posudi razmutiti 3 jajeta te dodati začine (soliti ne treba više jer se posolio naribani krompir, već dodati samo malo vegete). Jajima dodati kšiku ulja, narezani luk i šunkicu te naribani sir i krompir.
Sve dobro promješati pa dodati još malo glatkog brašna da bude gušće (ne pregusto).
U zagrijano ulje na tavi stavljati hrpice smjese te ih kašikom malo oblikovati i pržiti oko 5 minuta s jedne pa isto toliko i sa druge strane dok ne dobiju zlatnu boju.
Vaditi ih na kuhinjski papir da upiju višak masnoće.
Više »

Čokoladni kolač sa džemom

Ovaj kolač je prosto savršen..
Sastojci
Za kolač:
-100 g šećera
-60 g šećera u prahu
-125 ml ulja
-60-100 g  džema
-180 g Pšeničnog brašna
-1 kašićica Praška za pecivo
-1 kašićica sode bikarbone
-1 kašićica Vanilin šećera
-45 g kakaa
-200 ml jogurta
-40 ml mlijeka
Za glazuru:
 -25 g maslaca
-50 g čokolade
-3 kašike slatkog vrhnja
Priprema:
Izmiješati šećer, šećer u prahu, ulje i džem.
Pomiješati brašna, dodati prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin šećer i kakao.
U smjesu od brašna umiješati smjesu od džema i ulja, a zatim i jogurt koji je izmiješan s mlijekom.
Sve dobro promiješati i izliti u namašćen duguljasti kalup (26×12 cm).
Kolač pecći u rerni zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta.
Na laganoj vatri otopiti maslac, čokoladu i vrhnje, pa ovom glazurom preliti još vrući kolač.
Kolač će biti sočan, a da li je pečen provjeritidrvenim štapićem ili čačkalicom.
Više »

Bosanski Lokumi

Sastojci:
-500 gr brašna
-3 komjaja
-1/2 lit. mlakog mlijeka
-po potrebi soli
-ulje za prženje
-1 kesica germa/kvasac
Priprema:
U zdjelu staviti brašno, so,  dodati jaja, kvasac, pa promiješati, staviti germu i zakuhati tijesto sa mlakim mlijekom da bude meko. Ostaviti da stoji 1,5 do 2 sata, uz povremeno miješanje, jer tijesto bude bolje što se više puta premijesi. Staviti 1 drvenu kašiku soli. Kad je tijesto naraslo, premijesiti ga, prebaciti na brašnom posutu podlogu i razvaljati oklagijom na debljinu otprilike 1 cm.
Isjeći na kocke. Pržiti na dobro zagrijanom ulju, u velikoj tavi jer ih više stane pa ide brže.

Više »

Kljukuša sa faširanim mesom - Lezbaba

Evo jednog starinskog recepta, ovo superukusno jelo moja mama zove Lezbaba.:)
Sastojci:
-300 gr brašna
-200gr mljevenog mesa
-100ml slatke pavlake
-100gr kisele pavlake
-100 ml mlijeka
-pola male kašikice praška za pecivo
-začini, ulje,
-1 jaje
-malo vode
-malo putera
Priprema:
Umutiti tijesto od brašna, praška za pecivo,1 jajeta, i malu kašikicu ulja, sa malo mlijeka i malo vode. Tijesto treba biti malkice gušće od palačnki. Zagrijati veću tepsiju, sa malo ulja u rerni. Pripremiti mljeveno meso, začinite sa soli, vegetom, biberom, bjelim lukom u praku, crvenim lukom u prahu, mlj.crvena paprika, i jedna velika kašika mlake vode.Promješati dobro. Kad se ulje u tepsiji jako zagrijalo, izliti tijesto po tijestu nabacati mljeveno meso i peći oko 30 min dok fino ne porumeni. Izmiješati 100 ml kisele pavlake, 100 ml slatke pavlake i par kašika mlijeka, malko posoliti. Kljukušu prvo zaliti malo sa kašikicom otopljenog putera i običnim mlijekom da fino omekša, pa onda sa pavlakama. Vratiti u šporet na 5 min, da  se sve fino upije.
Više »

petak, veljače 28, 2014

Pogačice sa tikvicama i sirom

Sastojci:
Tijesto
 -1 i po šoljica brašna
-1/2 šoljice integralnog brašna
-50 gr putera
-3/4 šoljice mlijeka
-2 kašike jogurta
-1/2 kašikice praška za pecivo  
-malo soli
-1-2 kašike kukuruznog brašna za pobrašniti radnu površinu
-1 šoljica = 250 ml
Punjenje
 -1 manja tikvica (195 gr)
-2 kašike ricotta sira
-1/2 kašičice češnjaka u granulama
-1/2 kašićice sjemenki susama
-1jaje
- malo tucane ljute paprike  
-malo sjeckanog peršuna
-1 protisnuto čehno češnjaka  
-soli i bibera (friško mljevenog)  
-ribanog kozjeg sira
Priprema
Prosijati brašno s praškom za pecivo i malo soli, staviti ga u zdjelu te umiješati narezani puter...
Napraviti malu udubinu u brašnu te dodati mlijeko i jogurt, dobro izmiješati / umijesiti tijesto (ja sam to sve strpala u mikser par minuta). Tijesto mora biti fino mekano i lako za raditi.
Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljati tijesto na velicinu 24×36cm (ne pretanko)...
Preko tijesta u vrlo tankom sloju razmazati fil koji se ranije pripremio (naribana tikvica i malo ocijeđena, ricotta sir, češnjak u prahu, so i biber, jaje, prstohvat ljute tucane paprike, sitno nasjeckanog peršuna i protisnuti češnjak).
Kad ste tijesto namaže filom preko svega naribati tvrdi kozji sir, urolati i nasjeći na kriškice.
Posložiti u pekačim papirom obložen pleh/tepsiju... Peći oko 20-ak minuta u zagrijanoj rerni (180 - 200).

Više »

Brze, pohovane, super sočne pileće filete

Sastojci:
-500 g pilećeg filea
-80 g brašna
-50 g škrobnog brašna (gustina)
-kašičica crvene, mljevene paprike
-1 čehno protisnutog češnjaka
-kašičica Vegete
-so, biber
-1,5 dljogurta
-1 jaje
-prezle za paniranje
-ulje za prženje
Priprema:
Pileći file narezati na tanje šnicle, bez da se batom rastanjujue, lagano ih posoliti sa svake strane.
U većoj zdjeli pomiješati brašno, gustin,crvenu papriku, češnjak,Vegetu, biber, jaje i jogurt, miješati žicom dok god se ne dobije fina glatka smjesa bez grudvica. Piletinu ravnomjerno uroniti u smjesu, pokriti posudu folijom i ostaviti piletinu u frižideru najmanje 30 min, što duže odstoji tim bolje.
Nakon što je odstajala, viljuškom vaditi komade pilećih prsa zajedno sa smjesom i uvaljati u prezlu.U tavi zagrijati ulje, stavljatie panirane komade piletine i peći sa svake strane oko 5 min.dok se ne porumene. Pečene izvaditi na kuhinjski papir da bi se ocijedio višak masnoće.
Poslužiti uz razne priloge po želji i finu sezonsku salatu.

Više »

Pole od krompira

U nastavku je super jednostavan starinski recept, + ne treba puno sastojaka, može poslužiti za brzi ručak, mi krompri pole najčešće pravimo kada smo na vikendici ili kada nam je mrsko kuhati .:)
Sastojci:
- 1,2-1,5 kg krompira srednje veličine
-80 g suhe slanine ili suhog mesa
-1 kašikica Vegete
-2-3 kašike ulja
Priprema:
Krompir u ljusci dobro oprati i po dužini prerezati na pola. Površinu krompira posuti Vegetom i nakapati s malo ulja ili staviti putera
Staviti na blago nauljen lim i peći u rerni zagrijanoj na 180-200°C oko 40 minuta.
Po želji, pred kraj pečenja po površini krumpira složiti slaninu narezanu na ploške i još kratko peći.
Pole od krumpira poslužiti uz salatu po želji.
Pred kraj pečenja  na pole se mogu staviti i ploške polumasnog sira (trapista, gaude ili edamera).
Više »

Truffles - Sitni Kolaćići

Sastojci:
60 ml vrhnja za kuhanje
30 gr maslaca
250 gr bijele cokolade
oko 50 gr mljevenog ljesnjaka
2 kašike frangelico likera (liker od ljesnjaka)
200 gr tamne cokolade
100 gr bijele cokolade

Priprema:
U manju serpicu staviti vrhnje, cokoladu i maslac da se lagano otope.
Dodati mljevene ljesnjake i liker pa pustiti da se prohladi i pocne stvrdnjavati.
Prije nego se totalno stvrdnu,praviti kuglice.. staviti kuglice na papir za pecenje i u zamrzivac.
U meduvremenu otopiti tamnu cokoladu.
Ohladene, ne zamrznute kuglice  oblikovati da budu glatke, zatim ih umakati u otopljenu tamnu cokoladu i ponovo na papir za pecenje da se cokolada osusi i ocvrsne.
Na kraju topiti bijelu cokoladu, sa kojom se ukrase kuglice.
Sacekati da se sve osusi,polako ostrim nozicem obici okolo kuglica i odsjeci visak cokolade..posluziti ih u  papirnim korpicama.

















Više »

Kuglice od mesa u paradjz sosu - Polpette alla Napoletana

Sastojci:
-500 g mljevenog mesa,
-1 korijen džumbira (oko 2 cm),
-1 mladi luk,
-1 češanj bijelog luka,
-2 jajeta,
-6-8 kašika prezle,
½ kašičice sušenih chilli papričica,
½ kašičice usitnjenog koriandera,
-malo mljevenog muškatnog oraščića,
-so
-svježe mljeveni biber,
-crvena paprika
Za paradajz sos: 
-1 luk,
-2 češnja bijelog luka,
-2 kašike maslinovog ulja,
-400 g paradajz komadića iz konzerve,
-1 kašika miješanih talijanskih začina,
-so,
-svježe mljeveni biber,
-crvena paprika,
-listovi ruzmarina za ukras
Priprema:
Oguliti i usitniti džumbir i jedno čehno bijelog luka.
Oprati, očistiti i sitno isijeći mladi luk. Pomiješati meso sa jajima, prezlom, začinima, sjeckanim mladim lukom, džumbirom i bijelim lukom. Posoliti, pobiberiti i oblikovati kuglice. Staviti mesne kuglice na pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 180°C 15-20 minuta dok ne postane zlatnosmeđe.
Za paradajz sos oguliti i izrezati luk i bijeli luk, pa ih staviti na zagrijano ulje. Dodati paradajz i ukuhavati oko 20 minuta. Zatim dodati začine, posoliti, pobiberiti i dodati papriku po ukusu. Staviti paradajz sos u tanjir i na njega mesne kuglice. Poslužiti ukrašeno listovima ruzmarina.
Više »

Zelene njoke - Gnocchi Verdi

Sastojci: 
-250 g svježeg špinata,
-so,
-250 g ricotta sira,
-ribani muškatni oraščić,
1 jaje, 1 žumance,
-100 g ribanog parmezana,
-175 g brašna,
-2-3 kašike maslinovog ulja,
-3 kašike maslaca
Priprema: 
Operati špinat i blanširati ga 2-3 minute u slanoj ključaloj vodi. Preliti hladnom vodom, dobro ocijediti i sitno isjeckati. Mutiti ricottu, so, muškatni oraščić, jaje, žumance, parmezan i špinat dok ne dobijete finu kremu. Može se upotrijebiti i električni mikser. Sipati kutljačom brašno, malo pomalo dok se ne dobije mekano tijesto. Na pobrašnjenoj radnoj ploči razvaljajti rukom dio po dio tijesta na okrugle trake debljine 1.5 cm. Rezati njoke dužine 1 - 2 cm. Ako se želi, može se malo pritisnuti svaka njoka viljuškom.

Stavljajti njoke u dosta ključale slane vode, a pjenu skidati. Smanjiti temperaturu i kuhati oko 3 minute. Skuhane njoke vaditi šupljikavom kašikom ili cjediljkom. Posuti ih sa malo maslinovog ulja i ohladiti.

Rastopiti maslac u tavi, dodati njoke i prepržiti ih na maslacu 2-3 minute. Servirati posute parmezanom i dekorirane listovima špinata.
Više »

četvrtak, veljače 27, 2014

Spaghetti beshamell

Sastojci:
-500 g špageta
-200 g barene šunke
-700 ml mlijeka
-6 kašika brašna
-100 g topivog sira
-1 kašikica soli
-1 kašikica vegete
-bosiljak,
-origano,
-timjan (po ukusu)
-1 kisela pavlaka
Priprema:
U ključalu vodu staviti malo soli i ulja i ubaciti špagete. Nakon što skuhaju i procjede, ne ispirati sa vodom, dodati malo maslinovog ulja i promješati.
Isjeckati sitno šunku ili suho meso i staviti u šerpicu da se prži.Naliti 600 ml mlijeka, a u ostatak razmutiti brašno.
U šerpicu sa suhim mesom i mlijekom dodati začine i promješati, kada prokuha, skloniti sa vatre i lagano uliti brašno sa mlijekom, svo vrijeme mješajući...vratiti na šporet i mješati dok se ne zgusne.
Kada se umak zgusnuo, izrendati sir i promješati, a potom dodati pavlaku i opet promješati.

Više »

Pileći fileti sa suhim mesom

Sastojci:
-4 pileća fileta (cca 700 g)
-8 kriški suhog mesa
-10-ak listova kadulje
-100 g brašna
-40 g margarina
-150 ml bijelog vina
-80 g milerama
-ekstra djevičansko maslinovo ulje
-so, bijeli biber
Priprema: 
U ugrijanu tavu na dvije kašike vrućeg maslinovog ulja, dodati listove kadulje i kratko ih popržiti. Pržene listove kadulje izvaditi na kuhinjski papir da im upije višak masnoće. Tavu očistitiod maslinovog ulja i u nju staviti margarin. Pileće filete narezati na tanke ploške, te na svaku staviti po jednu tanku krišku suhog mesa i učvrstiti čačkalicom. Zatim svaki komad sa donjom stranom uvaljati u brašno, malo otresti i staviti pržiti u tavu na vrući margarin. Nakon dvije-tri minute meso okrenuti na stranu s pancetom i pržiti još dvije-tri minute. Gotovo meso izvaditi na stranu na toplo, a u tavu na preostalu masnoću uliti malo bijelog vina, te miješajući pijenjačom po dnu tave skinuti karameliziran sloj od prženja mesa. Nakon što je alkohol malo ispario u tavu umiješati mileram, vratiti meso i listove kadulje, te pričekati da se sastojci još jednom ugriju.
Više »

Princes Krofne

Sastojci
za tijesto
- 2,5 dl vode
-125 g margarina
-150 g brašna
-1 kašika šećera
- malo soli
-4 jaja
za kremu
- 1/2 lmlijeka
-250 gšećera
-2 žumanca
-4 kašike gustina
-2 vanilin šećera
-125 g margarina
-3 dl slatke pavlake
Priprema:
U posudu sipati vodu, margarin, šećer i so pa staviti da se kuha.
Kad provri sipati brašno i miješati da se dobije jednolična masa.Ostaviti da se ohladi.
Jaja umutiti pa sipati postepeno u prohlađenu smjesu od brašna i neprekidno mutiti mikserom.
Kad se masa ujednači pomoću šprica stavljati krofne na podmazan pleh. Ne smiju biti preblizu jer će narasti.
Rernu zagrijati na 200 stepeni pa kad se krofne stave smanjiti na 180. Peći da porumene oko 40 minuta.
Za vrijeme pečenja rerna se ne smije otvarati.
Za kremu u malo hladnog mlijeka razmutiti žumanca i gustin, a ostalo mlijeko šećer i vanilin šećer staviti da se kuhaju, kad prokuha sipati razmućenu smjesu sa gustinom i miješati da se zgusne.
U ohlađenu kremu umiješati razmućeni margarin i sve dobro umutiti.
Ohlađene krofne rasjeći na pola stavljati kremu pa slatku pavlaku umućenu u šlag i poklopiti gornjim dijelom krofne.
Posuti šećerom u prahu.
Više »