Ovaj kolač je prosto savršen..
Sastojci
Za kolač:
-100 g šećera
-60 g šećera u prahu
-125 ml ulja
-60-100 g džema
-180 g Pšeničnog brašna
-1 kašićica Praška za pecivo
-1 kašićica sode bikarbone
-1 kašićica Vanilin šećera
-45 g kakaa
-200 ml jogurta
-40 ml mlijeka
Za glazuru:
-25 g maslaca
-50 g čokolade
-3 kašike slatkog vrhnja
Priprema:
Izmiješati šećer, šećer u prahu, ulje i džem.
Pomiješati brašna, dodati prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin šećer i kakao.
U smjesu od brašna umiješati smjesu od džema i ulja, a zatim i jogurt koji je izmiješan s mlijekom.
Sve dobro promiješati i izliti u namašćen duguljasti kalup (26×12 cm).
Kolač pecći u rerni zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta.
Na laganoj vatri otopiti maslac, čokoladu i vrhnje, pa ovom glazurom preliti još vrući kolač.
Kolač će biti sočan, a da li je pečen provjeritidrvenim štapićem ili čačkalicom.
Sastojci
Za kolač:
-100 g šećera
-60 g šećera u prahu
-125 ml ulja
-60-100 g džema
-180 g Pšeničnog brašna
-1 kašićica Praška za pecivo
-1 kašićica sode bikarbone
-1 kašićica Vanilin šećera
-45 g kakaa
-200 ml jogurta
-40 ml mlijeka
Za glazuru:
-25 g maslaca
-50 g čokolade
-3 kašike slatkog vrhnja
Priprema:
Izmiješati šećer, šećer u prahu, ulje i džem.
Pomiješati brašna, dodati prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin šećer i kakao.
U smjesu od brašna umiješati smjesu od džema i ulja, a zatim i jogurt koji je izmiješan s mlijekom.
Sve dobro promiješati i izliti u namašćen duguljasti kalup (26×12 cm).
Kolač pecći u rerni zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta.
Na laganoj vatri otopiti maslac, čokoladu i vrhnje, pa ovom glazurom preliti još vrući kolač.
Kolač će biti sočan, a da li je pečen provjeritidrvenim štapićem ili čačkalicom.