Sastojci:
-1 kg tikvica
-1 luk srednje velicine
-1 čehno bijelog luka
-100 grama prezle
-150 grama ribanog sira gaude
-2 jajeta
-sjeckanog peršuna
-soli, bibera,
-mediteranska mješavina začina
Umak od pavlake:
-1 pavlaka
-3-4 kašike majoneze
-1 čehno bijelog luka
-soli, bibera
Priprema:
Tikvice naribati, nasoliti i pustiti oko pola sata da odstoje. Ocijediti ih rukama.
Sitno sjeckani luk prodinstati na malo ulja, na kraju dodati sitno sjeckani bijeli luk. Ohladiti.
Pomiješati sve sastojke, začiniti. ako je tijesto malo rijetko, moze se dodati malo brašna. Ostaviti da odstoji oko pola sata u frižideru.
Formirati polpete i peći ih u malo ulja ili masla. Mogu se prije pečenja malo uvaljati u mrvice, ali onda popiju malo više masnoće.
Umak:
Pomiješati sve sastojke, začiniti i ostaviti malo da odstoji da se prožmu začini.
Servirati polpete uz umak.
-1 kg tikvica
-1 luk srednje velicine
-1 čehno bijelog luka
-100 grama prezle
-150 grama ribanog sira gaude
-2 jajeta
-sjeckanog peršuna
-soli, bibera,
-mediteranska mješavina začina
-1 pavlaka
-3-4 kašike majoneze
-1 čehno bijelog luka
-soli, bibera
Priprema:
Tikvice naribati, nasoliti i pustiti oko pola sata da odstoje. Ocijediti ih rukama.
Sitno sjeckani luk prodinstati na malo ulja, na kraju dodati sitno sjeckani bijeli luk. Ohladiti.
Pomiješati sve sastojke, začiniti. ako je tijesto malo rijetko, moze se dodati malo brašna. Ostaviti da odstoji oko pola sata u frižideru.
Formirati polpete i peći ih u malo ulja ili masla. Mogu se prije pečenja malo uvaljati u mrvice, ali onda popiju malo više masnoće.
Umak:
Pomiješati sve sastojke, začiniti i ostaviti malo da odstoji da se prožmu začini.
Servirati polpete uz umak.