Samo najbolji, odabrani recepti!!!

petak, ožujka 07, 2014

Pasta (špageti) Milaneze

Sastojci:
-500 gr. špageta (ili neke druge tjestenine)
-malo maslinovog ulja
-nekoliko režanja bijelog luka
-malo sjeckane slanine
-500 ml.pasiranog paradjza
-2 zrela paradjza
-soli, bibera, vegete i origana
-1 kašićica šećera  po želji
-kockice sira (gaude isl.)
-dosta ribanog parmezana
-2 kašike prezle

Priprema:
Prvo potopiti paradjze u vrelu vodu nekoliko minuta, dok se ne isjecka bijeli luk i slaninu. Zatim paradjze politi hladnom vodom i oguliti ih.
Na maslinovom ulju popržiti slaninu, dodati bijeli luk i odmah skloniti s vatre da luk ne izgori, da bi dodali paradjze isjeckane na kockice. Vratiti na vatru i malo dinstati, zatim dodati pasirani paradjz, šećer i ostale začine. Promiješati, poklopiti i smanjiti na najnižu temperaturu, da lagano krčka.
Za to vrijeme u velikom loncu zakuhati vodu s malo ulja. Vodu posoliti tek kada dobro ključa, te dodati špagete i skuhati ih “al dente” ( 7-8 min. ).
Procjedite ih a u istome loncu (na isključenoj, ali još toploj ploči) zagrijati na malo maslinovog ulja mrvice sa kockicama sira, pa špagete vratiti u lonac i promješati.
Prebaciti u tople tanjire, prelitiumakom i posuti parmezanom.