Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, ožujka 03, 2014

Kljukuša sa faširanim mesom - Lezbaba

Evo jednog starinskog recepta, ovo superukusno jelo moja mama zove Lezbaba.:)
Sastojci:
-300 gr brašna
-200gr mljevenog mesa
-100ml slatke pavlake
-100gr kisele pavlake
-100 ml mlijeka
-pola male kašikice praška za pecivo
-začini, ulje,
-1 jaje
-malo vode
-malo putera
Priprema:
Umutiti tijesto od brašna, praška za pecivo,1 jajeta, i malu kašikicu ulja, sa malo mlijeka i malo vode. Tijesto treba biti malkice gušće od palačnki. Zagrijati veću tepsiju, sa malo ulja u rerni. Pripremiti mljeveno meso, začinite sa soli, vegetom, biberom, bjelim lukom u praku, crvenim lukom u prahu, mlj.crvena paprika, i jedna velika kašika mlake vode.Promješati dobro. Kad se ulje u tepsiji jako zagrijalo, izliti tijesto po tijestu nabacati mljeveno meso i peći oko 30 min dok fino ne porumeni. Izmiješati 100 ml kisele pavlake, 100 ml slatke pavlake i par kašika mlijeka, malko posoliti. Kljukušu prvo zaliti malo sa kašikicom otopljenog putera i običnim mlijekom da fino omekša, pa onda sa pavlakama. Vratiti u šporet na 5 min, da  se sve fino upije.