Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, listopada 08, 2014

Meksička Musaka

Sastojci:
2 režnjića bijelog luka
4-5 komada crvene paprike
1/2 žute paprike
1/2 zelene paprike
3 tikvice
malo maslinovog ulja
1 konzerva kukuruza šećerca
1-2 vrećice mješavine meksičkih začina – burito ili fajita
1-2 dcl vode po preporuci na kesici začina
0,5 kg gaude
paket većih tortilja  
čili
1-2 komada cijelog pilećeg filea

Priprema:
Na mješavini putera i maslinovog ulja dinstati pileći file narezan na štapiće. Dodati sitno narezane paprike, a kad malo omekšaju, dodati bijeli luk i kukuruz.
Dodati začine i politi vodom. Dodati tikvice nasjeckane na kockice, te čilija i soli po potrebi. Prodinstati dok su tkvice na pola mekane 3-5 minuta.
U vatrostalnoj zdjeli dno malo nauljiti i slagati red tortilja, red dinstanog povrća, red narendanog sira gaude i to ponavljati dok ima mase. Na kraju ide red tortilja koje preliju sokom od začina, kako se ne bi isušile kod pečenja.
Zagrijati rernu na 180 stepeni i peći 30-35 minuta.


Više »

srijeda, listopada 01, 2014

Carska (lijena) Pita

Sastojci:
4 jajeta
100-150 gr.sunke
100-150 gr.sira
2-3 manje crvene paprike
200 ml.jogurta
1 kesica pr. za pecivo
100 ml.ulja
2 case brasna
malo soli
solja od 2 dcl.

Priprema:
Umutiti bjelanca, dodati zumanca, sjediniti smjesu.Isjeckati sunku i dodati sve sastojke sem paprike. Moze se mutiti mikserom na najmanjoj brzini (ali je bolje rucno). Dodati sjeckanu papriku na kraju, pa izmjesati polako.Staviti da se pece u uljem i brasnom podmazan pleh na 200 stepeni oko 40-45 min.
Izvor: http://www.coolinarika.com/

Više »

ponedjeljak, rujna 29, 2014

Zapečeni Sataraš sa Rižom

Sastojci:
2 veće glavice luka
1,5 – 2 kg zrelog paradajza
6-8 paprika
1-2 tikvice (po želji)
nekoliko listića bosiljka
1 grančica ruzmarina
listovi peršuna
+4-5 čehna vijelog luka luka
So
biber
malo šećera
1 šolja riže
150-200 gr rendanog sira

Priprema:
Izdinstajte luk, dodajte rezanu papriku. Neka se dinsta 5 minuta, ako dodajete tikvice dodajte ih nakon 3 minute. Poslije toga dodajte oguljeni i izrezani paradajz. Stavite malo šećera (da ubije kiselinu iz paradajza), bosiljak i ruzmarin. Nakon 15-ak minuta nakon što ste dodali paradajz, sataras je gotov. Kada je gotov, osolite ga, dodajte sjeckani bijeli luk i stavite biber.
U slanoj vodi skuhajte jednu šolju riže. Procijedite kuhanu rižu.
Nauljite vatrostalnu posudu i po dnu stavite sloj riže. Preko riže prelijte sloj sataraša, pospite sjeckanim pešunom pa rendanim sirom. Opet stavite drugi sloj riže, pa sataraš i sav sok koji se stvorio od paradajza, pešun, rendani sir i dobro pouljite.
Pecite 15-ak minuta dok se sir ne rastopi i porumeni.

Izvor: http://doznajemo.com
Više »

četvrtak, rujna 25, 2014

Varivo od Šampinjona

Sastojci (za 6 osoba):
1.5 kg bijelog šampinjona
0.5-0.7 kg krompira
10 dag suhog mesa ili mesa po volji (i bez mesa je veoma ukusno)
2 kašike pinđura
2-3 glavice luka
1 juha od gljiva za temeljac
korjen i list peršuna
3-4 mrkve
1 dcl ulja
so, biber, bijeli luk ili granule istog

Priprema (ukupno 60-75 minuta):
Očistite glavice luka i narežite na sitno, za dinstanje.
Šampinjone operite, i narežite na deblje listiće, cca 2-3 mm debljine
U prikladnu tavu ulijte ulje, zagrijte, dodajte luk, posolite i pobiberite prema vlastitoj procjeni, dodajte bijeli luk ili granule istog i dinstajte dok luk ne zažuti (ne smije zagoriti!), te nakon toga dodajte narezane šampinjone.
Šampinjone dinstajte cca 15-20 minuta, dok voda ne ispari 50 %, pred kraj dodajte i suho meso, zatim ih skinite s vatre i ostavite poklopljene, da polako upiju tekućinu nastalu od dinstanja.
Paralelno, u loncu u kojem ćete  kuhati varivo, u 3 litre vode zakipite temeljac od juhe od gljiva, Dodjte sjeckanu mrkvu, korjen od peršuna i krompir izrezan na kockice, posolite prema vlastitoj procjeni i kuhajte 20-30 minuta, dok krompir bude kuhan na 3/4.
Nakon što je povrće u loncu 3/4 kuhano, dodajte dinstane šampinjone, pinđur i promiješajte
Varivo kuhajte na laganoj vatri dok ne provri provjerite ukus, dodajte so prema procjeni, dodajte sjeckani list peršuna i kuhajte još 5-10 minuta.

Više »

utorak, rujna 23, 2014

Špageti Bolognese

Sastojci
2 luka  
125 ml crnog vina
2 režnja bijelog luka
1 kašikica nasjeckanog svježeg ili sušenog timijana
2 kašike suncokretovog ulja  
1 kašikica nasjeckanog svježeg ili sušenog bosiljka
250 g mljevenog mesa
300 g špageta
So i svježe mljeveni crni biber
1 kašika paprike u prahu  
maslinovog ulja
500 g paradajza iz limenke  
naribani parmezan, za posluživanje
85 g paradajz pirea
grančice svježeg bilja, za ukrašavanje

Priprema:
Ogulite i sitno nasjeckajte luk i bijeli luk. Zagrijte suncokretovo ulje u posudi, te ih pržite dok ne omekšaju.
Dodajte mljeveno meso i dinstajte oko 5 minuta, miješajući. Začinite soli, biberom i paprikom u prahu.
Dodajte paradajze, pire od paradajza i crno vino, pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuhajte oko 15 minuta, povremeno miješajući, dok meso ne omekša i skuha se. Dodajte timijan i bosiljak pri kraju kuhanja.
U međuvremenu, u velikoj posudi zakuhajte malo posoljenu vodu, te dodajte špagete i maslinovo ulje. Kuhajte 8 do 10 minuta, ili dok ne budu al dente, povremeno miješajući viljuškom.
Ocijedite špagete i poslužite na zagrijanim tanjurima s nekoliko kašika mesnog umaka odozgo. Prije posluživanja pospite naribanim parmezanom i ukrasite grančicama svježeg bilja.

Više »

ponedjeljak, rujna 22, 2014

Brzi Kolač sa Pudingom od Vanilije i Lješnacima

Sastojci:
100 g putera
50 g šećera
2 kašike kakaa
250 g mljevenog keksa
100 g isjeckanih lješnika
50 g soka od narandže
400 ml obranog mlijeka
1 kesica pudinga od vanilije
2 kašike šećera
50 g putera
Glazura:
100 g čokolade
30 g putera
malo vode

Priprema:
Pjenasto umutiti puter sa šećerom. Dodati keks, lješnike, kakao i sok od narandže, a zatim sve promiješati. Kalup obložiti sa papirom za pečenje i staviti smjesu od keksa. Puding razmutiti sa malo mlijeka i skuhati u ostatku mlijeka sa šećerom. U prohlađen puding dodati puter i dobro umutiti. Puding premazati preko keksa i preliti glazurom od čokolade (na pari rastopiti čokoladu, puter i malo vode). Kolač ohladiti i isjeći na kocke.
Više »

Pljeskavice od Krompira i Parmezana sa malo Bijelog Luka

Za 8 komada
Sastojci:
4 šoljice naribanog krompira
1 čehno bijelo luka, vrlo sitno mljeveno
So i biber
½ šoljice svježe ribanog parmezana
1 umučeno jaje
3 žkašike brašna
Priprema:
Iscjedite što je više moguće vodu iz ribanog krompira. Dodajte sve preostale sastojke i promješajte ih dok se dobro ne izmješaju.
Zagrijte nekih 1 cm ulja u  veću teflon tavu za pečenje, preko srednje niskog do srednjeg plamena. Ubacite smjesu od palačinke,  ½ šoljice mjerice u vrelo ulje, te je  raširite tako da bude oko 1 cm debljine. Pržiti do zlatno smeđe boje na jednoj strani, a zatim okrenuti te pržiti i drugu stranu do zlatno smeđe boje.
Posluživanje:
Posušite ih na papirnate ručnike te ih Poslužite s pavlakom i sjeckanim zelenim lukom.
Izvor: http://uzitak-okusa.blogspot.com/
Više »

petak, rujna 19, 2014

Pileća prsa sa Rižom i Povrćem (Carska Mješavina)

Sastojci:
100 grama pilećih prsa (1 komad)
dvije kašike putera
ulje
ulje, so, biber, vegeta, crvena paprika, origano (za marinadu)
pola šolje riže
šaka ili više carske mješavine (Ledo carska mješavina)

Priprema:
Istopiti kašiku putera u šerpi i dodati pola šolje riže. Malo prodinstati na srednjoj temperaturi i podliti vodom. Kuhati 5-6 minuta uz stalno dosipanje vode da riža uvijek bude u vodi. Dodati malo vegete. Dodati šaku (ili više) carske mješavine (mrkva, brokule, karfiol) i ostaviti da se kuha još 5-6 minuta, ponovo uz stalno doljevanje vode toliko da je sve uvijek (samo) potopljeno. Možete dodati i drugu mješavinu povrća.
Marinirana pileća prsa propržiti na malo ulja i komadić putera. Kada je piletina ispržena pretresti u tavu rižu, pomiješati da se ujednači i držati na vrućoj ringli dok ne ispari voda. Dodati po želji malo kečapa ili paradajz pirea i/ili vrhnja za kuhanje.
Više »

petak, rujna 12, 2014

Hidiv Čorba (Istambulska)

Sastojci:
gljive 4-5 šampinjona ili 1 vrganj
1 manja tikvica
1 mrkva
1 šolja (od 1,5 dcl) smrznutog graška
4 kašike maslinovog ulja
1 kašika putera
2 kašike brašna
oko 1 l tople vode
začini so,biber,vegeta
1 šolja (od 1,5 dcl) jogurta
1 žumance

Priprema:
Zagrijati ulje i puter, pa dodati narezane gljive. Propržiti 3-4 minute. Zatim dodati brašno. Nakon 10-tak sekundi, sipati toplu vodu, miješajući svo vrijeme. Dodati na kockice narezane tikvicu i mrkvu, grašak, pa začiniti po ukusu. Kuhati nekih 15-tak minuta. Sjediniti jogurt i žumance. Sipati par kašika tečnosti iz šerpe, pa pažljivo sipati smjesu u šerpu, miješajući svo vrijeme. Nakon 5 minuta kuhanja na laganoj vatri, poslužite!

Više »

Vojvotkinjin Krompir i Tuna sa Povrćem

Sastojci:
1kg krompira
3 zumanca
100 gr maslaca
30 maslaca
1 manji poriluk
1 kašika brašna
2/3 case vrhnja za kuhanje
2/3 case ribljeg ili pileceg temeljca
1/2 case zamrznutog mix povrca
(kukuruz,mrkva,grašak)
200 gr tune (ako je iz konzerve) ili bilo koje druge riba ili 300 gr sviježe ribe
Priprema:
Očišćen krompir skuhati u vodi, uz dodatak soli (koliko stane između 2 prsta).
Pripremiti lim za pečenje. Skuhan krompir propasirati/napraviti pire.
Dodati otopljen maslac i žumanca, dobro sjediniti.  Tako pripremjlen stavljati u vreću za ukrašavanje torti rozeta (tuljak) vrećica mora biti 1 cm u promjeru.
Na pripremljeni lim praviti rozete. Stavi da se peće u predhodno zagrijanoj rerni na 190 oko 30 minuta (da porumene)
Ostaviti ih da se malo prohlade, pa će se lagano skinuti sa papira/lima. Poslužiti kao dodatak povrću
ili po želji… ribi :) Potrebno je pola mjere za ovaj recept!
Na maslacu propržiti sitno isjeckani poriluk, dodati brašno i pržiti minut-dva,zatim naizmijenično dodavati temeljac i vrhnje i miješati da se brašno ne zgruša.
Dodati komadiće ribe i zamrznuto povrće, pustiti da se umak zgusne..oko 5 minuta na srednjoj temperaturi.
Kada se sve skuhalo,pripremiti 2 posude koje mogu ići u rernu na visoku temperaturu, odozgo poslagati Vojvotkinjin Krompir i sve zapeći oko 10 minuta na 160 C.
Izvor: http://www.gastronomija.info/
Više »

četvrtak, rujna 11, 2014

Piletina sa Rižom na Grčki Način

Sastojci:
8 komada pilećih bataka
2 kašike kukuruznog ulja
1 glavica luka, nasjeckana
2 čehna bijelog luka, sitno nasjeckana
175 g riže dugog zrna
225 ml pilećeg temeljca
800 g nasjeckanog paradjza iz konzerve
1 kašika nasjeckanog svježeg timijana
2 kašike nasjeckanog svježeg origana
12 crnih maslina bez košpica, nasjeckanih
100 g feta sira, mrvljenog
svježe grančice origana, za ukrašavanje

Priprema;
Odstranite kožu s bataka. Zagrijte ulje u posudi za musake. Ovisno o veličini posude, batake pržite odjednom ili po nekoliko komada na srednje jakoj temperaturi, uz povremeno okretanje, 8-10 minuta ili dok ne porumene. Šupljikavom kašikom prenesite ih na tanjir.
U posudu dodajte luk, bijeli luk, rižu i 50 ml temeljca i dinstajte, uz miješanje, dok luk ne omekša. Ulijte preostali temeljac, dodajte paradajze zajedno s njihovim sokom i začinsko bilje.
Vratite pileće batake u posudu i umiješajte ih u rižu. Neka zakuha, a potom smanjite temperaturu, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 25-30 minuta ili dok meso ne bude mekano. Umiješajte masline i pospite sirom. Ukrasite grančicama origana i odmah poslužite.
Više »

utorak, rujna 09, 2014

Kolač sa Pudingom od Vanilije

Sastojci:
Žuta kora
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
Tamna kora
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike kakaa
Krema
2 pudinga od vanilije
1 margarin (250 gr )
o,5l mlijeka
5 kašika šećera
Zaljev
3 čaše od pavlake manje, vode
25 kašika šećera
kokosovo brašno za posuti po kolaču

Priprema:
Žutu koru ispečemo i izvadimo da se ohladi. Zatim i tamnu koru ispečemo ali nju ne vadimo iz tepsije i pustimo da se ohladi.
Zaljev također samo prokuhati i njega ostaviti da se ohladi.
Puding napravit u pola litre mlijeka, kad se ohladi dodati margarin i dobro jos izmiksati. Kolač se radi kada sve bude hladno.
Na tamnu koru staviti kremu od pudinga, pa staviti preko žutu koru, pa to fino lagano sve prtisnuti da se sastavi.
E zatim izrezati kolač u kocke kao i svaki kolač, pa zaliti sa ohlađenim zaljevom. Posuti odmah kokosovim brašnom i to je to.

Više »

Fino Varivo sa Mahunama i Junetinom

Sastojci:
250 g zelenih mahuna
500 g mljevene junetine
250 g krompira
1 glavica luka
1 manja tikvica
700 ml mesne juhe
1 kašika koncentrata paradajza
100 g mini paradajzića
1 lovorov list
1 kašika sjeckanog vlasca
maslinovo ulje
so i biber
Priprema:
Povrće očistimo i operemo. Mahune narežemo na polovine, tikvicu na kriške, očistimo od mekane sredine i narežemo na trakice, a krompir i luk narežemo na kockice.
U tavi, na vrućem maslinovom ulju, kratko popržimo luk, dodamo mljeveno meso, koncentrat paradajza i sve zajedno, stalno miješajući, pržimo 10-ak minuta.
Zatim dodamo lovorov list, preostalo narezano povrće (krompir, mahune i mini paradajziće), polijemo mesnim temeljcem, poklopimo i kuhamo na laganoj vatri 15-ak minuta. Potom začinimo soli i biberom, i ostavimo da kuha još 5 minuta.
Gotovo varivo posipamo sjeckanim vlascem i poslužimo.
Izvor: http://www.konzum.hr/
Više »

Zapečeni Njoki sa Špinatom

Sastojci:
Za njoke:
0.50 kg krompira
0.30 kg brašna
2 kom jaja
1 kašika maslaca
so po želji
Za umak:
0.20 kg špinata
2 kašike maslinovog ulja
0.10 kg ribanca
so i biber po želji
Za bešamel:
0.25 l mlijeka
1 kašik brašna
1 kašika maslaca
muškatni oraščić
so i biber po želji

Priprema:
Njoke:
Krompire operemo i skuhamo u slanoj vodi, ogulimo i protisnemo u pire, dodamo jaja ,so , maslac, brašno te zamijesimo tijesto, razvaljamo u njoke i skuhamo u slanoj vodi.
Bešamel:
Mlijeko zakuhamo i začinimo solju , biberom i muškatnim oraščićem. Otopimo maslac kratko prepržimo brašno i zalijemo mlijekom te prokuhamo.
Umak:
Špinat operemo, odstranimo peteljku i na malo maslinovog ulja prodinstamo špinat, dodamo kuhane njoke, zalijemo bešamelom, prospemo u glinenu posudu, pospemo sirom i zapečemo u rerni.

Izvor: http://www.gastro.hr/


Više »

nedjelja, rujna 07, 2014

Piletina sa Šampinjonima iz Rerne

Odličan ručak koji će obradovati sve ukućane i dobro ih zasititi! Pritom, jednostavan i lak za pripremu!
Sastojci:
-700 gr pilećih filea
-500 g svježih šampinjona
-150 g pavlake
-glavica crnog luka
2 čehnja bijelog luka
-senf
-brašno
-ulje
Priprema:
Crni i bijeli luk izdinstati na 1 dcl ulja, zatim dodati sitno isjeckane šampinjone i dinstati ih 15 minuta na umjerenoj temperaturi. Kada omekšaju, skinuti ih sa vatre i dodati pavlaku.
Pileće meso posoliti, premazati senfom, uvaljati u brašno i pržiti na zagrijanom ulju, sve dok ne porumeni sa obje strane, otprilike 5 minuta. U vatrostalnu ili običnu tepsiju istresti smjesu od šampinjona, preko poredati filete, malo ih utisnuti u smjesu, i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni još dvadesetak minuta.
Više »

utorak, rujna 02, 2014

Brzo i jednostavno: Uštipci od Tikvica

Sastojci: 
500 gr tikvica,
tri jajeta,
5 kašika brašna
so,
biber,
vegeta,
susam (50 gr),
100 gr naredndanog sira po želji

Priprema: 
Ogulite tikvice, pa ih izrendajte, posolite i ostavite da odstoje. Ocjedite višak vode, dodajte brašno, jaja, biber, vegetu i susam, pa dobro izmeštajte. Smjesa bi trebalo da bude gušća od one za palačinke. Kašikom vadite uštipke, spuštajte ih u tavu sa vrelim uljem i pržite dok ne porumene. Pospite ih rendanim sirom i služite uz sezonsku salatu od paradajza ili krastavaca.

Više »

četvrtak, kolovoza 28, 2014

Pizza Tjesetnina

Sastojci:
maslinovo ulje, 2 kašičice
crveni luk, velika glavica
slanina ili suho meso, 3 režnja
pakovanje tjestenine
šampinjoni, 200 gr
zelena paprika, srednje veličine
paradajz sos, 700 gr
bosiljak, svjež, 2 kašike
sir za pizzu, 200 gr
so
biber
zelena salata, listovi, za posluženje

Priprema:
Rernu zagrijte na 160 - 180 C. Ukoliko imate ventilator, uključite ga.
Zagrijte maslinovo ulje u tavi. Dodajte sjeckano suho meso i sjeckani crveni luk. Propržite oko 5 minuta.
Sud za pečenje podmažite sa malo ulja. Dodajte tjesteninu, a preko nje dodajte ostale sastojke. Dodajte proprženi luk i suho meso. Dobro promješajte, da se masa izjednači. Sud pokrijte alu folijom. Pecite 20 minuta.
Sud za pečenje izvadite i provjerite. Ako je potrebno, dodajte malo mlake vode (ako je tjestenina upila paradajz sos). Ponovo dobro pokrijte alu folijom. Pecite 20 minuta.
Sud za pečenje izvadite i pospite sirom. Pecite još 15 - 20 minuta, bez pokrivanja, da se sir zapeče i dobije zlatnu boju. Služite toplo, isječeno na kocke, veličine porcije, na velikim tanjirima, servirano preko listova zelene salate
Više »

utorak, kolovoza 26, 2014

Kolač Francuska Pita

Super recept.. pronašli na blogu http://dobar-recept.blogspot.com/
Sastojci:
Tijesto 1:
15 dag margarina
15 dag šećera
7 žumanjaka
15 dag brašna
1/2 praška za pecivo
Tijesto 2:
7 bjelanjaka
15 dag šećera
15 dag oraha
2 rebra čokolade
1/2 praška za pecivo
Glazura: 
10 dag čokolade
5 dag margarina
3 kašike vode
3 kašike ulja

Priprema tijesta:
Margarin i secer pjenasto umutiti i dodavati jedan po jedan zumanjak, te na kraju lagano umijesati brasno pomijesano s praskom za pecivo. Uliti u lim.
Bjelanjke i secer umutiti u cvrst snijeg i lagano umijesati orahe promijesane s praskom za pecivo i rastopljenu cokoladu. Pripremljenim tijestom preliti prvo tijesto i sve zajedno ispeci. Ohladeni kolac preliti cokoladnom glazurom.
Priprema glazure: 
Čokoladu rastopiti na laganoj vatri dodajuci ostale sastojke.

Više »

nedjelja, kolovoza 24, 2014

Green Cheese Spaghetti - jednostavni i moji omiljeni

Sastojci:
Pakovanje Špageta
pakovanje smrznutog špinata (ledo smrznuti)
2 dcl vrhnja za kuhanje
1 jaje
100 g feta sira
2, 3 kockice sira po želji
bijeli luk u prahi ili isitnjeno cehno
sol

Priprema:
Na maslacu kratko dinstati špinat (ili smrznuti ili prethodno blanširani sviježi), dodati
bijeli luk i zaliti vrhnjem za kuhanje
Dodati feta sir i dvije, tri kockice sira po želji
Dodati 1 jaje i posoliti po želji
Skuhati špagete i sve zajedno pomiješati
Poslužiti sa parmezanom

Više »

petak, kolovoza 22, 2014

Đuveč

Sastojci:
300 g pilećeg bijelog mesa,
2 tikvice,
3-4 crvene i žute paprike,
šaka šampinjona,
4 čehna bijelog luka,
so,
mirođija,
pola limuna

Priprema:
Pileće meso isjecite na kocke, blago ih posolite i na vreloj teflonskoj tavi ispecite samo da se sa svih strana uhvati korica. Tikvice, papriku i gljive očistite, isjecite tikvice na kolutove, a gljive na listiće, sve posolite, pa na teflonu kratko ispecite da povrće dobije boju. U manji pleh složite povrće i preko stavite komade bijelog mesa, a potom rasporedite filete paprika. Neoljuštena čehna bijelog luka zgnječite, te i njih ubacite. Prelijte s vrlo malo vode i pospite sjeckanom mirođijom. Pecite deset minuta na 220 stepeni. Vreo đuveč poprskajte limunovim sokom.
Izvor: http://zena.blic.rs/
Više »

četvrtak, kolovoza 21, 2014

Paradajz Sos za Jela sa Roštilja

Sastojci:
8 kašika kečapa
4 kašike balzamiko i 4 kašike vinskog sirćeta
100 g šećera
2 kašičice ljute papričice, krupno sjeckane
Priprema:
Staviti da se na tihoj vatri kuha kečap, balzamiko i vinsko sirće, šećer i krupno isjeckana ljuta paprika. Posoliti i pobiberiti po želji. Kada se sve lijepo sjedini skloniti sa vatre.
Izvor: http://www.stvarukusa.rs/
Više »

Italijanske Ćufte u Paradajz Sosu

Sastojci:
Ćufte:
450 g faširanog mesa
1 jaje
1/4 čaše mlijeka
1/2 čaše prezli
2 krupna jajeta
1/2 kašičice soli
1 kašičica origana
1 kašika svježeg peršuna
1/2 kašičice mljevenog bijelog luka
1/2 kašičice aleve paprike
1/4 čaše rendanog parmezana
Sos:
kašika ulja
50 gr krupno sjeckanog luka
2 čehna bijelog luka, sjeckanog
800 gr pelata
2 lista lovora
so i biber

Priprema Sosa:
Zagrijte ulje, dodajte crni i bijeli luk i dinstajte na tihoj vatri dok ne postane staklast. Izmrvite pelat prstima i dodajte u šerpu zajedno sa sokom, ubacite lovor, so i biber. Ukuhajte na tihoj vatri.
Priprema Ćufti:
U velikoj posudi rukom sjedinite sve sastojke. Kada ste dobro sjedinili sastojke, oblikujte ćufte veličine loptice za golf. Ispržite ćufte od mesa u tavi - dio  po dio - i kako koja bude gotova (zlatnožuta sa svih strana) spuštajte je u sos koji vri. Biće dovoljno oko 6-7 minuta za prženje, a u sosu ih kuhajte oko pola sata na jačoj vatri. Zatim smanjite temperaturu i dinstajte polako što duže - u originalnom Manćinijevom receptu preporučuje se puna tri sata, ali ako nemate toliko vremena, i dodatnih pola sata na tihoj vatri će biti sasvim dovoljno. Testirajte na jednoj ćufti da li je i sredina potpuno kuhana.
Poslužite sa kuhanim špagetama ili pire krompirom, a preko ćufti pospite još parmezana po želji.
Napomena: Ćufte možete da ispečete u rerni umjesto da ih pržite, tako će biti još posnije. Pecite ih u plehu, prekrivenom papirom za pečenje.Na kraju Ćufte stavite u paradajz sos koji ste prethodno pripremili, a zatim stavite da se krčka oko 3 sata.
Više »

ponedjeljak, kolovoza 18, 2014

Pileća Supa s Knedlama od Griza

Sastojci:
krupnije pile ili kokoš,
vezica zeleni,
glavica crvenog luka,
struk praziluka,
biber u zrnu,
kašika začina od povrća
Knedle:
2 jajeta,
2 kašike maslaca,
8 – 10 kašika griza,
malo praška za pecivo,
so,
mljeveni biber

Priprema:
Istranžirati očišćeno pile ili kokoš. Meso i očišćenu zelen staviti u veći lonac, naliti hladnom vodom i kuhati. Prepžiti prepolovljenu glavicu crnog luka, pa ubaciti u supu zajedno sa prazilukom iszrezanim na dva – tri dijela.
Začiniti biberom u zrnu i začinom od sušenog povrća pa kuhati dok se meso ne počne odvajati od kostiju.
Skinuti supu s vatre, procijediti u drugi lonac, vratiti na vatru i nastaviti kuhanje koliko je potrebno da supa provri. Tada ubaciti knedle i sačekati desetak minuta da se skuhaju.
Priprema knedli: Umutiti 2 bjelanca pa dodati žumanca. Sve promiješati pa dodati otopljen maslac, griz, malo praška za pecivo, biber i so. Pomiješati sve sastojke i ostaviti sat vremena da griz nabubri. Malom kašičicom uzimati smjesu i spuštati u vrijuću supu.
Izvor: http://doznajemo.com/
Više »

nedjelja, kolovoza 17, 2014

Gurmanska struca

Sastojci:
600 g pileceg bijelog mesa
5 jajeta ( 2 svjeza + 3 kuhana)
200 g sira (trapista, gaude i sl.)
200 g suhog mesa ili slanine
1 glavica crnog luka
1 manja zemicka
1 kasika senfa  
so, biber, Vegeta

Priprema:
Pilece filete samljeti ali ostaviti i par cjelih kockica mesa, struca ce ljepse izgledati u presjeku.
Crni luk sitno isjeckati i proprziti na ulju, a zemicku potopiti u malo mlijeka da omeksa.
Sir i kuhana jaja isjeci na sitnije kockice i izmjesati sa bjelim mesom.
Dodati preostala jaja, crni luk, omeksalu zemicku, senf (ako volite, nije obavezno) i zacine po ukusu, po potrebi dodati i malo mrvica/prezle, a moze i koja kockica suhog mesa ili slanine.
Kalup namazati margarinom i posuti mrvicama, obloziti tankim kriskama masnijeg suhog mesa ili slanine i staviti pripremljenu smjesu.
Ova struca se moze pripremiti na dva nacina:
*1.* U veci, dublji pleh sipati vodu i staviti kalup sa mesom, pazeci da voda dopire do polovine kalupa. Peci na 200 C oko 1 sat, a pri kraju pecenja izvaditi strucu iz kalupa i zapeci je jos malo, da dobije finu koricu… gotova struca i snitica. :)
*2.* Na dno vatrostalne posude poredati skriske suhog mesa, a preko njih staviti nasu mesnu strucu ( samo oblikovati kao veknicu, nije je potrebno oblagati slaninom). Negdje na pola pecenja, oko mesa rasporediti isjecene šampinjone, strucu premazati kiselim vrhnjem i sve zajedno ispeci do kraja.
Izvor: www.coolinarika.com
Više »

četvrtak, kolovoza 14, 2014

Brzi i Jedostavni Njoki

Sastojci:
 0,5 kg smrznutih njoka
20 dg šampinjona
10 dg suhog mesa
200 ml vrhnja (kiselog)
so
biber
vegeta
kurkuma
peršun

Priprema:
Stavite njoke da se skuhaju.
U tavi na malo ulja izdinstate suho meso i šampinjone. Kada je gotovo (cca 15 min.) dodate vrhnje i začine i dinstate još par minuta da se okusi pomiješaju.
Kada su njoke gotove sve pomiješate.
Poslužiti uz zelenu salatu.
Više »

utorak, kolovoza 12, 2014

Brza Pita sa Mesom

Sastojci:
Za tijesto:
20 dag brašna
20 dag kiselog vrhnja
2 jajeta
1 dl mlake vode
2 kašićice praška za pecivo
3 kašike ulja
kašićica soli
Za mesni umak:
60 dag mljevenog mesa
1 luk
1 kašićica mljevene crvene paprike
vegeta, so, biber (po želji)
15 dag naribanog sira trapista (gouda ili neki slični)
Priprema:
Na malo ulja dinstati nasjeckani luk, dodati meso pa ga uz miješanje kratko prepržiti.
Začiniti po želji biberom, soli i vegetom, dodati mljevenu crvenu papriku, podliti s malo vode i dinstati 15-tak minuta.
Na kraju umiješati polovicu ribanog sira.
Za tijesto mutiti jaja, dodati ulje i vrhnje pa postepeno dodavati brašno, vodu, so i prašak za pecivo. Miješati dok se ne dobije ujednačena glatka masa nešto gušća nego za palačinke.
Polovicu tijesta rasporediti po nauljenom i pobrašnjenom limu (ili vatrostalnoj posudi) pa staviti u zagrijanu rernu na 180℃ na nekih 10-tak minuta. Izvaditi iz rerne, rasporediti mesni umak, preliti ostatkom tijesta, posipati ostatkom sira i vratiti u rernu da se zapeče do kraja i dok lijepo ne porumeni. (oko 25-30 min)
Poslužiti uz jogurt, vrhnje ili neku drugu salatu po želji.
Izvor: http://recipeci.com/
Više »

ponedjeljak, kolovoza 11, 2014

Kremasti Rižoto

Sastojci:
 2 šoljice riže,
2 veće glavice luka,
čaša bijelog vina,
3 kašike maslinovog ulja,
1 l supe od kocke,
200 g mariniranih šampinjona,
so,
biber,
peršun

Priprema:
Luk sitno isjeckajte i pržite ga na ulju dok se skoro ne istopi. Zatim dodajte opranu rižu, pojačajte vatru i pržite par minuta, stalno miješajući dok riža ne postane staklasta. Dodajte vino i miješajte dok sasvim ne ispari, a onda, malo po malo dodajte supu. Stalno miješajte i nalivajte čim rižč upije supu. Paziti da se riža ne prekuha i da rižoto ostane kremast. Šampinjone pomiješati sa rižotom. Začiniti solju i biberom, vratiti kratko na šporet i prije služenja pospite sjeckanim peršunom.
Izvor: zena.blic.rs


Više »

subota, kolovoza 09, 2014

Brzi Kolač sa Kakao Prelivom

Za ovaj jednostavni kolač je potrebno:
Za koru:
3 jajeta,
200 g šećera,
1 kesica vanilin šećera,
50 g rastopljenog margarina,
1 kesica praška za pecivo,
280 g brašna.
Za preliv:
30 kašika mlijeka,
5 kašika šećera,
20 g čokolade

Priprema:
Dobro umutiti bjelanca i šećer pa dodati vanilin šećer i jedno po jedno žumance.
Dodati mlijeko i istopljeni margarin pa promješati.
Posebno pomješati brašno i prašak za pecivo pa dodati u smjesu, dobro promješati i sipati u podmazanu tepsiju.
Kolač peći u zagrijanoj rerni na 200 ◦C.
U odgovarajućoj posudi sjediniti 30 kašika mlijeka, 5 kašika šećera, 3 kašike kakaoa i 20 g čokolade pa kuhati preliv dok smjesa ne postane homogena.
Ohlađen kolač isjeći na kocke pa preliti toplim prelivom.
Izvor: http://jednostavnirecepti.blogspot.com/
Više »

Brza i Fina Pita sa Svježim Kravljim Sirom, Špinatom i Jajima

Ovaj super recept sam pronašla na http://www.vecernji.hr, autor je Tabja Božić.
Sastojci: 
za tijesto:
250 g glatkog brašna,
so,
šećer,
200 g maslaca;
za fil:
 300 g špinata,
2 dl kiselog vrhnja,
pet jaja,
200 g kravljeg sira,
vlasac,
malo muškatnog oraščića
2 čehna bijelog luka
Priprema: 
Umijesite fino tijesto i ostavite ga pola sata da odmori. Blanširajte špinat, ocijedite, narežite na trakice i kratko zapržite na maslinovom ulju i bijelom luku. Ocijedite kravlji sir, izmiješajte ga s vrhnjem i jednim jajetom, začinite solju, biberom i muškatnim oraščićem. Razvaljajte tijesto, oblikujte ga prema pekaču i pecite 10 minuta na 180°C. Izvadite, dodajte red špinata pa red sira i vrhnja. Na vrhu razbijte četiri jajeta i vratite u rernu još 20 minuta.
Više »

Lazanje sa Četiri Vrste Sira i ljutim Kobasicama

Recept za subotnji ručak :)
Sastojci: 
tijesto za lazanje,
brašno,
pola litre mlijeka,
maslac,
gorgonzola,
mozzarella,
gauda,
ementaler,
muškatni oraščić,
biber,
peršun,
domaća ljuta kobasica

Priprema: 
Tijesto skuhajte i ocijedite. Bešamel pripremite tako da otopljenom maslacu dodate malo brašna i postupno dolijevate mlijeko i gorgonzolu dok se ne zgusne. Začinite muškatnim oraščićem. U vatrostalnu zdjelu složite tijesto, ribanu gaudu i ementaler, narezanu mozzarellu, malo bešamela i nekoliko komadića kobasice. Nastavite do vrha. Zalijte umakom i pecite 15 min na 160 stepeni.
Izvor: http://www.vecernji.hr/
Više »

petak, kolovoza 08, 2014

Pljeskavica sa Krompirom i Šampinjonima

Sastojci:
1/2 veze rotkvica
200 g krem sira sa začinima
300 g jogurta
3 kašike sjeckanog vlašsca ili peruški mladog luka
so, biber
250 g šampinjona
800 g kuhanih krompira
80 g rendanog kačkavalja
4 jajeta
30 ml ulja
Priprema:
Rotkvice sitno isjeckati i izmješati sa sirom, jogurtom i kašikom sjeckanog vlasca. Posoliti i pobiberiti.
Šampinjone obrisati vlažnom krpicom i isjeckati. Krompir izrendati, pa ga izmješati s šampinjonima, kačkavaljem, jajima i 2 kašike luka vlasca. Posoliti i pobiberiti.
Zagrijati određenu količinu ulja i pržiti pljeskavice od mase s gljivama, i to sa svake strane po 6 minuta.

Više »

četvrtak, kolovoza 07, 2014

Smokvenjak s Bademima i Limoncinima

Smokvenjak je tip deserta koji bismo danas nazvali "energetskom pločicom", a nekada je bio energija težaka koji su radili na poljima. Tradicionalno se posluživao uz aperitiv, narezan na trokutiće ili kolutiće, no za ovu priliku,sa medom, čašicom rakije i sirom.
Sastojci:
150g suhih smokvi
50g badema (prženih i sitno nasjeckanih)
10-20g limoncina / arancina (možete ih vrlo jednostavno napraviti i sami)
30ml rakije po izboru



Priprema:
U sjeckalici usitnite pržene bademe i limoncine do veličine koju želite (što sitnije, to je ugodnije za jesti u smokvenjaku).
Izvadite ih te u sjeckalicu dodajte smokve i rakiju pa počnite mljeti, s pauzama, dok ne dobijete pastu od smokava. Ukoliko vam je smjesa presuha, slobodno dodajte još malo rakije. Smjesa bi trebala biti gustoće da se može mijesiti.
U smjesu smokvi dodajte i usitnjene bademe te izmijesite rukama. Od smjese oblikujte dva smokvenjaka, oblika koji želite.
Smokvenjak se može jesti i takav, no da bi ga mogli rezati, potrebno ga je posušiti u pećnici. Preporučam sušenje na oko 80C, 40-60 minuta s pritvorenom pećnicom (umetnite drvenu kuhaču, da vlaga uspije izlaziti iz pećnice.. ili koristite pećnicu s ventilatorom). Tortice sušite dok ne poprime koricu koja je na dodir čvršća nego prije i moguće ju je rezati.
Tortice potpuno ohladite prije rezanja i serviranja.










Više »

utorak, kolovoza 05, 2014

Musaka od Tikvica

Sastojci:
 3 srednje tikvice(moze se probati i sa patlidzanima)
 3-4 jajeta
100g brasna
150-200 g purece šunke
200 g edamera, trapista ili mocarele
180g kisele pavlake
so,vegeta,biber

Priprema:
Tikvice oguliti,i izrezati po duzini u sto tanje komade.Staviti u cjediljku i posoliti.Ostaviti 30 min.tako.
Tikvice ocjedimo od soka sto su pustile i uvaljamo u brasno.Stavimo ulje da se grije.
Przimo tikvice da malo porumene.Isprzene prebacimo na ubruse da pokupe masnocu.Takođe zdravija varijanta, mogu se peci u rerni i na papiru za pecenje.
Unutrasnjost vatrostalne posude nauljimo i stavimo red tikvica.
Na tikvice poredamo sunkicu i sir izrendan, i tako dok ne potrosimo sve sastojke.
Umutite kiselu pavlaku i jaja i prelijte tikvice.Odozgo staviti izrendan sir.
Peci na 200 C oko 30 min.

Više »

ponedjeljak, kolovoza 04, 2014

Pasta Salata sa Tunjevinom

Sastojci:
350 g paste
1/2 glavice zelene salate
2 jajeta
500 g paradajza
2 paprike
1 konzerva tunjevine u sopstvenom soku
1 vezica bosiljka
2 cehna bijelog luka
100 g majoneza
300 g punomasnog jogurta
1 kašika soka od limuna
šećer, so, biber

Priprema:
Tjesteninu skuhajte prema uputstvu na pakovanju da bude al dente. Jaja tvrdo skuhajte, isperite ih i ogulite. Paradajz isjecite na kriške, zelenu salatu operite. Papriku isjecite na kockice, a tunjevinu ocjedite i isitnite. U velikoj posudi izmješajte povrće i tunjevinu.
Za dresing bosiljak isjecite na tračice, a bijeli luk ogulite i nasjeckajte, sve izmješajte sa majonezom, jogurtom i sokom od limuna. Dresing začinite solju, biberom i šećerom.
Tjesteninu ocjedite i zajedno s dresingom pažljivo izmješajte s povrćem i tunjevinom. Jaja isjecite na kriške i prije posluživanja dekorišite po salati.
Nabrojanom povrću možete dodati i kukuruz, ili promjeniti bilo koji sastojak nekim drugim (krastavac, brokoli, šargarepa...)
Izvor: http://www.stvarukusa.rs/
Više »

Rižoto sa Paprikama

Sastojci:
glavica crnog luka
4 kašike maslaca
250 g riže
500 ml goveđe supe (instant)
kašičica bibera u prahu
kašičica kima
kašičica sosa
so
400 g crvene, žute i zelene paprike
80 g ementalera

Priprema:
Sitno isjeckati luk. Zatim ga staklasto prodinstati u jednoj posudi sa kašikom maslaca. Dodati rižu i kratko sve zajdno prodinstati. Naliti vrele vode.
Nakon toga začiniti biberom, kimom i solju. Rižu poklopiti i na umjerenoj temperaturi je kuhati još oko 15–20 minuta, sve dok ne ispari sva tečnost.
U međuvremenu oprati paprike, obrisati ih, očistiti sjeme i preseći svaku na pola. Zatim iseći paprike na uske trake. Dinstati oko 3 minuta sa 3 kašike vrelog maslaca.
Viljuškom rastresti ocjeđenu rižu i dodati papriku isječenu na trake. Nakon toga narendati sir i posuti ga odozgo. Ukrasiti listovima nane ili bosiljka, ili nekim drugim zelenim začinskim biljem.
Više »

subota, kolovoza 02, 2014

Alpski Krompir na Švicarski Način

Sastojci:
2 srednje glavice luka
20 dag dimljene pancete ili masnijeg suhog mesa
20 dag polutvrdog sira tipa ementaler ili gruyère
1,5 kgkrumpira
so,
biber
mažuran
Priprema:
Luk, pancetu i krompir narežite na kriške.
Narezani krumpir lagano posolite i pobiberite, pa rukom promiješajte.
Pripremite tavu ili neku širu posudu s poklopcem koja može ići i na vatru i u rernu.
Rernu ugrijte na 220°C.
Na tavi kratko popržite pancetu da se masnoća počne otapati.
Panceti dodajte narezani luk. Prženjem na laganijoj vatri luk će otpustiti svoju tekućinu. Dinstajte par minuta dok luk malo ne omekša.
Dodajte narezani već začinjeni krompir i malo protresite tavu ili promiješajte lopaticom. Poklopite i stavite u zagrijanu rernu. Neka se peče 35-40 minuta.
U međuvremenu sir narežite na tanje kriškice.
Izvadite tavu iz rerne. Krompir pospite s malo mažurana i prekrijte kriškicama sira.
Ponovo poklopite i vratite još 5 minuta u ugašenu rernu da se sir lijepo rastopi.
Poslužite kao glavno jelo, uz dodatak kakve salate.
Više »

petak, kolovoza 01, 2014

Salata od Crvenog Luka i Trapsita

Sastojci:
1 veća glavica crvenog luka isječena na rezance
1 manja glavica zelene salate – oprana i iscjepkana na sitnije komade ili isječena na trake
rendani trapist po ukusu
so, biber, šećer, ulje, limunov sok – sve u onoj meri u kojoj volite da salata bude začinjena
Priprema:
Staviti listove zelene salate kao podlogu a u posudi izmješati sastojke, servirati na listove salate.:)
Izvor: http://www.bonappetitns.com/
Više »

Jeftina Čorba sa Kupusom - Yamuna

Sastojci:
400 grama kupusa (otprilike)
1 mrkva
2 srednje velika krompira
1 paradajz ili 2 kašike paradajz sosa
list peršuna
kopar
sok od 1/2 limuna
2 kašike milerama
malo ulja
so
Priprema:
Oprati povrće. Mrkvu izrezati na sitnije, a krompir na krupnije kocke (1 i 2 cm).
Kupus sitno izrendati.
Na ulje ili rastopljeni maslac staviti mrkvu i dinstati par minuta.
Dodati kupus i dinstati još par minuta.
Dodamo krompir.
Preliti sa oko 2l vode i kuhati dok ne omekša.
Na kraju dodati kriške paradajza i mileram i još kratko proključati.
Posoliti, dodati limun, peršun i kopar.
izvor: http://vegge.blogger.ba/
Više »

Brzi Rolat sa Kokosom

Sastojci:
Tamni dio:
500 g keksa,
2 šolje mlijeka ( oko 400ml )
3 kašike kakaoa
5 kašika šećera
Svijetli dio:
200 g šećera u prahu
250 g maslaca
100 g kokosa,
extrat vanilije
Priprema:
Keks sameljite što sitnije možete. Mlijeko stavite sa šećerom da provri i dodajte  kakao. Kad provri skinite sa vatre, prohladite i dodajte keks. Dobro izmjesite i istavite da se još malo prohladi.
Umutite maslac, pa mu dodajte šećer u prahu, pa nastavite mućenje dok ne pobjeli. Na kraju dodajte kokos i extrat vanilije, par kapi.
 Da bi vam rolat bio idealan i svuda ravan stavite na radnu površinu najlon pa tamnu smjesu i poklopite drugim najlonom i razvucite oklagijom, ravnomjerno u pravougaonik.
Tako isto uradite i sa bjelom smjesom. Sa tamne smjese skinite gornji najlon pa uzmite bjelu smesu sa najlonom i stavite preko tamne smjese, polako izvlačite izmedju najlon i pazite da ne pokvarite formu.
Kad ste stavili jedno na drugo uzmite donji najlon na kojem je tamna kora pa podignite ivice i urolajte vaš rolat. Ostavite ga tako u najlonu, zatvorite ivice, uhvatite za njih pa stavite na tacnu.
Ostavite u frižideru 3-4h da se stegne. Skinite najlon i isjecite. Biće sve jednako i sjajno će izgledati.
Izvor: http://brzikolaci.com/
Više »

Ukusan i Jeftin Ručak: Pečeni Krompir sa Kajmakom, Mladim sirom i Komadićima Suhog Mesa

Ovo jelo može biti glavni obrok uz paradajz, a može da bude i prilog.
Sastojci:
4 kom srednjeg krompira
150 gr mladog kajmaka
1 jaje
75 gr suhog mesa ili slanine
50 gr mladog sira
so, biber
Priprema:
Oguliti krompir, isjeći na kolutove i obariti ih do pola u slanoj vodi.
U posudi izmješati, kajmak, jaje i sir.
Suho meso isjeći na listiće.
U zemljanu posudu redati suho meso (masnije), krompir predhodno začinjen, zatim smjesu sa kajmakom, pa opet krompir i na kraju listiće suhog mesa. Pobiberite na kraju.
Peći u rerni 20 min na 200 c.


Više »

četvrtak, srpnja 31, 2014

Mediterasnka Čorba

Sastojci:
400 g krompira
glavica luka
300 g boranije
2 kašike maslinovog ulja
200g paradajz sosa
so, biber
začin od suhog povrća
malo šećera
4 kašike slatke pavlake

Priprema:
Oguliti krompir i isjeći ga na velike kocke. Isjeckati luk. Boraniju presjeći na polovine.
Zagrijati ulje u šerpi i prodinstati krompir, luk i boraniju. Naliti vode i kuhati oko 25 minuta. Posoliti,
pobiberiti, dodati začin od suhog povrća, paradajz sos i malo šećera. Kad provri isključiti.
Više »

Domaći Mančmelou

Sastojci:
Kora:
5 jaja
šoljica šećera u prahu
1/2 šoljice ulja
šoljica mlijeka
1,5 šoljica brašna
kesica praška za pecivo
2 kašike kakaa
Krem:
5 bjelanaca
8 kašika šećera u prahu
Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
3 kašike šećera u prahu
80 g margarina

Priprema:
Zagrijte rernu na 175 stepeni. Pleh za pečenje podmažite i pobrašnite. Za koru u brašno stavite prašak za pecivo i kakao, i sve izmješajte. U drugoj posudi izmiksujte žumanca, šećer u prahu i ulje dok ne dobijete mjehuriće, a zatim dodajte naizmjenično malo mlijeka pa malo mješavine brašna, praška i kakaa, opet malo mlijeka… dok sve ne utrošite. Smjesu izlijte u pleh i pecite oko 25 minuta. Kad je kora gotova, izvadite je iz rerne i izbodite viljuškom. Smanjite temperaturu na 100 stepeni.
Bjelanca izmutite u čvrst šlag, dodajte šećer i mješajte laganom brzinom. Stavite na koru i vratite u rernu na 25 minuta. Za glazuru na pari mješajte čokoladu i šećer dok se čokolada ne rastopi, potom dodajte margarin i mješajte dok se sve lijepo ne sjedini. Ohlađen kolač prelijte glazurom.
Ohlađen kolač možete isjeći na kocke i tek tad preliti glazurom kako biste dobili mančmelou tortice.
Izvor: http://www.stvarukusa.rs/
Više »

Caprese Salata

Jednostavna i osvežavajuća salata
Sastojci:
4 paradajza srednje veličine
4 kašičice maslinovog ulja
8 svježih listova bosiljka
200g mocarele
so
Priprema:
Mocarelu izvadite iz sirutke i izrežite na tanke režnjeve.
Hladan, tvrđi paradajz isjecite na kolutove.
Složite na tanjir naizmjenično – red paradajza, red mocarele.
Sve prelijte maslinovim uljem, posolite i pospite listićima bosiljka.
Izvor: http://www.stvarukusa.rs/
Više »

Punjene Paprike u Sosu od Paradajza

Sastojci:
8–12 paprika
2 glavice crnog luka
čehno bijelog luka
vezica peršuna
400 g faširanog mesa
so
biber
jaje
2 kašike prezli
800 g paradajza
2 kašike ulja
250 ml instant ili domaće supe
4 kašičice kisele pavlake
Priprema:
Oprati paprike, očistiti ih i odsjeći peteljke. Zatim izvaditi sjemenke.
Za fil, oguliti bijeli i crni luk i isjeći na kockice. Očistiti peršun, oprati i isjeckati. Sve to pomješati sa mljevenim mesom, posoliti i dodati biber. Dodati jaje i prezlu. Rernu zagrijati na 200 stepeni. Napuniti paprike filom sa mljevenim mesom, a onda ih naredati zbijene jednu do druge i u podmazanom plehu peći oko 15 minuta.
Kod pripreme sosa, oguliti dvije glavice crnog luka, oprati paradajz i isjeći na kocke. Očistiti i oprati bosiljak. Odvojiti listiće bosiljka, a jedan dio bosiljka iscjepkati na listiće. Zagrijati ulje u loncu i dinstati luk i paradajz. Dodati supu, so, biber i bosiljak, poklopiti i kuhati 15 minuta.
Ovako spremljene paprike preliti sosom. Povrće kuhati sljedećih 25 minuta. Zatim servirati sa kiselom pavlakom i bosiljkom.
Izvor: http://www.stvarukusa.rs/
Više »

utorak, srpnja 29, 2014

Čorba od Blitve i Krompira

Sastojci:
300 g krompira
300 g blitve
1 manja glavica crnog luka
1 čhno bijelog luka
100 ml kisele pavlake
so
biber
začin od sušenog povrća
malo maslinovog ulja
2 jajeta

Priprema:
Crni i bijeli luk sitno isjeckati, propržiti na malo ulja, zatim naliti sa 1 l  vode. Kad proključa, dodati krompir isjeckan na kockice, blitvu, začin od sušenog povrća i kuhati na umjerenoj temperaturi oko 25 minuta.
Štapnim mikserom ili u blenderu izmiksati čorbu, posoliti i pobiberiti. Dodati kiselu pavlaku. Vratiti na vatru i dok čorba lagano “kuha” sipati umućena jaja.
Izvor: http://www.stvarukusa.rs/
Više »

Ledene Kocke

Sastojci:
Kora:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašičice kakaa
1 prašak za pecivo
Preliv:
250 ml vode
250 g šećera
Fil:
500 ml mlijeka
8 kašika šećera
9 kašika brašna
2 kašike šećera u prahu
250 g margarina
Glazura:
100 g čokolade
malo vode
Priprema:
Umutiti sve sastojke za koru, pa peći oko 20 minuta. Skuhati preliv, pa izliti na toplu koru i ostaviti da se hladi.
300 ml mlijeka staviti da prokuha. U međuvremenu, u preostalih 200 ml mlijeka razmutiti 8 kašika šećera i 9 kašika brašna. Kada mlijeko provri, dodati mu smjesu sa brašnom i šećerom i kuhati 1-2 minuta.
Margarin dobro umutiti sa 2 kašike šećera u prahu, dodati ohlađenom filu, pa još malo umutiti. Fil rasporediti preko kore.
Otopiti 100 g čokolade sa malo vode i preliti preko kolača. Po želji, kolač možete dodatno dekorisati rendanom čokoladom ili ukrasnim mrvicama. Po želji ne morate praviti glazuru, možete samo prekriti kolač krupno rendanom čokoladom.
Izvor: http://www.stvarukusa.rs/
Više »

Krompir Salata sa Jogurtom

Sastojci:
kašičica soli
1 kg krompira
130 g jogurta
130 g majoneza
2 kašike šećera
3 glavice crnog luka srednje veličine
3 kašike soka od limuna
kašičica peršuna ili isjeckanog vlasca
Priprema:
Skuhajte krompir u ljusci, ogulite ga i isjecite na kolute ili kockice. U velikoj posudi pomješajte majonezu, jogurt, limunov sok, šećer i so. Dodajte krompir i luk. Protresite posudu da se sastojci sjedine.
Poklopljenuposudu držite na hladnom, najmanje četiri sata prije služenja.
Više »

Tortilje sa Piletinom u Pikantnom Sosu

Sastojci:
4 šnicle pilećeg bjelog mesa
crni luk, sitno isjeckan
100 ml kisele pavlake
200 g kačkavalja
450 ml paradajz sosa
1/2 šolje vode
kašika ljute paprike
zelena paprika srednje veličine
kašika peršuna
1/2 kašičice origana
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice soli
čehno bijelog luka, usitnjeno
8 tortilja
400 ml tako sosa

Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni.
U srednjoj tavi na malo ulja ispržite piletinu isjeckanu na kockice. Ocjedite višak ulja, pa dodajte crni luk, pavlaku, 100 grama kačkavalja, peršun, origano i biber i sve vratite na ringlu. Zagrijte dok se sir ne otopi, a zatim dodajte so, paradajz sos, vodu, mljevenu papriku, isjeckanu zelenu papriku i bijeli luk.
Smjesom punite tortilje i preklopite ih, a zatim ih poredajte u pleh. Prelijte tako sosom i ostatkom kačkavalja.
Pecite u zagrijanoj rerni 20 minuta. Ohladite 10 minuta prije serviranja.
Izvor: http://www.stvarukusa.rs/
Više »

nedjelja, srpnja 27, 2014

Sirnica

Sastojci:
Tijesto:
500-600 gr brasna
1 kasika soli
1 kasika ulja
mlaka voda
Fil: 
400 gr kravljeg sira
2-3 kom.jaja
1kasika ulja
po zeljei pavlake ili kajmaka
1 kasicica soli
Priprema:
Uposudi zamjesiti brasno, vodu ulje i so sa toplom vodom.
Oformiti loptice, pomastiti ih malo i ostaviti da odmaraju 30 min.
Pripremiti fil od sira,jaja,soli, pavlake.
Na pobrasnjenom stolu staviti tjesto i oklagijom ga razvuci.
Zatim jufku pomastiti uljem i puterom, koje ste predhodno rastopili u serpici (150gulja i 150g putera).
Razvlaciti koru njezno rukama.
Zatim stavljati fil od sira sa obje strane jufke. Smotati sa obje strane do sredine.
Poprskati je malo uljem odozgo. Staviti u podmazanu tepsiju i peci na 180°.
Kad bude pecena, kada je izvadite iz rerne, pokrijte je alu-folijom, da malo odmori i dobice se odozgo malo mekanu, a odozdo hrskavu pitu.
Posluživanje uz kiselo mlijeko,jogurt, kefir.


Više »