Samo najbolji, odabrani recepti!!!

četvrtak, kolovoza 21, 2014

Italijanske Ćufte u Paradajz Sosu

Sastojci:
Ćufte:
450 g faširanog mesa
1 jaje
1/4 čaše mlijeka
1/2 čaše prezli
2 krupna jajeta
1/2 kašičice soli
1 kašičica origana
1 kašika svježeg peršuna
1/2 kašičice mljevenog bijelog luka
1/2 kašičice aleve paprike
1/4 čaše rendanog parmezana
Sos:
kašika ulja
50 gr krupno sjeckanog luka
2 čehna bijelog luka, sjeckanog
800 gr pelata
2 lista lovora
so i biber

Priprema Sosa:
Zagrijte ulje, dodajte crni i bijeli luk i dinstajte na tihoj vatri dok ne postane staklast. Izmrvite pelat prstima i dodajte u šerpu zajedno sa sokom, ubacite lovor, so i biber. Ukuhajte na tihoj vatri.
Priprema Ćufti:
U velikoj posudi rukom sjedinite sve sastojke. Kada ste dobro sjedinili sastojke, oblikujte ćufte veličine loptice za golf. Ispržite ćufte od mesa u tavi - dio  po dio - i kako koja bude gotova (zlatnožuta sa svih strana) spuštajte je u sos koji vri. Biće dovoljno oko 6-7 minuta za prženje, a u sosu ih kuhajte oko pola sata na jačoj vatri. Zatim smanjite temperaturu i dinstajte polako što duže - u originalnom Manćinijevom receptu preporučuje se puna tri sata, ali ako nemate toliko vremena, i dodatnih pola sata na tihoj vatri će biti sasvim dovoljno. Testirajte na jednoj ćufti da li je i sredina potpuno kuhana.
Poslužite sa kuhanim špagetama ili pire krompirom, a preko ćufti pospite još parmezana po želji.
Napomena: Ćufte možete da ispečete u rerni umjesto da ih pržite, tako će biti još posnije. Pecite ih u plehu, prekrivenom papirom za pečenje.Na kraju Ćufte stavite u paradajz sos koji ste prethodno pripremili, a zatim stavite da se krčka oko 3 sata.