Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, kolovoza 02, 2014

Alpski Krompir na Švicarski Način

Sastojci:
2 srednje glavice luka
20 dag dimljene pancete ili masnijeg suhog mesa
20 dag polutvrdog sira tipa ementaler ili gruyère
1,5 kgkrumpira
so,
biber
mažuran
Priprema:
Luk, pancetu i krompir narežite na kriške.
Narezani krumpir lagano posolite i pobiberite, pa rukom promiješajte.
Pripremite tavu ili neku širu posudu s poklopcem koja može ići i na vatru i u rernu.
Rernu ugrijte na 220°C.
Na tavi kratko popržite pancetu da se masnoća počne otapati.
Panceti dodajte narezani luk. Prženjem na laganijoj vatri luk će otpustiti svoju tekućinu. Dinstajte par minuta dok luk malo ne omekša.
Dodajte narezani već začinjeni krompir i malo protresite tavu ili promiješajte lopaticom. Poklopite i stavite u zagrijanu rernu. Neka se peče 35-40 minuta.
U međuvremenu sir narežite na tanje kriškice.
Izvadite tavu iz rerne. Krompir pospite s malo mažurana i prekrijte kriškicama sira.
Ponovo poklopite i vratite još 5 minuta u ugašenu rernu da se sir lijepo rastopi.
Poslužite kao glavno jelo, uz dodatak kakve salate.