Samo najbolji, odabrani recepti!!!

četvrtak, rujna 11, 2014

Piletina sa Rižom na Grčki Način

Sastojci:
8 komada pilećih bataka
2 kašike kukuruznog ulja
1 glavica luka, nasjeckana
2 čehna bijelog luka, sitno nasjeckana
175 g riže dugog zrna
225 ml pilećeg temeljca
800 g nasjeckanog paradjza iz konzerve
1 kašika nasjeckanog svježeg timijana
2 kašike nasjeckanog svježeg origana
12 crnih maslina bez košpica, nasjeckanih
100 g feta sira, mrvljenog
svježe grančice origana, za ukrašavanje

Priprema;
Odstranite kožu s bataka. Zagrijte ulje u posudi za musake. Ovisno o veličini posude, batake pržite odjednom ili po nekoliko komada na srednje jakoj temperaturi, uz povremeno okretanje, 8-10 minuta ili dok ne porumene. Šupljikavom kašikom prenesite ih na tanjir.
U posudu dodajte luk, bijeli luk, rižu i 50 ml temeljca i dinstajte, uz miješanje, dok luk ne omekša. Ulijte preostali temeljac, dodajte paradajze zajedno s njihovim sokom i začinsko bilje.
Vratite pileće batake u posudu i umiješajte ih u rižu. Neka zakuha, a potom smanjite temperaturu, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 25-30 minuta ili dok meso ne bude mekano. Umiješajte masline i pospite sirom. Ukrasite grančicama origana i odmah poslužite.