Samo najbolji, odabrani recepti!!!

utorak, rujna 23, 2014

Špageti Bolognese

Sastojci
2 luka  
125 ml crnog vina
2 režnja bijelog luka
1 kašikica nasjeckanog svježeg ili sušenog timijana
2 kašike suncokretovog ulja  
1 kašikica nasjeckanog svježeg ili sušenog bosiljka
250 g mljevenog mesa
300 g špageta
So i svježe mljeveni crni biber
1 kašika paprike u prahu  
maslinovog ulja
500 g paradajza iz limenke  
naribani parmezan, za posluživanje
85 g paradajz pirea
grančice svježeg bilja, za ukrašavanje

Priprema:
Ogulite i sitno nasjeckajte luk i bijeli luk. Zagrijte suncokretovo ulje u posudi, te ih pržite dok ne omekšaju.
Dodajte mljeveno meso i dinstajte oko 5 minuta, miješajući. Začinite soli, biberom i paprikom u prahu.
Dodajte paradajze, pire od paradajza i crno vino, pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuhajte oko 15 minuta, povremeno miješajući, dok meso ne omekša i skuha se. Dodajte timijan i bosiljak pri kraju kuhanja.
U međuvremenu, u velikoj posudi zakuhajte malo posoljenu vodu, te dodajte špagete i maslinovo ulje. Kuhajte 8 do 10 minuta, ili dok ne budu al dente, povremeno miješajući viljuškom.
Ocijedite špagete i poslužite na zagrijanim tanjurima s nekoliko kašika mesnog umaka odozgo. Prije posluživanja pospite naribanim parmezanom i ukrasite grančicama svježeg bilja.