Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, srpnja 14, 2013

Ćufte punjene pireom (poznate kao Hasan Pašine)

Ovo je recept za 4 osobe.
Sastojci
-500 gmljevene junetine
-sol
-2 kašike mlijeka
-3 kašike eulja
-3-4 krompira
-1 kašika Vegete
-1 glavica crvenog luka
-2 jajeta
-2 kriške kruha
-biber
Priprema:
Kruh bez korice namočiti u vodi pa ocijediti. Mesu dodati kruh, nasjeckani luk, jaja, Vegetu i biber pa sve dobro promiješajte.Od smjese oblikovati kuglice veličine jajeta (ćufte) pa ih stisnuti kako bi u sredini dobili udubljenje za nadjev.
Pripremljene ćufte staviti na nauljen pleh, preliti sa 2 kašike ulja i peći 20-25 minuta u rerni zagrijanoj na 190°C.
Krompir skuhati u ljusci, oguliti, izgnječiti viljuškom, dodati mlijeko i sol te izmiješati u fini pire.
Ćufte izvaditi iz pećnice, napuniti ih pireom od krompira i zapeći još 4-5 minuta.
Ćufte poslužiti tople sa zelenom salatom.

Više »

utorak, srpnja 09, 2013

Pita KROMPIRUŠA - Prava Bosanska :)

Pita se može pripremati na bezbroj načina, a jedna od popularnijih svakako je pita s krompirom ili krompiruša. Za pripremu treba odpirlike 30 minuta.
Sastojci
-500 gr glatkog brašna
-50 ml ulja
-So, biber
-1 kg krompira
-2 glavice luka
-Voda

Priprema:
Zamijesiti tijesto od brašna, kašike soli, ulja i malo mlake vode, oblikovati u veliku kuglu i ostaviti da odstoji oko sat vremena.
Krompir očistiti, sitno nasjeckati ili narendati, isprati nekoliko puta i pomiješati s naribanim lukom, pa sve dobro začiniti. Na pobrašnjenoj podlozi najprije malo razvaljati, a kasnije razvlačiti kuglu tijesta u svim pravcima što tanje. Premazati koru s malo ulja i po njoj rasporediti nadjev.
Smotajti tijesto i spiralno staviti u okruglu tepsiju podmazanu s malo ulja, ili raditi male krugiće.
Peći na 250 stepeni oko 30 minuta, a pečenu pitu preliti sa 100 ml slane vode i zapeći još nekoliko minuta.Služiti uz jogurt.
Više »

Juha od špinata

Za pripremu ove supe, treba oko 20 minuta. Volim 'spanać', krneulo je s Popajem, a poslije i radi ukusa, ali volim u svakom obliku hihih tako da evo i recepta za supu..
Sastojci
-400 gr špinata
-750 ml pileća supe
-2 čehna bijelog luka
-30 gr maslaca
-2 kašike brašna
-250 ml  pavlake
-So, biber

Priprema:
Špinat očistiti, dobro ga oprati i ostaviti da se ocijedi. Zatim ga isjeckati na trake i staviti u pileću supu dok ne provri pa ga začiniti.
Izvaditi špinat iz supe pa ga usitniti u blenderu. Na maslacu propržiti izgnječen bijeli luk pa dodati brašno i napraviti tanku zapršku sa vodom. U to dodati špinat i naliti supu u kojoj se kuhao.
Uz neprestano miješanje čorbu kuhati do željene gustine. Na kraju umiješati pavlaku i poslužiti toplo.
Više »

TOPA - Bosanski recept

Ovo jelo sam nučila od svoje mame. Može se reći da je Bosansko tradicionalno jelo,  ali ga i Turci spremaju pa vjerujem da su ga oni donijeli u naše krajeve. Topa je jako ukusno i često pravljeno jelo najčešće kod bosanskih muslimana tokom mjeseca Ramazana. Dosta je kalorično i ne preporučuje se jesti svaki dan niti u velikim količinama, ali teško se kontrolisati. :D
Sastojci:
-maslo / puter
-kajmak
-pavlaka
-sir za pitu
-dimljeni sir..

Priprema:
U tavi rastopiti maslo ili puter, u zavisnosti šta inače koristite u svojoj kuhinji. Sve mliječne sastojke (mladi sir, masni sir, dimljeni sir, kajmak i pavlaku) dodati na rastopljenu masnoću i staviti na laganu vatru da se istope, ne previše, nesmije da vrije.. Količinu prilagoditi svom ukusu. Sve dobro izmješati da se istopi i na kraju dodati malo soli. Po želji na kraju dodati 1 jaje. Služiti uz vruć somun. I to je to... tako brzo, a tako dobro :D

Više »

ponedjeljak, srpnja 08, 2013

KLEPE - Bosanski recept

Klepe su tradicionalno bosansko jelo, za čiju pripremu treba odvojiti odprilike 2 sata. Međutim, jednostavne su za napraviti.
Sastojci
-500 g  brašna
-2  jajeta
-500 g  mljevenog mesa
-1 glavica  crvenog luka
-2-3 režnja  bijelog luka
-1 šolja  kiselog mlijeka ili pavlake
 -malo soli i bibera
 -masnoća - rastopljen maslac
-1 kašičica aleve paprike

Priprema:
Zakuhati tvrđe tijesto od brašna, jaja, mlake vode i soli. Razviti deblju jufku i isjeći je na kvadratiće.
Od mesa, sitno isjeckanog luka, soli i bibera pripremiti fil za klepe. Na svaki kvadratić tijesta staviti fil, pa ga presaviti tako da se dobije trouglasti oblik.
U dublju posudu staviti vodu da prokuha, pa je posoliti i u nju lagano stavljati klepe. Kuhati dok klepe ne isplivaju (10-ak minuta). Kada su kuhane, vaditi ih iz vode i redati u vatrostalnu posudu.
Zagrijati pećnicu na srednju temperaturu pa u nju staviti klepe da se zapeku. U međuvremenu usitniti bijeli luk te ga pomiješati sa kiselim mlijekom ili pavlakom.
U tavi zagrijati masnoću (maslac) dok ne počne da cvrči, pa i nju dodati u smjesu sa kiselim mlijekom. Ovom smjesom od jogurta preliti gotove klepe. Prilikom serviranja ukrasiti ih pavlakom i poslužiti.

Više »

petak, srpnja 05, 2013

Souffle od sira

Ovo je vrlo jednostavno jelo koje se može poslužiti i kao toplo predjelo. Souffle se poslužuje topao, ravno iz pećnice jer poslije splasne. :) Ovo je recept za 6 malih vatrostalnih posudica.
Sastojci:
-60 g maslaca, plus dodatnno za premazati
-2 kašike prezle (20 g)
-3 kašike brašna (35 g)
-250 ml mlijeka
-sol
-biber
-3 jajeta
-80 g parmezana (malo parmezana odvojiti za posipanje smjese)

Priprema:
Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva.Unutrašnjost svake posudice premazati sa malo maslaca i posipati sa pola količine prezle. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka, a bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg. Maslac otopiti na laganoj vatri, pa mu primješati brašno i kuhati cca 1 minutu.
Dodati mlijeko, dobro promiješajti i kuhati do tačke vrenja.
Dodati sol, biber i jedan po jedan žumanjak stalno miješajući.
Maknuti sa vatre, dodati parmezan i dobro promiješati.
Dodati bjelanjke i brzim pokretima ruke ih umiješati u smjesu.
Smjesu raspodijeliti između 6 posudica, svaku napuniti do polovice, posipati preostalim parmezanom i prezlom.
Peći u zagrijanoj pećnici 20 do 25 minuta i poslužiti odmah.
Više »

srijeda, srpnja 03, 2013

CAPONATA

Na cijeloj Siciliji omiljena je caponata, osvježavajuće i slikovito ljetno jelo od patlidžana i paradajza, kako oni kažu “živi okus strasnog sicilijanskog poljupca sunca”.


Sastojci

- 4-5patlidžana
-250 gluka
-1 kg svježih paradajza
-100 g Zelenih maslina
-50 gkapara
-1 juta papričica
-2 stabljike celera
-100 ml ulja (mješavina maslinova i suncokretova ulja)
-3 kašike vinskog octa
-sol
-1 kašićica šećera
-bosiljak (svježi ili sušeni)
-1 kašikaVegete
Priprema
Za preipremu Caponate  potrebno je 60 min.
Patlidžane narezati na manje kocke, posoliti ih i ostaviti neka odstoje najmanje pola sata.
U veliku tavu staviti dio ulja i nasjeckani luk, kratko ga popeći i dinstati uz dolijevanje malo vode dok ne omekša. Dodati narezane paradajz zajedno s tekućinom i nastaviti dinstati dok se umak ne zgusne.
Patlidžane isprati vrućom vodom, ocijediti ih i dobro osušiti pa ih popeći u posebnoj tavi na preostalom ulju. Dodati stabljike celera koje je narezan na komadiće i sve zajedno još kratko popeći.
Zatim patlidžane s celerom umiješati u umak od paradajza, dodati narezane masline, oprane i ocijeđene kapare i Vegetu. Sve izmiješati i lagano pirjati još oko 5 minuta. Posuti šećerom, dodati sirće i sitno nasjeckanu ljutu papričicu.
Nakon nekoliko minuta ugasiti vatru i jelo pokriti poklopcem. Pred kraj kuhanja dodati sušeni bosiljak. Još je bolji svježi bosiljak – narezati ga i dodati jelu prije posluživanja.
Caponata se može pripremiti u većoj količini i imati je u frižideru za nekoliko dana.
Može se poslužiti kao predjelo s kriškama poprženog hljeba – tzv. brusketama, a izvrsno će pristajati i uz drugo povrće te meso s roštilja.
Više »

SALATA OD PILETINE I TJESTENINE

Al dente – tjestenina skuhana tako da se osjeti pod zubima, idealan je način  za makarone pripremiti kao salatu.

Sastojci 

-300 g kuhane piletine
-150 gmrkve
-150 g graška
-150 g Kukuruza šećerca
-100 g gorgonzole
-150 g makarona
-1 kašika Senfa
-400 ml kiselog vrhnja
-malo soli
Priprema

Vrijeme koje je potrebno ua napraviti ovu salatu :40 min.
Kuhanu piletinu narezati na kockice. Mrkvu također narezati na kockice, pa je zajedno s graškom skuhati u blago posoljenoj vodi. Piletini dodati ocijeđeno i ohlađeno kuhano povrće, ocijeđeni kukuruz, natrganu gorgonzolu te kuhanu i ohlađenu tjesteninu.
Senf, vrhnje i malo soli pomiješati i preliti preko salate od piletine i makarona.
Poslužiti kao hladno predjelo. Piletina se može kuhati s malo Vegete da bude ukusnija, ili koristiti pečenu bez kožice.

Više »

utorak, srpnja 02, 2013

Sarajevske Gurabije

One mogu jako dugo stojati, bitno je čuvati ih u zatvorenoj posudi s poklopcem. Takodje, mogu se zamrznuti.

Sastojci:

500g brašna
300g meda ( odlične su i sa pekmezom)
50g maslaca
200g šećera
300g oraha
četiri žumanca
malo korice od limuna
malo cimeta
Priprema:

Brašno, maslac, samljeveni orasi i šećer se izmiješaju izmješaju i preliju vrućim medom. Kad se smjesa ohladi, dodaju se žumanci, narendana kora od limuna, po želji i cimet.

Tijesto se dobro izmijesi ostavi da odstoji na hladnom. Zatim se razvije na cm debljine, oblikuju loptice koje spljoštite i poredaju u uljem namazanu tepsiju.

Premažu se razmućenim jajetom dva puta i stave peći.

One mogu jako dugo stojati, bitno je čuvati ih u zatvorenoj posudi s poklopcem. Takodje, mogu se zamrznuti .

Više »

Sogan Dolma - Bosanski recept

Dolme su jela od povrća nadjevena faširanim mesom i rižom. Mogu se praviti pojedinačno od jedne vrste povrća ili od više vrsta, što je poznato kao šarena dolma. Imamo sogan dolmu, paprike dolmu, patlidžan dolmu, paradajz dolmu, japrak dolmu. Recept je  za dolmu od crvenog luka.

Sastojci :

-600g crvenog luka
-malo crvene paprike
-malo sirćeta
-400g pavlake
Za fil:
-100g crvenog luka
-400g mljevene junetine
-80g riže okrugle
-dvije kašike paradajz pirea
-dvije kašike maslaca ili ulja
-jedno jaje
Odsjeći vrhove na glavicama luka, staviti ih da se skuhaju u vodi, ali paziti da se ne prekuhaju. U vodu se moze dodati malo sirćeta.
Skinuti s peći i isprati hladnom vodom. Pritiskanjem prstima istiskivati košuljice odnosno prstenove luka - dolme. Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi.
Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom. Veće dolme se pune prstima, a manje čačkalicom ili dezertnim nozićem.
Fil se priprema tako da se sitno isjecka crveni luk i izmiješa sa mljevenim mesom. Dodati biber, rižu, paradajz-pire, jaje, so i ulje.
Sve dobro izmiješati. Punjene dolme luka se slažu u šerpu, zaliju toplom vodom (mesnom supom) tako da budu pokrivene, pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (uzim od šerpe), te stave kuhati.
U kuhanu dolmu se doda malo aleve slatke paprike.Uz dolmu se servira kiselo mlijeko ili pavlaka.



Više »

petak, lipnja 28, 2013

Salata od svježeg lososa / Fresh salmon salad

Ljeti uvijek dobro dođu osvježavajuće salatice. Ova salatica s lososom se brzo se priprema, potrebno je samo nekoliko namirnica, a varijante su beskonačne.
Sastojci:
-200 g tanko izrezanih fileta svježeg lososa
-125 g rikule
Dressing
-sok od 2 limuna
-4 kašike extra djevičanskog maslinovog ulja
-par kapi soka od narandže
-pola kašićice šećera
-1/4 kašićice soli
.-200 g mini paradajza
-125 h mozzarelle
-kapare
Priprema:
Rikulu operati, osušiti i posložiti na pladanj. Filete lososa narezati na male komade i poslagati po rikoli. Iscijeđeni sok od jednog limuna preliti preko lososa i rikole.
Za dressing iscijediti sok od drugog limuna, dodati mu maslinovo ulje, šećer, sol, par kapi soka od narandže i dobro promiješajti. Paradajz i mozzarellu narezatii poslagati na pripremljenu salatu. Po želji dodati masline i kapare i sve preliti pripremljenim dressingom. Rashladiti i poslužiti.


Više »

ponedjeljak, svibnja 27, 2013

Sladoled od Jagoda

Sastojci:
300 g jagoda
5 žumanaca
1 kašika šećera
4 kašike meda
100 g pavlake
2,5 dl slatke pavlake
1 kašika ekstrakta od vanilije
Priprema:
Žumanca pjenasto umutiti sa šećerom i skuhati na pari. Ostaviti da se ohladi i dodati pavlaku, med i ekstrakt vanilije. Dodati blendirane jagode, sve promješati, smjesa će biti dosta rijetka.
Pavlaku umutiti da bude čvrsta, dodati smjesu od jaja i jagoda i lagano promješati.
Prebaciti u plastičnu kutiju sa poklopcem. staviti u zamrzivač i na svakih sat vremena promješati viljuškom da se razbiju kristali leda.
Kada se stavi med umjesto šećera, manje se stvaraju kristali leda(Džejmi Oliver).






Više »

nedjelja, svibnja 12, 2013

Šareni Jogurt Kolač

Sastojci: sastojci se mjere u čašama od jogurta – 2 dcl
 1 čaša jogorta
 1 čaša šećera
 2 čaše brašna
 3/4 čaše ulja
 2 jajeta
 1 prašak za pecivo
 3 kašike kakaa
 3 kašike kuhane kafe
  masnoća i brašno za kalup ili masni papir

Priprema:
Vrijeme pripreme:35 min

Uključiti pećnicu na 175-180 st.C                                                                                     
Kalup namastiti i pobrašniti ili umetnuti masni papir za pečenje. Miksati jaja sa šećerom, polako dodati ulje, zatim naizmjenično brašno sa praškom za pecivo i jogort. Podijeliti tijesto na dva dijela, pa u jednu polovinu tijesta umiješati kakao i kavu. U kalup ulijevati istodobno tamno i svijetlo tijesto praveći šare kao na mramoru. Peći 20 min na 175-180 st.C u manjem kalupu (cca 30×25 cm). Pečen kolač razrezati i posuti šećerom u prahu.

Više »

nedjelja, travnja 07, 2013

Prasa punjena Faširanim mesom - Praziluk sa mljevenim mesom

Recept:
4 praziluka (oko 1 kg)
1 srednja glavica luka
1 mrkva
500 g mljevenog mesa
so, biber, aleva paprika
mast ili ulje
oko 3 dl soka od paradajza
100 do 150 g ribanog sira koji se topi
Priprema:
Praziluk očistiti i bijeli dio isjeći na komade dugačke 10 cm, staviti u vrelu vodu i kuhati dok ne omekša. Izvaditi iz vode, ocjediti i razdvojiti slojeve tako da ostane truba sa dva sloja listova, spoljnih.
Poželjno je prije toga da ste na masnoći izdinstali sjeckani luk i rendanu mrkvu i dodali mljeveno meso, pržeći dok sva voda ne ispari. Začiniti po ukusu, so, biber i aleva paprika (moj dodatak). 
Sredinu praziluka treba sitno isjeckati i spojiti sa mesom i dinstati dok se praziluk ne istopi. 
Ostaviti da se malo prohladi.
Napuniti trubice sa smjesom od mesa, ostatak mesa staviti u tepsiju i po njemu poredati praziluk.
Zaliti paradajiz sokom i peći na 180 stepeni oko pola sata.
Pred kraj pečenja posuti rendanim sirom i vratiti u rernu toliko da se sir istopi.




Više »

nedjelja, siječnja 27, 2013

Punjene 'filovane' paprike - Bosanski recept

Sastojci:
Fil:
70 dag miješanog mljevenog mesa - junetine
2 kom sitno sjeckanog luka
3 čehna sjeckanog bijelog luka
1 kašika mljevene crvene paprike
1 kašićica soli
1/2 kašićice crnog bibera
6 kašika riže
1 kašika sitno sjeckanog peršuna
1 kašika vegete
Ostalo:
1 kg paprika
1/2 dl maslinova ili suncokretovog ulja
2 velike kašike brašna
malo celera i peršuna
2-3 velike kašike koncentrata paradjza
malo soli


Priprema: 
Paprike, očistiti od sjemenki.
U jednu zdjelu staviti mljeveno meso i redom mu dodati sve sastojke .
Dobro izmješati, probati da se vidi da li je dobrog ukusa
Smjesom napuniti paprike .
U lonac za kuhanje staviti ulje i prepržiti na njemu brašno.
U to dodajti pasirani paradajz ili koncentrat.
Dolijevajti vodu, sve dok se ne dobije željena gustoća umaka.
U umak staviti punjene paprike i celera i pršuna.
Poklopite i kuhati 20 minuta u expres loncu ili sat i pol u običnom loncu.
Poslužiti vruće sa dosta umaka po zelji i pavlake.
Posluživanje
Punjene paprike su najbolje sa pire krompirom ili samo sa hljebom.

Više »

Keksici od Cokolade i Oraha

Sastojci:
250 ml sobne temperature mekanog maslaca
375 ml smedeg secera
2 veca jajeta
5 ml extrakta vanilije
500 ml brasna
60 ml gustina
5 ml sode-bikarbone
prstohvat soli
500 ml cokoladnih kapljica
300 ml oraha, grubo sjeckanih
Priprema:
 U dubljoj posudi izmijesati maslac i secer, dodati jaja, dobro sve izmijesati.
Dodati brasno sa sodom-bikarbonom, malo soli i gustin..Napraviti tijesto u koje na kraju dodamo cokoladne kapljice ili komadice cokolade i grubo sjeckane orahe.
Pripremimo 2 veca pleha, postavimo papir za pecenje i slazemo komadice tijesta..po volji, veci komadici, manje keksica i obrnuto.
Veci keksici se moraju duze peci dok je manjim keksicima, vrijeme pecenja krace.
Keksice peci u predhodno zagrijanoj rerni na 175C oko 15 minuta.
Ohladiti i posluziti uz kavu ili caj..









Više »

nedjelja, siječnja 13, 2013

Punjena Purica


Sastojci:
-1 očišćena purica
-1 kašika  masti
-1 dl bijelog vina
-2-3 kašike juhe ili vode
-so
Za nadjev:
-300 gr  teletine
-50 gr slanine
-nekoliko šampinjona
-1 kašika maslaca
-1 kašićica nasjeckanog peršuna
-1 kašika  vlasca
-1 jaje
-1 žumance
-biber
Priprema:
Puricu operemo i odrežemo joj vrat, posolimo je izvana i iznutra. Pripremimo nadjev od mljevene teletine,  slanine i na listiće narezanih šampinjona. Dodamo otopljeni maslac,  peršun i vlasac, jedno cijelo jaje i jedno žumance pa sve posolino i popaprimo i dobro promiješamo.
Dobivenom smjesom napunimo puricu, sašijemo je koncem i stavimo na namašćeni lim. Gornji dio purice i batake obložimo tankim kriškama slanine. Puricu prelijemo vinom i stavimou prethodno zagrijanu pećnicu da se peče na umjerenoj temperaturi. Više je puta prelijemo sokom od pečenja.
Kad je purica pečena, izvadimo je iz lima, narežiemo na komade i složimo na pladanj. Umak procijedimo kroz sito i njime prelijemo narezane komade purice. Poslužimo uz zelenu salatu.
Više »

Sarajevska Baklava

Sastojci:
-1 kg gotovih jufki za baklavu
-0,5 kg oraha sjeckanih
-0,5kg oraha mljevenih
-1 kg šećera
-250 g maslaca
-250 ml ulja suncokretovog
-250 ml mlijeka punomasnog
-dvije kašike meda
-dva limuna
-jedan štapić vanilije
-malo cimeta

Priprema:
Istopimo maslac s uljem, mlijekom i medom. Orahe pomiješamo sa vrlo malo cimeta i 250 g šećera.
Na lim za pečenje položimo 3 jufke (svaku poprskamo pripremljenom smjesom), potom posipamo mješavinom od oraha, zatim stavljamo po 2 kore svaku poprskati) i orahe, i tako do kraja dok se ne utroše orasi. Zadnje neka budu 2-3 kore.
Premažemo ih sa malo mlijeka i oštrim nožem pažljivo razrežemo baklavu na kocke, potom dijagonalno na trokute (ili po želji).
Stavimo id da se peku na slaboj vatri (to je jako bitno) - otprilike na 140°C. Pećemo do bronzano smeđe boje.
U međuvremenu stavimo preostalih 750 g šećera u zdjelu i nalijemo toliko vode da pokriva šećer 1 cm iznad površine. Dodamo vaniliju i kriške limuna (odstranimo košpice), kratko prokuhamo. Sirup ili starobosanski Agda ne smije biti rijedka. Kad je baklava pečena prelijemo je još vrućom agdom i poklopimo limom za pečenje u koji se ulije malo vode. Ostavimo da prenoći, dobro rashladimo. I spremna je za posluživanje.

Više »

subota, siječnja 12, 2013

Temaki Sushi


Sushi je poznato japansko jelo sa sirovom ribom, povrćem i rižom koje se u raznim varijacijama proširilo svijetom. Priprema se samo naizgled čini komplikovanom, a nakon nekoliko početnih pokušaja 'rolanje' ide kao od šale. Ključno je pripremiti dobru rižu i nabaviti svježe sasvojke. Temaki sushi je vrsta globalno popularnoga zalogajčića sushija koji se rola tj. mota u obliku korneta te se ne reže kao običan sushi.
Kreativno kombinirajte i ono što vam je dostupno u kuhinji te uživajte u ovom ukusnom smotuljku koji će vas opustiti!
Sastojci:
-180 gr riže
-700 ml vode
-60 ml rižinog sirćeta
-svježi krastavci narezani uzdužno,
-po želji avokado ili šparoge narezani uzdužno
-mrkva narezana uzdužno,
-dimljeni losos i tuna,
-Listovi alge Nori
Priprema: 
Zagrijemo rižino sirće sa soli i šećerom dok se ne otope. Tada isperemo i ohladimo rižu sa hladnom vodom na 5-6 minuta. Prokuhamo rižu u sirćetu. Prekrijemo je sa vlažnim komadom tkanine (tako će riža ostati vlažna). Nikako nemojte rižu stavljati u frižider.
Rolanje sushija  ćemo si olakšat ako uzmemo bambusovu prostirku ili podmetač. Stavimo Nori list na bambusovu podlogu. Sjajniji dio Norija postavimo da gleda prema dole.
Uzmemo kuhanu rižu i raširimo je po Nori listu. Rižu raširitmo u tankom sloju tako da se vidi Nori list preko riže. Ostavimo pola centimetra na rubovima Nori lista i utrljamo malo vruće vode na te rubove. Tako će se list čvršće držati zajedno.
Poredamo ostale sastojke na sredinu Nori lista. Uhvatimo bliži kraj bambusove podloge. Oprezno rolamo sushi u suprotnom smjeru od nas. Učvrstimo rolu koju smo zarolali i odmotamo bambusovu podlogu. Cijelu rolu narežemo na komade. Sushi je najbolji kada je poslužen s wasabi pastom i sojinim umakom s đumbirovim korijenom.
Više »

Losos u umaku od senfa


Sastojci: (za 4 di 6 osoba)
-300 g dimljenog lososa (u filetima)
Za umak:
-1 kašika Senfa
-1 kašika šećera
-1 kašika vinskog sirćeta
-3 kašike ulja
-100 ml kiselog vrhnja
Za preko:
-40 gluka
-40 g Kiselih krastavaca
Priprema

Losos narežemo na ploške dužine 2 cm i položimou zdjelu za salatu
Izmiješamo senf, šećer i sirće.
Polagano miješajući dolijevamo ulje, a na kraju dodamo kiselo vrhnje i sve skupa izmiješamo.
Pripremljeni umak prelijemo preko lososa.
Luk i krastavce sitno nasjeckamo i pospemo po lososu i umaku
Pripremljeni losos prelijemo umakom netom prije posluživanja.

Više »

Pečeni Krompir sa Parmezanom

Sastojci
-4-5 krompira narezanih na kocke
-1 žlica biljnog ulja
-50 g parmezana
-peršin
-1 žličica crvene paprike
-pola žličice češnjaka u prahu
-sol i papar
Priprema
Zagrijemo pećnicu na 230 stepeni. Na lim za pečenje stavimo alu-foliju.
Stavimo krompir u posudu i pospemo ga sa malo ulja. U manjoj zdjelici pomiješamo parmezan, crvenu papriku, češnjak u prahu, sol i biber.
Dodamo mješavinu krompiru i dobro promiješamo.
Stavimo krompir na lim za pečenje i pećemo u pećnici 25 minuta.

Više »

Torta sa Bananicama

Satojci:
-200 gr. mljevenih oraha
-200 gr. mljevenog keksa
-100 gr. šećera u prahu
-100 ml. nekog soka po izboru
-120 gr. putera
-200 gr. otopljene čokolade
-bananice
krema:
-350 ml. vrhnja za šlag i malo šećera
-100 gr. čokolade
Priprema:
Puter omekšamo na sobnoj temperaturi. Čokoladu istopimo na pari. U posudu stavimo orahe, keks, šećer u prahu, dodamo omekšali puter i otopljenu čokoladu. Sve zalijemo sokom i zamjesimo fino tijesto koje rasporeditmo po tanjiru ( ne peče se), preko tijesta poredamo bananice. Na pari otopimo 100 gr. čokolade pa sklonimo da se malo prohladi. U posebnu posudu umješamo vrhnje za šlag sa dodatkom šećera po želji. Otopljenu čokoladu dodamo izmučenom šlagu, sve to lijepo izmiješamo pa premažemo preko bananica i ostavimo u frižider da se torta malo prohladi i stegne. Ukrasimo je po želji. Ovo je primjer sa keksićima i izmućenim limunovim sokom, šećerom u prahu i mljevenim orsima.
Više »

Frappe od Jagoda, Lubenice i Mente


Sastojci:
-1 nemasni jogurt
-12 svježih jagoda, očišćenih, opranih i narezanih na krupne kriške
-60 g lubenice, očišćene od košpica i narezane na kockice
-4 lista svježe mente
Priprema:
Ostavimo jogurt preko noći u zamrzivaču. Izmiksamo u blenderu (možemo i štapnim mikserom) smrznuti jogurt, voće i mentu. Poslužimo odmah, u visokim čašama.


Više »

Domaći Schweppes

Sastojci:
-4l vode
-2 limuna
-2 limuntosa
-400g šećera (može i manje)
-malo svježeg kvasca

Priprema
U vodu dodamo šećer, limuntos i malo svježeg kvasca. U to dodatmo dobro opran limun samljeven zajedno sa korom.
Ostavimo da odstoji 3 sata, prespemo u flaše i stavimo u frižider da se rashladi.


Više »

Sok od Divlje Ruže

Sastojci
-latice divlje ruže, ili bilo koje druge koja mirišu ( roze i crvene )
-2 limuntosa ( limunska kiselina )
-tegle zapremine dveij litre
-voda
Priprema
Tegle napunimo laticama ruža do polovine
U svaku teglu stavimo po dva limuntosa
Zalijemo vodom do vrha i pokrijemo ih folijom ( nikako poklopcima kako bi imale vazduha ).
Ostavimo ih da stoje 7 do 10 dana na osunčanom mjestu.
Sok procijdimo i zasladimo po želji.
Napunimo plastične flaše i čuvamo u frižideru.

Više »

Topla Čokolada by Jamie O.

Sastojci 
-4 pune kašike dobrog i kvalitetnog kakaa
- 3 pune kašike šećera u prahu
-2 pune kašike mlijeka u prahu
-2 pune kašike gustina
-100 gr. narendane čokolade po vašoj želji
-1 kašičica cimeta
- prstohvat soli
Priprema

Pomješamo sve sastojke i spremimo u teglicu. Količina je 5-6 kašika na litar mlijeka, kuhamo dok ne dobijemo gustinu po želji. I to je to... :) Prepustite se uživanju u ovom toplom i predivnom napitku.
Više »

Šopska Salata

Sastojci
-2 veća zrela paradajza
-1 veći ili dva manja svježa krastavca
-1 svježa zelena paprika
-1 svježa crvena paprika
-20 dkg feta sira  (ili nekog sličnog sira jakog okusa)
Priprema:
Sve povrće i sir narežemo na približno jednake kockice i izmiješamo. Po vlastitom ukusu može se koristiti maslinovo ili suncokretovo ulje. Također, ko voli kiselije može dodati i malo sirćeta. Budući da je sir poprilično slan, salatu ne trebam soliti. Možete dodati i crne masline.


Više »

Takos Salata


Sastojci:
-tortille
-300 gr. mljevenog mesamalo začina
-konzerva graha
-zelena salata
-malo rendanog sira
-paradajz
Priprema:
Tortille zagrijemo u mikrovalnoj pa ih stavimo u metaln posudice i zapečemo, odprilike oko 10 minuta - tek toliko da se zasuše. Meso upržimo sa začinima pa dodamo grah. Još malo prodinstamo i sklonimo sa peći. U posudice od tortilla stavimo zelenu salatu, pa prženo meso i grah. Preko pospemo malo rendanog sira i stavimo krišku paradajza ili paradajz isjećemo na kockice.
Više »

petak, siječnja 11, 2013

Čaj "After Eight"

Sastojci (2 osobe)
-300 ml mlijeka
-2 filter vrećice Metvica čaja
- 2 kašike otopljene čokolade

Priprema
U mlijeko uronimo filter vrećice čaja i zagrijavamo na laganoj vatri do vrenja. Kad zavri, maknemo s vatre i nakon 5 minuta izvadimovrećice.
Napitak prelijemo u šolje i u svaku dodamo kašiku rastopljene čokolade i promiješamo.
Poslužimo uz fine kolačiće.



Više »

Voćna Salata od Jagoda i Banana

Sastojci:
-200 g jagoda
-4 banane
-4kašike žutog šećera
-1,5 dl biljne pavlake
-sok od jednog limuna
Priprema:
Ulupamo pavlaku u čvrst šlag, a jagode presjećemo na pola (ostaviti ne-
koliko cijelih za dekoraciju). Banane oljuštimo, isjeckamo na krupnije komade i prelijemo
sokom od limuna. Pomješamo jagode i banane, te pospemo žutim šećerom i sipamo u
čaše. Dekorišemo šlagom i cijelim jagodama.
Ukoliko ne želite, nemojte dodavati šećer u voćnu salatu jer je
voće obično samo po sebi dovoljno slatko. Važno je da su plodovi dobro oprani,
svježi, zreli i neoštećeni. Prije serviranja, voćnu salatu dobro ohladimo.
Više »

četvrtak, siječnja 10, 2013

Slane Korpice

Sastojci
Tijesto za korpice
-250g masti
-5 žumanaca
-1šoljica (100 ml) mlijeka
-1 prašak za pecivo
-500 g brašna
- malo soli
Nadjev- punjenje
-500g feta sira
-3 kašike ulja
250g ajvara
1 kašika aleve paprike
-malo ljute aleve paprike
-150 g prepečenog susama
Dekoracija
-Masline crne ili zelene, cijele ili sječene ili listići peršuna

Priprema:
Tijesto
Zamjesimo  tijesto od navedenih sastojaka. Umutimo mikserom mast pa dodamo žumanca, mlijeko, prašak za pecivo, malo soli i oko trećinu brašna. Opet to sjedinimo mikserom i dodamoostatak brašna. To tijesto se ne lijepi za ruke, a dovoljno je i meko da se lijepo oblikuje.
Pravimo male kuglice i svaku utisnemo u metalne modlice (forme). Ispadne oko 80 komada.
Pećemo na 250 stepeni da porumene.
Nadjev
500g feta sira umutimo mikserom sa 3 kašike ulja, dodamo 250 g ajvara, 1 kašiku aleve paprike, malo ljute aleve paprike  i na kraju pečeni susam. Obavezno probamo nadjev pa dodamo malo soli ili ljute paprike ako je potrebno.
Nadjev stavimo u špric i punimo korpice kao na slici.


Više »

Šampinjoni Punjeni Argetom

Sastojci (za četiri osobe):
- Argeta pureća pašteta (dva komada)
- biber
- maslinovo ulje
- nascjekani origano - 1 kašićica
- češnjak - 1 češanj
- luk - 50 g
- šampinjoni - 600 g
- sol
- sirni namaz
- naribani parmezan - 50 g
Priprema:

Očistimo luk te ga narežiemo i popržimo na maslinovu ulju, dodamo očišćeni i nasjeckani češnjak, ohladimo i umiješamo u paštetu. Dodamo sirni namaz, peršun, origano, papar i po želji sol.
Šampinjone očistimo, uklonimo stapke, a klobuke položimo gornjom stranom na tavu. Šampinjone posolimo i pobiberimo, pa otvore napunimo pripremljenim nadjevom, pospemo naribanim parmezanom i 20 minuta pećemo u pećnici na 180 C.
Poslužimo kao toplo predjelo na radiču narezanom na rezance, začinimo s nekoliko kapi maslinova ulja i ako želimo sirćeta.


Više »

srijeda, siječnja 09, 2013

Šnicle od oslića i krompira

Sastojci:
-3 fileta oslića ili bilo koje druge ribe
-50 dkg krumpira
-2-3 žlice maslinova ulja
-po želji češnjaka
-po želji peršuna
 -soli,bibera 
 Priprema
Očistimo krompir, narežemo ga na kockice, posolimo i stavimo da se kuha. Dok se krompir kuha na tavi propržimo filete. Kad je krompir kuhan, procijeditmo ga, dodamo maslinovo ulje i po želji češnjaka i peršuna. Sve to lijepo izmiksamo da bude kao pire. U izmiksani krompir dodamo na komadiće izmrvljene filete ribe, posolimo, pobibnerimo i ako želimo dodamo još češnjaka i peršuna. Sve izmješamo. Potom namočimo dlanove (jer je smjesa malo ljepljiva) i uzimamo komade te smjese te oblikujemo kuglice, malo ih spljoštimo i slažemo ih na tacnu.Sada ih ispaniramo, dakle, idu u brašno, jaja, mrvice. Stavljamo ih na vruće ulje.Treba im vrlo kratko da budu gotove, tj. samo da poprimi malo zlaćane boje. Uz ovo je dovoljno servirati malo zelene salate i čašu vina :)

Više »

Kvrguša

Sastojci :
-1 kg pilećeg mesa (batak, zabatak, pileća prsa)
-1 kašika Vegete Twist piletina
-7 kašika ulja
-6 jaja
-150 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400
-½ kašićice soli 
-500-600 ml mlijeka 
Priprema: 
Pileće meso odvojimo od kostiju, narežemo ga na manje komade i pospemo Vegetom Twist piletina. Pripremljeno meso popećemo na 3 kašike zagrijanog ulja sa svih strana desetak minuta. Razmućena jaja pomiješamo s brašnom, soli, mlijekom i smjesu ostavimo stajati 10-15 minuta.U vatrostalnu posudu ili pleh stavimo preostalo ulje i zagrijtemo ga. Na toplo ulje izlijemo trećinu pripremljene smjese od jaja i brašna. Na to rasporedimo popečeno meso, a po mesu izlijemo preostalu smjesu od jaja, brašna i mlijeka. Pećemo u pećnici zagrijanoj na 210°C 20-30 minuta, pečenu kvrgušu malo ohladimo, narežemo i poslužimo uz salatu... Kvrgušu možemo preliti mileramom-kajmakom.Od kostiju možemo pripremiti pileći temeljac za juhu.

Više »

Pileći File u Juhi od Šampinjona

Sastojci:
-500 g pilećih prsa
-1 vrećica krem juhe od gljiva ili šampinjona
-500 ml vrhnja za kuhanje
-1,5 dcl mlijeka
-malo soli
-naribani sir

Priprema:
Pileća prsa izrežemo na komade i svaki komad malo posolimo te uvaljamo u smjesu krem juhe. Ne solimo previše, jer je smjesa za juhu već dovoljno slana. Poslažemo komade piletine u vatrostalnu zdjelu i prelijemo vrhnjem za kuhanje i mlijekom. Preko toga naribamo sir.
Prekrijemo folijom i stavimo da se peće 15-ak min.
Skinemo foliju i pećemo još 10-15 min dok sir malo ne porumeni.
 Kao prilog možemo poslužiti rižu, špagete, makarone, pomfrit ili krompir pire. Sve kombinacije su vrlo ukusne.

Više »

BREAD PUDDING

Sastojci:
300 g dan, dva starog bijelog hljeba
6 dl mlijeka
4 jaja
50 g maslaca/margarina
150 g šećera (moglo je i 100 g, bilo je preslatko)
3 vanilin šećera
100 g suhog grožđa
pola kašičice cimeta
                        

Priprema:
Hljeb isjeći na kockice. Jaja umutiti kašikom, dodati šećer, cimet i dvije kesice vanilin šećera. Otopiti maslac, prohladiti ga i umiješati u smjesu jaja i mlijeka.
Polovinu kockica hljeba staviti u tepsiju,  zaliti polovinom smjese, posuti suhim grožđem, dodati ostatak hljeba i zaliti ostatkom jaja i mlijeka. Pritisniti da se sve kockice natope i ostaviti 20ak minuta da odstoji, da se zagrije rerna.
Prije pečenja posuti preostalom kesicom vanilin šećera.
Peći na 180 stepeni oko 35 minuta.




Više »

ponedjeljak, siječnja 07, 2013

"Čamci" od tikvica

U nastavku moje omiljeno jelo, a vrlo jednostavno za napraviti :)
Sastojci:
- 3 duguljaste tikvice,
- 15 dkg pileće ili pureće šunke,
- 0,5 l mlijeka,
- 20 dkg maslaca,
- 3 kašike oštrog brašna,
- so, biber,
-1 kašika parmezana,
- 1 kašićica hrena,
- 1 kašićica sirnog namaza,
- prstohvat vlasca
Priprema:
Tikvice operemo, prerežemo po dužini pa izdubite unutrašnjost (najbolje kašićicom). Tikvice stavimo u kipuću vodu (nije potrebno soliti) i kuhamo 3 minute. U međuvremenu nasjeckamo izdubljenu unutrašnjost tikvice i šunku na male kockice. Na rastopljenom maslacu prepržimo brašno (lagano – ne smije potamniti), posolimo i pobiberimo pa lagano uz miješanje dodamo mlijeko. Bešamel mora biti dosta gust. Nakon što se počne zgušnjavati dodamo sirni namaz, parmezan i kašićicu hrena i miješamo kako bi se sve sjedinilo. Odmah dodamo unutrašnjost tikvica i šunku i nakon 1 min maknemo s vatre. Blanširane tikvice stavimo u ppleh na papir za pečenje i napunimo nadjevom od bešamela. Tikvice stavimo u pećnicu prethodno zagrijanu na 200C i pećemo 25-30 minuta.

Više »

nedjelja, siječnja 06, 2013

Teleći odresci u umaku s češnjakom

Sastojci za 4 osobe 
-600 g telećih odrezaka od buta
-1 kašika Vegete
-1 kašićica crvene mljevene paprike
-30 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400
-1 kašićica Ajvara blagog
- 3-4 kašike ulja
-50 mlbijelog vina
-3 češnja češnjaka
Priprema

Za pripremu ovog jela upotrijebit ćemo širu i dublju tavu. odreske istućemo batom za meso, a brašno pomiješamo s crvenom paprikom u prahu.
Svaki odrezak (i to samo jednu stranu) uvaljamo u tu mješavinu. Pobrašnjenu stranu odreska stavimo na zagrijano ulje i pećemo sa svake strane 2-3 minute.
Pospemo Vegetom, podlijemo vodom i pirjamo poluotkriveno na laganoj vatri 25-30 minuta. Odreske tokom pirjanja po potrebi podlijevamo vodom.
Kad meso omekša, dodamo ajvar, nasjeckani češnjak, vino i 50-100 ml vode pa zajedno prokuhamo.
Poslužimo toplo uz široke rezance.

Više »

subota, siječnja 05, 2013

Kuhano Vino

U skladu sa zimskim i blagdanskim ugođajem kuhano vino je neizbježno. Ono ne samo da će nam popraviti raspoloženje, nego je i zdravo. Grožđe, a time i vino sadrži mnogo vitamina, minerala i drugih supstanci koje nam mogu pomoći u borbi protiv nekih vrsta tumora, potištenosti, spriječiti preuranjeno starenje…
Ipak, u količinama se moramo ograničiti i ne smijemo pretjerivati, jer ćemo tada postići suprotan učinak i narušiti psihofizičko zdravlje.
Sastojci:
-1 l crnog vina
-2-3 dl vode
-150 g šećera
-8 klinčića
-1 štapić cimeta
-1 vanilija
-narančina kora

Priprema:
U veću šerpu stavimo vodu, dodamo šećer, vanilin šećer i zagrijemo, dodamo karanfilčić i cimet, narednanu koricu naranče i kad skoro proključa sipamo vino. Nastavimo grijati, ali sada ne smije da proključa. Kriške naranče možemo dodati i kada dodajemo sve sastojke, da se kuhaju skupa sa vinom, a možemo i u šolje, prije sipanja.
Više »

Čajni Keksi

..u šarenilu okusa i mirisa Božićnih kolača sigurno neizostavan dio su i suhi keksi. Ako nemate vremena za pravljenje više vrsta keksića, evo još jednog recepta pomoću kojeg možete napraviti dosta različitih keksića, a sve iz istog tijesta.
Sastojci
Za tijesto
-1 kg brašna
-1/2 kg masti ili margarina
-40 dkg šećera
-3 jajeta
-2 praška za pecivo
-2 vanilijina šećera
-naribana limunova korica
Za dekoraciju
-kuglice
-slastičarske boje
-čokoladna glazura
-marmelada
-bademi
-orasi
Priprema
Od navedenih sastojaka umijesimo glatko tijesto. Ostavimo preko noći da se odmori. A onda oblikujemo željene oblike, poredamo u pleh na papir za pečenje i pečemo u zagrijanoj pećnici na 150 °C.
Gotove kekse mažemo marmeladom, spajamo po dva, prošaramo…i opet pustimo da mašta radi..:)
Ukrašavanje odnese najviše vremena, ali uživajte u tome. Ako vam se ne ukrašavaju pospite ih samo šećerom u prahu.
Više »

Kafedžike

Sastojci

-100 g mljevenih badema
-125g čokolade za kuhanje
-125g šećera u prahu
-2 kašike mlijeka
-1-2 kašike ruma
-2 kasičice mljevene kafe
-50g suhog grozđa (samljevenog u multipraktiku)
Priprema
Čokoladu trebamo narendati, potom dodamo sve ostale sastojke i sve lijepo umjesimo. Pravimo bombice i valjamo ih u čokoladne mrvice (dio možete u  Nesquick, a dio u kokosovo brašno).
Više »

Rum bombice

Sastojci

-250 g margarina
-300 gmljevenog keksa
-9 kašika šećera
-5 kašika ruma
-3 kašike kakaa
Za ukrašavanje:
-50 g kokosovog brašna
-50 g sjeckanih oraha

Priprema
Sve sastojke dobro izmiješamo, tako da dobijemo kompaktnu smjesu.
Vlažnim rukama oblikujemo kuglice i uvaljamo ih u kokosovo brašno, a neke u sjeckane orahe.
Služimo u ukrasnim papirnatim korpicama.

Više »

Snowstar Coctail

Sastojci: 
-4 cl Ballantine´s-a
-2 cl Amaretto
-6 cl Kokosovog mlijeka
-4 cl soka od ananasa
-led
Trebate blender i Colada čašu .
Možete dekorisati tako da napravite Pticu od Anenasa
Priprema:
U blender sipati sve sastojke dodati lopaticu leda mixati 10 sekundi i poslužiti u Colada čaši.
Više »

Pina Colada

Pina Colada je idealna za ljetno osvježenje.Coladu je prvi predstavio Ramón "Monchito" Marrero Pérez posjetiocima tadašnjeg poznatog Beachcomber Bara u San Huanu - Puerto Rico.
Rekao je da je radio na koktelu puna 3 mjeseca, dok napokon nije osjetio "sunčani tropski okus Puerto Rica u čaši.
Sastojci:
-3 dl Havana Club ruma
-3 dl Malibu ruma
-6 cdl ananas soka (3 kocke ananasa)
-2 dl kokosovog mlijeka (vrhnje, mlijeko)
-led
Priprema:
U shaker ili blender stavimo nekoliko kocki leda. Broj kocki leda zavisi od veličine čaše.
Zatim uspemo rum Havana Club, rum Malibu, ananas sok, kokosovo mlijeko. Umjesto kokosovog mlijeka možemo koristiti vrhnje, ili obično mlijeko. Sve to dobro promučkamo u shakeru ili umutimo mixerom. Ako koristimo blender, držimo 20 sekundi na največoj brzini.
Uspemo u visoku čašu, dodao slamku i dekorišemo sa ananasom koji smo izrezali na trokut i trešnjom.
Kako je već rečeno postoje varijacije da li koristiti kokosovo mlijeko, vrhnje ili obično mlijeko. To obično zavisi od toga šta možemo pronači u prodavnici, odnosno šta imamo u frižideru. Također, neki koriste i bijeli rum (Havana Club) i tamni rum (Havana Club 7 godina). To možete ukoliko vam je dublji džep :)  jer je tamni rum skuplji obično 2.5 puta od bijelog ruma.
Znači, rijetko ćemo susresti varijantu Pina Colade s tamnim rumom u cocktail barovima po BiH, jer to nije isplativa varijanta.

Više »

Voćna Salata sa breskvama

Sastojci
-4 breskve
-10 kajsija
-4 kruške
-2 banane (umjesto banana možemo dodati jednu manju dinju)
-1 grejpfrut ili narandža, desetak listova svježe nane
Priprema
Isjećemo voće na kocke, na kraju isječemo banane i prelijemo voće iscjeđenim sokom grejfuta ili narandže. Na kraju dodamo listove nane i promješamoe. Rashladimo u frižideru prije posluživanja. Prijatno!
Više »

Pizza Margarita

Sastojci:
Za tijesto:
-3 solje brašna
-1/2 suhog kvasca
-1/2 šolje mlake vode
-1 kašičica soli
Za nadjev:
-3 svježa i vrlo zrela paradajza
-1 lopta svježeg mozzarella sira
-maslinovo ulje
-malo soli
-svjež bosiljak (jedna vezica)
Priprema:
Od pripremljenih sastojaka umjesimo tijsto srednje mekoće, uvijemo ga u plastičnu foliju i ostavimo da odstoji u frižideru nekoliko sati, a može i preko cijele noći. Prije upotrebe tijesto još jednom lagano premijesimo na stolu (pri tom ruke i sto trebamo posuti brašnom da se ne bi ljepilo). Potom napravimo lopticu, malo je uvaljamou brašno i razvućemo oklagijom. Tijesto odmah položimo u podmazan pleh.
Da bi se paradajz lakše oljuštio stavimo ga u dublju posudu, u drugoj posudi dobro zagrijemo vodu i njome prelijmo paradajz. Sačekamo 10-tak minuta, odlijemo vodu, sacekamo još neki minut da se paradajz prohladi pa ga oljuštimo. Potom ga isjeckamo na sitne komade i propasiramo viljuškom. Ako mislite da bi bilo idealno da ga izmiksate u blenderu, nemojte. Ni kraljica Margarita i njen glavni kuhar nisu imali blender, a tako možete i razbiti sjeme paradajza sto bi pizzi moglo dati malo gorak ukus.
Nakon toga u odgovarajuću posudu nalijemo malo maslinovog ulja, dodamo paradajz, posolimo i prodinstamo dok se malo ne zgusne (da dobije gustinu sosa). Ovim sosom od paradajza premazažemo pizzu, a onda položimo kriške mozzarela sira i pizzu pećemo u jako zagrijanoj rerni (20-25 minuta).
Čim je pizza pečena i još vrela pospemo je svježim listovima bosiljka.
Više »

Pizza 4 Vrste Sira - Pizza Quatro Formaggi

Sastojci:
Za tijesto:
-300 g brašna
-180 ml mlake vode
-1/2 kesice suhog kvasca
-1 kašićica šećera
-1 kašićica soli
-3 kašike maslinovog ulja
Za fil:
-mozzarela
-parmezan
-gauda
-gorgonzola
-vlasac
-timjan
-bosiljak
-origano
-umak od paradajza
Priprema:
Umjesimo mekano tijesto od navedenih sastojaka, i ostavimo da odstoji (oko 2-3 sata). Nakon toga napravimo loptu od tijesta koju oklagijom istanjimo, potom zagrijemo rernu na 250 C.
Tijesto namažemo umakom od paradajza, sireve izribamo ili isitnimo na kockice, dodamo začine (ukoliko i koje želimo) i sve poslažemo po tijestu, a onda stavimo da se peče 10-15 minuta dok tijesto ne bude gotovo.

Više »

Srdele s krompirom

Sastojci:
-40 dag srdela
-75 dag krompira
-2 režnja bijelog luka
-1/2 dl bijelog vina
-prstohvat  ruzmarina
-2 grančice peršunovog lista
-maslinovo ulje
-biber
-sol
Priprema: 
Krompir skuhamo u ljusci, zatim ga ogulimo i narežemo na kolute. Srdele očistimo, prorežemo i otvorimo da budu ravne kao odresci. Unutrašnju stranu im natrljamo bijelim lukom i posolimo.
Zatim u odgovarajuću nauljenu posudu slažemo krompir u redove. Svaki red posolimo, pobiberimo, pospemo ruzmarinom i poprskamo uljem. Srdele poslažemo odozgo po krompiru, vanjskom stranom prema gore.
Prelijemo mješavinom ulja, vina i vode, ali tek toliko da složenac bude vlažan. Stavimo u zagrijanu rernu i na srednjoj vatri pećemo oko 20 minuta.
Prije posluživanja jelo pospemo nasjeckanim peršunovim listom. Poslužimo s paradjzima, koje smo ogulili, narezali na 1 cm debele kolutove i posuli naribanim parmezanom.
Više »