Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, siječnja 05, 2013

Pizza Margarita

Sastojci:
Za tijesto:
-3 solje brašna
-1/2 suhog kvasca
-1/2 šolje mlake vode
-1 kašičica soli
Za nadjev:
-3 svježa i vrlo zrela paradajza
-1 lopta svježeg mozzarella sira
-maslinovo ulje
-malo soli
-svjež bosiljak (jedna vezica)
Priprema:
Od pripremljenih sastojaka umjesimo tijsto srednje mekoće, uvijemo ga u plastičnu foliju i ostavimo da odstoji u frižideru nekoliko sati, a može i preko cijele noći. Prije upotrebe tijesto još jednom lagano premijesimo na stolu (pri tom ruke i sto trebamo posuti brašnom da se ne bi ljepilo). Potom napravimo lopticu, malo je uvaljamou brašno i razvućemo oklagijom. Tijesto odmah položimo u podmazan pleh.
Da bi se paradajz lakše oljuštio stavimo ga u dublju posudu, u drugoj posudi dobro zagrijemo vodu i njome prelijmo paradajz. Sačekamo 10-tak minuta, odlijemo vodu, sacekamo još neki minut da se paradajz prohladi pa ga oljuštimo. Potom ga isjeckamo na sitne komade i propasiramo viljuškom. Ako mislite da bi bilo idealno da ga izmiksate u blenderu, nemojte. Ni kraljica Margarita i njen glavni kuhar nisu imali blender, a tako možete i razbiti sjeme paradajza sto bi pizzi moglo dati malo gorak ukus.
Nakon toga u odgovarajuću posudu nalijemo malo maslinovog ulja, dodamo paradajz, posolimo i prodinstamo dok se malo ne zgusne (da dobije gustinu sosa). Ovim sosom od paradajza premazažemo pizzu, a onda položimo kriške mozzarela sira i pizzu pećemo u jako zagrijanoj rerni (20-25 minuta).
Čim je pizza pečena i još vrela pospemo je svježim listovima bosiljka.