Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, siječnja 09, 2013

Kvrguša

Sastojci :
-1 kg pilećeg mesa (batak, zabatak, pileća prsa)
-1 kašika Vegete Twist piletina
-7 kašika ulja
-6 jaja
-150 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400
-½ kašićice soli 
-500-600 ml mlijeka 
Priprema: 
Pileće meso odvojimo od kostiju, narežemo ga na manje komade i pospemo Vegetom Twist piletina. Pripremljeno meso popećemo na 3 kašike zagrijanog ulja sa svih strana desetak minuta. Razmućena jaja pomiješamo s brašnom, soli, mlijekom i smjesu ostavimo stajati 10-15 minuta.U vatrostalnu posudu ili pleh stavimo preostalo ulje i zagrijtemo ga. Na toplo ulje izlijemo trećinu pripremljene smjese od jaja i brašna. Na to rasporedimo popečeno meso, a po mesu izlijemo preostalu smjesu od jaja, brašna i mlijeka. Pećemo u pećnici zagrijanoj na 210°C 20-30 minuta, pečenu kvrgušu malo ohladimo, narežemo i poslužimo uz salatu... Kvrgušu možemo preliti mileramom-kajmakom.Od kostiju možemo pripremiti pileći temeljac za juhu.