Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, siječnja 13, 2013

Sarajevska Baklava

Sastojci:
-1 kg gotovih jufki za baklavu
-0,5 kg oraha sjeckanih
-0,5kg oraha mljevenih
-1 kg šećera
-250 g maslaca
-250 ml ulja suncokretovog
-250 ml mlijeka punomasnog
-dvije kašike meda
-dva limuna
-jedan štapić vanilije
-malo cimeta

Priprema:
Istopimo maslac s uljem, mlijekom i medom. Orahe pomiješamo sa vrlo malo cimeta i 250 g šećera.
Na lim za pečenje položimo 3 jufke (svaku poprskamo pripremljenom smjesom), potom posipamo mješavinom od oraha, zatim stavljamo po 2 kore svaku poprskati) i orahe, i tako do kraja dok se ne utroše orasi. Zadnje neka budu 2-3 kore.
Premažemo ih sa malo mlijeka i oštrim nožem pažljivo razrežemo baklavu na kocke, potom dijagonalno na trokute (ili po želji).
Stavimo id da se peku na slaboj vatri (to je jako bitno) - otprilike na 140°C. Pećemo do bronzano smeđe boje.
U međuvremenu stavimo preostalih 750 g šećera u zdjelu i nalijemo toliko vode da pokriva šećer 1 cm iznad površine. Dodamo vaniliju i kriške limuna (odstranimo košpice), kratko prokuhamo. Sirup ili starobosanski Agda ne smije biti rijedka. Kad je baklava pečena prelijemo je još vrućom agdom i poklopimo limom za pečenje u koji se ulije malo vode. Ostavimo da prenoći, dobro rashladimo. I spremna je za posluživanje.