Samo najbolji, odabrani recepti!!!

utorak, srpnja 09, 2013

Pita KROMPIRUŠA - Prava Bosanska :)

Pita se može pripremati na bezbroj načina, a jedna od popularnijih svakako je pita s krompirom ili krompiruša. Za pripremu treba odpirlike 30 minuta.
Sastojci
-500 gr glatkog brašna
-50 ml ulja
-So, biber
-1 kg krompira
-2 glavice luka
-Voda

Priprema:
Zamijesiti tijesto od brašna, kašike soli, ulja i malo mlake vode, oblikovati u veliku kuglu i ostaviti da odstoji oko sat vremena.
Krompir očistiti, sitno nasjeckati ili narendati, isprati nekoliko puta i pomiješati s naribanim lukom, pa sve dobro začiniti. Na pobrašnjenoj podlozi najprije malo razvaljati, a kasnije razvlačiti kuglu tijesta u svim pravcima što tanje. Premazati koru s malo ulja i po njoj rasporediti nadjev.
Smotajti tijesto i spiralno staviti u okruglu tepsiju podmazanu s malo ulja, ili raditi male krugiće.
Peći na 250 stepeni oko 30 minuta, a pečenu pitu preliti sa 100 ml slane vode i zapeći još nekoliko minuta.Služiti uz jogurt.