Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, siječnja 07, 2013

"Čamci" od tikvica

U nastavku moje omiljeno jelo, a vrlo jednostavno za napraviti :)
Sastojci:
- 3 duguljaste tikvice,
- 15 dkg pileće ili pureće šunke,
- 0,5 l mlijeka,
- 20 dkg maslaca,
- 3 kašike oštrog brašna,
- so, biber,
-1 kašika parmezana,
- 1 kašićica hrena,
- 1 kašićica sirnog namaza,
- prstohvat vlasca
Priprema:
Tikvice operemo, prerežemo po dužini pa izdubite unutrašnjost (najbolje kašićicom). Tikvice stavimo u kipuću vodu (nije potrebno soliti) i kuhamo 3 minute. U međuvremenu nasjeckamo izdubljenu unutrašnjost tikvice i šunku na male kockice. Na rastopljenom maslacu prepržimo brašno (lagano – ne smije potamniti), posolimo i pobiberimo pa lagano uz miješanje dodamo mlijeko. Bešamel mora biti dosta gust. Nakon što se počne zgušnjavati dodamo sirni namaz, parmezan i kašićicu hrena i miješamo kako bi se sve sjedinilo. Odmah dodamo unutrašnjost tikvica i šunku i nakon 1 min maknemo s vatre. Blanširane tikvice stavimo u ppleh na papir za pečenje i napunimo nadjevom od bešamela. Tikvice stavimo u pećnicu prethodno zagrijanu na 200C i pećemo 25-30 minuta.