Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, srpnja 03, 2013

CAPONATA

Na cijeloj Siciliji omiljena je caponata, osvježavajuće i slikovito ljetno jelo od patlidžana i paradajza, kako oni kažu “živi okus strasnog sicilijanskog poljupca sunca”.


Sastojci

- 4-5patlidžana
-250 gluka
-1 kg svježih paradajza
-100 g Zelenih maslina
-50 gkapara
-1 juta papričica
-2 stabljike celera
-100 ml ulja (mješavina maslinova i suncokretova ulja)
-3 kašike vinskog octa
-sol
-1 kašićica šećera
-bosiljak (svježi ili sušeni)
-1 kašikaVegete
Priprema
Za preipremu Caponate  potrebno je 60 min.
Patlidžane narezati na manje kocke, posoliti ih i ostaviti neka odstoje najmanje pola sata.
U veliku tavu staviti dio ulja i nasjeckani luk, kratko ga popeći i dinstati uz dolijevanje malo vode dok ne omekša. Dodati narezane paradajz zajedno s tekućinom i nastaviti dinstati dok se umak ne zgusne.
Patlidžane isprati vrućom vodom, ocijediti ih i dobro osušiti pa ih popeći u posebnoj tavi na preostalom ulju. Dodati stabljike celera koje je narezan na komadiće i sve zajedno još kratko popeći.
Zatim patlidžane s celerom umiješati u umak od paradajza, dodati narezane masline, oprane i ocijeđene kapare i Vegetu. Sve izmiješati i lagano pirjati još oko 5 minuta. Posuti šećerom, dodati sirće i sitno nasjeckanu ljutu papričicu.
Nakon nekoliko minuta ugasiti vatru i jelo pokriti poklopcem. Pred kraj kuhanja dodati sušeni bosiljak. Još je bolji svježi bosiljak – narezati ga i dodati jelu prije posluživanja.
Caponata se može pripremiti u većoj količini i imati je u frižideru za nekoliko dana.
Može se poslužiti kao predjelo s kriškama poprženog hljeba – tzv. brusketama, a izvrsno će pristajati i uz drugo povrće te meso s roštilja.