Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, prosinca 22, 2013

Vanilice s kajmakom - Božićni kolačići

Sastojci:
-500 g brašna
-200 g masti
-3 kašike kajmaka
-5 kašika šećera
-2 žumanjka
-ribana korica jednog limuna
-šećer u prahu sa vanilim šećerom
-pekmez ili marmelada za filovanje
Priprema:
U posudi mikserom pjenasto izmutiti mast sa šećerom, dodati žumanjke i kajmak, te ribanu koricu limuna. Dodati brašno i zamijesiti tijesto da bude glatko. Između dva komada prozirne folije rastanjiti polovinu tijesta i vaditi oblike po želji. Tijesto nije potrebno ostavljati prethodno u frižideru. Oblike tijesta redati na lim obložen pek papirom, peći na 180 oko 15 min. Moraju ostati bijele. Pečene ohlađene vanilice obilno uvaljati u šećer u prahu sa 1 vanilinim šećerom. Prethodno ih spojiti dvije i dvije pekmezom ili marmeladom....
Više »

Gingerbread cookies - Špekulas (Božićni kolačići)

Jednostavno nemoguće da Božić prđe bez.. Đinđera kako ih ja zovem :D

Sastojci
 .30 dag brašna (pola glatko, pola integralno, ja stavim samo glatko)
-10 dag maslaca ili margarina
-2 kašike livadskog ili bagrem meda
-1 jaje
-5 kašika šećera
-1 vanilin šećer
-prstohvat soli
-1/2 vrečice praška za pecivo
 1 kašićica cimeta
-1 kašika čokolade u prahu
-1 ravno puna kapika začina za medenjake ILI  1 ravno puna kašika začina u prahu: klinčić, muškatni oraščić, đumbir  naribana korica limuna/naranče
Priprema:
Prosijano brašno + prašak za pecivo + čokolada u prahu + sol + šećer + vanilin šećer + svi začini. Suhoj smjesi dodati malo omekšali maslac ili margarin u listićima (ne otapati!!), med i naribanu koricu limuna/ naranče. Dlanovima istrljati sve skupa u mrvicastu smjesu, treba biti ravnomjerno, bez većih i manjih mrvica. Dodati jaje i sve dobro sjedinti u mekano tijesto koje se više ne lijepi za dlanove. Dokse tijesto  mijesi, po potrebi dodati još malo brašna ili vode. Zamotat smjesu u plastičnu foliju ili staviti u vrećicu i pustiti je da odstoji u hladnjaku par sati ili preko noći.







Tijesto izvaditi iz frižidera, pola sata ga ostaviti da se malo smekša.
Kalupima po želji izrezati keksiće i slagati na plitki lim od rerne koji je pokriven pek papirom. Između keksića ostaviti malo razmaka da se ne slijepe pri pečenju.
Peći na 180 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni, cca 10-12 min, ovisno o debljini keksa.  Ne smiju se zapeći, bolje ih je izvaditi i nepečene jer će se stvrduniti u divnu smjesu. Na kraju ih isrtati po želji i pospremiti u limenu kutiju.
Više »

Keksi punjeni bijelom čokoladom - Božićni kolačići

Božić je za dva dana, pa dok je vikend idem pripremiti tri, četiri standardne vrste božićnih sitnih kolačića za porodicu i prijatelje. Ovo je jedan od omiljenih. :)
Sastojci:
-200 gr brašna  
-120 gr putera  
-2 žumanca (40 g)  
-2 male kašike kakaoa (8 g)  
-1 vanilin šećer  
-1 mala kašika praška za pecivo (5 g)  
-60 g šećera  
Punjenje: 
-150 g bjele čokolade  
-4 velike kašike vrhnja
Priprema:
Brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, kakao, žumanca, puter narezan na listove staviti u dublju posudu pa sve dobro umjesiti, da se dobije fino glatko tjesto, da se sve fino ujednaci.
Zaviti tjesto u prozirnu foliju te ostaviti 30 minuta da odstoji na hladnom.
Pripremiti 2 pleha obložena papirom za pečenje. Pećnicu uključiti da se zagrije na 180°C.
Tjesto razviti 0,3 mm na malo pobrašnjenoj površini. 
Vaditi oblike po želji, tako da se polovini keksa napravi mali otvor na sredini.
Staviti kekse da se peku 8-10 minuta. Pustiti na plehu da se ohlade.
Dok se keksi hlade iznad pare staviti na što sitnije isjeckanu bjelu cokoladu zajedno sa vrhnjem, mješati kašikom (brze ce se istopiti, fino sjediniti).
Na puni keks premazati po 1 malu kašiku punjenja, zatvoriti drugom, otvorenom polovinom keksa, i lagano spojiti kekse.
Pustiti ih da se krema stegne, pa držati kekse do upotrebe u dobro zatvorenoj posudi.

Više »

subota, prosinca 21, 2013

Kolač od Sira i Oraha

Sastojci:
Tijesto
300 g brašna
200 g maslaca
100 g šećera
4 žumanjka
1/2 praška za pecivo
2 kašike kiselog vrhnja
Fil orah
250 g oraha
6 kašika šećera
2 kašike mlijeka
Fil sir
500 g svježeg sira
150 g šećera
4 bjelanjka
2 kašike griza
Priprema:
Od navedenih sastojaka izmjesite tijesto i pustite da malo odstoji. U međuvremenu, sameljite orahe i pomiješajte ih sa šećerom i mlijekom. Ako volite miris ruma, mlijeko slobodno možete zamijeniti sa istom količinom ruma.Zatim bjelanjke istucite i dodajte sir, griz i šećer.Potom tijesto podijelite na dva dijela. Prvi dio razvaljati na veličinu tepsije i postavite kao dno. Prekrijete ga sa filom od oraha, a zatim sa filom od sira. Sve zajedno prekrijete drugim dijelom tijesta. Pecite 30 minuta na 180 °C.


Više »

srijeda, prosinca 18, 2013

Sarma u kiselom kupusu - Bosanski recept

Sastojci:
-400 g mljevene junetine
-300 g riže
-1000 g listova od kiselog kupusa
-jedna glavica  crvenog luka
-malo bibera
-malo soli
-jedno jaje
-50 ml ulja
-malo maslaca
-malo crvene paprike slatke
-300 ml kajmaka ili pavlake
Priprema:
Pripremiti listove kupusa za sarmu. Samljeti meso i crveni luk, začiniti, dodati rižu i 50 ml ulja...
Dobro izmješati.
Sa tom smjesom puniti listove kupusa i motati ih u sarme. Poredati u šerpu. Prekriti tanjirom da sarma ne bi plivala na površini.
Kuhati lagano nekoliko sati. Ako je potrebno, dodati u toku kuhanja još vode. Kada je sarma skuhana, prije služenja rastopiti maslac i začiniti sarmu.
Preliti kajmakom.

Više »

ponedjeljak, prosinca 16, 2013

Išleri

Sastojci:
Tijesto:
350 gr brasna
80 gr secera
100 gr oraha
1 bjelanac
vanilin secer
200 gr maslaca
limunova korica-malo narendati
Krema:
4 zumanca
150 gr sitnog secera
sok od 1-og limuna
200 gr maslaca
Priprema:
Od navedenih namirnica napraviti tijesto koje zamotate u prozirnu foliju i ostavite da odmori oko 20 minuta,na hladnom mijestu.
Odmoreno tijesto razviti na debljinu koja vama odgovara, ali ne predebelo jer se spajaju kolacici i dolazi krema izmedu, pa ce biti visoki. . .vaditi oblike koje zelite.
Poslagati na lim za pecenje (staviti papir za pecenje), te peci u predhodno zagrijanoj rerni na 180c oko 12 minuta..kolacici bi trebali ostati svjetle boje.
Ohladiti i podijeliti na dva dijela, tako da svaki ima svog para...jedan kolac samo preliti cokoladnom glazurom i ostaviti da se cokolada stegne.
Kremu kuhati u mikrovalnoj, najprije dobro umutiti zumanca sa secerom, kuhati 1 minut u mikrovalnoj ...prohladiti kremu, mora biti gusta kao puding, dodati limunov sok i maslac, zatim dobro umutiti.
Dobivenom kremom spajati kolacice/islere.
Na kolac bez cokolade staviti kremu,jer ce biti podloga,zatim na kremu staviti cokoladni kolacic.







Više »

nedjelja, prosinca 15, 2013

Zvjezdice s Marmeladom - Božićni kolačići

Zvjezdice su  tipični božićni kolačići, ali ih lijep izgled i sjajan okus iznose na sto
i u brojnim drugim  prilikama.
Sastojci: 
-300 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550 
-60 g Gustina
-90 g šećera u prahu
-200 g maslaca
-60 g mljevenih badema ili lješnjaka
-4 žumanca
Za nadjev:
-300 g Džema marelica
-rum
Za posipanje:
-100 g šećera u prahu
-2 Vanilin šećera
Priprema:
Od brašna, Gussnela, šećera u prahu, na listiće narezanog ohlađenog maslaca, mljevenih badema i žumanaca umijesiti prhko tijesto i ostaviti ga u hladnjaku oko sat vremena. Tijesto razvaljati sasvim tanko. Izrezati kalupom zvjezdice, i to polovicu od njih s rupicom na sredini. Složiti ih u namašćeni pleh jednu do druge i peći oko 10 minuta na temperaturi od 200°C. Pečene zvjezdice s rupicom staviti na papir i posuti šećerom u prahu i vanilin šećerom. Preostalu polovicu čitavih zvjezdica premazati marmeladom u koju se umiješa malo ruma, te preklopiti pošećerenim zvjezdicama.

Više »

JAFFA KUGLICE - božićni kolačići

Evo jednog super recepta, koji ja pravim za božić i uvrstim u hrpicu božićnih kolačića. Lagano za napraviti, a svi budu oduševljeni okusom :)
Sastojci:
-300 g keksa s okusom kakaa
-150 ml soka od naranče
-1 vanilin šećer
-2 velike kašike pekmeza od naranče ili marelice
-1 rebro čokolade za kuhanje
-naribana korica naranče
-1 kašika meda
Priprema: 
Kekse samljeti ili ih dobro usitniti, preliti sokom, izmiješati, dodati med, pekmez, van. šećer i
otopljenu čokoladu, na kraju umiješati koricu naranče, sve dobro izmiješati da se sastojci povežu. Najbolje rukama sjediniti smjesu, staviti u frižider 30 minuta i zatim oblikovati kuglice ili oblike po želji. Dodati još malo keksa ako se smjesa čini mekana. Uvaljati u mljeveni keks ili po želji. Može se staviti na foliju u neki kalup pa kasnije rezati.Može i druga vrsta keksa i dodati 1-2 kašike kakaa, ali keksi s okusom kakaa su predivni za ovaj kolačić, budu tamne i finog okusa. Ako neko voli slađe
može u smjesu dodati i malo šećera. Čokolade se može staviti i više :)
Više »

četvrtak, prosinca 12, 2013

Rolnice od Oblatni sa Čokoladom

Sastojci:
2 lista oblatni
60 gr maslaca
100 gr secera
2 jajeta
100 gr oraha, krupnije mljevenih
cokolada za ukrasavanje
Priprema:
Pokvasitit kuhinjsku salvetu, ocijediti dobro svu vodu, zatim umotati list oblatne, tj staviti oblatnu izmedu vlazne krpe. To uraditi i sa drugim listom oblatne.
Dok se oblatne omekane, uraditi premaz za njih.
Jaja i secer dobro umutiti,  skuhati na pari ili u mikrovanoj.
U mikrovalnoj 1 minut kuhanja, pogledati da li je smjesa gusta, poput pudinga, ako jeste, ostaviti da se prohladi, ako nije, kuhati jos par sekundi, dodati omeksali maslac i omeksalu cokoladu.
Dobiveni namaz/kremu premazivati preko omeksalih listova oblatne.
Svaki list rasjeci na pola po duzini, zatim urolati u rolat, cvrsto da se ne odvije.
Ostaviti da se tako urolana oblatna prosusi.
Sjeci na komadice/rolnice i svaki kraj rolnice umociti u omeksalu cokoladu, staviti na papir za pecenje da se osusi cokolada, ako je potrebno nozem malo poravnati cokoladu ,ako se izlila previse.








   
Više »

subota, prosinca 07, 2013

Pire od Brokolija i Krompira

Pire od brokolija i krompira je manje kaloričan od običnog krompir-pirea, a sadrži obilje minerala i vlakana.
Sastojci:
100 g krompira
50 g brokolija
45 ml mlijeka
10 g putera
vrlo malo soli
Priprema:
Krompir oprati, očistiti, ponovo oprati i isjeći ga na kocke, kako bi se brže skuhao. Brokoli oprati i razdvojiti cvjetove. Može se iskoristiti i zamrznut. Isječeni krompir prokuhati u  mini šerpici dok ne bude dopola skuhan. U šerpicu potom dodati brokoli i kuti još oko 5 minuta. Probati viljuškom da li je povrće kuhano.Ocjediti vodu iz šerpice i propasirati ga. Dodati maslac (1 nepuna kašičica) i mlijeko i pasirati sve dok pire ne bude ujednačen. Posoliti pire sasvim malo. Pire može da ide uz kuhana ili pečena jaja, meso ili ribu.Energetska vrednost: 218 kcal
Više »

utorak, prosinca 03, 2013

Poširana jaja sa Holandez sosom

Sastojci:
4 žumanjka
3 1/2 kašike soka od limuna
prstohvat bijelog bibera (ili po želji)
1/2 dl bijelog vina
maslac
1/4 kašikice soli
4 jaja
1 kašika sirćeta
8 trakica slanine
4 komada zemički rasječenih na dva dijela
2 kašike omekšanog maslaca

Priprema:
Holandez sos
U posudu stavite žumanjke i zagrijte ih na pari uz stalno miješanje dok ne postanu gusta. Zatim dodajte vino, maslac izrezan na komadiće, so, biber i sok od limuna. Miješati na pari dok se ne dobije kremasto-pjenasta smjesa.
Poširanje jaja:
Jaja trebaju biti na sobnoj temperaturi. U ključaloj vodi gde ćete poširati jaje dodajte kašiku sirćeta. Kada voda proključa, stišajte vatru tačno toliko da voda nastavi da se krčka. Jaje polako razbijte u maloj posudici pazeći da žumance ostane cijelo i polahko spustite u vodu koju ste prethodno zamutili žicom. Jaje sipajte u pravcu u kom se kreće voda, na taj način ono će se samo formirati. Ili dok je u vodi "uhvatite" ga rešetkastom kašikom kako se ne bi razlilo. Kuhajte 3 do 5 minuta u zavisnosti kakvo želite da bude. I nakon toga ga izvadite i stavite u veoma hladnu vodu na par trenutaka.
U međuvremenu možete malo propržiti slaninu i tostirati zemičke onako kako vama odgovara.Nakon toga raširite zemičke i premažite ih sa omekšalim maslacem , na rasječenu zemičku stavite dva komada slanine i jedno poširano jaje.Zatvorite/preklopite zemičku sa drugim krajem i prelijte sa Holandez sosom.



Više »

ponedjeljak, prosinca 02, 2013

Tikvice punjene povrćem

Tikvice imaju veliki udio vode, niskokalorične su te su idealna namirnica kod primjene dijetalne prehrane.
Recept za tikvice punjene povrćem.
Sastojci:
-tikvice
-bijeli luk
-crvena paprika
-rajčica
-patlidžan
-maslinovo ulje
-sol
-biber
-mozzarela sir ili mladi nemasni sir
Priprema:
Tikvice prepoloviti po dužini i izvaditi sredinu tikvice sa malom kašićicom. Zatim tikvice posoliti i pobiberiti. Pripremiti smjesu za punjenje tikvica tako da se bijeli luk, paprika i patlidžan narežu na kockice, doda se malo maslinovog ulja i soli. Sve zajedno dobro promiješati i puniti tikvice. Po vrhu posuti malo mozzarela sira ili mladog nemasnog sira. Peći u zagrijanoj pećnici na 180ºC oko 20-25 minuta.
Više »

četvrtak, studenoga 28, 2013

Palenta sa gljivama

Za pripremu ovog jela treba odpirlike oko 40 min, a recept je za 8 osoba ako će biti toplo predjelo :)
Sastojci:
-350 g šampinjona
-150 g palente
-60 g putera
-4 kašike ulja
-2 čehna češnjaka
-4 kašike nasjeckanog peršuna
-1 kašićica svježeg origana ili pola kašićice suhog
-2 kašićice limunovog soka
-3 kašićice Vegete

Za umak od paradjza;
 -800 g Pelata P
-1 glavica luka
-1 čehno češnjaka
-100 ml bijelog vina
-2 kašike eulja
-1 kašika šećera
-2 kašike Vegete
Priprema
U 800 ml kipuće vode staviti 2 kašike Vegete, a zatim usuti palentu i kuhati na laganoj vatri uz neprestano miješanje 2-3 minute. Palentu uliti u namašćen okrugli kalup promjera 20 cm. Ostaviti je neka se hladi najmanje 20 minuta.
Za to vrijeme pripremiti umak od paradjza. Na ulju pirjajti sitno nasjeckani luk dok ne omekša. Dodati sitno nasjeckani češnjak, kratko propirjati, zaliti bijelim vinom i pustiti da kipi dok tekućina ne ispari.
Zatim staviti pelate očišćene od sjemenki i narezane na kockice. Nakon nekoliko minuta dodati šećer i Vegetu. Pirjajti oko 20 minuta.
U tavi na umjerenoj vatri zagrijati 10 g putera i 2 kašike ulja. Staviti očišćene i na četvrtine narezane šampinjone, preliti ih limunovim sokom i kratko pirjati. Dodati sitno nasjeckani češnjak, origano i kašićicu Vegete pa pirjati dok tekućina ne ispari. Na kraju umiješati svježe nasjeckani peršun.
Palentu izvaditi na dasku i narezati 8 kriški. Popeći ih na preostalom maslacu i ulju s obiju strana do zlatnosmeđe boje.
Posluživanje
Na tople tanjure složiti kriške palente, preliti ih umakom od paradjza, a na njega staviti gljive. Poslužiti kao toplo predjelo.

Više »

ponedjeljak, studenoga 25, 2013

Pečene Paprike punjene mladim sirom

Sastojci:
-6 paprika
-15 dag svježeg sira
-15 dag naribanog tvrdoga nemasnog sira
-1 kašićica nasjeckanog bosiljka
-2 kašike maslinovog ulja
-so i biber
Priprema:
Paprike prokuhati u vodi oko 5 minuta, ohladiti ih, prerezati uzdužno po pola i očistiti od sjemenki.
Napuniti ih smjesom sira, 1 kašike maslinovog ulja, malo soli, bibera i bosiljka.
Punjene paprike staviti u namašćenu vatrostalnu posudu i peći prekrivene aluminijskom folijom oko 25 minuta na 185 ‘C.
Poslužiti 3 osobe.
Energetska vrijednost 211 kcal
-masti 15 g (od toga nezasićenih 8,7 g),
-kolesterola 33 mg,
-ugljikohidrata 9 g,
-bjelančevina 10 g,
-soli 180 mg.

Više »

Dijetalni ručak od tune i heljde

Sastojci:
-mala šoljica od kafe heljde u zrnu
-1,5 šoljica vode
-po ukusu soli
-1 manja konzerva tunjevine u njenom sopstvenom soku (nemasne)
-1 veći mladi crni luk
-1 ljuta papričica
Priprema:
Heljdu skuhati u slanoj vodi, skloniti sa vatre i poklopiti desetak minuta dok ne popije svu vodu.
Luk i papričicu izrezati, tunjevinu otvoriti, iscijediti i sjedinitiu zdjeli sa lukom i papričicom.
Dodati nabubrelu heljdu, promiješati i po ukusu začinitisolju, kimom ili chili paprikom.

Više »

Salata od tunjevine, sira i krastavca (Dukan)

Sastojci:
- 1 kom tunjevine
-3-4 kašike posni ili svježi sir
-1 krastavac
-nekoliko cherry paradjza
Priprema:
Oguliti krastavac i izrezati ga na kockice. Izrezati paradajziće.
Dodati tunjevinu. Obavezno cijeđenje viška ulja ukoliko se radi o običnoj tunjevini u ulju.
Dodati posni/svježi sir. Sve pomiješati i začiniti po želji.

Više »

Ćufte od karfiola

Sastojci
-400 gr karfiola
-1 jaje
-5-6 kašika prezli
-1 kašika sjeckanog peršunovog lišća
-po ukusu:so i biber
Priprema:
Karfiol obariti u slanoj vodi, ocjediti ga i izgnječiti. Ostaviti da se ohladi.
U karfiol dodati jaje, peršunovo lišće, posoliti i pobiberiti, sipati prezle (prvo oko 3-4 kašike), sjediniti smjesu rukama- po potrebi dodati još prezli, da se smjesa ne lijepi. Oblikovati ćufte.
U pleh staviti papir za pečenje, redati ćufte. Peći u rerni zagrijanoj na 160-180 stepeni, dok ne porumene. Servirati tople.

Više »

Kašica od banana i mladog sira

Evo super recepta za kada mi se jede nešto slatko, a prolazi i kao doručak..super zdrav..recept je za 2 osobe
Sastojci:
-3 velike kašike mladog sira
-3 velike kašike lanenog ulja
-2banane
-nekoliko jagoda
-2 kašićice susama
-2 kašićice lana
-2 kašićice meda
Priprema
U blender staviti sir i ulje, dobro izmiksati da postanu jednolična smjesa. Zatim dodati banane i jagode, također ih izmiksati da nastane fina kašica.
Samljeti sjemenke lana i susama. Umiješati ih u kašicu zajedno sa 2 kašićice meda.
Podijeliti u 2 zdjelice i uživati u zdravom, finom i zasitnom doručku.

Više »

Zdrave (Dukan) lepinjice od mekinja

Kako ću ja uskoro prestati sa dijetom, od danas među ostalim, ću si postati i zdrave recepte, kako ne bi bilo yo-yo efekta:) , a i svakako generalno mijenjam način ishrane i ne vraćam se više na stari tako da mi sve bude pri ruci .. i da bude spremna nakon dijete.. :) Recept je za jednu osobu.
Sastojci
-1 bjelance
-1 kašičica posnog svježeg sira
-2 kašike mekinja
-po ukusu soli
-na vrh kašičice praška za pecivo (može i bez ovoga)
Priprema
Odvojiti bjelance od žumanceta i sipati ga u manju posudicu.
U bjelance dodati  sir, mekinje, so i malkice praška za pecivo (ovo poslednje može i ne mora)
Kašičicom sve sjediniti da postane jednolična masa i obavezno ostaviti da odstoji 10 minuta.
Rastanjiti na papiru za pečenje dvije lepinjice debljine 0,5 cm. Peći 10 minuta na 220°C. Pečene pažljivo Tvrde da su ove lepinjice ljepše od svakog hljeba, a o tome koliko su mekinje zdrave ne treba ni pričati...
Više »

petak, studenoga 22, 2013

Rezanci sa Lososom

Losos je skup, ali bogat omega-3 masnim kiselinama, a kako ja imam probleme sa pritiskom, za mene trenutno ništa nema cijenu. Još malkice izmjena u prehrani i nezdravim navikama i kada je u pitanju tjestenina na mom meniju će biti samo integralna.
- 250 g dimljenog lososa
- 500 g širokih rezanaca
- 2 mlada luka
- polovina običnog luka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 1 dl bijelog vina
- so, biber
- malo svježeg peršuna
- 2 kašićice putera
Priprema: Skuhati široke rezance. Na puteru ispržiti sitno nasjeckan luk dok ne poprimi zlatnu boju, dodati vrhnje za kuhanje i losos koji je rethodno narezan na komadiće. Dodati so, biber i mladi luk, narezan na trake i kuhati na laganoj vatri 5 minuta (mladi luk bi trebao ostati al dente). Posuti bijelim vinom i na kraju dodati tjesteninu. Ukrasiti svježim peršunom. Servirati toplo uz ribani parmezan.
Više »

nedjelja, studenoga 10, 2013

GURKENSALAT - Salata od Krastavca na Njemački Način :)

Sastojci 
-1 krastavac
-1 češnjak
-3-4 kašike kiselog vrhnja
-1 kašika bijelog sirćeta
-1 kašika svježeg kopra
-1/2 kašićice šećera
-2 kašike peršun
- so, biber
Priprema:
Krastavac oguliti. Može se nasjeckati na kockice ili tanko narezati na ploške. Posoliti i staviti da ispusti tekućinu, zatim lagano stisnuti sa rukama da se ocijedi višak tekućine.
U zdjelicu dodati sve ostale sastojke i dobro promiješati. Umiješati ocijeđene krastavce. Staviti u hladnjak da se još malo ohladi onda servirati.
Više »

Ruska Salata

Sastojci:
-500 gr.krompira
-500 gr.mrkve
-3 jajeta
-300 gr. graška (mala konzerva)
-300 gr.kiselih krastavaca
-300 gr. kuhane piletine (bataci), ali može i bijelo meso
-600 ml. majoneze (jedna tegla)
-1 kašikica vegete
-1 kašikica senfa
-malo peršuna
-so
Priprema:
Krompir skuhati u slanoj vodi i pustiti da se ohladi (neće se raspadati kada se bude rezao). Skuhati i mrkvu i jaja. Grašak dobro oprati u mlakoj vodi i pustiti da se dobro ocijedi.
Na kockice sitno isjeckati (ne presitno) kuhanu piletinu prethodno očišćenu od kostiju. Dodati grašak, krompir, mrkvu, kisele krastavce i jaja koji su isto isjeckani na kockice.
Dodati majonezu, senf, vegetu, soli i sitno sjeckanog peršuna. Dobro izmiješati i ostaviti u frižider da se dobro ohladi i da se ukusi povezu.
Više »

srijeda, studenoga 06, 2013

Kokos Kolaćići

Sastojci:
50 ml vode
150 gr secera
100 gr maslaca
200 gr mlijeka u prahu
50 gr kokosa
100 gr zele bombona
Priprema:
U serpici otopiti maslac, secer i vodu, dodati mlijeko u prahu, kokos i zele bombone..smjesu sipati u oblik po zelji...dobije se tacno jedan kalup trokutica .







Više »

utorak, studenoga 05, 2013

Kolač sa Ledenim Kvascem

Sastojci:
Kore:
600 g brašna
1 ledeni kvasac
50 g masti
2 jajetaa
200 g kisele pavlake
200 g prah šećera
Fil:
1 l mlijeka
80 g oštrog brašna
200 g šećera
200 g čokolade
250 g maslaca/margarina
Priprema:
Ledeni kvasac prosijati sa brašnom. Viljuškom umutiti jaja, pavlaku i mast, pa dodati ostale sastojke i zamijesiti glatko tijesto. Podijeliti na četiri, pet ili šest dijelova i razviti kore veličine pleha koje se peku na prevrnutoj strani oko 8 minuta na 180 stepeni na papiru za pečenje. Kore moraju ostati svijetle.
Fil:
Istopiti šećer na laganoj vatri, pazeći da ne izgori. Skloniti sa vatre i zaliti sa 0,8 dl mlijeka i kuhati dok se sav šećer ne otopi. U ostatku mlijeka razmutiti brašno i zakuhati u karamelisanom mlijeku. Skuhati kao puding uz neprestano miješanje. U vruće dodati izlomljenu čokoladu i maslac/margarin, dobro izmješati da se sjedini i vrućim filom filovati kore. Preko staviti veću tacnu i opteretiti nečim. (sa kradljivac recepata - blog)







Više »

nedjelja, studenoga 03, 2013

Tiramisu bez Piškota i Gotove Kreme :)

Sastojci:
Biskvit
-4 jajeta
-100 g šećera
-limunove korice
-60 gr brašna
-60 gr gustina
-150 ml kafe
-0,5 ml ruma
Krema:
-4 žumanceta
-100 gr šećera
-1 vanilin šećer
-sir mascarpone
-ribana korica limuna i naranče
-2 kašike ruma
Priprema:
Biskvit: U posudu staviti 4 žumanceta, 100 g šećera i limunove korice pa sve pjenasto izmiješati. Ovu smjesu potom lagano miješati uz postupno dodavanje 60 g brašna i 60 g Gustina, a na kraju još umiješati čvrsti snijeg od 4 bjelanceta. Biskvit peći na 160°C oko 15 min.

Krema se napravi tako da se pjenasto izmiješaju 4 žumanceta, 100 g šećera i jedan vanilin šećer. Potom se doda sir mascarpone, naribana korica naranče i limuna, 2 kašike ruma, pa se sve promiješa. Od 4 bjelanceta i 50 g šećera napravi se čvrsti snijeg pa se spoji sa prethodno napravljenom kremom.

Skuhati 150 ml jače kafe u koju treba dodati 0,5 ml ruma, a može i nekog likera. Poprskati posudu kafom, položiti biskvit pa premazati tiramisu kremom. Potom opet biskvit koji treba poprskati s kafom, pa premazati kremom, a završiti na vrhu čokoladom u prahu.
Više »

Piletina u Jogurtu i Senfu

Sastojci:
-30 dag pilećeg filea od prsa
-1 nemasni jogurt
-1 mala kašika senfa
- malo soli i bibera
- peršun
-1 mala kašika kurkume
- par sjemenki korijandra
Priprema:
Pileći file narezati na kockice i peći 5 minuta na tavi sasvim bez masnoće.
Povremeno protresti tavu da bi piletina sa svih strana bila jednako pečena.
Tada zaliti jogurtom, dodati senf, so i biber, te kurkumu i malo izmrvljene sjemenke korijandra, promiješati, te pirjati na umjerenoj vatri dok sva tekućina ne uvrije, otprilike još 5 minuta.
Pred sam kraj pirjanja  posuti nasjeckanim peršinom.

Ova ukusna piletina ne zahtijeva mnogo, sasvim jednostavan prilog poput riže, krompir ili neke miješane osvježavajuće salate bit će odličan izbor.
Više »

Tiramisu (Dr Oetker) - Jednostavan recept

Sastojci:
-1 kutija Dr. Oetker smjese za tiramisu
-210 gr piškota
-200 ml mlijeka
-1 vanilin šećer
-4 kašike ruma
-za posipanje čokolada u prahu ili kakao
Priprema:
Smjesu za tiramisu umutiti prema uputstvu sa kutije.
Mlijeko, vanilin šećer i rum pomješati i u to umakati piškote.
Slagati piškote pa po njima mazati kremu, posipati čokoladom u prahu i tako sve dok se sve ne utroši.
Završni sloj također posuti čokoladom u prahu.
Ostaviti u frižider da odstoji.



Više »

ponedjeljak, listopada 28, 2013

Pita Tikvenica - Prava Bosanska :)

Sastojci:
za jufku:
-500 gr brašna za pite i kolače
-malo soli
-malčice ulja
-malo mlake vode za potkuhati
za fil:
- 1 kom mlada tikva
-3 kom jaja
-500 gr mladog sira (onog za pite)
-250 gr pavlake
-1 skoro pa puna kašika soli
-malo bibera
- malo ulja za podmazati tepsiju i pomastiti pitu odozgo
Priprema:
Tikvu prepoloviti, kašikom izvaditi ovo sve sa košpicama. Isjeći na kriške, pa onda oguliti.
U zdjelu staviti brašno, dodati so, malo ulja i zakuhati sa mlakom vodom. Dobro izraditi rukama i prebaciti na brašnom posutu podlogu i izraditi tijesto, pazeći da ne bude pretvrdo.
Od tijesta oblikovati valjak i napraviti 5-6 malih loptica.
Svaku lopticu pobrašniti pa razvaljati na debljinu kao za picu i staviti na krpu. Premazati odozgo malo uljem i ostaviti da malo odmori.
Za to vrijeme tikvu isjeckati. Može se izrendati na rende ili isjeckati.
Tikvu posoliti, dodati sir, biber, pavlaku, jaja.
Sve izjednačiti rukom. Probati da li je slano.
Jufku prebaciti na stolnjak i lagano je povlačiti rukama i potom razviti oklagijom,  pazeći da pri tom ne pukne. Ako i pukne, nema veze, paziti da na  taj dio ne stavite tikve jer će iscuriti prilikom pečenja. Poredati uz dužinu jufike.
Mogu se praviti mali zvrkovi ili od jufke napraviti jedan veliki. Otkinuti krajeve jufke (jer bude predebelo kad se ispeče) i zarolati uz pomoć stolnjaka.Sve može proći i bez stoljnjaka. :)
Samo zarolati u zvrk. Pažljivo da ne pukne.
Redati u uljem podmazan pleh. I tako redom dokse  ne potroši sve.
Kad sve složi - malo odozgo premazati uljem.
Pitu peči na 250 C. Ugrijati rernu i ubaciti nekih 15 minuta dole, onda dići na srednju rešetku da se odozgo zapeče.
Kad je pečena otkinuti jedan komadić da se provjeri je li slana. Ako je preslana, onda u šerpicu staviti malo mlijeka i putera i kad provri preliti pitu, tako "ubije" slanoću. Ako je neslana - onda u tu "pomastu" dodati malo soli, ali samo malo.
Pitu tikvenicu služiti sa jogurtom, ili je premazati pavlakom.
Više »

utorak, rujna 24, 2013

Kapućino od Brokolija :)

Kako hoću smršati, juhe, supe, čorbe su prioritet :) Evo još jedna kombinacija za brokuli supu.
Sastojci:
-250 ml supe od povrća ili pileće
-150 gr brokolija
-50 ml mlijeka
-prstohvat muskatnog oraščića
-so, biber
Priprema:
U posudu staviti supu i brokoli (može usitnjen, a i ne mora) i kuhati osam minuta.
Dodati mlijeko, muskatni oraščići i začiniti po ukusu. Kuhati dok se ne zgusne uz stalno mešanje.
Poslužiti u većim šoljama.
Više »

Brokuli supa

Sa brokolijem i malo sastojaka koji se vjerovatno već nalaze u kuhinji, može se napraviti zdrava supica koja jača imunitet, a čiji je ukus uz to još bolji jer je pojačan feta sirom u ovoj kombinaciji.
Sastojci:
-2 kašike maslaca
-2/3 šoljice sjeckanog luka
-1/3 šoljice sitno sjeckane mrkve
-2 šoljice pileće supe
-400 g cvjetića brokolija
-2 kašike brašna
-1 šoljica mlijeka
-čehno rendanog bjelog luka
-so, biber
-100 g mrvljenog feta sira
Priprema: 
Luk i mrkvu propržiti na maslacu na srednjoj temperaturi oko pet - šest minuta ili dok ne omekša. Dodati jednu šoljicu pileće supe, ostaviti da uzavri.
Dodati cvjetiće brokolija, kuhati pokriveno pet minuta ili dok brokoli ne omekša, pa ga usitniti viljuškom. Dodati preostalu šoljicu pileće supe i smanjiti vatru. Brašno izmješati s mlijekom u glatku smjesu, pa je postepeno, uz stalno mješanje, dodavati supi. Dodati bijeli luk, so i biber i kuhati 5 - 6 minuta na laganoj vatri dok se supa malo ne zgusne. Na kraju postepeno dodati fetu, uz stalno mješanje i kuhati na laganoj vatri 10 minuta sve dok supa ne postane kremasta i glatka. Ako je supa pregusta, dodati malo vruće vode.
Više »

subota, rujna 21, 2013

Krem Juha od Špinata i Brokule

Krem juha od brokule, špinata i poriluka je  veoma brza za pripremu i idealan je izbor za hladne zimske dane.
Sastojci:
-2 poriluka, nasjeckana
-4 kašike maslaca
-so i biber
-6 šoljica povrtnog temeljca
-1 brokula
-1 mali krompir, oguljen i nasjeckan
-15 g špinata
-kiselo vrhnje
Priprema:
Kuhati nasjeckani poriluk na maslacu i dodati so i biber. Miješati na laganoj vatri četiri do šest minuta, dok povrće ne omekša.
Dodati povrtni temeljac, brokulu i krompir te kuhati 20-ak minuta dok povrće ne omekša, a pred kraj dodati špinat.
Sve zajedno usitniti štapnim mikserom dok ne dobijete glatku kremastu smjesu. Začiniti kiselim vrhnjem, po želji i biberom. Posuti komadićima dvopeka.
Više »

petak, rujna 20, 2013

Banana Muffini

Sastoci:
50 gr suhih visanja, borovnica ili brusnica
110 gr maslaca
110 gr sitnijeg secera
2 jajeta
3 veće zrele banane
175gr rizinog brasna
50gr skrobnog brasna
2zlicice bezglutenskog praska za pecivo
prstohvat soli
Priprema:
Dobro izmijesati u dubljoj zdjeli sve rucno kuhacom izmijesati i staviti da se peče..Sipati u kalup za hljeb ili u muffins kalupe, kako zelite..peći na 180c oko 25 minuta

.



Više »

nedjelja, rujna 15, 2013

Quiche sa tikvicama i sirom (i šunkom ako volite:)

Quiche - francusko jelo, može se raditi na dosta načina, ali ovaj recept sam prvi put probala kod naj prijateljice na rođendanu i oduševila se, malkice je izmjenjen, ali samo malkice :)
Sastojci (za 4 osobe po 2 slajsa :)
-1 pakovanje lisnatog tijesta ili tijesta za picu
-3 srednje velike tikvice (oko 300-400 g)
-100 g svježeg sira (gaude, edamera)
-2 jajeta
-1,5 dl svježeg slatkog vrhnja
-2 kašike naribanog parmezana
-svježnjić svježeg bosiljka, (to ja jer imam svoje začine u saksijama, ali može i bez ovoga:)
-so i biber

Priprema:
Tijesto razvaljati tanko i utisnuti u niski okrugli kalup tako da se pokrije dno i stranice. Odrezati višak tijesta tako da bude u ravnini s rubom kalupa (sačuvatbodrezane okrajke).
Staviti kalup s tijestom u frižider dok se pripremi punjenje i dok se pećnica  ugrije.
Tikvice naribati na krupniji ribež, posoliti ih i ostaviti u cjedilu 10-ak minuta.
Zatim tikvice dobro iscijediti stišćući ih rukama. Pomiješati u zdjeli jaja i vrhnje.
Dodati parmezan, sitno nasjeckani bosiljak i iscijeđene tikvice. Dobro izmiješati i posoliti i popapriti po ukusu.Sir narezati na tanke kockice ili naribati na krupni ribež.
Napuniti tijesto tj. stavljati naizmjenično slojeve tikvica i sira. Ja ponekad dodam i 100 g šunke :)
Od ostataka tijesta izrezati trakice i složiti ih u mrežu preko fila.
Peći quiche u zagrijanoj rerni, na 180°C, 35-40 minuta.
Više »

utorak, rujna 03, 2013

Brusketi sa vrganjima

Ovaj recept je dovoljan za 4 osobe.
Sastojci :
-200 g vrganja
-100 gmaslaca
-100 g luka
-1 kašićica Vegete
-biber
-2 češnja bijelog luka
-8 kriški hljeba
- 600 g paradjza
-1 kašićica nasjeckanog peršuna
-100 g naribanog sira

Vrganje očistiti, oprati i narezati na tanke listiće.
Na malo maslaca popeći nasjeckani luk, dodati vrganje i pirjati da vrganji omekšaju i tekućina ispari. Dodati Vegetu,biber i protisnuti bijeli luk.
Kriške hljeba 8može i francuska kifla) premazati ostatkom maslaca, na njih posložiti tanke kolutove paradajza, preko njih staviti pirjane gljive, nasjeckani peršun i posut sa naribanim sirom.
Tako pripremljene bruskete položiti u pleh i zapeći u pećnici zagrijanoj na 200°C 10-ak minuta.
Više »

subota, kolovoza 31, 2013

Žabac palačinke

Još jedan recept sa coolinarike (mog omiljenog site-a s receptima) po mom izboru.
Sastojci:
-1 jaje
-150 ml jogurta
-150 ml mlijeka
-1 šaka spanaća
-80 g integralnog brašna
-80 g bjelog brašna
-1/2 kašićice soli
-1 kašićica praška za pecivo
Priprema:
U jednoj posudi pomješati obje vrste brašna i prašak za pecivo.
U drugoj izmutiti žicom jaje sa prstohvatom soli i jogurtom.
Izblendirati mlijeko sa šakom spanaća pa dodati tečnim sastojcima.
Zatim dodati brašno i samo kratko žicom promješati sve da se dobije homogena zelena smjesa, odmah peći. Kratko samo, otprilike 1 min stranu, kad se pojave balončici, okrenuti palačinku. I to je to :)
Rcp nije moj, sa coolinarike je.
Odlicne su sa sirom i jogurtom!
Mogu se i "namirisati" sa protisnutim čehnom bijelog luka :D
Više »

Zapečene Mašnice sa Faširanim Mesom

Sastojci:
-500 g miješanog mljevenog mesa
-100 g luka
-400 g tjestenine mašnica
-200 ml vrhnja za kuhanje
-1 kašika Vegete
-2 kašike ulja
-150 g sira edamera
-sol
-2 kašike limunova soka
Priprema:
Na ulju kratko propirjati nasjeckani luk, dodati mljeveno meso, Vegetu i pirjati podlijevajući vodom oko 30 minuta. Na kraju umiješati vrhnje i limunov sok.
Tjesteninu skuhati u posoljenoj vodi i ocijediti. Pomiješati je s pripremljenim mesom i staviti u odgovarajuću uljem namazanu vatrostalnu posudu.
Tjesteninu posuti naribanim sirom i zapeći je u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 10 minuta.
Posluživanje
Zapečene mašnice poslužiti uz zelenu salatu i radič.

Više »

Brzi rolat sa bananama

Moji omiljeni kolači su oni sa čokoladom, još ako su u kombinaciji sa bananama.. njamiiiiiiiii :) Evo jednog takvog, vrlo jednostavnog za napraviti.
Sastojci:
-125 gr. margarina
-120 gr. šećera
-2 dl mlijeka
-300 gr. plazma keksa
-2 banane
-100 gr. čokolade za kuhanje
Priprema:
Kuhati šećer i mlijeku, u to vruće dodati mljeveni keks i margarin. Uzeti formu za kolač, namazati uljem ili staviti foliju i polovinu smjese rukom utapakti na dno i sa strane forme. Uzduž staviti 2 banane i pokriti ostatkom mase. Staviti u frižider na 2 sata . Kad se kolač stegne i ohladi preliti čokoldanom glazurom .


Više »

Krompir salata sa Feta sirom

Vrlo jednostavan recept, super ukusan i lagan..
Sastojci: 
-400 g krompira
-3 mlada luka
-10-ak crnih maslina
-100 g feta sira
Preljev:
-4 kašike čvrstog jogurta
-2 kašike soka od limuna
-4 kašike maslinovog ulja
-1 kašika peršuna
-sol, papar
Priprema
Krompir oprati pa ga skuhati u kori. Ocijediti ga, oguliti, narezati na komade i staviti u zdjelu.
Dodajti mu nasjeckani mladi luk, masline i feta sir. U zdjelicu staviti jogurt, maslinovo ulje, sok od limuna i peršun, posoliti, popapriti i dobro promiješati.
Začiniti salatu pripremljenim umakom i odmah je poslužiti.

Više »

Brze kiflice sa filom po želji

Ovo je smjesa za 1 veliki pleh od pećnice. Toliko su fine-da je bolje u startu uduplati sastojke. Sve mjere su matematički precizne, ništa ne treba dodavati niti oduzeti, sve se jako brzo napravi... i zaista ide svjeći sir u tijesto. :) Kiflice su i idući dan mekane!
Sastojci:
Tijesto
-250 g glatkog bijelog brašna
-3 ravne kašićice praška za pecivo
-125 g svježeg sira
-50 ml mlijeka
-50 ml ulja
-1 bjelance
-kašićica soli
Premaz
-1 žumanjce
-1 kašika mlijeka
-malo bibera
-susam, lan, ili druge sjemenke
Priprema
Prosijati brašno i dodati preostale sastojke i mikserom (spiralnim nastavcima) umijesiti tijesto-najmanjom, a onda najvećom brzinom, tako da se dobije kugla glatkog tijesta. Može se umijesiti i ručno. Pećnicu ugrijati na 180. Kad se dobije glatka kuglu tijesta koja se odvaja od posude, razvaljati ga na pobrašnjeloj podlozi, prerezati na kvadrate pa svaki kvadrat dijagonalno da se dobiju trokuti. Napuniti tvrdim sirom/šunkicom/ svježim sirom...Može se dodati i malo začinskog bilja. A ne moraju se ni puniti ničime, tijesto je jako fino samo po sebi! Razmutiti žumanjak s mlijekom i malo papra i time premazati kiflice. Posipati sjemenkama i peći 30-ak min.
Posluživanje

Više »

Brza "Tigar torta"

Recept je dovoljan za 4 osobe, torta je super, a bude gotova za tren.
Sastojci:
-3 šlag kreme od čokolade
-500 ml čokoladnog mlijeka
-100 ml mlijeka
-200 gr margarina
-100 gr čokolade za kuhanje
-2 žumanca
-100 gr prah šećera
-oko 300 gr petit keksa ili plazme
Za dekoraciju
 -šlag krema, šlag pjena, vrhnje za šlag, rendana čokolada
Priprema:
Umutiti 3 šlag kreme od čokolade sa 100 ml običnog i 500 ml čokoladnog mlijeka.
Umutiti margarin, šećer u prahu (po ukusu se može dodati manje ili više šećera) i žumanca, pa dodati otopljenu čokoladu za kuhanje. Dobro izmiksati, pa dodati u umućeni šlag.
Zatim dodati i izlomljeni keks.nSve dobro izmješati, pa oblikovati tortu (može se koristiti obični kalup, duguljasti kalup, plastična posuda obložena folijom...)! Ostaviti sat-dva u frižider, da se stegne. Zatim skinuti ivice kalupa.Tortu premazati umućenim šlagom. Preko naribati čokoladu. Opet kratko ostaviti u frižider..
Više »

Šarena salata sa mašnicama

Sastojci:
-100 g zelene salate
-1 svježa crvena paprika
-300 g tjestenine (mašnice)
-340 g kukuruza šećerca
-150 g šunke
-150 g edamera
-sol
Za salatni preljev:
-100 g majoneze
-250 ml tekućeg jogurta
Priprema:
U posoljenoj kipućoj vodi skuhati tjesteninu, ocijeditije i dobro rashladiti.U tjesteninu umiješati šunku, sir i papriku koju smo narezali na kockice, kukuruz šećerac te očišćenu i nasjeckanu salatu.
Pripremljene sastojke prelitie salatnim preljevom od majoneze i jogurta.
Poslužiti kao predjelo, samostalni obrok ili kao sastavni dio hladne zakuske.
Radi veće dekorativnosti, zelene listovi salate mogu koristiti kao podlogu za salatu od tjestenine.
Više »