Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, prosinca 22, 2013

Gingerbread cookies - Špekulas (Božićni kolačići)

Jednostavno nemoguće da Božić prđe bez.. Đinđera kako ih ja zovem :D

Sastojci
 .30 dag brašna (pola glatko, pola integralno, ja stavim samo glatko)
-10 dag maslaca ili margarina
-2 kašike livadskog ili bagrem meda
-1 jaje
-5 kašika šećera
-1 vanilin šećer
-prstohvat soli
-1/2 vrečice praška za pecivo
 1 kašićica cimeta
-1 kašika čokolade u prahu
-1 ravno puna kapika začina za medenjake ILI  1 ravno puna kašika začina u prahu: klinčić, muškatni oraščić, đumbir  naribana korica limuna/naranče
Priprema:
Prosijano brašno + prašak za pecivo + čokolada u prahu + sol + šećer + vanilin šećer + svi začini. Suhoj smjesi dodati malo omekšali maslac ili margarin u listićima (ne otapati!!), med i naribanu koricu limuna/ naranče. Dlanovima istrljati sve skupa u mrvicastu smjesu, treba biti ravnomjerno, bez većih i manjih mrvica. Dodati jaje i sve dobro sjedinti u mekano tijesto koje se više ne lijepi za dlanove. Dokse tijesto  mijesi, po potrebi dodati još malo brašna ili vode. Zamotat smjesu u plastičnu foliju ili staviti u vrećicu i pustiti je da odstoji u hladnjaku par sati ili preko noći.







Tijesto izvaditi iz frižidera, pola sata ga ostaviti da se malo smekša.
Kalupima po želji izrezati keksiće i slagati na plitki lim od rerne koji je pokriven pek papirom. Između keksića ostaviti malo razmaka da se ne slijepe pri pečenju.
Peći na 180 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni, cca 10-12 min, ovisno o debljini keksa.  Ne smiju se zapeći, bolje ih je izvaditi i nepečene jer će se stvrduniti u divnu smjesu. Na kraju ih isrtati po želji i pospremiti u limenu kutiju.