Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, srpnja 27, 2014

Teleća Čorba

Sastojci:
1 kg teletine
peršun
paradajz
1 cijela paprika
1 glavica crvenog luka
so
biber
1 kašika brašna
crvena paprika po želji
2 žumanca
1 šoljica kiselog mlijeka
Priprema.
Oprati teletinu, isjeći na komade i staviti u lonac sa 2 l hladne vode da se kuha. U lonac također staviti isjeckani peršun, paradajz i isječenu papriku.
Zaprška: zagrijati jednu kašiku ulja u šerpi, dodati 1 kašiku brašna, upržiti zapršku i na kraju dodati jednu šolju vode da se brašno ne zgrudva.
Napravljenu zapršku izliti u lonac s mesom i kuhati na blagoj temperaturi dok meso ne omekša.
Nakon toga je potrebno izvaditi meso, odnosno procijediti čorbu.
U posebnu posudu staviti 2 žumanceta, 1 šoljicu kiselog mlijeka i dobro izmiješati. U ovu smjesu polako sipati procijeđenu čorbu, staviti sirćeta po želji i poslužiti s mesom.
Izvor: http://www.kuhar.ba/
Više »

Paluza od Borovnica

Sastojci:
50 gr. psenicnog skroba
150 ml.vode
200 gr.secera
500 ml.vode
2 kasike djema od borovnica
100 gr.svjezih borovnica
Priprema:
Pšenični skrob sa vodom pomijesati i ostaviti na stranu.
Secer u pola litra vode promijesati i staviti da zavrije pa kuhati par minuta.
Smanjiti temparaturu i u prokljucalu vodu dodati djem od borovnice te promijesati da se dobro rastvori a voda pri tom dobije njeznu lila boju.
U prokljucalu vodu sada dodati skrob i mijesati dok se masa ne zgusne tj. sjedini.
Paluzu ostaviti da se dobro ohladi.
Prilikom serviranja u zdjelicu staviti svjeze borovnice te preko staviti paluze te ostaviti jos malo u frizider da se ohladi.
Izvor: http://www.coolinarika.com/
Više »

Paluza od Šumskog Voća

Paluza je vrsta kompota, slatka (blaga) zahlada, veoma cesta na bosansko-hercegovackim trpezama.
Sastojci:
100 gr brusnica
100 gr visanja
100 gr borovnica
100 gr malina
100 gr kupina
100 gr jagoda
100 gr sljiva
150 gr secera
1 kesica burbon vanilije
1 puding od vanilije
Priprema:
Sve vrste voca sjedinite u serpi, na njega istresite secer i podlijte sa 1,5 l vode.Stavite na vatru da zavri.
Cim zavri skinuti sa vatre,umijesati burbon vaniliju i puding koji ste razmutili sa oko 100 ml vode.
Vratiti na vatru i sacekati da samo jednom zakuha.
Paluzu dobro ohladite i servirajte.
Izvor : http://www.coolinarika.com
Više »

Đulbastije

..jedna od ideja za sutrašnji ručak - Đulbastije.. drugi recept..
Sastojci:
 500 gr mljevene junetine
400 gr krompira
3 manje glavice luka
2 čehna bijelog luka
2 kašike brašna
1 jaje
po ukusu so, biber, vegeta
bešamel:
malo putera
2-3 kašike brašna
500 ml mlijeka
200 ml vrhnja za kuhanje
malo soli, bibera
komadić sira po želji

Priprema:
Luk sitno nasjeckati, krompir naribati na krupnijoj strani rendeta a bijeli luk na sitnijoj. Sve dodati mljevenom mesu. Ulupati jaje i dodati u smjesu. Dodati i 2 kašike brašna, so biber i mješavinu začina. Sve fino izmiješati da se masa ujednači. Oblikovati đulbastije, kao pljeskavice....i pržiti ih u dobro zagrijanom ulju.
Pržene đulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh!
Bešamel:na ulje u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice. Sipati mlijeko miješajući svo vrijeme. Dodati i vrhnje za kuhanje, so i biber, po želji.
U gotov bešamel dodati i malo sira ( kačkavalj, parmezan, gauda, ementaler...po želji ) Preliti đulbastije bešamelom, pokriti folijom i peći 30-tak minuta na 220 C.
Zatim skinuti foliju i peći još 15-tak minuta na istoj temperaturi.
Izvor: http://www.coolinarika.com/
Više »

subota, srpnja 26, 2014

Rol Baklava

Sastojci:
1 pakovanje tankih kora za baklavu
250 g mljevenih oraha
100 g sjeckanih oraha ( ili mješavina koštunjavih plodova )
150 ml ulja ili putera + 100 ml za prelivanje
Agda:
800 g šećera
600 ml vode
1 manji limun
1 mahuna vanilije

Priprema:
Uzeti jednu koru i četkicom premazati  sa otopljenim puterom ili uljem.
Na početku kore ostaviti malo praznog mjesta, nekoliko cm, staviti nekoliko kašika oraha, koje ste prethodno izmješali zajedno ( sjeckane i mljevene orahe ) i staviti 2 metalna štapića koji koristite za ražnjiće, drške da su nasuprot jedna drugoj i zaviti čvrsto u rolat.
Uzeti drugu koru i nju premazati i staviti na početak onaj prvi rolat koji ste prethodno zavili i opet zaviti čvrsto i tako uraditi i sa trećom korom.
Stavljati onoliko kora koliko volite da su vam rolnice velike.
U vatrostalnu posuduu, veličine 22cm X 33cm stavljamo rolnice, koje smo prethodno malo nagužvali gurajući početak i kraj rolata prema sredini da stane u pleh, prvo skinuti jednu žicu i ako treba pogurati još malo sa druge strane i skinuti i drugu žicu.
Tako raditi dok imate materijala.
Zagrijati ulje ( neko stavlja pola ulja pola putera) i kašikom preliti rolate. Oštrim nožem isjeći rolate u rolnice željene veličine.
Rernu zagrijati na 175*C i peći baklavu oko 30 minuta ili dok vam fino ne porumeni, isključiti rernu, malo otvoriti vrata od rerne i ostavite je još desetak minuta da se osuši.
Dok se baklava peče, skuhati agdu.
U šerpu staviti šećer, vodu i rasječenu mahunu vanilije i pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuhati dok se malo ne zgusne.
Na kraju dodati kolutove isječenog limuna i izvaditi mahunu vanilije.
Pečenu baklavu preliti vrelom agdom. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi i poslije je ostavite u frižider da se dobro ohladi i poslužiti je hladnu.
Izvor: http://pomoravka1.blogspot.com/2014/01/rol-baklava.html
Više »

MAROKANSKA BAKLAVA

Sastojci:
 3 jajeta
25-30 dkg šećera
1 margarin
20 dkg brašna
20 dkg mljevenih oraha
20 dkg krupno sjeckanih oraha
10-15 dkg grožđica
9 listova kora za baklave
Agda:
1 l vode za zaljev
1 limun (sok)
1 kg šećera

Priprema:
Umiksati jaja i šećer, dodati omekšali margarin te zatim brašno.
Potom dodati grožđice (prethodno očišćene,oprane i namočene u toploj vodi) te sjeckane orahe i mljevene orahe,pa izmješati u jednoličnu masu/fil.
U malo nauljenu tepsiju (cca 32x32 cm) položiti koru, malo nauljiti, pa drugu koru,malo nauljiti pa staviti treću koru.
Na treću koru nanijeti 1/2 mase od jaja,oraha i dr. Malo se teže razmazuje jer je masa gušća i teža,ali polako tupim nožem, 1 ravnomjerno i bit će ok.
Na taj fil opet složiti koru, malo nauljiti, drugu koru, malo nauljiti pa treću koru.Na treću koru ravnomjerno rasporediti drugu 1/2 fila, pa onda opet tri kore.
Ovaj put,osim prve dvije blago nauljiti i treću-završnu koru.
Sada baklavu isjeći kako želite. Napraviti mrežu od 4X4, pa onda svih 16 komada dijagonalno prerezati.
Peče se 45 minuta na 200 C.Zadnjih 10-tak minuta možete malo smanjiti jačinu na 170C.
Vruću baklavu zaliti vrućom agdom koju dobijemo tako što vodu i šećer skuhamo u gušći sirup i pred kraj dodamo sok od limuna.
Baklava će ispočetka plivati u zaljevu, ali će ga postupno upiti.
Kad se skroz ohladi, kidati komade po "rezovima" i servirati.
Izvor: www.coolinarika.com

Više »

Krzatma

Sastojci:
Bravije, juneće ili teleće meso
Luk
So
Aleva Paprika
malo vode
Priprema:
Bravije, juneće ili teleće meso (bajrit, rosbrat ili prsa, but ne dolazi
u obzir) se isiječe na komade, te preprži na masnoći.
Meso se izvadi u drugu šerpu, a na masnoći na kojoj je bilo meso proprži se da porumeni na kockice isjeckani luk. Posoli, doda aleve paprike i sve to saspe na meso (krzatmu). Zatim se doda čista voda, i to kuha na slaboj vatri dok se krzatma ne skuha.
Kao prilog uz krzatmu servira se poželji, najbolje riža ili rezanci.
Prilog se začini saftom iz krzatme.
Više »

TURLI TAVA

Sastojci:
1 kg mješanog mesa -  janjetine, teletine
25 dag mrkve
25 dag paprike
50 dag luka
1 kg krompira
30 dag patlidžana
50 dag bamije
25 dag mahuna
20 dag tikvica
50 dag paradajza
20 dag ulja
1 kašika mljevene paprike
so
biber

Priprema:
Narežite meso na komade, posolite, popržite na ulju (ali ne do kraja nego samo da porumeni). Dodajte mrkvu, papriku, luk, krompir, patlidžane, bamije, mahune, tikvice i paradajze te polako dinstajte u poklopljenoj posudi, ali opet ne do kraja. Dodajte biber, crvenu papriku, so i dobro promješajte. Na kraju sve skupa pretresite u glinenu posudu, doljevajte malo tople vode, pecite u rerni dok meso i povrće postupno omekšaju.
Izvor: http://www.recepti.hr/recepti/vasi-recepti/turli-tava#axzz38XZ1hnA5
Više »

petak, srpnja 25, 2014

KADAIF

Sastojci:
500 gr gotovog tijesta za kadaif
250 grama maslaca
½ kg oraha
150 gr grožđica
1 kg šećera
1 limun
Priprema:
U duboku tepsiju (pleh za pečenje) staviti pola količine tijesta za kadaif i ravnomjerno ga rasporediti (eventualno malo pritisnuti rukama ako je previše nadignuto).Po tijestu posuti samljevene orahe i grožđice, pa prekriti drugom polovinom kadaifa.Maslac istopiti na laganoj vatri pa ravnomjerno preliti poslagani kadaif.
Rernu prethodno zagrijati pa staviti kadaif da se peče na 180°C 45 min.U međuvremenu u pogodnu posudu staviti 1 kg šećera i 1 litra vode, iscijediti limun i pustiti da prokuha. Kada prokuha smanjiti temperaturu i lagano kuhati još 10 min. Skinuti sa vatre i staviti da se malo ohladi. Ispečeni kadaif izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo ohladi, a zatim preliti sa mlakim sirupom.
Više »

srijeda, srpnja 23, 2014

Baklava

Sastojci:
Gotove kore (jufke) za baklavu
1 kg gotovih kora za baklavu
Smijesa za posipanje:
900 gmljevenih oraha
100 g krupno mljevenih oraha (izrezati nozem)
150 g secera
Smijesa za premazivanje:
250 g maslaca (putera)
100 ml ulja
Zalijev (agda)
1 kg secera
voda
1 limun ( po zelji )

Priprema:
Izrezati kore po mjeri pleha u kojem cemo peci baklavu.
IStopiti puter i izmijesati zajedno s uljem. Paziti da nam puter ne izgori ili promijeni boju.
Narezati manju kolicinu oraha (100 g), a vecu kolicinu samljeti.
Priprema zaljeva (agda)
U lonac srednje velicine sipati 1 kg secera i preliti vodom tako da voda bude dva prsta iznad secera. To bi otprilike trebalo biti malo vise od litar vode. Agdu kuhati 15- 20 minuta na jacoj vatri. Provjeriti da li je prava gustoca tako sto cemo izvaditi malo agde na tanjuric, pustiti da se ohladi i povuci prstom po sredini agde. Agda ne smije biti pregusta jer nam baklava nece fino upiti i bit ce suha. Prava gustoca je nesto izmedju sirupa (sok koji se muti sa vodom) i vode, znaci nesto izmedju. Agdu se moramo ohladiti da bi prelili vrucu baklavu. I ovo je jako bitno, jedno od ovo dvoje mora biti hladno a drugo vruce.
U agdu mozemo dodati po zelji sok jednog limuna (dodati pri kuhanju)
Slaganje baklave
Namastimo pleh velicine 35×25 cm u kojem cemo peci baklavu i stavljamo tri kore jednu preko druge i svaku premazemo rastopljenim vrucim puterom. (takodjer vrlo bitno da je puter vruc da bi imali hrskave korice i dobro pecene)
Zatim stavljamo sve narezane orahe na na trecu koru koju smo premazali puterom te pospemo malo secerom.
Nastavljamo tako sto cemo staviti koru, premazati je rastopljenim vrucim puterom i uljem, na nju jos jednu koru koju ponovo premazemo puterom.
Zatim posuti s mljevenim orasima koje smo predhodno pomijesali s 150 g secera.
Sad nastavljamo istim redoslijedom do kraja, Dvije kore koje svaku od njih premazemo puterom zatim slijede mljeveni orasi.
Moramo paziti da raspodjelimo smijesu oraha i kora tako da potrosimo sve u isto vrijeme.
Za zavrsetak baklave ostavimo tri kore tako sto svaku slozimo jednu preko druge i premazemo puterom osim gornje kore. Prije rezanja pritisnemo baklavu dlanovima da je poravnamo.
Na kraju izrezemo ostrim nozem baklavu na kusove (romb).
Baklavu stavimo da se pece prvo na jacu vatru (kod mene je to 190 stepeni na vruci zrak)10 minuta da dobije lijepu svijetlo smedu boju, zatim smanjimo vatru na 150 stepeni i pecemo jos 45 minuta, pazimo da nam ne potamni previse.
Baklava se pece priblizno 1 sat. Ako primjetite da ce baklava biti pretamna slobodno stavite foliju preko i nastavite sa pecenjem.
Baklava je pecena kad dobije lijepu boju od vrha do dna.
Provjerite tako sto cete viljuskom malo razmaknuti romboide i pogledati da li je donji dio jednako pecen.
Zalijevanje baklave
Vrucu baklavu zalijemo hladnom agdom i pritisnemo s jos jednim plehom da bi nam se kore koje se uviju pri zalijevanju lijepo izravnale.
Baklava ne smije biti vise od desetak minuta pritisnuta jer moze da prmijeni boju ispod pleha s kojim smo pritisnuli.
Baklavu moramo ostaviti da prenoci na hladnom mijestu.
Izvor: http://www.coolinarika.com/recept/733558/
Više »

Bajramska Čorba sa Teletinom

Sastojci:
1 l teleceg temeljca
200 gr mesa
1/2 komada limuna
3 pune supene kasike brasna
100 gr maslaca
1 supena kasika Vegete
po ukusu soli
mljerveni crni biber
po ukusu tucane crvene paprike bez sjemena
2 jajeta

Priprema:
Za temeljac koristiti vodu gdje se kuhalo telece meso od rebara.
Na tihoj varti, uz stalno mjesanje, na 60 gr maslaca proprziti brasno sve dok poprimi rumenu boju.
Przeno brasno skinuti s vatre popariti mlakim temeljcem. Stalno mjesati da se ne stvore grudvice.
Smjesi dodati “Vegetu, posoliti i pobiberiti po ukusu. Ostaviti da se kuha. Stalno mjesati.
U medjuvremenu u drugu posudu viljuskom izlupati jaja, dodati sok od limuna, malo posoliti. U to kutljacom postepeno dodati od smjese koje se grije. Stalno mjesati i paziti da se jaja brzo ne zahvate.
Kada smjesa pocne da vrije, skinuti s vatre i postepeno uz stalno mjesanje dodati joj smjesu od jaja.
Vratiti na tihu vatru i uz stalno mjesanje cekati da corba ponovo provri.
Corbu skinuti s vatre. Dodati sitnije komadice mesa, koje ste ocistili od rebara, preostali zagrijani maslac i posuti tucanom crvenom paprikom.
Izvor: www.coolinarika.com
Više »

Bajramska Tava

Sastojci (za 10 osoba)
2 kg teleceg mesa
1 kg crnog luka
1 patlidzan
3-4 paradajza
5-6 paprika
5-6 mrkvi
250 gr bamje
1 supena kasika Vegete
po ukusu soli
malo mljevene crvene paprike
100 gr maslaca

Priprema:
Meso oprati, isjeci na komadice i staviti u ekspres lonac.
Crni luk ocistiti, oprati i srednje isjeckati.
U meso dodati srednje sjeckani crni luk, “Vegetu”, maslac, posoliti po ukusu.
Ekspres lonac staviti na srednju vatru da se maslac istopi. Izmjesati.
Dodati i mljevenu crvenu papriku. Izmjesati. Dodati mlaku vodu. Zatvoriti ekspres lonac i na tihoj vatri kuhati 15 minuta.
Bamiju treba ocistiti. Nikako gornju stranu ne treba ravno isjeci, jer se tako otvaraju rupice od kojih prilikom kuhanja izadje “sluzava materija”. Gornju stranu treba isjeci u obliku kona. U medjuvremenu u drugu posudu staviti bamje, dodati vodu tako da pokrije bamju i 1 kafenu kasiku vinskog sirćeta jacine 4 %. Kuhati da bamija malo omeksa. Kada je polu kuhana, bamju  procjediti, oprati mlakom vodom.
Paprike isjeckati.
Plavi patlidzan isjeci na kocke velicine 1cmX1cm. Posoliti i ostaviti 10 minuta posoljeno da izadje gorcina Zatim oprati i iscjediti.
Paradajz oprati i isjeci kao za salatu.
Mrkvu oprati, oguliti, isjeci po duzini a onda na polukrugove.
Nakon 15 minuta kuhanja mesa, otvoriti pazljivo ekspres lonac, dodati bamju, papriku, plavi patlidzan, paradajz i mekvu. Lagano pomjesati…
Zatvoriti ekspres lonac i kuhati zajedno jos 5 minuta.
U dublju tepsiju izruciti kuhanu smjesu iz ekspres lonca. Prvo pazljivo zahvatiti parcice mesa, poredati u tepsiju ostavljajuci razmake medjusobno. Razmake puniti kuhanom smjesom od povrca.
Poklopiti ili zatvoriti folijom, i staviti u rernu da se lagano kuha na temperaturi od 150 *C sve dok skoro ispari tecnost.
Pri kraju skinuti foliju i ostaviti da jelo porumeni i zahvati se korica.
Posluziti toplo.

Više »

Pileći Cordon Bleu iz Rerne

Popularna plava traka vodi poreklo iz Švajcarske, a prvi put je u kuharu pomenuta 1949. godine. Pileći cordon bleu se pojavio 1967. godine i na stranicama Njujork Tajmsa.
Cordon Bleu spremljen na ovaj način je izuzetno sočan, meso divno meko i nadasve ukusno, a što je najvažnije pečeno u rerni u svojim sokovima, a ne na masnoći.
Sastojci:
4 pileća filea (oko 800 g)
Crni mljeveni biber
3 kašićice Vegete
200 ml vode
2 kašike otopljenog maslaca (25 g)
2 čehna bijelog luka
 ½ kašićice Origana
4 kriške kuhane šunke ili suhog mesa (100 g)
4 kriške trapista ili nekog drugog tvrdog sira (100 g)
1 kašika maslinovog ulja
Za pohovanje:
80 g prezle
2 kašikice slatke paprike
2 kašike naribanog parmezana
Priprema:
Pileći file stavite jedan po jedan u vrećicu i istucite ih batom za meso u tanak odrezak. Meso pobiberite i pospite s 1 kašićicom Vegete.
U posudu stavite vodu, 2 kašićice Vegete, otopljeni maslac, protisnuti bijeli luk i origano. Zagrijte do vrenja i kuhajte nekoliko minuta.
Pripremite smjesu za paniranje tako da pomiješate prezllu, crvenu mljevenu papriku i sir parmezan.
Na pileći file položite krišku šunke, preko nje krišku sira, presavijte u odrezak i učvrstite čačkalicama.
Pripremljeno meso umočite u tekuću smjesu, a zatim u smjesu za paniranje. Panirane odreske posložite u tepsiju premazanu maslinovim uljem.
Prelijte ostatkom tekuće smjese i pecite u rerni zagrijanoj na 200°C oko 45 minuta.
Poslužite toplo uz salatu. Zajedno s mesom možete peći i krompire kao prilog.
Izvor: www.coolinarika.com
Više »

utorak, srpnja 22, 2014

Zeljanik

Sastojci:
500 g špinata
1 kašičica soli
150g tvrdog sira (ili kisele pavlake, mladog sira)
2 jajeta  1
 kašika kisele pavlake
350-400g bijelog kukuruznog brašna
100g otopljenog maslaca
100ml mleka

Priprema:
Špinat oprati i sitno isjeckati. Staviti u posudu i posoliti.
Sir izgnječiti i dodati jaja. To dodati u špinat i izmješati. Zatim u to dodati pavlaku, mlijeko, pa onda brašno i na kraju maslac. Sve dobro izmješati rukom ili mikserom i naliti u tepsiju, koju ste predhodno podmazali sa malo otopljenog maslaca.
Peći oko 20min na 200 C, tj. dok ne porumeni.
Zeljanik možete premazati pavlakom, a služite obavezno uz jogurt ili kiselo mlijeko
Izvor: www.coolinarika.com
Više »

Salata od bulgura (Tabbouleh)

Tabbūle na arapskom jeziku znači “malo začinjen”. Ova osvježavajuća salata s bulgurom i paradajzom začinjena je “samo” s mladim lukom, peršunom i metvicom. 
Sastojci:
120 g bulgura
600 ml vode
1 kašićica Vegete
250 g paradajza
1-2 mlada luka
3kašike nasjeckanog peršuna
1 kašika narezane metvice
3 kašike masliog ulja
 2 kašike limunovog soka  s
so
crni mljeveni biber

Priprema:
Bulgur stavite u zdjelu i prelijte kipućom vodom u koju ste dodali Vegetu. Pokrijte i ostavite dase smoči oko 25 minuta. Bulgur ocijedite i ostavite da se ohladi.
Hladnom bulguru dodajte paradajze narezane na male kockice, sitno narezani mladi luk, peršun i metvicu pa sve lagano promiješajte.
Maslinovo ulje i limunov sok pomiješajte te prelijte salatu.
Salatu posolite, pobiberite, promiješajte i poslužite.
Tabbouleh uvijek treba imati više povrća nego zrna
izvor: www.coolinarika.com
Više »

nedjelja, srpnja 20, 2014

Čorba sa krompirom, mrkvom i šunkom (Američka Čorba)

Sastojci:
800 ml vode
500 g sitnih kockica krompira
1 mrkva sječena na kockice
1 kocka za supu
150 g kockica šunke
60g putera ili margarina
700 ml mlijeka
gustin ili brašno

Priprema:
U 800ml vode skuhati kockice krompira i mrkve. Pred kraj kuhanja ubaciti šunku. Doliti vodu da bi nadopunili ono što je isparilo i dodati kocku za supu. Pustiti da baci ključ. Skloniti sa šporeta, pa lagano dodati rijedak bešamel koji ste napravili u zasebnoj šerpi od 700 ml mlijeka, putera i brašna.Ili lakši metod, t u mlijeko dodati puter, pustiti da provri i da se puter otopi, pa zgusnuti sa gustinom razrijeđenim u vodi.Vratiti na šporet da baci ključ. Dodati so po ukusu. Servirati sa peršunovim listom.
Više »

subota, srpnja 19, 2014

Ćufte u Sosu od Pavlake

Sastojci:
Ćufte:
500 gr mljevenog mesa
100 gr riže
1 jaje
1 glavica crnog luka
pola veze peršuna
2 kašike brašna
so
biber
Sos:
400 gr pavlake
2 glavice crnog luka
1 kašika brašna
so
biber
2 – 3 šolje vode

Priprema:
U posudu staviti meso, jaje, sitno isjeckan crni luk, rižu, brašno, začine i peršun pa sve izmjesiti i sjediniti.
Mokrim rukama oblikovati loptice ( ćufte ).U šerpu sipati vode i staviti da provri.
Kad provri spustiti ćufte da se kuhaju .
Za to vreme pripremite sos. Isjeckajte crni luk, pa ga na malo ulja prodinstajte da omekani.
Kada je luk omekanio dodajte brašno uz mješanje i mješajte da nema grudvica.
Zalijte sa  2 -3 šolje vode pa ostavite da se sve zajedno kuha.
Kada je uvrilo otprilike jedna šolja vode dodajte pavlaku i mješajte da se rastopi, a zatim spustite i ćufte.
Trebale bi biti skuhane dok se sos skuhao.
Ostavite da sve zajedno krčka još 5 minuta, dodajte začine na kraju, pa poslužite.


Više »

petak, srpnja 18, 2014

Ćufte od Krompira

Super recept za jeftiniju varijantu ručka. :)
Sastojci:
500 grama krompira (poželjno crvenog)
50-100 grama brašna
1 kašika ulja
so
Priprema:
Krompir oguliti i narendati na krupno.
Postepeno dodajuću brašno dobiti ujednačenu, ali ne pregustu masu. Dodati ulje.
Oblikovati "loptice" (cca 5cm) i slagati ih u namašćenu tepsiju.
Peći dok ne porumene.
Pola litre vode pomiješati sa jednom supenom kašikom soli.
Zaliti "ćufte" ovom vodim i pustiti da ključaju nekoliko minuta.
Odliti ostatak vode i vratiti na par minuta u ugašenu rernu .
Servirati sa mliječnim proizvodima po želji.
Mogu se servirati sa domaćim vrhnjem, preliti ih rastopljenim maslacem i dodati malo bijelog luka.
Izvor: http://vegge.blogger.ba/
Više »

Teleće Šnicle sa Vrganjima ili Šampinjonima

Sastojci:
800 g telećih šnicli,
300 g vrganja,
50 g suhog mesa,
2 glavice crnog luka,
2 čehna bijelog luka,
suhi biljni začin,
biber,
50 g oštrog brašna,
50 ml ulja,
peršun,
malo bjelog vina,
so,
biber

Priprema:
Šnicle isjecite deblje, pa ih posolite, pobiberite i premažite uljem, a onda ih ostavite da prenoće u frižideru. Sutradan svaku šniclu s jedne strane utapkajte u brašno i ispržite ih na zagrijanom ulju.
Gotove šnicle stavite na toplo, a na isto ulje dodajte u blenderu samljeven bijeli i crni luk. Luku dodajte na štapiće isječeno suho meso, sve kratko propržite, pa ubacite vrganje isječene na krupnije komade. Nalijte vodom i dinstajte na laganoj vatri 10 minuta.
Meso vratite u sud, prelijte sve s malo vode i kratko prokuhajte. Začinite biljnim začinom i biberom, pospite peršunom i poslužite.
Više »

četvrtak, srpnja 17, 2014

Rolat sa Pekmezom i Orasima

Sastav:
 6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna mekog brašna tip 400
3 kašike mljevenih oraha
1/2 kesice praška za pecivo
 300 g džema
150 g mljevenih oraha
 šećer u prahu
Priprema:
Odvojiti bjelanca od žumanaca. Umutiti čvrsto bjelanca i šećer pa dodati žumanca.
Mikserom nastaviti miješanje narednih 5 minuta pa kada se sve sjedini dodati ostale sastojke i varjačom ih dobro promiješati.
Na pleh prekriven papirom za pečenje sipati smjesu pa je kašikom rasporediti po cijeloj površini pleha.
Peći 20-25 minuta na 200 stepeni.
Pečeni biskvit izvaditi iz rerne, prevrnuti na vlažnu krpu, odlijepiti papir za pečenje i urolati zajedno sa krpom.
Ostaviti ga da se prohladi 15 minuta pa odrolati i premazati filom od sjedinjenih mljevenih oraha i džema.
Zatim ga ponovo urolati i staviti u frižider da očvrsne.
Prije rezanja ukrasiti šećerom u prahu.
Više »

Kıymalı Pide

Sastojci:
Tijesto:
500 gr brašna,
1 vrećica kvasca,
300 ml toplog mlijeka,
50 ml ulja,
so
Fil: 
400 gr mljevene junetine,
1 glavica crnog luka,
2 paprike,
1 paradajz,
peršun,
so,
biber,
mješavina začina,
mljevena crvena paprika
Priprema: 
U brašno dodati kašičicu soli i kvasac, pa zamijesiti tijesto srednje mekoće- sipajući toplo mlijeko i ulje. Tijesto ostaviti da odmori oko 1 sat. Na malo maslinovog ulja prodinstati sitno sjeckan crni luk i sitno sjeckane paprike. Dodati faširano meso. U prodinstano meso dodati i sitno sjeckan, oljušten paradajz, so, biber, mješavinu začina i crvenu papriku. Pred sam kraj dodati i sitno sjeckan peršun. Od tijesta napraviti 8 loptica. Na pobrašnjenoj podlozi svaku lopticu razvaljati na veličinu palačinke. Na jednu polovinu tijesta staviti 2 kašike fila, ostaviti malo prostora oko ivica tijesta. Preklopiti drugom polovinom tijesta i zavrnuti malo krajeve, poredati u pleh, po želji posuti ćurekota i staviti u rernu da se peče! Mogu se peći i u tavi- Poslužiti tople, uz čašu jogurta!
Više »

Kolač na Metre - Jeftin Kolač

Sastojci:
Tijesto
 5 dag brašna
 20 dag šećera
4 jajeta
2 kašike kakaa
1.5 dl ulja
1.5 dl vode
1 prašak za pecivo
Krema
 25 dag šećera u prahu
25 dag margarina
3 dl mlijeka
1 puding od vanilije
Ostalo
 1 rebro čokolade za kuhanje
Priprema:
Dvije velike tepsije veličine pećnice obložiti papirom za pečenje i upaliti rernu na 180 st.C.
Miksati biskvit od žumanaca, vode i šećera dodajući ulje, brašno s praškom za pecivo i snijeg od bjelanaca
Polovinu tijesta izliti u jednu tepsiju, a u drugu polovinu umiješati kakao pa izliti u drugu tepsiju.
Biskvite ispeći na 180 st.C te za to vrijeme skuhati puding, ohladiti ga pa primiješati pjenasto izrađen maslac sa šećerom u prahu.
Pečeno tijesto izrezati na trake i filovati filom. Isto tako premazati i stranice kolača te posuti naribanom čokoladom. Trake slagati crne preko žutih.
Kolač rezati koso.
Više »

Tjestenina sa Piletinom

Ovo je odličan recept . Jednostavno i gotovo za tili čas. :)
Dok provri voda za tjesteninu vi ste već pola posla uradili.
Sastojci:
-tjestenina po želji
-300 gr pilećeg mesa, po mogućnosti bijelog
-2 dl neutralne pavlake
-par kašika ulja
-so, biber, ruzmarin
-sok od jednog limuna

Priprema:
Ujutro u posudu stavite ulje, so, biber, ruzmarin, sve po malo, sok od limuna i piletinu isjeckanu na kockice. Poklopite i ostavite da odstoji par sati. Kad se približi vrijeme ručka, izvadite i pržite kratko, limun će omekšati piletinu pa će biti gotova jako brzo. Dok to radite u drugu posudu stavite vodu za tjesteninu. Skuhajte je. Kad je piletina gotova uspite neutralnu pavlaku, još malo posolite ili dodajte začine koje volite, propržite par minuta i sjedinite sa tjesteninom. Posluzite toplo.
Izvor: http://refleksija.me/
Više »

srijeda, srpnja 16, 2014

Slatke Kiflice

Sastojci:
500 gr brašna
25 gr kvasca
1 jaje
1 kašika šećera
250 ml mlijeka
6 kašika ulja
1/4 kašikice soli
Džem za filovanje
Šećer u prahu

Priprema:
Sjediniti brašno, kvasac, šećer, sol, jaje i ulje.
Tjesto zamijesiti mlijekom.
Ostaviti 1 h da naraste, pa podijeliti na tri jednaka dijela.
Oblikovati tri loptice, pa ih razvaljati.
Razvaljano tijesto izrezati na 6 dijelova, kao pizzu.
Svaki dio premazati džemom i oblikovati kiflice.
Poredati ih u pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti 30 minuta da odstoje.
Kiflice peći 20 minuta na 200 °C i nakon što se ispeku posuti ih šećerom u prahu.
Više »

Ćufte od Pasulja - bez Mesa

Divne i ukusne ćufte bez mesa.
Sastojci:
400 g skuhanog pasulja
1 velika pečena crvena paprika
1 mala glavica sitno isjeckanog crnog luka
2 - 3 čehna pasiranog bijelog luka
2 kašike sitno isjeckanog peršuna
kašičica i po suhog origana
4 - 5 kašika prezli
1 jaje
so, biber, vegeta
paradajz sos
kuhane špagete
parmezan sir
peršun
tucana ljuta paprika

Priprema:
ZagrIjati rernu na 175*C i pripremiti pleh za ćuftice.
U mulrtipraktik staviti skuhan i ocjeđen pasulj ( ja sam koristila pasulj iz konzerve, dodati krupnije isječenu pečenu papriku i pulsirajte da dobijete smjesu, ali koja nije potpuno glatka, treba da ima komadiće pasulja.
Prebaciti smjesu od pasulja u veću zdjelu, dodati jaje, sitno isjeckan peršun, pasirani bjeli luk, sitno isjeckan crni luk, origano, so, biber, vegetu i prezle. ( početi sa dvije kašike prezli i dodavati po potrebi, jer zavisi koliko vam je pasulj bio vlažan...oblikovati jednu ćufticu i ako drži oblik onda ne stavljati više prezle a ako ne, dodati još prezle i ponovo oblikovati ćufticu )
Sve to dobro izmješati i oblikovati ćuftice, veličine po želji.
Poredati sve ćuftice na pleh, koji možete da podmažete sa uljem ili staviti papir za pečenje.
Peći ćuftice oko 15 do 2o minuta.
Kad dobiju zlatno braon koricu,gotove su.
Dok se ćuftice peku, vi napravite sos, onako kako vi najviše volite.
Na malo maslinovog ulja izdinstan luk,bijeli luk, dodati teglu sitno isječenog paradjza i sve to ukuhano ali ne potpuno.
Staviti ćuftice u sos i dinstati zajedno sa sosom dok se malo ne zgusne, oko desetak minuta.
Za to vrijeme skuhati špagete.
Poslužiti posuto sa sjeckanim peršunom,sitno izrendanim parmezanom i malo posute ljute tucane paprike.

izvor: http: //www.coolinarika.com/ (Pomoravka)

Više »

Rahvanija (Lutma) sa Grizom

Jednostavan i prekrasan kolač.
Sastojci:
4 jajeta
16 kašika ulja
16 kašika šećera
16 kašika mlijeka
16 kašika brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilijin šecer

Priprema:
Dobro izmutite jaja sa šećerom.
Dodajte ulje i mlijeko pa nastavite sa mućenjem.
Dodat brašno, prašak za pecivo i vanilin šecer.
Sve fino umutiti pa istrest u nauljenu tepsiju.
Peć na 200 C oko 10 minuta pa smanjit na 180 C i pec dok rahvanija nebude gotova.
Izvaditi je iz peći, posut sa malo šećera i ostaviti da se prohladi.
Više »

Kadun Butići

Sastojci:
 750 g mljevene teletine,
80 g riže,
80 g luka,
so,
biber,
peršun,
muškatni oraščić,
3 jajeta,
brašno,
ulje

Priprema:
Pola mesa ispržite na malo masnoće, a pola ostavite svježe. U svježe meso dodajte rižu, luk i začinite. U sirovo meso dodajte prženo, sve skupa dobro izmiješajte i dodajte jedno jaje. Od ove smjese formirajte „butiće”- valjkastog ili okruglog oblika. Uvaljajte ih u brašno, pa u jaje i pržite 10 minuta u dosta ulja.
Izvor: Gusto.ba
Više »

utorak, srpnja 15, 2014

Kukuruza sa Tikvom

Sastojci:
1 kg kukuruznog brašna
dvije šake pšeničnog brašna
1 zrela tikva
slatko ili kiselo mlijeko
1 šaka šećera
so
Priprema:
Sastaviti kukuruzno i pšenično brašno, so i šećer. Prethodno iskuhati tikvu. S vrelom vodom, iskuhanom tikvom i brašnom zamijesiti tijesto, ne previše meko. Staviti u veću posudu da odstoji preko noći. Peći pod sačem ili u rerni. Noć prije skuhati slatko mlijeko i ostaviti ga do sutra. Kukuruzu izlomiti na komadiće i zaliti slatkim ili kiselim mlijekom.
Više »

ĆETENIJA

Ćetenija je Bosanska tradicionalna poslastica koja se "konča" zimi na sijelima, a ujedno je i vrsta zabave. To je vazdušasta pjena od šećernih niti koja se u dodiru sa jezikom topi u ustima.
Sastojci:
1 kg šećera,
malo limuna,
malo ulja,
1 kg brašna

Priprema:
Dan prije sijela se ispeče brašno nasuho. :) Mora se peći na tihoj vatri i miješati da ne zagori. Kada se ispeče, brašno se ostavi i ohladi.
Na sijelu se dobro ušpinuje šećer uz dodatak vode i malo limunovog soka, te pusti da se ohladi. Kada se šećer ohladio (stvrdnuo), u sobi na sijelu se počinje spravljati ćetenija. Soba ne smije biti pretopla. Rukama namašćenim uljem podigne se iz posude u jednom komadu ohlađeni šećer, te valjajući ga među dlanovima oblikuje valjak, pa se i dalje "radi" i presavija dok ne pobijeli, a zatim se od njega napravi kolo (obruč, prsten).
Zatim se postavi sofra (sinija, demirlija, sto) i na sofri razastre pečeno brašno. Kolo (šećerno, ćetenija) se stavi na sredinu sofre i opet dobro sastavi da se ne bi u toku rada rastavljalo. Okolo sofre se okupi 5-6, obično djevojaka koje ce izrađivati ćeteniju. Kolo se pomalo posipa brašnom i okreću ga na sofri, stiskaju i okreću. Kada se neko umori okrečući, zamjenjuje ga drugi. Tako se kolo okreće sve dok se ne počne končati. Kada se ćetenija počne sama končati, dodaje se pomalo brašna, ali ne previše, te dalje okreče dok se potpuno ne iskonča. Ako u ćeteniji ima gutica, znači nije dobro iskončana.
Iskončana ćetenija izreže se na patke (komade dužine oko 15 cm i širine oko 10 cm), te servira na tanjiriće.

Izvor: Bosanski kuhar od Alije Lakšića 
Više »

Mesna Štruca

Sastojci:
50 g prezle
4 kašike rendanog parmezana
500 g mljevene junetine
crni luk
100 g suhog mesa, sitno isjeckanog
čehno bijelog luka, sitno isjeckanog
1 jaje, umućeno
kašičica paradajz sosa

Priprema:
Rernu zagrijte na 190 C.
Pravougaoni kalup obložite papirom za pečenje. Pomješajte 2 kašike prezli i dvije kašike parmezana i ostavite sa strane.
Sve ostale sastojke dobro promješajte i posolite i pobiberite po ukusu i opet dobro zamjesite.
Smjesu stavite u obložen kalup i pospite mješavinom parmezana i prezli. Pecite ok 40-45 minuta dok gornja korica rolata ne porumeni i postane hrskava.
Sačekajte da se rolat ohladi u rerni oko 5 minuta, a zatim pomoću papira za pečenje izvadite iz kalupa i izručite na radnu površinu ili dasku  za sječenje. Isjecite rolat na kriške i servirajte sa prilozima po želji.
Više »

ponedjeljak, srpnja 14, 2014

Gulaš sa Paradajzom

Sastojci:
500 g goveđeg ili telećeg mesa
6 kašika ulja
biber
aleva paprika
250 ml supe od povrća
so
250 g žutog paradajza (zamjena crveni)
250 g crvenog paradajza
1/2 kašičice cimeta
kašičica karija
Priprema:
Goveđe meso dobro oprati, pa ga zatim osušiti salvetom. Oštrim nožem isjeći komade mesa na krupnije kockice. U većoj šerpi zagrijati ulje, dodati meso i dobro ga ispržiti na vatri srednje jačine. Zbog eventualnog prskanja ulja, šerpu treba poklopiti. Meso začiniti biberom i alevom paprikom i još malo propržiti. Na kraju naliti supom od povrća, posoliti i ostaviti da se sve kuha oko 30 minuta.
U međuvremenu oprati žuti i crveni paradajz, pa ga isjeći na kriške srednje veličine. Pred kraj kuhanja mesu dodati kriške paradajza. Sve začiniti cimetom i karijem. Gulaš ostaviti da krčka još 10 minuta. Zatim još jednom dodati biber, so i alevu papriku. Gulaš se može služiti u časama ili dubokim tanjirima. Jelo se može služiti i sa obarenim makaronama.
Više »

BIFTEK SA KROMPIROM

Sastojci:
3 veća krompira, oguljena i isječena
2 kašike maslinovog ulja
1 sitno sjeckano čehno bijelog luka
malo sjeckanog lišća peršuna
2 parčeta bifteka (od oko 140 g svaki)
1 kašičica tucanog bibera
malo putera
Priprema:
Stavite isječen krompir da se kuha, pustite da ključa oko 2 minuta, pa ocjedite vodu.
Zagrijte u tavi maslinovo ulje. Dodajte krompir i pržite na laganoj temperaturi oko 20 minuta. Mješajte povremeno, sve dok krompir ne dobije lijepu zlatnu boju i postane hrskav. Dodajte bijeli luk i pržite još 1 minut. Pospite peršunom i posolite po ukusu, pa sklonite sa vatre.
Poprskajte šnicle sa malo maslinovog ulja, pa uvaljajte u biber. Zagrijte tavu, pa ispecite biftek po svom ukusu. Ostavite šnicle da odstoje 5 minuta.
Na kraju, namažite šnicle sa malo putera i služite sa krompir salatom koju ste prethodno pripremili. Uz ovo jelo odlično ide i zelena salata, paradajz i malo crnog luka.
Izvor: http://www.stvarukusa.rs/
Više »

nedjelja, srpnja 13, 2014

Teleća Džigerica

Sastojci :
1 veća glavica crnog luka  2-3 čehna bijelog luka
600 g teleže džigerice  
so,
biber,
vegeta,
ulje, l
ovor,
brašno,
aleva paprika
Priprema:
Na ulju isprziti sitno sjeckan crni i bijeli luk i to kratko, samo da blago promjeni boju, pa odmah dodati sjeckanu džigericu i pržiti nekoliko minuta stalno mješajući. Začiniti solju i biberom, vegetom, staviti lovorov list, može i dva il tri, pa zaliti sve mlakom vodom, koliko da se prekrije jelo za prst. Kuhati na tihoj vatri oko jedan sat. Pred kraj pomješajte veću kašiku brašna sa alevom paprikom i sa hladnom vodom (hladna zaprška) i umješajte u jelo. Pustite da se prokrčka još par minuta pa skinite sa vatre. Lovor list izvadite i služite. Servirati uz krompir pire.
Više »

subota, srpnja 12, 2014

Vekna Sa Čokoladom - Jednostavan recept

Sastojci:
175 g omekšalog putera
175 g šećera
3 jajeta
140 g brašna
1,5 kašičica praška za pecivo
85 g mljevenog badema
100 ml mlijeka
4 kašike kakao praha
50 g isjeckane čokolade
malo bijele i crne čokolade za dekoraciju
Priprema:
Rernu zagrijte na 160 stepeni. Pleh za pečenje vekni obložite papirom za pečenje.
Umutite šećer i puter, pa dodajte jaja, brašno, mljevene bademe, prašak za pecivo, mlijeko i kakao. Kada dobijete homogenu masu, dodajte komadiće čokolade pa sve promješajte.
Sipajte smjesu u pleh i pecite oko 50 minuta. Proverite čačkalicom da li je kolač pečen.
Kada se kolač ispeče, ostavite ga da se ohladi u plehu, pa zatim izručite na tacnu.
U mikrovalnoj ili na blagoj vatri otopite čokoladu za dekoraciju i prelijte preko kolača.
Izvor: http://www.stvarukusa.rs/
Više »

Teleća Čorba sa Graškom i Karfiolom

Sastojci:
250 g teletine
2 glavice crnog luka
1  mrkva
1 veći celer
1 korjen peršuna
1 krompir
70 g graška
70 g karfiola
3 struka peršunovog lista
20 g brašna
30 g maslaca
50 ml kisele pavlake
1 žumance
2 – 3 kriške limuna
biber
 so
ulje

Priprema:
Na ulju propržiti isjeckani luk pa dodati meso isječeno na kockice. U proprženo meso dodati na kockice izrezano povrće : šargarepu, celer, korjen peršuna, krompir, grašak i karfiol. U meso s povrćem naliti vodu pa pobiberiti i posoliti. Kuhati dok meso i povrće ne omekšaju.
Posebno na maslacu propržiti brašno da blago požuti i dodati ga u čorbu, koja treba da kuha još oko 10 minuta. Potom dodati kiselu pavlaku pomješanu sa žumancetom i na kraju sitno isjeckan peršunov list i kriške limuna.
Više »

Pileća Prsa sa Pečenim Krompirom

Sastojci:
500 g manjih krompira
2 kašike maslinovog ulja
krupna so
biber
4 kom. pilećih prsa
(po 150 g)
1/2 kašičice karija
so
2 crvene paprike
2 glavice rukole
50 g lješnika
150 ml pavlake
2 kašike ulja
Priprema:
Rernu zagrijati na 175 stepeni. Krompir oprati, osušiti i isjeći. Staviti na pleh premazan kašikom maslinovog ulja i posuti krupnom soli i biberom. Na kraju staviti da se peče u rerni 35 minuta.
U međuvremenu meso oprati, osušiti, natrljati karijem, soli i biberom. Papriku presjeći, izvaditi sjemenke i sitno isjeći. Zatim rukolu očistiti, oprati i osušiti. Polovinu sitno isjeći. Lješnike sitno isjeckati.
Zagrijati preostalo maslinovo ulje i papriku 5 minuta dinstati. Dodati pavlaku i lješnike, pa posoliti i pobiberiti. Na tihoj vatri pustiti da kuha 5 minuta. Zagrijati ulje i meso dobro ispržiti. Isjeckanu rukolu pomješati sa sosom od pavlake, začiniti soli i biberom.
Pileća prsa izvaditi iz tave. Usuti sos i time zakuhati fond. Meso rasporediti na tanjire, okolo sipati sos od paprike i lješnika. Servirati sa pečenim krompirom i preostalom rukolom.
Izvor: http://www.stvarukusa.rs/
Više »

petak, srpnja 11, 2014

Crna Torta

Sastojci:
Kora:
7 jaja
14 kašika oraha ili lješnjaka
7 kašika šećera
2 kašike kakaoa
3 kašike mljevenog keksa
40 g čokolad
e1 kašika ulja
Fil:
3 jaja
200 g šećera
100 g čokolade
250 g margarina/maslaca

Priprema:
Umutite 7 bjelanaca u snijeg pa dodajte 7 kašika šećera, 7 žumanaca , a ostale sastojke kakao,orahe, mleveni keks, kašiku ulja i istopljenu ili izrendanu čokoladu umješajte lagano špatulom(žicom za miješanje). Pleh obložite pek papirom i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 190 °C toliko dugo dok se ne ubode čačkalica i izađe suha.Nakon toga , skinite papir i ostavite koru da se ohladi. Ohlađenu koru podijelite na 2 do 3 dijela koncem ili nekim dugim tankim nožem u zavisnosti od veličine kalupa.Umućena jaja mikserom sa 200 g šećera skuhajte na pari dok se ne zgusnu ili u šerpi sa debljim dnom na laganoj vatri . Dodajte margarin (može i 200 g) i 100 g čokolade. Masa bude malo rijeđa zbog rastopljenog margarina ali prilikom hlađenja fino se zgusne.Druga varijanta - je da umutite margarin mikserom pa dodate ohlađeni fil, kašiku po kašiku, onda bude malo baršunastiji.Tortu isfilujte filom , prelijte glazurom ili ukrasite šlagom.Možete ukrasiti preostalom čokoladom , istopite 60 g čokolade sa 1 kašikom margarina i išarajte tortu špricom, zatim ostavite u frižider da se stegne i ukusi prožmu pa uživajte.(coolinarika)
Više »

Begova čorba - Sarajevska

Begova čorba je jelo bosanske kuhinje koje se pravi od kokoši i povrća. Ime je dobila, jer se u tursko doba spremala za bega prije nego bi krenuo u obilazak harema, a obzirom da je jedan od njenih sastojaka bamija, koja važi i za afrodizijak.
Begova čorba je tradicionalno svečano jelo, koje se danas poslužuje kao toplo predjelo (u smislu klasične juhe od piletine i povrća). Najčešće se pravi tokom muslimanskih praznika  (Ramazana i Bajrama), a i u svakodnevnoj bosanskoj kuhinji, a ako ste u obilasku Sarajeva možete ju probati na Baščaršiji - starom dijelu grada, u nekoj od Ašinica.
Sastojci:
-500 g kokošjeg mesa
-100 g mrkve
-50 g celera
-50 g peršunovog korjena
-100 g bamije
-20 g riže
-2 dl kisele pavlake
-3 žumanceta
-limunov sok
-muškantni oraščić
-so
Priprema:
Stavimo kokošije meso u hladnu vodu, potom dodamo očišćeno povrće i so i kumo sve na laganoj vatri.
Kad meso bude mekano, procjedimo supu, a povrće i meso isječemo na komadiće i vratimo.
Posebno skuhamo rižu i dodamo u čorbu.
Bamiju prvo potopimo u vrelu vodu, poslije desetak minuta ocjedimo, isječemo na komade i dodamo u čorbu.
Kuhamo još nekoliko minuta, potom sklonimo i začinimo limunovim sokom i muškantnim oraščićem.
Sada trebamo Zgusnuti vrelu čorbu žumancima umućenim s kiselom pavlakom i više je ne zagrijavamo.
Begovu čorbu možemo  poslužiti i kao samostalno jelo ako je dovoljno gusta.
Više »

Bosanski lokum

Sastojci:
-1 kg brašna
-250 g putera omekšalog na sobnoj temperaturi
-2 dcl pavlake
-2 dcl ulja
-5 supenih kašika šećera
-100 g kokosovog brašna
-1 čajna kašičica praška za pecivo
-3 supene kašike šećera u prahu za posipanje
Priprema:
Pomiješati pavlaku i ulje, dodatI puter i šećer, te dobro izmiješati mikserom...
Dodate kokosovo brašno (ko voli, moj Gogo ne voli :( ) i pola kilograma brašna koje se pomiješalo sa praškom za pecivo...
Dodavati postepeno ostatak brašna, ne više od kilogram ukupno... da se dobijete čvrsto suho tijesto
Podijeliti tijesto na 8 lopti veličine šake
Jednu po jednu loptu oblikovati kao zmiju i izravnati da dobijete tanak pravougaonik... od svakog pravogonika nožem izrezati jednake dijelove da se od svake lopte dobije po 13 komada...
Svaki komadić uvaljati rukama u kuglu, valjati kao plastelin i oblikovati lokume otprilike poput ćevapa, širine jednog prsta, dužine oko 3 cm
Na tepsijU staviti papir za pečenje i premazati ga kistom umočenim u ulje
Redati lokume sa pola cm razmaka, može i malo manji razmak
Peći 20 minuta na 200 st. Celzijusa... kada počnu lagano da gube bijelu boju, pričekati par minuta i vaditi
Tople ih uvaljati u šećer u prahu i redati u kutiju u kojoj će se čuvati (plastičnu ili metalnu)
Ne sadrži jaja i mlijeko, pa mogu dugo stajati i odlični su uz kafu i čaj.
Više »

BUREK PITA

Evo recepta za burek, otprilike je to-to, što pravi moja mama, koja inače najbolje kuha  :)
Sastojci
-1/2 kg mekog brašna
-3 dcl mlake vode
-1/2 dcl ulja
-malo soli
-60 dkg mljevenog mesa
-2 manje glavice crvenog luka
-sol
-biber
-vegeta
Priprema
Od brašna, mlake vode, ulja i soli umijesimo tijesto.
Mijesimo ga na pobrašnjenoj podlozi tako dugo dok ne postane glatko i prestane se lijepiti.
Podijelimo na tri dijela i svaki malo razvaljamo, namažemo uljem i stavimo na krpu
da stoji 20-30 min.
Za to vrijeme pripremimo meso, luk sitno nasjeckamo i zajedno sa začinima dodamo u meso (možemo staviti i malo sode-bikarbone).podijelimo masu na tri dijela.
Jedan dio tijesta stavimo na sredinu i razvlačimo ga oklagijom i rukama lagano od sredine.
kada smo dobili prozirno tijesto s jedne i druge strane stavljamo meso u manjim komadićima i malo pouljimo.
S jedne strane zarolamo do sredine pa tako i s druge strane, prorežemo kroz sredinu tako da dobijemo dvije odvojene “kobasice”.
Zamotamo svaku posebno i dobili smo burek.
Namažemo tepsiju uljem složimo burek i pećemo na 180 c 30 min.
kada su gotovi treba ga malo poprskati sa vodom koju smo prethodno zakuhali sa malo soli.
Poklopimo ih na 10-ak minuta da smekšaju. Služimo ga uz jogurt.

Više »

Brzi Kolač sa Orasima i Grizom

Sastojci:
2 jajeta
200 gr secera
12 kasika mlijeka
10 kasika ulja
12 kasika griza
12 kasika brasna
3 kasike kakaa
1/2 vrecice praska za pecivo
100 gr krupnije mljevenih oraha
Agda:
350 gr.secera
400 ml vode
Priprema:
Sve sastojke smutiti, izliti u kalup ili neku manju tepsiju (tepsija mora biti prvo pouljena pa pobrasnjena)
Peci kao i svaku revaniju,
Kad je ispecena vruću revaniju zaliti sa hladnom ili makar prohladjenom agdom.
(zalivati se treba malo po malo..najbolje uzeti kutljacu pa se njom sluziti ..jer ako se odjednom agda istrese na koru, mogla bi se potpariti i neravnomjerno upiti.)
Tako zalivenu ostaviti da se potpuno ohladi, pa je premazati šlagom od vrhnja..ili onim iz kesice..

Više »

Domaća Kokošija Juha

Sastojci:
pureći vratovi  
kosti od jedne koke sa malo mesa na njima
2-3 velike šargarepe
2 pastrnjaka sa lišćem
2 ili više krompira
1 velika glavica luka sa ljuskom
pola glavice manjeg celera
desetak grančica peršuna
3 - 4 čehna bijelog luka
10 - 15 zrnabibera
1 list lovora
Priprema:
Meso oprati i isjeći na komade ( po želji možete vstaviti samo piletinu ili samo ćureće vratove)
Svo povrće oćistiti, osim krompira i dobro oprati, isjeći na komade veličine po želji i staviti sve zajedno u veliku šerpu. Cijelu glavicu luka staviti u juhu. Posoliti po ukusu, dodati biber u zrnu, poklopiti i pustiti da provri. Kad provri, smanjiti temperaturu i kuhati tek da vidite da po malo vri sve dotle dok nije povrće kuhano na pola i tek onda dodati oljušten i opran krompir (dodaje se kasnije da se ne raskuha).
Tokom kuhanja skidati pjenu od mesa, koja se skuplja na površini tečnosti.
Ako volite da vam je supa “jača” obavezno stavljati meso u hladnu vodu, a ako volite da vam je meso bolje od supe onda stavljati meso u provrelu vodu.
Kad je meso i povrće kuhano izvaditi iz šerpe, blago posoliti, a tečnost procediti i zakuhati sa domaćim rezancima ili sa knedlama i po ukusu dodati vegetu, ili bilo koji suhi začin koji koristite.
Kuhanu mrkvu možete isjeckati i vratiti nazad u šerpu ili staviti sa strane.
Posuti sitno sjeckanim svježim peršunom
Prijatno!!!!
Možete skuhati temeljac i raspodeliti u male posudice i zamrznuti, po potrebi vaditi iz zamrzivača i samo zakuhati sa rezancima, tako ćete imati supu češće na stolu. Takođe možete koristiti ovaj temeljac kao osnovu za mnoge druge supe i čorbe ili jela.
Izvor: http://pomoravka1.blogspot.com/
Više »

Zepečena Puretina u Umaku od Gljiva

Sastojci:
1 kg purećeg bijelog mesa
oko 20 tanko narezanog suhog vrata
nekoliko listića topljenog sira
15 dag sira gaude (ili nekog drugog tvrdog sira koji se lako riba)
50 dag šampinjona
1 luk
svežanj peršunovog lišća
3 kašike pavlake
vegeta,
so,
biber

Priprema:
Meso narezati na manje medaljone i lagano istući batom za meso. Posoliti i na malo ulja kratko ga ispržiti s obje strane da porumeni.
Meso odložiti na stranu, pa skuhati umak od šampinjona:
na malo ulja pržiti nasjeckan luk, dodati šampinjone narezane na režnjiće te dinstati dok ne ispari sva tekućina. Dodati oko 2,5 dl vode, posoliti (povegetiti) i pobiberiti, dodati nasjeckano peršunovo lišće, lagano prokuhati pa dodati pavlaku. Odmah potom uliti razmućeni gustin sa malo vode pa kratko prokuhati.
U namašćeni lim slagati pečeno meso, na svaki komad staviti komadić suhog vrata i topljenog sira, sve zaliti umakom od šampinjona i obilno posipati ribanim sirom. Peći u rernina 200℃ oko 20 min dok se ne zapeče i ne stvori zlatno-smećkasta korica od sira.
Poslužiti uz zapečeni krumpir pire ili krokete od krumpira i zelenu salatu.


Izvor: http://recipeci.com/zapecena-puretina-u-umaku-od-gljiva/5609/
Više »

četvrtak, srpnja 10, 2014

Brze Griz Kocke

Sastojci:
1 l mlijeka
2 žumanca
200 g griza
150 g šećera
1 vanilin šećer
1 margarin
oko 16 komada petit keksa
200 ml slatke pavlake
malo lješnjaka i čokolade
Priprema:
Umutiti žumanca i šećer, pa dodati vanilin šećer, griz i malo mlijeka. Ostatak mlijeka prokuhati, te uz miješanje dodavati smjesu od griza. Kuhati na laganoj vatri miješajući svo vrijeme, dok krem ne dobije potrebnu gustinu. Kuhanoj kremi, dok je još topla, dodati margarin, te dobro izmiksati. Petit posložiti u pleh, pa preliti gotovom kremom. Kolač malo prohladiti, pa premazati umućenim šlagom. Dekorisati otopljenom čokoladom i mljevenim lješnjacima. Dobro ohladiti prije posluživanja!
Izvor: http://tuzlanski.ba/recept-dana-brze-griz-kocke/
Više »

Hasanpaşa Köftesi - Hasan Pašine Ćufte

Sastojci:
 500 gr mljevene junetine
1 jaje
sredina parčeta hljeba ili prezla
malo mlijeka
1 mala glavica luka
 so,biber
Za pire:
 4 krompira
1 kašika mlijeka
malo putera
po ukusu soli
1jaje
i još:
 malo putera ili margarina za premazivanje pleha

Priprema:
Zagrijati rernu na 180 C. Sjediniti mljeveno meso, hljeb ili prezlu (potopljene u mlijeko), sitno sjeckan luk, jaje i začine po ukusu. Dobro izmješati, pa oblikovati ćufte. Ćufte redati u vatrostalni sud ili pleh,premazan sa malo putera ili margarina.
Peći oko 25 minuta.
Pečene ćufte malo prohladiti.
Pire:
Krompir oljuštiti i isjeći,preliti vodom i skuhati.Kuhan krompir procijediti i ispasirati. Dodati mlijeko, malo putera, jaje i soli po ukusu.Sve sjediniti pa staviti u špric. Na svako ćufte staviti malo pire krompira.
Sjediniti paradajz pire sa malo vode, pa preliti ćufte. Vratiti u rernu na još nekih 25 minuta.
Hasanpaşa köfte poslužiti uz Bazlame Turski hljeb.
Izvor: http://www.coolinarika.com/
Više »

Almsupe - Turska Čorba sa Rizom i Jogurtom

Savršena Turska Čorba sa Jogurtom.
Sastojci:
250 g rize
60 g brasna
350 g jogurta
2 jajeta
1,5 l vode sa
1 goveđa kocka ili vegete po želji
1 mala kasika mljevene paprike  
so
persun  
susene mente
Priprema:
Rizu staviti u posoljenu vodu (oko 2 l vode) i staviti da se kuha 20-tak minuta.
Kad je kuhana riza ocjediti i ostaviti do upotrebe da se malo ohladi.
Jogurt pomjesati dobro sa jajima i brasnom,sve viljuskom mjesati da se dobro sjedini, da nema grudvica.
1,5 l vode sa vegetom staviti na sporet, dodati tome jogurt-brasno masu, izmjesati dobro da se zagrije, kad pocne kljucati, mjesajuci dodati ocjedjenu rizu, zaciniti sa soli (po potrebi), mentom, biberom, kuhati tako oko 5-8 minuta.
U corbu dodati 1-2 kasike svjeze ocjedjenog limuna, ukrasiti je sa persunom-ili po zelji.
Izvor: http://www.coolinarika.com/
Više »

srijeda, srpnja 09, 2014

PILEĆA JUHA S POVRĆEM

Ako prilikom spremanja piletine ostanu kosti i kožice, nemojte ih baciti… Uz dodatak povrća napravite ukusnu pileću juhu :)
Sastojci:
pileće kosti i kožice
1 luk
3 čehna bijelog luka
2 mrkve
1 korjen peršuna
30 gr maslaca
1,5 litra vode
so, biber
malo rezanaca za juhu
Priprema:
Nasjeckajte povrće pa ga staviteda se dinsta cca 5 minuta na maslacu.
Dodajte pileće ostatke, prelijte vodom, poklopite i kuhajte na srednjoj vatri oko sat i po.
Na kraju izvadite kosti, a povrće i juhu usitnite štapnim mikserom.
Začinite po ukusu pa stavite nazad na vatru da provri i dodajte tjesteninu po izboru.
Izbor: http://dalik-dizajn.com.hr/
Više »