Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, srpnja 26, 2014

Rol Baklava

Sastojci:
1 pakovanje tankih kora za baklavu
250 g mljevenih oraha
100 g sjeckanih oraha ( ili mješavina koštunjavih plodova )
150 ml ulja ili putera + 100 ml za prelivanje
Agda:
800 g šećera
600 ml vode
1 manji limun
1 mahuna vanilije

Priprema:
Uzeti jednu koru i četkicom premazati  sa otopljenim puterom ili uljem.
Na početku kore ostaviti malo praznog mjesta, nekoliko cm, staviti nekoliko kašika oraha, koje ste prethodno izmješali zajedno ( sjeckane i mljevene orahe ) i staviti 2 metalna štapića koji koristite za ražnjiće, drške da su nasuprot jedna drugoj i zaviti čvrsto u rolat.
Uzeti drugu koru i nju premazati i staviti na početak onaj prvi rolat koji ste prethodno zavili i opet zaviti čvrsto i tako uraditi i sa trećom korom.
Stavljati onoliko kora koliko volite da su vam rolnice velike.
U vatrostalnu posuduu, veličine 22cm X 33cm stavljamo rolnice, koje smo prethodno malo nagužvali gurajući početak i kraj rolata prema sredini da stane u pleh, prvo skinuti jednu žicu i ako treba pogurati još malo sa druge strane i skinuti i drugu žicu.
Tako raditi dok imate materijala.
Zagrijati ulje ( neko stavlja pola ulja pola putera) i kašikom preliti rolate. Oštrim nožem isjeći rolate u rolnice željene veličine.
Rernu zagrijati na 175*C i peći baklavu oko 30 minuta ili dok vam fino ne porumeni, isključiti rernu, malo otvoriti vrata od rerne i ostavite je još desetak minuta da se osuši.
Dok se baklava peče, skuhati agdu.
U šerpu staviti šećer, vodu i rasječenu mahunu vanilije i pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuhati dok se malo ne zgusne.
Na kraju dodati kolutove isječenog limuna i izvaditi mahunu vanilije.
Pečenu baklavu preliti vrelom agdom. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi i poslije je ostavite u frižider da se dobro ohladi i poslužiti je hladnu.
Izvor: http://pomoravka1.blogspot.com/2014/01/rol-baklava.html