Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, srpnja 23, 2014

Pileći Cordon Bleu iz Rerne

Popularna plava traka vodi poreklo iz Švajcarske, a prvi put je u kuharu pomenuta 1949. godine. Pileći cordon bleu se pojavio 1967. godine i na stranicama Njujork Tajmsa.
Cordon Bleu spremljen na ovaj način je izuzetno sočan, meso divno meko i nadasve ukusno, a što je najvažnije pečeno u rerni u svojim sokovima, a ne na masnoći.
Sastojci:
4 pileća filea (oko 800 g)
Crni mljeveni biber
3 kašićice Vegete
200 ml vode
2 kašike otopljenog maslaca (25 g)
2 čehna bijelog luka
 ½ kašićice Origana
4 kriške kuhane šunke ili suhog mesa (100 g)
4 kriške trapista ili nekog drugog tvrdog sira (100 g)
1 kašika maslinovog ulja
Za pohovanje:
80 g prezle
2 kašikice slatke paprike
2 kašike naribanog parmezana
Priprema:
Pileći file stavite jedan po jedan u vrećicu i istucite ih batom za meso u tanak odrezak. Meso pobiberite i pospite s 1 kašićicom Vegete.
U posudu stavite vodu, 2 kašićice Vegete, otopljeni maslac, protisnuti bijeli luk i origano. Zagrijte do vrenja i kuhajte nekoliko minuta.
Pripremite smjesu za paniranje tako da pomiješate prezllu, crvenu mljevenu papriku i sir parmezan.
Na pileći file položite krišku šunke, preko nje krišku sira, presavijte u odrezak i učvrstite čačkalicama.
Pripremljeno meso umočite u tekuću smjesu, a zatim u smjesu za paniranje. Panirane odreske posložite u tepsiju premazanu maslinovim uljem.
Prelijte ostatkom tekuće smjese i pecite u rerni zagrijanoj na 200°C oko 45 minuta.
Poslužite toplo uz salatu. Zajedno s mesom možete peći i krompire kao prilog.
Izvor: www.coolinarika.com