Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, srpnja 23, 2014

Bajramska Tava

Sastojci (za 10 osoba)
2 kg teleceg mesa
1 kg crnog luka
1 patlidzan
3-4 paradajza
5-6 paprika
5-6 mrkvi
250 gr bamje
1 supena kasika Vegete
po ukusu soli
malo mljevene crvene paprike
100 gr maslaca

Priprema:
Meso oprati, isjeci na komadice i staviti u ekspres lonac.
Crni luk ocistiti, oprati i srednje isjeckati.
U meso dodati srednje sjeckani crni luk, “Vegetu”, maslac, posoliti po ukusu.
Ekspres lonac staviti na srednju vatru da se maslac istopi. Izmjesati.
Dodati i mljevenu crvenu papriku. Izmjesati. Dodati mlaku vodu. Zatvoriti ekspres lonac i na tihoj vatri kuhati 15 minuta.
Bamiju treba ocistiti. Nikako gornju stranu ne treba ravno isjeci, jer se tako otvaraju rupice od kojih prilikom kuhanja izadje “sluzava materija”. Gornju stranu treba isjeci u obliku kona. U medjuvremenu u drugu posudu staviti bamje, dodati vodu tako da pokrije bamju i 1 kafenu kasiku vinskog sirćeta jacine 4 %. Kuhati da bamija malo omeksa. Kada je polu kuhana, bamju  procjediti, oprati mlakom vodom.
Paprike isjeckati.
Plavi patlidzan isjeci na kocke velicine 1cmX1cm. Posoliti i ostaviti 10 minuta posoljeno da izadje gorcina Zatim oprati i iscjediti.
Paradajz oprati i isjeci kao za salatu.
Mrkvu oprati, oguliti, isjeci po duzini a onda na polukrugove.
Nakon 15 minuta kuhanja mesa, otvoriti pazljivo ekspres lonac, dodati bamju, papriku, plavi patlidzan, paradajz i mekvu. Lagano pomjesati…
Zatvoriti ekspres lonac i kuhati zajedno jos 5 minuta.
U dublju tepsiju izruciti kuhanu smjesu iz ekspres lonca. Prvo pazljivo zahvatiti parcice mesa, poredati u tepsiju ostavljajuci razmake medjusobno. Razmake puniti kuhanom smjesom od povrca.
Poklopiti ili zatvoriti folijom, i staviti u rernu da se lagano kuha na temperaturi od 150 *C sve dok skoro ispari tecnost.
Pri kraju skinuti foliju i ostaviti da jelo porumeni i zahvati se korica.
Posluziti toplo.