Pronašla sam si savršen recept za Bajramske kolače, a može i za poslije iftara, ma može uvijek :)
Sastojci:
1 pakovanje (500 gr) kadaif
1/2 kg pistacija
250 gr.putera
1 kg.šećera
vode da se secer prekrije (oko 700 ml.)
2 limuna
Priprema:
Puter otopite. Rezance rarostrite na sto i isprskajte ih puterom. Pola njih stavite u pravouganu tavu i dobro pritisnite rukama.
Stavite isjeckane pistacije. Odozgo stavite drugi sloj kadaifa i opet pritisnite ili rukama ili nećim drugom i dobro ga nabijte.
Stavite da se peće na 150 C nekih tridesetak min. ( ja ga volim kada se malo zacrveni).
Šerbet pripremite tako što ćete skuhati šećer i vodu 7-8 min., stavite limun isjeckan na kružiće i ostavite ga da se ohladi.
Treba da bude mlak kadaif, mlako šerbe i zalivajte malo po malo, ne sve odjednom.
Izvor: http://www.coolinarika.com/
Sastojci:
1 pakovanje (500 gr) kadaif
1/2 kg pistacija
250 gr.putera
1 kg.šećera
vode da se secer prekrije (oko 700 ml.)
2 limuna
Puter otopite. Rezance rarostrite na sto i isprskajte ih puterom. Pola njih stavite u pravouganu tavu i dobro pritisnite rukama.
Stavite isjeckane pistacije. Odozgo stavite drugi sloj kadaifa i opet pritisnite ili rukama ili nećim drugom i dobro ga nabijte.
Stavite da se peće na 150 C nekih tridesetak min. ( ja ga volim kada se malo zacrveni).
Šerbet pripremite tako što ćete skuhati šećer i vodu 7-8 min., stavite limun isjeckan na kružiće i ostavite ga da se ohladi.
Treba da bude mlak kadaif, mlako šerbe i zalivajte malo po malo, ne sve odjednom.
Izvor: http://www.coolinarika.com/