Samo najbolji, odabrani recepti!!!

utorak, srpnja 08, 2014

Hurmašice sa Kokosom i Pavlakom

Još jedan zanimljiv recept za Hurmašice.
Sastojci:
500 g. brasna
250 g. maslaca
2 dl. kisele pavlake
2 jajeta
100g. kokosa
1p. za p.
Agda:
1/2l. vode
600 g.secera
1 limun-sok
1 vanilijin secer
Priprema:
Maslac koji je bio na sobnoj temperaturi, dobro umutiti, zatim dodati pavlaku, 2 jajeta, i sve dobro umutiti. Dodati brasno sa praskom za pecivo, kokos i opet sve dobro umutiti. Oblikovati hurmasice, bitno je da vam se smijesa ne lijepi za ruke, kada se smijesa prestane lijepiti onda je gotova.
Hurmasice se oblikuju tako da se uzme jedna velika kasika smijese, i uvalja se u lopticu, pa se razvalja u oblik hurmasice, uzme se ribez, i na njega se prisloni formirana hurmasica.
Prije stavljanja u pleh, hurmasice malo posuti brasnom.
Sloziti i peci na 200c.oko 30 min.
Agdu kuhati, i pecene hurmasice, polagano zalijevati, jednu po jednu.
Ohladiti.
Umijesto kokosa mozete staviti po jednan orah u svaku hurmasicu, ili mozete sitno isjeckati orahe pa ih ubaciti u pripremljeno tijesto.
Izvor: https://www.coolinarika.com