Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, siječnja 05, 2013

Sarajevske Hurmašice

Sastojci:
Tijesto:
-2 jajeta
-2 šoljice šećera
-2 šoljice ulja
-brašna po potrebi
Agda:
-9 šoljica šećera
-11 šoljica vode
-1 limun
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom i uljem postepeno dodavati brašno i prašak za peicvo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od tijesta ćemo oblikovati kuglice malo veće od oraha, koje potom spljoštimo i pritisnemo uz ribež (najsitnije rupice). Slažemo hurmašice na suhu tepsiju i kda se peku na 200-200 stepeni, dok ne porumene.
Dok se hurmašice peku, trebamo napraviti agdu. Agda se pravi tako da šećer zalijemo vodom i dobro promiješamo da se istopi, u ovu smjesu iscijedimo i sok iz limuna.
Pečene hurmašice zalijemo hladnom, nekuhanom agdom, poklopimo i pustimo da odstoje.