Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, ožujka 17, 2014

Srdele na buzaru

Sastojci:
buzara:
 -1/2 kg očišćenih svježih srdela
-2 glavice luka
-4-5 kašika maslinovog ulja
-4-5 kašika suncokretova ulja
-400 gr pelata
-1 dl bijelog vina
-1limun
-1 kašika vegete
 -4 kašike sjeckanog peršuna
-timijana
-nekoliko listića svježeg mažurana
-2 listića svježe metvice
-2 čehna sjeckanog bijelog luka
-nekoliko listića svježeg ruzmarina
-soli
-malo bibera
Priprema:
Na ulju zažutiti luk i dodati mu pelate ili svjež oguljen paradajz.
Dodati vegetu, so i biber.
Dinstati sve oko 10 minuta. Poslagati na to srdele, zaliti ih vinom (ono služi da se srdele ne raspadnu) i poslagati kolutove limuna. Ne smije se miješati, samo polako tresti posudu.
Kuhati još oko 10-15 minuta na tihoj vatri, stalno tresući posudu, 5 minuta pred kraj kuhanja dodati bijeli luk i začinsko bilje.
za palentu:
U lonac staviti vodu, so i ulje, a kad zavri, dodati kukuruznu krupicu.
Kuhati dok se ne zagusti toliko da počne padati sa kuhače.
Poslagati palentu kašikom na tanjur, a odozgo preliti sa umakom i srdelama, obavezno svakome staviti i kolut limuna.
Bilo koje vino paše uz ovo jelo. Može se jesti i sa hljebom, ali sa palentom je najbolja.