Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, lipnja 04, 2014

Brzi Kolač s Jagodama

Sezona je jagoda, a nerijetko mi propadaju u frižideru, pa evo super i osvježavajućeg recepta :)
Biskvit:
4 jajeta
4 kašike smeđeg šećera
1 vanilijin šećer
4 kašike brašna
1 kašika gustina
2 kašike kakaa
100 ml ulja
prstohvat soli
Fil s jagodama:
300 ml slatkog vrhnja
1 šlag fix
300-350 g svježih jagoda
par kapi arome jagode
Ganache:
150 ml slatkog vrhnja
100 g tamne čokolade
Priprema:
Rernu zagrijati na 180 stepeni C. Za biskvit izmiksati žumanca sa šećerom i vanilijinim šećerom, dodati i umiksati ulje, te na dva puta dodati prosijanu smjesu od brašna, gustina i kakaa. Bjelance izmiksati u šlag s malo soli i lagano umiješati u nastalu gustu i ljepljivu smjesu od žumanaca i kakaa (najprije umiješati dvije kašike bjelanaca da se smjese sjedine, a onda umiješati i ostatak bjelanaca).
Tepsiju za pečenje (30x20cm) prekriti papirom za pečenje i ravnomjerno rasporediti smjesu. Peći 20-ak minuta, provjeriti čačkalicom kad je biskvit pečen. Izvaditi, odvojiti papir za pečenje i pustiti da se biskvit ohladi. U međuvremenu napraviti fil.
Slatko vrhnje izmiksati sa šlagfixom, dodati aromu i sjeckane jagode, još malo izmiksati i rasporediti preko ohlađenog biskvita, kojeg se nakon hlađenja vratio u tepsiju. Staviti u frižider dokse  pripremi ganache.
Slatko vrhnje staviti na laganu vatru, pa prije nego što zakuha dodati komadiće čokolade, maknuti s vatre, pričekati par minuta da se čokolada rastopi, a potom izmiješati da se rastopi do kraja. Preliti preko biskvita i ohladiti u frižideru prije serviranja.