Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, ožujka 28, 2015

Osvježavajuća Hladna Kupus Salata

Sastojci:
1 glavica kupusa
2 mrkve
Pola glavice celera
1 kisela jabuka
400 ml Dijamant Classic majoneza
3 kašike vinskog sirćeta
2 kašičice šećera
So i biber

Priprema:
Narendajte kupus, mrkvu, jabuku i celer. U drugoj posudi pomješajte majonezu, sirće, šećer, so i biber. Prelijte ovu smjesu preko sječenog povrća i dobro projmešajte. Salatu stavite u frižider da se ohladi barem dva sata.
Više »

petak, ožujka 27, 2015

Čokoladni Pehar

Sastojci:
1 vrećica Pudinga čokolada  
200 ml slatkog vrhnja
400 ml mlijeka
200 g ocijeđenih višanja iz kompota light  
3-4 kašike likera ili soka od višanja
4 puslice od bjelanaca
3 kapike prženih sjeckanih badema

Priprema:
Pomiješajte mlijeko i slatko vrhnje pa stavite da se kuha.
Prašak za puding izmiješajte sa šećerom i 2-3 kašike hladnog mlijeka.
Kuhano mlijeko i slatko vrhnje maknite s vatre, dodajte miješajući razmućeni prašak za puding i kuhajte 1-2 minute.
Pred kraj kuhanja u puding umiješajte pržene sjeckane bademe.
Izvor: www.coolinarika.com



 
Više »

srijeda, ožujka 25, 2015

Stracciatella Torta

Odličan recept, provjeren, pouzdan i jednostavan, a rezultat je vrhunski. Stracciatella torta je osvježavajuća i fina, dobar izbor za svaku priliku.
Sastojci:
Kora:
8 bjelanjaca
8 kašika šećera
8 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
Fil:
1/2 l mlijeka
8 žumanjaca
2 želatine
1/2 l slatkog vrhnja
100 g krupno ribane čokolade za kuhanje
150 g šećera

Priprema:
Za koru izmutiti bjelanca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo te peći u podmazanom plehu 30 min na 200 stepeni.
Kad je kora pečena preliti je s 1 dl vrelog mlijeka i pustiti da se hladi.
Za fil namočiti 2 želatine u malo hladne vode.
1/2 l mlijeka zakuhati, a žumanjca i šećer pjenasto izmutiti te preliti s vrelim mlijekom i ne dopustiti da zakuha nego malo držati na vatri da se jaja skuhaju.
S tim vrelim preliti želatinu i pustiti da se ohladi (da bude mlako).
Izmutiti 1/2 l vrhnja u šlag, te dodati u šlag smjesu od želatine, jaja i mlijeka, dodati krupno ribanu čokoladu.
Preliti koru tom smjesom te kolač staviti u frižider na par sati da se stisne.
Izvor: www.coolinarika.com
Više »

nedjelja, ožujka 22, 2015

Pečena Piletina Sa Senfom i Ruzmarinom

Vjerovatno već imate svoj “tajni” recept za pripremanje pečene piletine, ali ipak isprobajte ovu varijantnu, pogotovo ako spadate u ne mali broj ljubitelja pikantnih hrskavih zalogaja.
Sastojci:
500 g pilećih bataka i karabataka
4 kašike senfa
1 kašičica ruzmarina
3 čehna bijelog luka
ulje
so
biber

Priprema:
Dobro sjedinite senf sa uljem i ruzmarinom. Dodajte sitno sjeckani bijeli luk i sve dobro promiješajte.
Piletinu posolite, pobiberite i dobro natrljajte dobijenom marinadom pa ostavite da odstoji sat vremena.
Nakon toga meso poredajte u podmazanu tepsiju i pecite poklopljeno (ili pokriveno alu-folijom) u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Nakon toga otklopite tepsiju i pecite sve dok piletina ne porumeni i kožica ne postane hrskava.
Više »

petak, ožujka 13, 2015

Pire Kocke

Sastojci:
200 g Pire krompira  
400 ml vode
1 kašićica soli
200 ml hladnog mlijeka
200 g šećera
250 g mljevenih oraha
malo nasjeckanih oraha
250 g maslaca ili margarina
150 g čokolade ili 5 velikih kašika kakaa  
ruma po želji

Priprema:
U posudu ulijte vodu, dodajte so i pustite da voda zavri.
Maknite posudu s vatre i dodajte mlijeko.
Uz miješanje, dodajte sadržaj vrećice instant pire krompira i dobro promiješajte.
Ostavite da odstoji 1 minutu i još jedanput promiješajte.
U topli pire krompir umiješajte šećer i orahe. Ohladite, a potom dodajte pjenasto izmiješanom maslacu.
Pola smjese odvojite, u drugu polovicu dodajte otopljenu čokoladu ili kakao.
Dno tepsije (vel. 30×20 cm) pospite nasjeckanim orasima, rasporedite svijetlu smjesu, preko nje tamnu smjesu, a zatim dobro rashladite.
Izvor: www.coolinarika.com
 
Više »

četvrtak, ožujka 12, 2015

Piletina sa Paprikom i Sirom

Idealno za brzi i lagani ručak.
Sastojci:
30 dag pilećih prsa bez kosti i kožice
2 veće paprike
1 veća glavica luka
15 dag feta ili mladog sira
1 kašika maslinovog ulja
so,
biber
malo peršuna i celera (listići)

Priprema:
Za pripremu ovog jela dobro je koristiti grill tavu.
Očistite luk i paprike i narežite ih na trakice.
Pileća prsa i sir narežite na kockice.
Sitno nasjeckajte peršin i celer.
Dobro zagrijte tavu (ili grill ploču) premazanu s malo maslinovog ulja. Na vruću površinu bacite trakice paprike. Povremeno ih drvenom lopaticom promiješajte. Čim paprike počnu mekšati dodajte trakice luka. Pecite dok luk malo ne omekša.
Na povrće dodajte i kockice piletine, te uz povremeno miješanje pecite sve zajedno još par minuta – gotovo je čim piletina počne dobivati svijetlosmeđu koricu.
Posolite, popaprite i umiješajte kockice sira i nasjeckani peršun i celer, pa poslužite.
Uz lagano jelo ide i lagano bijelo vino !
Izvor: http://www.coolinarika.com/
Više »

srijeda, ožujka 11, 2015

Ledena Torta

Sastojci:
Za biskvit:
6 jaja
180 g šećera
180 g Pšeničnog oštrog brašna  
limunova korica
Za kremu:
250 g maslaca
250 g šećera u prahu
6 žumanaca
100 g čokolade
6 bjelanaca
6 kašika šećera u prahu
Za ukrašavanje:
400 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Smjesu za biskvit razdijelite u dva dijela.
Od jednog dijela ispecite okrugli list u obliku za torte, a od drugog dijela ispecite u tepsiji pravougaoni oblik, kako biste mogli izrezati trake široke oko 6 cm, a dugačke toliko koliki je obim oblika za tortu.
Ovako pripremljenim biskvitom obložite oblik za tortu i sve poprskajte rumom.
Priprema kreme: maslac sa šećerom pjenasto izmiješajte.
Zatim postupno miješajući dodajte žumanca i omekšanu čokoladu.
Bjelanjke i šećer umutite u čvrst snijeg i na kraju ga lagano umiješajte u kremu.
Dobivenu kremu izlijte na biskvit i stavite u frišider neka očvrsne.
Izvor: www.coolinarika.com














Više »

utorak, ožujka 10, 2015

Kaneloni od Palačinki

Sastojci:
Tijesto za palačinke:
150 g glatkog brašna
3 jajETa
prstohvat soli
1 kašika ulja
2,5 dl mlijeka
maslac i ulje za pečenje
Fil:
250 g blanširanog špinata
250 g mljevenog miješanog mesa
1 luk, 1 čehno bijelog luka
prstohvat origana
2 jaja
2 kašike prezle
so i svježe mljeveni biber
ulje za prženje luka
1 kašika maslaca za kalup
50 g ribanog parmezana za posipanje
5 dl umaka od paradajza
peršun za ukras

Priprema:
Najprije pripremite tijesto za palačinke:
jaja glatko umutite s prosijanim brašnom, solju, uljem i mlijekom. Tijesto ostavite neko vrijeme, zatim ispecite tanke palačinke na ugrijanoj masnoći (maslac i ulje). Ohladite. Rernu ugrijte na 160°C.
Za fil sitno nasjeckajte oguljeni luk i bijeli luk. U tavi, na ugrijanom ulju, kratko popržite luk. Začinite ga origanom i ohladite. Ohlađenom luku primiješajte oba jajeta, prezlu, so, biber, bijeli luk i mljeveno meso pa sve sastojke dobro promiješajte.
Na dvije nasuprotne strane odrežite rubove palačinki. Jednu po jednu mažite ih mesnim filom i obložite blanširanim špinatom. Savijte ih i složite u prikladnu vatrostalnu posudu.
Preko punjenih palačinki prelijte umak od paradajza, sve pospite parmezanom i pecite u rerni 25 minuta. Vruće kanelone ukrasite peršunom i odmah poslužite.
Izvor: http://www.cyberbulevar.com/
Više »

ponedjeljak, ožujka 09, 2015

Dvobojna Kremšnita

Sastojci:
1 pakovanje zamrznutog Lisnatog tijesta  
2 Kreme za kremšnite  
1100 ml hladne vode
100 g čokolade za kuhanje
Za posipavanje:
šećer u prahu
Priprema:
Lisnato tijesto odmrznite i razdijelite na dva dijela.
Oba komada lisnatog tijesta pojedinačno razvaljajte na pobrašnjenoj površini na veličinu lima za pečenje (40x31cm).
Razvaljano tijesto prebacite u lim i pecite 15-20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C.
Kore ostavite da se ohlade 20-30 minuta.
U visoku posudu ulijte 550 ml hladne vode do 15 °C.
U vodu uspite sadržaj vrećice Kreme za kremšnite i promiješajte.
Masu miješajte električnom mješalicom srednjom brzinom 5 do 6 minuta.
Postupak ponovite i s drugom kutijom Kreme za kremšnite, a na kraju u nju umiješajte toplu rastopljenu čokoladu da dobijete tamnu kremu.
U tepsiju (veličine 38×22 cm) stavite koru lisnatog tijesta, premažite je svijetlom kremom, na nju nanesite tamnu kremu i poklopite drugom korom tijesta, koju ste prethodno narezali na kocke.

 
Više »

srijeda, ožujka 04, 2015

Najbrže Pohovane Lignje

Popularna verzija lignji koju ćete pripremiti u manje od pola sata.
Sastojci:
1 kg lignja
100 g pšenično brašno, bijelo
2 dl
ulje suncokretovo
so

Priprema:
Lignje očistite, ostavite glave, ali odsijecite vrškove krakova, odbacite oči, rožnatu čeljust i hrskavičavu ljušturu.
Ako lignje pržite na prevrućem ulju, ili ako ih dulje pržite, mogu se jako stvrdnuti.
Tijelo lignje narežite na 1 cm debele prstenove i ostavite ih da se osuše.
Prstenove i glave, uvaljajte u brašno i pržite nekoliko minuta na lagano zagrijanom ulju.
Pržene lignje nakapajte limunovim sokom, posolite i tople poslužite s tartar umakom.
Više »

utorak, ožujka 03, 2015

PAPAZJANIJA

Sastojci:
300 g bijelog purećeg mesa,
200 g riže,
glavica crnog luka,
150 g šampinjona,
2 zelene paprike, 1 tikvica,
1 mrkva,
malo zelene boranije, ulje,
2 kocke za supu,
veza peršuna,
2 kašike soja sosa,
kašičica kapra,
100 g narendanog kačkavalja,
so,
biber

Priprema:
Meso isjecite na kocke i pržite na zagrijanom ulju da blago porumeni sa svih strana. Izvadite ga i ostavite da stoji na toplom. Na istoj masnoći propržite sjeckani crni luk, pa ubacite listiće gljiva, kolute mrkve, nasječenu papriku, kolute tikvica i boraniju. Povrće izvadite kad malo omekša, a na istoj masnoći propržite rižu. Vratite meso i povrće, dodajte još kapra i sipajte pola litra vruće vode. Udrobite kocku za supu, posolite i pobiberite. Dinstajte na umjerenoj vatri da meso i povrće omekšaju. Služite toplo uz narendani kačkavalj i soja sos.
Više »

petak, veljače 27, 2015

Juha od Žare (Koprive)

Bliži se proljeće, mladu žaru možete već ponegdje naći, a ne trebam ni navoditi za šta je sve zdrava. :)
 Sastojci:
200 g  žare (koprive)
so
1 kašika ulja
20 gmaslaca
25 g brašna
2 čehna bijelog luka
2 kašićice
naribani muškatni oraščić
Crni biber mljeveni
100 ml mlijeka
1 žumance

Priprema:
Žaru očistite, zalijte kipućom slanom vodom, kratko prokuhajte i potom usitnite u električnoj sjeckalici.
Na zagrijanom ulju i maslacu popecite brašno, dodajte protisnuti ili isitenjni bijeli luk, usitnjenu koprivu, Vegetu i kuhajte oko 5 minuta.
Dodajte naribani muškatni oraščić, biber i 50 ml mlijeka.
Preostalo mlijeko pomiješajte sa žumancetom i dodajte u juhu uz neprekidno miješanje.
Kuhajte još par minuta.
Poslužite s popečenim kockicama hljeba - dvopekom.
Ova krepka juha od žare je odličan izvor vitamina i minerala neophodnih u proljetno vrijeme, nakon dugog zimskog razdoblja. Posebo je bogata željezom i vitaminom C.
Izvor: http://www.coolinarika.com/
Više »

ponedjeljak, veljače 23, 2015

Brzi Makaroni sa Sirom i Paradajzom

Sastojci:
350 gr tjestenine
200 gr prezle
2 čehna bijelog luka
800 gr zrelog paradajza
1 šolja svježeg bosiljka
1 šolja parmezana
400 gr mozzarelle
maslinovo ulje
so, biber

Priprema:
Tjesteninu skuhajte po uputama na pakovanju i ocijedite.
Paradajz sameljite sa bijelim lukom u multipraktiku.
Dodajte 2/3 parmezana i pomiješajte sa tjesteninom.
Dodajte pola čaše vode u kojoj se tjestenina kuhala i prespite u tepsiju.
Pospite mozzarellom i prezlom pa pospite sa maslinovim uljem.
Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 20 minuta.
Izvor: http://www.domacica.com/
Više »

nedjelja, veljače 22, 2015

Brzi Rolat

Ova slatka rolada je jednostavna za pripremu  gotova za samo 15 min. :)
Sastojci:
2 jajeta
1 vanilin šećer
1 šolja šećera
1 šolja jogurta
1,5 šolja brašna
1 prašak za pecivo
džem od šljiva, jagoda…ili eurokrem
Priprema:
Uključte rernu na maksimalnu temperaturu.
Umutite jaja sa vanilin šećerom, dodajte polako šećer, potom jogurt i brašno sa praškom za pecivo.
Najveći pleh od rerne obložite papirom za pečenje, sipajte masu i pecite 7-8 minuta na sredini rerne.
Čim izvadite biskvit iz rerne, uvijte ga u vlažnu krpu (zajedno sa papirom za pečenje) i urolajte. Nakon 5 minuta odvijte i skinite papir, ponovo uvijte.
Nakon 5 minuta filujte po želji, ponovo uvijte i ostavite da se ohladi.
Više »

petak, veljače 20, 2015

Bosanske Pljeskavice

Sastojci:
500 g mljevenog junećeg mesa
70 ml vode
50 ml ulja
1 kašičica sode bikarbone
5-.6 čehna bijelog luka
1 kašika soli
1/2 vezice svježeg peršuna
1 kriška hljeba
Priprema:
Hljeb potopiti u malo vode, bijeli luk i peršun isitniti. U zdjelu staviti meso, vodu, ulje, luk, peršun, potopljen hljeb, sodu bikarbonu i so. Masu dobro sjediniti (miješati najmanje 5 minuta).
Tako pripremljenu smjesu staviti u frišider 2 sata. Oblikovati pljeskavice.
Pržiti na maslinovom ulju ili na roštilju.
Gotove pljeskavice služiti uz grilovano povrće i sos od bijelog luka. Prijatno!
Više »

utorak, veljače 17, 2015

Palačinke iz Flaše

Palačinke vole svi, ali niko ne voli prati nagomilano suđe.
Evo vam odličan savjet – pripremite tijesto za palačinke u flaši. To je brzo, lako i zabavno. Dakle, evo i recept.
Sastojci:
2 jajeta
12 punih supenih kašika brašna
1 supena kašika šećera
1/2 kašičice soli
3 supene kašike ulja
500 ml mleka
flaša 1,5 l

Priprema:
U flašu stavite lijevak i sipajte brašno, šećer, so. Zatim dodajte jaja, ulje i mleko. Znači, prvo idu suhi sastojci, posle – tečni. Zatvorite flašu čepom i dobro protresite do  ujednačene smjese. To je veoma zgodno raditi u flaši.
Neće ostati grudvica, ako sve temeljno protresete
Uzmite tvu, sipajte malo ulja. Nalivate sadržaj iz flaše u tavu, pečete palačinke. Premažete ih po volji,
Ne morate svo tijesto odjednom potrošiti. Flašu sa smjesom možete ostaviti u frižider i pripremiti svježe palačinke za doručak. Samo dodajte malo vode ili mlijeka.

Više »

ponedjeljak, veljače 16, 2015

Musaka od Tikvica

Sastojci:
6 tikvica srednje veličine
900 g mljevene junetine
250 ml sosa od paradajza
150 g sjeckanog crnog luka
3 kašike prezli
1 kašičica origana
pola kašičice cimeta
1 čehno sitno sjeckanog bijelog luka
malo soli i bibera, po ukusu
1 umućeno jaje
150 ml bešamel sosa

Priprema:
Isjecite tikvice na kriške debljine oko pola centimetra. Zagrijte ulje i pecite tikvice dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite tikvice i stavite ih u posudu obloženu ubrusom koji će upiti suvišnu masnoću.
Pržite luk na ulju dok ne dobije blagu boju, dodajte bijeli luk, a zatim i meso i ostavite na vatri dok se ne skuha potpuno. Dodajte cimet, so i biber i dobro promješajte. Zatim dodajte sos od paradajza i origano i ostavite da se lagano krčka oko 20 minuta.
Posudu za pečenje podmažite puterom, a zatim redajte red tikvica, pa namažite mješavinom sa mesom. Završite bešamel sosom, a preko njega stavite blago umućeno jaje. Pecite u zagrijajnoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.

Izvor: http://www.stvarukusa.rs/
Više »

subota, veljače 14, 2015

Ćufte od Krompira uz Umak i Dimljeni Losos

Sastojci (10tak komada):
oko 600 g krompira
1 jaje
 2 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
so, biber
1 kašika sjeckanog vlašca
Sastojci za umak:
5 kašika vajkrema
3 kašike grčkog jogurta
½ kašike sjeckane mirođije
oko 50 g dimljenog lososa
1 limun

Priprema:
U posudi pomješajte vajkrem, grčki jogurt i mirođiju. Poklopite i ostavite u frižider do služenja.
Krompir ogulite pa stavite u šerpu, nalijte vodu i sipajte pola kašičice soli. Kuhajte dok ne bude skoro kuhan. Sklonite sa ringle, ocjedite od vode i ostavite da se krompir prohladi.
Kada se krompir prohladi, narendajte ga na krupno u dublju posudu. Dodajte jaje, so i biber po ukusu, vlašac, brašno i prašak za pecivo. Promješajte dobro pa oblikujte ćuftice debljine oko 1 cm. Ako se masa lijepi za ruke, blago ih pokvasite hladnom vodom. Poredajte na tacnu obloženu folijom, pa ostavite oko 15 minuta u frižideru.
Ćufte pržite na ulju, na srednje jakoj vatri, dok ne dobiju zlatnu boju sa obe strane. Vadite ih na kuhinjski ubrus.
Poslužite tople uz umak, kriške dimljenog lososa i kriške limuna.
Izvor: http://prstohvatsoli.com/
Više »

KOKOS PITA - gotova za 30 minuta











Jdnostavna za pripremu…sočna…topi se u ustima..
Sastojci:
500 gr kora za savijaču
3 jajeta
1 šolja šećera
1 šolja ulja
1,5 šolja jogurta
200 gr kokosovog brašna
1 prašak za pecivo
Preliv:
4 šolje vode
3 šolje šećera
2 vanilin šećera

Priprema:
Umutiti jaja i šećer, pa dodati ulje, jogurt, kao i kokosovo brašno sa praškom za pecivo. Sve dobro sjediniti. Na radnu plohu staviti jedan list kore, premazati filom neke 3/4 lista, prekriti polovinom lista (možete staviti cijeli list, pa će biti veći komadi, a možete i odmah zarolati, baz da poklopite drugim listom), pa zarolajte. Zarolane, redajte u veliki pleh, premazan uljem.
Postupak ponavljajte dok se sastojci ne utroše. Zatim izrežite na parčad željene veličine, prelijte sa malo ulja, pa pecite na 200 C.Dok se pita peče, skuvajte preliv od 4 šolje vode, 3 šolje šećera i 2 vanilin šećera. Kratko kuhajte. Toplu pitu prelijte toplim prelivom.

Više »

petak, veljače 13, 2015

Goveđi Gulaš i Knedle

Sastojci:
1 kg goveđeg mesa
500 g luka
400 g mrkve
500 ml crnog piva
2 kašike slatke paprike
1 kašika ljute paprike
1 kašike vegete
2 kašike koncetrata paradajza
3 čehna bijelog luka
so, biber, majčina dušica
500 ml goveđeg temeljca ili vode sa kašikom vegete
50 ml suncokretovog ulja ili 2 kašike masti
Za knedle:
250 g starog hljeba
200 ml mlijeka
1 tanka fetica slanine ili suhog mesa
1/2 luka
2 jaja
1 grančica peršuna

Priprema:
Meso nasjecite na veće kocke i začinite solju,biberom, paprikom (sa ljutom paprikom pripazite), vegetom.
Luk dinstajte na masnoći dok ne pocakli. Zatim joj dodajte meso,sve skupa dinstajte par minuta
Sada u meso dodajte mrkvu isjeckanu na veće kockice, luk, majčinu dušicu i dvije kašike koncetrata paradajza i ovo dinstajte par minuta.
Sve skupa pelijte pivom i poklopite. Tokom dinstanja podljevajte goveđim temeljcem.
Ovisno o poziciji mesa, gulaš je potrebno kuhati 2-3 sata
Knedle:
Isjecite kriške hljeba na kockice i prelijte vrelim mlijekom.
Pancetu sitno isjeckajte i pomješajtezajedno sa kapulom, to dodajte hljebu.
Sve skupa posolite, pobiberite, dodajte peršun i jaja. Dobro povežite i radite male okruglice.
Kuhajte ih u posoljenoj vodi na lagano, otprilike par minuta. (ako se bojite sirovih jaja, možete slobodno produžiti proces kuhanja, ove su bez brašna pa ih ne treba puno kuhati kao one koje ga imaju).

Više »

Punjeni Uštipci - Pizze

Svi koji vole pizzu, kada probaju ovo jelo na pizzu potpuno zaborave, i ja sam oduševljena, a procijenite sami…
Sastojci:
Tijesto
 1 kg mekog brašna
2 kašike ulja
1 kašika soli
2 kašike šećera
1 jogurt
2 jaja
0,5 l mlijeka
1 prašak za pecivo
1 kvasac ( suhi ili svjezi )
Za punjenje
ketchup
ajvar
salama  
sudzuk
zdenka sir
tvrdi sir
šampinjoni

Priprema:
Izmiješati malo mlijeka , šećer i kvasac.
U brašno staviti sve namirnice za tijesto i izmiješani kvasac i rukom dobro izraditi dok ne dobijemo glatko tijesto.
Ostaviti ga dva sata, a za to vrijeme narendati salamu i sir a ostale sastojke tanko narezati…
Rzvaljati tijesto ( da bude malo duguljasto ) tako da kad se preklopi bude veličine tave u kojoj ćete peći picolinu.
Premazati ketchupom i ajvarom tako da krajevi tijesta ostanu suhi.
Na jednu polovinu picoline narendati salamu i poredati sudžuk, šampinjone, zdenku i na kraju naribati tvrdi sir.


Preklopiti tijesto i dobro zatvoriti krajeve .
Pržiti na zagrijanom ulju u tavi prvo jednu pa drugu stranu.
Izvaditi na papirni ubrus da upije višak masnoće.
Gotovo!
Ovo tijesto umotano u foliju moze stajati do 15 dana u hladnjaku a mjesec dana u zamrzivaču.
Izvor: http://www.coolinarika.com/
Više »

srijeda, veljače 11, 2015

Mljeveno Meso sa povrćem u Bijelom Umaku i Starinska Kupus Salata

Sigurno ćete uživati u kremastom okusu, a ujedno će meso i prilog imati na jednom mjestu. Vrlo ukusno, a uz salatu od svježeg kupusa na starinski način (poput svježe salate u dane ranog ljeta) uživanje će biti potpuno.
Sastojci
Mljeveno meso s povrćem
35 dag miješanog mljevenog mesa
1 struk poriluka
4 veća krompira
1 velika ili 2 manje mrkve
2 dl mlijeka
2 dl jogurta
2 jušne kašike mekog brašna
4 kašike ribanog parmezana
 po potrebi  ulje, maslac, biber, so i peršun
Salata od svježeg kupusa na starinski način
 1/2 glavice  bijelog svježeg kupusa
 4 kriške  suhog mesa ili slanine
1/2 dl jabukovog sirćeta
1 dl ulja
1 čajna kašićica bibera
1/2 čajne kašićice kumina (kima)
po potrebi i ukusu soli
3 kašike tople vode
Priprema:
Mljeveno meso s povrćem u bijelom umaku
Krompir i mrkvu očistiti, izrezati na kockice (kao za francusku salatu), te skuhati u slanoj vodi.
Poriluk dobro oprati pod tekućom vodom, izrezati sitno i bijeli dio kao i zeleni (do granice dok je svježe zelen) i popržiti na malo ulja. Kad je poriluk omekšao, dodati mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari. Posoliti i pobiberiti.
Na maslacu popržiti brašno, doliti mlijeko i miješati da se ne stvore grudice. Čim smjesa zagusti, skloniti s vatre, umiješati jogurt, posoliti i pobiberiti.   
U vatrostalnu posudu ( ili po želji neku drugu) staviti ocijeđen krompir i mrkvu, dodati meso s porilukom te sve preliti bijelim umakom. Dobro promiješati, na vrh staviti nekoliko komadića maslaca, posipati isjeckanim peršunom i ribanim parmezanom.  
Zapeći u prethodno ugrijanoj rerni nekih 15-tak minuta da jelo dobije koricu. 
Salata 
Izribati (ili izrezati) kupus, posoliti ga i ostaviti neko vrijeme da pusti vodu.  
Na roštilj tavi prepržiti 2 komada suhog mesa (masnijeg), koje ste prije izrezali (zarezati nožem trakice u razmaku 1 cm sve do kožice). Ispržiti suho meso/slaninu da porumeni i da se savije.   
Na malo ulja popržiti ostatak izrezan na kockice, uliti toplu vodu (poklopiti jer će prskati), dodati sirće, biber, kumin i provjeriti slanost. Preliti umakom kupus, dobro izmiješati te ukrasiti kkriškama suhog mesa/slanine. 






Više »

ponedjeljak, veljače 09, 2015

Turske Pogače (Pide) sa Sirom

Još jedno jelo sa Turskim porijeklom.. :) ova etno-jela podsjećaju da su mali zalogaji “na brzinu” mnogo stariji od modernoga fast-fooda, ispod je recept za turski pide, lepinju s filom  (može biti sa mesom, povrćem i sirom).
Sastojci:
Za tijesto:
500 g brašna
2 kašićice soli
40 g svježeg pekarskog kvasaca
1  kašićica šećera
50 ml vode
100 ml ulja
300 ml jogurta
Za fil:
500 g polutvrdog sira
2 vezice peršuna
2 jajeta
1  kašićica vegete po želji

Priprema:
Prosijte brašno, a malo brašna ostavite za izradu tijesta. Posolite i u udubljenje u brašnu stavite kvasac koji ste prethodno izmiješali sa šećerom i toplom vodom.
Prekrijte kvasac s malo brašna i ostavite neka se diže 10 minuta. Postupno umiješajte ulje i jogurt te dobro izmiješajte električnom mješalicom (7-8 minuta) da se oblikuje glatko srednje mekano tijesto.
Tijesto pokrijte i ostavite da nadođe na toplom mjestu.
Dizano tijesto stavite na lagano pobrašnjenu dasku. Podijelite na 8 komada, svaki oblikujte i razvucite u ovalni oblik debljine ½ cm.
Za fil: jaja razmutite zajedno s vegetom pa prelijte grubo naribani sir. Dodajte nasjeckani peršun i lagano izmiješajte.
Složite ih na malo namašćen pleh i svaki premažite filom tako da ostavite uz rub 1 cm čistog tijesta. Pecite u rerni na 200°C oko 10 minuta dok pogače ne poprime zlatnosmeđu boju.
Pogače sa sirom poslužite vruće.
Više »

Salata Mućkalica

Sastojci:
4 manja paradajza
200 g pilećih fileta
1 manja glavica ljubičastog luka
200 g rukole
100 g boranije
200 g pečene tikve
1 crvena paprika
kašika maslinovog ulja
balzamiko sirće
so


Priprema:
Ispeći tikvu i papriku u rerni. Pileći file isjeći na kriške i izgrilovati je na gril tavi. Boraniju obariti u posoljenoj vodi.
Isjeći paradajz na četvrtine a tikvu na kockice. Papriku oguliti i isjeći na manje komade. Oprati rukolu.
Pomješati  sve sastojke, posoliti, staviti ulje i balzamiko sirće. Servirati.
Više »

nedjelja, veljače 08, 2015

Lazanje sa Piletinom

Sastojci:
1 pakovanje kora za lazanje koje se ne kuhaju,
300 g pilećeg bijelog mesa,
200 ml neutralne pavlake,
200 ml kisele pavlake,
2 mrkve,
200 g trapista,
100 ml kečapa,
mješavina začina
ulje

Priprema:
Piletinu isjecite na kockice, mrkvu narendajte i sve začinite po ukusu. Začinjenu piletinu i mrkvu prodinstajte na ulju oko pet minuta pa nakon toga prelijte mješavinom pavlake i pustite da malo krčka dok se ne zgusne. Važno je da vatra ne bude jaka. Vatrostalnu posudu premažite uljem i slažite lazanje. Preko svake kore stavite fil od piletine i pavlake, prelijte sa malo kečapa i tako uradite sa svim korama pa po vrhu pospite rendanim trapistom, prekrijte alu-folijom i pecite 45 minuta na 200 stepeni. Nakon toga skinite foliju i pecite još pet minuta da se dobije lepa korica. Ukoliko želite da bude brže gotovo, kore kratko poparite prije slaganja.
Više »

subota, veljače 07, 2015

Junetina u Povrću

Sastojci:
1 kg junetine izrezane na kockice
1 luk
2 mrkve
2 paradajza
400 gr graška
400 gr mahuna
2 čehne bijelog luka
ulje
so, biber
Priprema:
Na ulju popržite meso dok ne ispari višak tekučine.
Dodajte sjeckanu mrkvu, luk i bijeli luk.
Prelijte sa 1l vode i pustite da provrije.
Umiješajte sjeckani paradajz i kuhajte pola sata.
Umiješajte grašak i mahune pa kuhajte još pola sata.
Izvor: http://www.nmrecepti.com/
Više »

petak, veljače 06, 2015

Male Pite od Špinata i Lisnatog Tijesta

Sastojci:
Lisnato tijesto
250g zamrznutog špinata
Kašika kisele pavlake
3 kašike krem sira
3 čehna bijelog luka
Šolja izrendanog tvrdog sira
So, biber, dvije kašike ulja
Priprema:
Na zagrijanu tavu stavite sitno sjeckani bijeli luk da se prži svega nekoliko sekundi, a zatim dodajte zamrznuti špinat i dinstajte na laganoj vatri dok sva voda ne ispari, u špinat možete po želji dodati i malo svježeg đumbira, sjajno će se slagati. Kad je voda isparila, špinT ostavite da se ohladi.
Hladan špinat izmješajte sa pavlakom, krem sirom i ribanim tvrdim sirom, dodajte malo bibera i malo soli za ukus.


Lisnato tijesto tanko izvaljajte i razrežite na 8-12 jednakih kvadrata (u zavisnosti koliki vam je kalup). U svaki kalup stavite po jedan kvadrat tijesta tako da krajevi vire. Uz pomoć kašike napunite tijesto smjesom od špinata i pecite male pite 20-ak minuta na temperaturi od 200C. Recept za male pite od špinata  je sa Handimania.com.

Više »

četvrtak, veljače 05, 2015

Čokoladni Kolač sa Mentom

Ovo je savršen i osvježavajući kolač. Tamni čokoladni biskvit u kombinaciji sa osvežavajućom kremom od mente će sve sladokusce dovesti u ekstazu i zato ovi čokoladni kolačići sa mentom čim prije treba da se nađu na vašoj listi za isprobavanje.
Sastojci:
Za biskvit:
4 šolje šećera
3 šolje brašna
2 šolje kakao praha
½ kašičice soli
2 ½ šolje putera
8 jaja
2 kašike vanila ekstrakta
Krema od mente:
Šolja putera
4 šolje šećera u prahu
Kašika mlijeka
¼ kašičice ekstrakta peperminta
Nekoliko kapi zelene prehrambene boje
Glazura od čokolade
300 g čokolade za kuhanje
¼ šolje putera
Priprema:
Malo veću četvrtastu tepsiju za pečenje premažite puterom i obložite masnim papirom i krenite na pripremu biskvita.
U srednje veliku šerpicu stavite puter da se otopi. U posebnoj velikoj posudi za mješanje pomješajte šećer, brašno, kakao i so, izmješajte i ostavite sa strane.
Kad se puter otopio, skinite ga sa šporeta i dodajte u suhe sastojke, sve dobro izmješajte.
Smjesa će biti poprilično gusta. Nakon toga dodajte jaja, jedno po jedno i vanila ekstrakt. Mješajte električnim mikserom da se svi sastojci sjedine, ne previše.
Smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljenu tepsiju i pecite u rerni zagrijanoj na 170 C 35 minuta.
Izvadite biskvit iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi, a vi za to vrijeme pripremite kremu.
Mikserom mutite puter sa šećerom u prahu, ekstraktom peperminta i mlijekom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Na samom kraju umješajte zelenu boju da dobijete željenu nijansu.
Dobijenu kremu premažite preko ohlađenog biskvita i stavite na hlađenje.
Čokoladu isjeckanu na sitne komadiće pomješajte sa puterom i otopite na pari ili mikrotasnoj rerni da dobijete glatku glazuru.
Ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi pa premažite preko zelene kreme i sve skupa stavite na hlađenje.
Više »

srijeda, veljače 04, 2015

Pita od Sira na Trokutiće

Sastojci:
500 gr kora za pitu
400-500 gr mladog sira (kravlji)
4 jaja
2,5 dl jogurta
2 dl ulja
sol
Priprema:
Pomješati sir, so i 2 jajeta.
Druga 2 jajeta umutiti sa jogurtom i uljem.
Koru presjeć na pola, premazat smjesom od jogurta.
Zatim je sa obje strane preklopit.
Na jedan kraj u ugao stavit kašiku smjese od sira.
Preklopit ukoso i tako zavijat praveći trokut.
Peći na 200° oko 30 min. ili da porumeni.
Pečene trokute pokrit da omekšaju.
Prijatno!



Više »

utorak, veljače 03, 2015

Savršen i Jednostavan Kolač Bez Jaja sa Bananama

Divan Recept za moju divnu svekrvu Zdenku :)
Sastojci:
1 šoljica jogurta
1 šoljica mlijeka
1 šoljica ulja
1 i pol smiksana banana
2 šoljice griza
2 šoljica šećera (najbolje smeđeg)
4 na vrh pune kašike kakaa
1 kašićica mljevene kafe
2 kašićice sode bikarbone
komadići banane i čokolade, rum, vanilijinn šećer kao dodaci…
čokoladni preliv
 5 - 10 kašika mlijeka
par kapi ulja
1 paketić vanilin šećera
100 g fine tamne čokolade
50 g margarina

Priprema:
Izmiksati bananu sa jogurtom (a može i pavlaka) i mlijeko, dodati ulje i sve ostale sastojke, još jednom dobro izmiksati i izliti u manju, dublju tepsiju – namaštenu i posutu prezlom ili samo na pek papir.
Staviti u zagrijanu rernu na 190 stepeni, i pred kraj pečenja temperaturu pojačati na 210 stepeni.
Otopiti sve sastojke za preliv i toplo preliti preko toplog kolača.

Voilà :)





Više »

ponedjeljak, veljače 02, 2015

Seoski Krompir Sa Sirom

Sastojci:
1 kg krompira
so
biber po ukusu
5 dag maslaca
400 ml masnoga kiseloga vrhnja
2-3 čehna bijeog luka
10 dag naribanoga ementalera
Priprema:
Krompir ogulite i narežite na tanje kriškice pa ih rasporedite  u lagano namaštenu posudu za pečenje (najbolje keramičku). Posolite i pobiberite. Maslac narežite na listiće pa ih pospite po krompiru. Posudu pokrijte aluminijskom folijom i stavite u rernu zagrijanu na 200 stepeni. Pecite 50-60 minuta, odnosno dok krompir ne omekša.
Zatim u vrhnje umiješajte zgnječeni ili sitno sjeckani bijeli luk pa time prelijte krompir. Pospite naribanim sirom te još 15 do 20 minuta zapecite u rerni.

Više »

petak, siječnja 30, 2015

Karamel Pita

Za karamel pitu nisu vam potrebni nikakvi spektakularni ni egzotični sastojci. Sve što vam treba jest malo dobre volje i samo nekoliko namirnica koje zasigurno uvijek imate pri ruci. Pita je nevjerojatno meka, prhka i sočna, a čokoladna glazura daje još bolji, puniji okus.
Ova je glazura izuzetno dobra baš za ovakve prhke pite koje završavaju korom jer ne puca i ne odvaja se od kore.
Sastojci:
Za kore:
150 g Pšeničnog oštrog brašna
150 g Pšeničnog glatkog brašna
½Praška za pecivo
100 gmaslaca
1 jaje
80 g šećera
1 kašika kiselog vrhnja
Za kremu:
50 g Pšeničnog glatkog brašna
200 gšećera
1 Vanilin šećer
500 ml hladnog mlijeka
100 gmaslaca
Za čokoladnu glazuru:
 3 kašike vode
3 kašike šećera
3 rebra čokolade (od 100 g)
50 gmaslaca
1 kašika ulja

Priprema:
Kore
Pomiješajte obje vrste brašna i prašak za pecivo, dodajte maslac narezan na listiće te ga razmrvite prstima.
Zatim dodajte šećer, razmućeno jaje i vrhnje pa izradite prhko tijesto.
Tijesto zamotajte u providnu foliju i ostavite da odstoji 30 min u hladnjaku.
Zatim ga podijelite na 4 jednaka dijela i svaki dio razvaljajte (što tanje možete) u koru (20×32 cm).
Kore malo izbockajte viljuškom i pomoću valjka za tijesto prebacite na prevrnuti kalup obložen papirom za pečenje.
Pecite svaku koru posebno na 180°C oko 5 minuta. Kore moraju ostati svijetle, a znat ćete da su gotove kad po rubovima počnu dobivati boju.
Krema
U manjoj posudi pomiješajte brašno, 120 g šećera i vanilin šećer, postupno dodajte hladno mlijeko i dobro pomiješajte da se ne bi stvorile grudvice.
Na laganoj vatri popecite 80 g šećera uz stalno miješanje dok se ne karamelizira.
Karameliziranom šećeru sad polako dodajte smjesu mlijeka, brašna i šećera, žustro miješajući pjenjačom (ne brinite ako će vam se šećer malo zgrušati – on će se u daljnjem postupku kuhanja i miješanja sasvim rastopiti). Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se krema fino ne zgusne.
Gotovu kremu maknite s vatre i pustite da se malo ohladi, uz povremeno miješanje. U još toplu kremu dodajte maslac, pomiješajte da se sve dobro sjedini i dobro ohladite.
Ohlađenu kremu izradite električnim mješalicom.
Svaku koru premažite 1/3 kreme i završite zadnjom korom.
Pitu pokrijte najlonom (vrećica za zamrzavanje ili prozirna folija) i krpom te ostavite 3-4 sata da kore opuste, a zatim je prelijte čokoladnom glazurom i stavite u hladnjak na još nekoliko sati da se glazura stegne i kore povežu s kremom.
*Čokoladna glazura*
Vodu i šećer stavite na laganu vatru te miješajte dok se šećer sasvim ne otopi.
Zatim dodajte usitnjenu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi i poveže s vodom.
Maknite s vatre i dodajte maslac. Kad se maslac sasvim otopio, dodajte ulje kako bi glazura bila lijepo sjajna.
Sačekajte koji trenutak da se glazura ohladi, a zatim je prelijte preko kolača.
Posluživanje
Karamel pitu poslužite uz mliječni napitak ili čaj.
Izvor: http://www.coolinarika.com/
Više »

četvrtak, siječnja 29, 2015

Lisnato Sa Piletinom i Šampinjonima

Sastojci:
1 paket lisnatog tijesta (2 zamrznute pločice)
1 većiča pileći file
so,
biber
malo iskosani peršun
1 konzerva od 400 ml.šampinjona
3 kašike kiselog vrhnja
sir nariban gauda sir količina po potrebi
 ulje za prodinstati piletinu

Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Lisnato tijesto odmrznuti i obje pločice razvucite u pravougaonik malo ih prstima na nekoliko mjesta namažite vodom da se mogu lako zaljepiti, i stavite jedno na drugo i pritisnite da se zalijepe.
Nekom većom posudom ( veću od čaše) izrežite krugove a sa čašom na sredini samo lagano napravite otisak kruga.
Meso narežite na sitne kockice i ispržite na ulju, posoliti i pobiberiti. Dodati šampinjone, 3 kašike kiselog vrhnja i iskosani peršun i od te smjese stavljati na sredini kruga 2 kašike. Odozgo stavite naribani topljivi sir i pecite 15-20 min na 200 stepeni. Poslužite toplo ili hladno.
Mogu se raditi i torkutići po želji,
Više »

srijeda, siječnja 28, 2015

Tost Sendvič Prženice

Sastojci:
stari hljeb isječen na tanke kriške
listići trapista
jaja
ulje 

Priprema:
Na krišku hljeba stavimo list tost nareska, zatim listić trapista, pa sve preklopimo sa drugom kriškom hljeba, kako bi dobili sendvič koji spojimo čačkalicama na svim krajevima, kako se ne bi raspao pri prženju. Po pola čačkalice je dovoljno za svaki kraj hljeba.
Ovako spremljen sendvič umačemo u jaja (sa obje strane), pa kao i svaku prženicu stavljamo na vrelo ulje, da se isprži sa obje strane.
Idealno za brzi ručak uz čašu jogurta. 
Više »

Pita sa Sirom na Brzaka

Sastojci:
500 gr kora za pitu
450 gr svježeg sira
2 jajeta
350 ml jogurta
100 ml vrhnja za kuhanje
2 kašike kiselog vrhnja
100 ml ulja
1/2 praška za pecivo
2 kašike margarina za mazanje
malo susama
po ukusu soli

Priprema:
Umutiti jaja, dodati sir, prašak za pecivo, jogurt, kiselo vrhnje, ulje i vrhnje za kuhanje. Sve dobro sjediniti.
Posoliti, po ukusu. Kore za pitu, zarolane, rezati na parčad, prst debljine.
Narezane kore dodati u smjesu sa jajima i sirom, pa promiješati.
Izliti u manji pleh, premazan margarinom. Otopiti margarin za mazanje, pa premazati preko.
Posuti susamom. Peći na 200 C, oko 40 minuta.
Pečenu pitu ostaviti 5 minuta, prekrivenu, pa rezati na parčad.
Poslužiti toplu, uz jogurt i salatu!
Više »

utorak, siječnja 27, 2015

Jednostavan Kolač od Dunja i Jabuka

Sastojci:
1dunja
2 jabuke
200 g šećera
pola margarina
100g mljevenih oraha
100 g mljevenog posnog keksa
malo kakaa
1 red oblatni

Priprema:
1 dunju i 2 jabuke narendati, staviti u šerpu pa dodati 200g šećera i 1 čašu vode, pa skuhati. 
Kada se skuha, dodati 1/2 margarina, 100 g mljevenih oraha, 100 g mljevenog posnog keksa i malo kakaoa.
Na tacnu staviti prvo jedan list oblatne, pa redati keks kvašen u kafi i redati: 
keks+fil+keks+fil+glazura od čokolade i posuti mljevenim orasima.

Više »

ponedjeljak, siječnja 26, 2015

Kokos Truffles / Coconut Truffles

Sastojci:
Potrebno za kokosovo mlijeko*:
60 gr kokosa
1 šolja vrele vode
za truffles:
od 60-80 gr kokosa
200 gr bijele čokolade
1 kašika maslaca
i još:
kokos za valjanje
Priprema:
Za kokosovo mlijeko, u sjeckalici, multipraktiku ili blenderu pomješajte kokos i vodu i ostavite par minuta. Izblendirajte, a zatim procjedite kroz gustu gazu.
Za truffle vam treba otrpilike 100 ml kokosovog mlijeka. Ako dobijete više, slobodno stavite, a poslije povećajte količinu kokosa.
Pomješajte kokosovo mlijeko, kokos, usitnjenu čokoladu i maslac i stavite na srednju vatru da se sve istopi i izjednači. Ne smije da proključa. Sklonite sa vatre, ohladite u stavite u frizider na minimum 4 sata. Nakon toga, izvadite masu i ako ste stavili više mlijeka i procjenite da se masa neće stisnuti, dodajte još kokosa.
Oblikujte male bombice koje uvaljate u kokos. Držite ih u frižideru.

Coconut Truffles

Ingredients:
Ingredients for the coconut milk*:
60gr coconut flakes
1 cup of hot water
for the truffles:
60 - 80gr coconut flakes
200gr white chocolate (the best possible)*
1 tbsp butter
and :
coconut for rolling
Directions:
For the coconut milk, put the coconut flakes and water in a blender and let stand for a couple of minutes. Blend and then strain it trough a thick gauze.
For the truffles you will need about 100ml of coconut milk. But if you have made some more, put it all, just increase the amount of coconut later.
Mix the milk, coconut flakes, chopped chocolate and butter in a saucepan. Heat over a middle high heat until everything is melted. Do not let it boils. Remove from the heat, cool and chill for at least 4 hours. After that, take it out from the fridge and if it is still too runny add some more coconut. Shape it into a small balls and roll into a coconut. Keep them in a fridge, although I prefer them on a room temperature.
Izvor: http://www.maminajela.com/



Više »

Mostarska Kupus Kalja

Iza tajnovitog arapskog naziva “kalja” krije se kuhani kupus s mesom, učestalo kontinentalno jelo na mostarski način. Kako biste ublažili miris zelja pri kuhanju, savjetujemo da vodi u kojoj ga kuhate dodate svežnjić peršina.
Sastojci:
1 kg svježeg kupusa
500 g janjećeg ili telećeg mesa
4 kašike ulja
150 gluka
200 gmrkve
 300 g zelene paprike
1 kašika vegete
 so
1 kašika  koncentrata paradajza
 3 češna bijelog luka
biber

Priprema:
Kupus očistite, razrežite po dužini na 4 do 6 kriški, izvadite korijen i uronite u posoljenu kipuću vodu. Kuhajte 2 minute i izvadite.
Meso narežite na veće komade i na zagrijanom ulju kratko popecite sa svih strana.
Dodajte sitno nasjeckani luk, mrkvu narezanu na kolutiće, papriku narezanu na kockice i sve zajedno dinstajte uz dodavanje manjih količina vode.
Dodajte vegetu, so i kupus, zalijte vodom i kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat.
Na kraju umiješajte razmućeni koncentrat paradajza te dodajte nasjeckani bijeli luk i biber.
Izvor: http://www.coolinarika.com/
Više »

nedjelja, siječnja 25, 2015

Ruski Medovik

Ruski Medovik - Kolač nad Kolačima :)
Sastojci:
Tijesto :
3 jajeta
3 kašike mekanog margarina a može i 3/4 od 250 g.
 3 kašike meda
1 čaša šećera
koliko treba oštrog brašna da se zamjesi
2 kašikice sode-bikarbone
Fil:
2 čaše šećera
1,5 l. kisele pavlake/milerama gustog sa 30% ili što više mliječne masti

Priprema: 
Za tijesto:
Kuhati jaja i šećer na pari .Ujedno sa strane grijati u šerpici margarin i med i kada jaja narastu i skuhaju se onda se dodaje vruća masa od meda i margarina.
Još malo mutiti i onda dodati sodu bikarbonu.
Izmaći sa vatre i u onako toplo dodavati brašno.
Treba dodavati oprezno brašno da bude ,,kašasto-mekano’‘zamiješeno. Kada se ohladi biće sve dvaput tvrđe i neće moći lijepo da se razvija.
Kasnije kad se ohladi, trebaće još brašna možda da se ,,domijesi’’ i da se lakše hvata u ruku i razvija.
Mekano, toplo umiješeno tijesto pokrijemo najlonom da se ohladi.
Od ohlađenog tijesta uz obilnu pomoć brašna otkidati komade i razvijati korice na pek-papiru!
Za to vrijeme, spremati fil.
Sipati pavlaku i šećer u posudu i pažljivim pokretima počnemo da miješamo.
Miješamo nešto malo, stavimo u frižider i između pečenja korica, miješamo malo i pavlaku.
Peći: 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8
Ispečene korice filovati.
(Broj kora nije striktno određen.Treba da su tanje ,a ukupan broj zavisi od količine umiješenog tijesta i veličini pleha na kome razvijate.).
Izvor: http://www.coolinarika.com/

Više »