Bliži se proljeće, mladu žaru možete već ponegdje naći, a ne trebam ni navoditi za šta je sve zdrava. :)
Sastojci:
200 g žare (koprive)
so
1 kašika ulja
20 gmaslaca
25 g brašna
2 čehna bijelog luka
2 kašićice
naribani muškatni oraščić
Crni biber mljeveni
100 ml mlijeka
1 žumance
Priprema:
Žaru očistite, zalijte kipućom slanom vodom, kratko prokuhajte i potom usitnite u električnoj sjeckalici.
Na zagrijanom ulju i maslacu popecite brašno, dodajte protisnuti ili isitenjni bijeli luk, usitnjenu koprivu, Vegetu i kuhajte oko 5 minuta.
Dodajte naribani muškatni oraščić, biber i 50 ml mlijeka.
Preostalo mlijeko pomiješajte sa žumancetom i dodajte u juhu uz neprekidno miješanje.
Kuhajte još par minuta.
Poslužite s popečenim kockicama hljeba - dvopekom.
Ova krepka juha od žare je odličan izvor vitamina i minerala neophodnih u proljetno vrijeme, nakon dugog zimskog razdoblja. Posebo je bogata željezom i vitaminom C.
Izvor: http://www.coolinarika.com/
Sastojci:
200 g žare (koprive)
so
1 kašika ulja
20 gmaslaca
25 g brašna
2 čehna bijelog luka
2 kašićice
naribani muškatni oraščić
Crni biber mljeveni
100 ml mlijeka
1 žumance
Priprema:
Žaru očistite, zalijte kipućom slanom vodom, kratko prokuhajte i potom usitnite u električnoj sjeckalici.
Na zagrijanom ulju i maslacu popecite brašno, dodajte protisnuti ili isitenjni bijeli luk, usitnjenu koprivu, Vegetu i kuhajte oko 5 minuta.
Dodajte naribani muškatni oraščić, biber i 50 ml mlijeka.
Preostalo mlijeko pomiješajte sa žumancetom i dodajte u juhu uz neprekidno miješanje.
Kuhajte još par minuta.
Poslužite s popečenim kockicama hljeba - dvopekom.
Ova krepka juha od žare je odličan izvor vitamina i minerala neophodnih u proljetno vrijeme, nakon dugog zimskog razdoblja. Posebo je bogata željezom i vitaminom C.
Izvor: http://www.coolinarika.com/