Sastojci (10tak komada):
oko 600 g krompira
1 jaje
2 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
so, biber
1 kašika sjeckanog vlašca
Sastojci za umak:
5 kašika vajkrema
3 kašike grčkog jogurta
½ kašike sjeckane mirođije
oko 50 g dimljenog lososa
1 limun
Priprema:
U posudi pomješajte vajkrem, grčki jogurt i mirođiju. Poklopite i ostavite u frižider do služenja.
Krompir ogulite pa stavite u šerpu, nalijte vodu i sipajte pola kašičice soli. Kuhajte dok ne bude skoro kuhan. Sklonite sa ringle, ocjedite od vode i ostavite da se krompir prohladi.
Kada se krompir prohladi, narendajte ga na krupno u dublju posudu. Dodajte jaje, so i biber po ukusu, vlašac, brašno i prašak za pecivo. Promješajte dobro pa oblikujte ćuftice debljine oko 1 cm. Ako se masa lijepi za ruke, blago ih pokvasite hladnom vodom. Poredajte na tacnu obloženu folijom, pa ostavite oko 15 minuta u frižideru.
Ćufte pržite na ulju, na srednje jakoj vatri, dok ne dobiju zlatnu boju sa obe strane. Vadite ih na kuhinjski ubrus.
Poslužite tople uz umak, kriške dimljenog lososa i kriške limuna.
Izvor: http://prstohvatsoli.com/
oko 600 g krompira
1 jaje
2 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
so, biber
1 kašika sjeckanog vlašca
Sastojci za umak:
5 kašika vajkrema
3 kašike grčkog jogurta
½ kašike sjeckane mirođije
oko 50 g dimljenog lososa
1 limun
Priprema:
U posudi pomješajte vajkrem, grčki jogurt i mirođiju. Poklopite i ostavite u frižider do služenja.
Krompir ogulite pa stavite u šerpu, nalijte vodu i sipajte pola kašičice soli. Kuhajte dok ne bude skoro kuhan. Sklonite sa ringle, ocjedite od vode i ostavite da se krompir prohladi.
Kada se krompir prohladi, narendajte ga na krupno u dublju posudu. Dodajte jaje, so i biber po ukusu, vlašac, brašno i prašak za pecivo. Promješajte dobro pa oblikujte ćuftice debljine oko 1 cm. Ako se masa lijepi za ruke, blago ih pokvasite hladnom vodom. Poredajte na tacnu obloženu folijom, pa ostavite oko 15 minuta u frižideru.
Ćufte pržite na ulju, na srednje jakoj vatri, dok ne dobiju zlatnu boju sa obe strane. Vadite ih na kuhinjski ubrus.
Poslužite tople uz umak, kriške dimljenog lososa i kriške limuna.
Izvor: http://prstohvatsoli.com/