Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, siječnja 25, 2015

Sataraš - Jednostavno i Brzo

Sastojci:
500 g paprike
500 g paradajza
1 glavica većeg luka
5 kašika ulja
1 kapićica šećera
so
biber
 1 kašika Vegete

Priprema:
Papriku očistite i narežite na manje komadiće, a luk na listiće. Paradajz ogulite, odstranite sjemenke i narežite.
U širokoj tavi na ugrijanom ulju svijetlo popecite luk, dodajte šećer, a nešto zatim pripremljenu papriku.
Kad paprika malo omekša, umiješajte paradajz i Vegetu pa nastavite dinstati sve dok sva tekućina ne ispari. Na kraju sataraš dosolite i pobiberite.
Sataraš možete poslužiti na više načina: kao toplo predjelo ili mali obrok s raznim prilozima.
Više »

subota, siječnja 24, 2015

Kolač Griz Užitak

Sastojci:
Svijetli dio:
 cca 4 dl mlijeka
1 kašika smeđeg šećera
1 kašika bijelog ruma
3-4 kašike griza
cca 3 kašika  kokosovog brašna
Tamni dio:
cca 4 dlmlijeka
1/2 kašike smeđeg šećera
100 g tamne čokolade   (ovdje s 85 % kakaa)
3-4 kašike griza
1 kašika bijelog ruma
Još potrebno:
 cca 2 koluta ananasa   (svježeg ili iz kompota)
za posipanje kokosovo brašno

Priprema:
Ukoliko je potrebno, očistite ananas i narežite ga na komadiće (ili ga ocijedite iz konzerve). Pristavite za kuhanje prvu količinu mlijeka, ruma i šećera.
U vruće mlijeko umiješajte griz, uz miješanje skuhajte te u vruće umiješajte ribani kokos. Ulijte u kalup obložen pek papirom.
Pristavite drugu količinu mlijeka, ruma i šećera. U međuvremenu utisnite okomito komadiće ananasa u svijetli dio (cca do pola).
Toplom mlijeku dodajte razlomljenu čokoladu te miješajte dok se ne otopi – preporuka je da nemate cijelo vrijeme smjesu na vatri već da je po potrebi maknete, da vam ne zagori. Kada se čokolada rastopi, umiješajte griz i kuhajte cca 2-3 minute (tj. koliko grizu treba da se skuha).
Prelijte preko svijetle smjese, tako da zapuni sve rupe između ananasa i prekrije ga.
Kada se prohladi, desert stavite u frižider i dobro ohladite. Pažljivo ga izvadite iz kalupa i po želji pospite ribanim kokosom.


Više »

Zapečeni Krompir Sa Tikvicama

Sastojci:
5 kom srednje velikih krompira
2 kom manjih tikvica
1 manji luk
3 kašike maslinovog ulja
80g fine slaninice ili drugog suhomesnatog po želji
1 kašika vegete,
biber
mala vezica peršunovog lista,
malo mažurana
Preljev:
4 kom jaja
180 gkiselog vrhnja
80 g sira gaude
1/2 kašikice vegete

Priprema:
Krompir ogulite,tikvice dobro operite i sve zajedno naribajte na ribežu u jednu zdjelu,dodajte vegetu,i biber.Posebno u tavici na maslinovom ulju prodinstajte sitno sjeckani luk,i sitno isjeckanu slaninicu,kratko prodinstajte samo da slaninica lagano omekša.Primješati slaninu i luk naribanom povrću,te sjeckani peršun i mažuran i sve dobro izmješati.
Vatrostalnu posudu premažite maslacem i sipajte povrće i poravnajte.Za preljev pomiješati kiselo vrhnje,i jaja,dobro izmješati,dodati vegetu i naribani sir sve ujednačeno preliti preko sloja povrća.
Zapeći u rerni na 180C oko 45-50 min.
Služiti toplo uz zelenu salatu.
Više »

petak, siječnja 23, 2015

Ćufte od Ribe i Krompira

Sastojci:
 3 fileta oslića ili bilo koje druge ribe
50 dkg krompira
2-3 kašike maslinovog ulja
po želji bijelog luka
po želji peršuna
soli,bibera

Priprema:
Očistite krompir, narežite ga na kockice, posolite i stavite da se kuha.
Dok se krompir kuha na tavici ispecite filete.
Kad je krompir kuhan, procijedite ga ,dodajte maslinovo ulje i po želji bijelog luka i peršuna.
Sve to lijepo izmiksajte da bude kao pire.
U izmiksani krompir dodajte na komadiće izmrvljene filete ribe, posolite, popaprite i ako želite dodajte još bijelog čuka i peršuna.
Sve izmješajte kašikom da se svi sastojci sjedine.
Kad ste to napravili malo namočite dlanove (jer je smjesa malo ljepljiva) i uzimajte rukom komade te smjese te oblikujte kuglice, malo ih spljoštite i slažite ih na tacnu.
Sad te polpetice panirajte: idu u brašno.. jaja…mrvice.
Stavljajte ih na vruće ulje.Treba im vrlo kratko da budu gotove jer je ustvari sve već kuhano…samo da poprimi malo zlatne boje.
Uz to vam je dovoljno samo malo salate…..

Više »

četvrtak, siječnja 22, 2015

Štrudlice sa Džemom od Šljiva

Sastojci:
200 gr masti
150 gr šećera u prahu
2 kašike jabukova sirćeta
9 kašika hladne vode
550 gr brašna
1 kašičica sode bikarbone
Šećer u prahu
1 vanilijinn šećer
džem od šljiva


Priprema:
U posudu staviti mast i šećer u prahu.
Umutiti da bude pjenasto pa dodati sirće, hladnu vodu, sodu bikarbonu i brašno. 
Zamjesiti tijesto i ostaviti na hladnom da stoji 1 sat.
Kad tijesto odstoji podjeliti ga na 2 dijela. 
Svaki dio oblikovati u valjak, jer kad budemo valjali ploču od tjesta da nam bude četvrtastog oblika ne okruglog.
Oba dijela tijesta razvaljati u ploču veličine 21 x 30 cm. Oba razvaljana tijesta uzduž podijeliti na 3 dijela. 
Da bi ivice testa bile ravne prilikom valjanja koristiti lenjir.
Na svaki dio staviti uzduž džem i presaviti. Isjeći presavijeno tijesto na 5 dijelova.
Štrudlice stavljati u pleh prethodno obložen papirom.
Peći na 170 stepeni 20 minuta.
Pečene štrudlice uvaljati u šećer u prahu pomješan sa vanilin šećerom.

Više »

Rajski Rolat od Čokolade

Sastojci:
rolat
6 jaja srednje veličine
100 g. čokolade
100 g. šećera
fil
3 dcl. slatke pavlake
1 kašika šećera
1 kašika ekstrakta vanilije, po želji
Ukrasiti umućenom slatkom pavlakom ili čokoladom
preliv
100 g. čokolade "Najlepše želje", sa bijelim krem punjenjem
2 kašike ulja

Priprema:
Pjenasto umutiti žumanca i šećer. Istopiti čokoladu i kada se prohladi sjediniti sa žumancima. Bjelanca umutiti u čvrst sneg i sjediniti sa žumancima sa čokoladom lagano miješajući.
Tepsiju obložiti papirom za pečenje koji se namaže u tankom sloju uljem. J
Sipati sjmesu i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 10 minuta.
Kada je pečena i malo prohlađena, koru izvaditi zajedno sa papirom na veći papir ili foliju i ostaviti da se skroz ohladi.
Slatku pavlaku umutiti sa šećerom i vanilijom i premazati hladnu koru. Uviti u rolat, kada se uvije odvojiti papir na kom se kora pekla, ostaviti samo onaj veći, rolat čvrsto umotati u papir i staviti u zamrzivač da se dobro ohladi i stegne.
Hladan rolat ukrasiti glazurom.
Kada se ispeče, donji dio rolata će biti gladak, jako lako se odvaja od papira i stvoriće se mekana donja korica, kada se uvije dobiće se izgled kao na slici, samo nemojte prepeći koru da se presuši!
Izvor: http://www.maminajela.com

Više »

Zapečeni Makaroni Sa Sirom i Gljivama

Sastojci:
400 g tjestenine (maleni pužići)
40 ml maslinova ulja
300 g šampinjona
1 kašika Vegete
600 ml mlijeka
30 g brašna
1 kašika Senfa
170 gsira gaude
25 g parmezana
so
biber

Priprema:
Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi i ocijedite.
Na ulju prodinstajte narezane šampinjone. Pospite brašnom i promiješajte. Lagano zalijevajte mlijekom uz miješanje i prokuhajte oko 5 minuta.
U umak dodajte Vegetu, senf, so, biber i naribani sir, te kuhajte još 1 do 2 minute dok se umak ne zgusne.
Tjesteninu stavite u vatrostalnu posudu, prelijte umakom, pospite naribanim parmezanom i stavite u prethodno zagrijanu rernu da se zapeče.20 Peče se na 200 °C 20-30 minuta.
Zapečene makarone poslužite s jednostavnim ili miješanim salatama.
Vodite računa da makarone ne skuhate do kraja jer će se dokuhati u rerni.
Izvor: http://www.coolinarika.com/
Više »

srijeda, siječnja 21, 2015

Bosanska Prevrta

Starinsko jelo, pre ukusno, jeftino i jednostavno za napraviti.
Sastojci:
1/2 kg krompira
100-150 g masnijeg suhog mesa, moze i sunke
100-150 g feta sira ili bilo kog drugog starijeg bijelog sira
malo margarina za podmazivanje
za preliv
2 jajeta
2 case (od jogurta) brasna
2-3 dl ili po potrebi mlijeka
za posipanje
100g ili koliko imate kajmaka ili ostataka bijelog sira (ne kackavalj ili slicno)
Priprema:
Operite i ogulite krompir i isjecite na sto tanje kriške i poredajte u margarinom namazanu tepsiju.
Po krompiru rasporedite sitno isjeckano suho meso, sunku..sta vec imate u frizideru
Po tome izmrvite sir
Stavite u rernu zagrijanu na 200C i pecite 20 minuta
Dok se krompir pece, napravite od ostalih sastojaka (osim kajmaka) tijesto kao za palacinke, nesto malo gusce, posolite.
Kad se krompir do pola ispece, prelijte napravljenu smjesu preko krompira i suhog mesa.
Kad lijepo porumeni i pocne da puca, izvadite i pospite kajmakom, ili ako nemate sa jos sira i na kratko vratite u rernu.
Posluzite sa pivom ili jogurtom…
Izvor: http://www.coolinarika.com/

Više »

utorak, siječnja 20, 2015

Kolač s pudingom od čokolade (ne peče se)

Sastojci: 

-Dva pudinga od čokolade
-Mlijeko- 0,5l
-Gotovi šlag (meggle) - 0,5 l
-Mljeveni keks- 300 grama
-Kokos brašno- 100 grama
-Margarin- 1/2 (pola margarina)
-Šećer- cc 200 grama
-Čokolada u prahu

Priprema:

1. U pola litra mlijeka dodati oko 100 g sećera da prokuha,a preostali šećer izmiješati sa dva pudinga i istresti u mlijeko,te kada je gotovo dodati pola margarina da se istopi.

2. Kada se istopi margarin,dodati keks i kokosovo brašno te izmiješati. Dobijenu smjesu istresti u kalup da se hladi (veličina kalupa cc 28cm)

3. Uzeti gotovi šlag i izmiješati mikserom,pa staviti na smjesu u kalupu, po želji ukrasiti, u ovom slučaju mi smo koristili cokoladu u prahu.

Više »

Jednostavan i Sočan Kolač - Džemi Lady

Ovaj kolač je super sočan i super jednostavan za napraviti. Ukus savršen. 
Sastojci:
Za kolač:
100 g šećera
60 g šećera u prahu
125 ml ulja
60-100 g Džem borovnica ili po vašem izboru
90 g Pšeničnog oštrog brašna
90 g Pšeničnog glatkog brašna P
1 kašićica Praška za pecivo
1 kašićica Sode bikarbone
1 kašićica Vanilinog šećera
45 g kakaa
200 ml jogurta
Priprema:
Izmiješajte šećer, šećer u prahu, ulje i džem.
Pomiješajte brašna, dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin šećer i kakao.
U smjesu od brašna umiješajte smjesu od džema i ulja, a zatim i jogurt koji ste izmiješali s mlijekom.
Sve dobro promiješajte i izlijte u namašćen duguljasti kalup (26×12 cm).
Kolač pecite u rerni zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta.
Na laganoj vatri otopite maslac, čokoladu i vrhnje, pa ovom glazurom prelijte još vrući kolač.
Ohlađeni kolač narežite i poslužite.
Izvor: http://www.coolinarika.com/
Više »

ponedjeljak, siječnja 19, 2015

Krompir u Čakširama

Sastojci:
8 krompirа srednje veličine
180 g kаjmаkа
2 glаvice crnog lukа
300 g masnijeg suhog mesa ili kovoli čvaraka
ulje
biber

Pripremа:
Krompir dobro oprаti, а zаtim zаjedno sа ljuskom ispeći u rerni ili mikrovalnoj kаko bi omekšаli.
Potom ih unаkrsno zаsjeći, ljusku djelimično oguliti, а sredinu krompirа izgnječiti viljuškom.
Suho meso isjeći nа kockice i propržiti nа mаlo uljа. Crni luk oguliti i sitno isjeckаti.
Preko vruće izgnječene sredine krompirа rаsporediti mаlo kаjmаkа, pа posuti crnim lukom i suhim mesom. Zаčiniti po ukusu i poslužiti dok je još toplo.
Više »

nedjelja, siječnja 18, 2015

Pogačice s Kajmakom

Sastojci:
60 dag mekog brašna
4 dag svježeg kvasca
1 kašika šećera
1 kašićica soli
5 dag maslaca
40 dag kajmaka
1 žumance
3 dl mlijeka
malo kima ili susama za posipanje

Priprema:
Brašno uspite u posudu, napravite rupu i u nju stavite germu i mlako mlijeko i jednu kašiku šećera. Pustite da se kvasac razvije. Dodati ostale sastojke i zamijesiti meko tijesto. Pustiti da se diže 1 h. Razvaljajte u debljinu 1 cm i čašom oblikujte pogačice. Oblikovane pogačice malo razrezati s oštrim nožem, potom ih premažite s razmućenim jajem i posuti kimom ili susamom. Peći na 220°C oko 20 minuta.

Više »

subota, siječnja 17, 2015

Lazanje Bolonjeze (klasična lazanja sa mesom)

Sastojci:
KORE
oko 500g, tj. kutija suhih kora (pločica) za lazanje koje se nekuhaju  (24 pločica)
FIL
6 kašika ulja
1 veći crni luk, sitno sjeckan
500 g mljevenog junećeg mesa
4 pune kašike paradajz pirea (koncentrata)
400g paradajz pelata (konzerva)
180ml crnog vina
2-3 kašičice soli
mljeveni crni biber, po ukusu
2 kašičice suhog bosiljka (može i origano, majčina dušica)
BEŠAMEL
100g putera
100g brašna
1 litar mlijeka
1 kašičica soli
1 kašičica bijelog bibera
sok pola limuna
1 kašičica rendanog muskatnog oraščića

400g kačkavalja koji se lijepo topi i razvlači, rendanog (od toga jedna puna šaka ide u bešamel)
40g rendanog Parmigiano Reggiano


Priprema:
Ragu alla Bologneze - Sos od Mesa
U dubljoj i većoj šerpi na zagrijanom ulju kratko propržite crni luk. Zasjecite omot svježe kobasice, izvadite punjenje i usitnite ga nožem. Ubacite mljeveno meso i usitnjeno meso kobasice u propržen luk. Dodajte 2 kašičice soli, oko 2 kašičice suhog začina koji volite i bibera po ukusu. Pržite kratko da meso samo pobijeli. Sipajte crno vino, grubo usitnjeni pelat paradajz i paradajz pire. Promiješajte, smanjite vatru i krčkajte oko 30 minuta. Povremeno promiješajte i dolijte još malo vode, ako je potrebno. Dosolite po ukusu. Ragu treba da je slaniji, onako da kažete sebi ovo je malo preslano, jer su listovi lazanje neslani, bešamel je blag i oni će pokupiti so iz sosa. 
Bešamel
Otopite puter i kad procvrči pomjerite sa plotne i sipajte svo brašno. Miješajte brzo i kad postignete jednoličnu masu vratite na par sekundi na špored i miješajte. Sipajte mlijeko polako u šerpu i sve vrijeme kako sipate mutite žicom da razbijete grudvice i ujednačite masu. Važno je da ovo radite postepeno i polako. Kada ste sipali mlijeko posolite ga, pobiberite i dodajte muskatni orašči. Kuhajte na umjerenoj vatri uz neprekidno miješanje dok se bešamel ne zgusne kao za puding. Sklonite sa vatre i nakon 5 minuta umiješajte sok pola limuna i šaku rendanog kačkavalja.
Kore
Koristiti kupovne suve kore za lazanje koje se nekuhaju. 
Slaganje
Izaberite pleh u kome vam mogu stati 4 pločice lazanje tako da ima prostora od bar 1-2 prsta između njih i između njih i zida pleha. Pravimo lazanju u 6 slojeva.
-BEŠAMEL -  Bešamel uvek ide kao prvi sloj jer on spriječava ljepljenje lazanje za pleh. Njime lijepo pokrijte dno pleha.
-PLOČICE - Na bešamel poređajte red pločica.
-RAGU - Na pločice rasporedite šestinu ragua od mesa. Sipajte samo preko pločica a kako se tjestenina peče ona će se širiti i sa sobom vući i bešamel i ragu. Ako vam pređe preko nije važno.
-BEŠAMEL - Onda bešamel koji ne morate sad razmazivati već onako prošarajte.
-PLOČICE, RAGU, BEŠAMEL...... mažete 6 redova pločica tako
-ZAVRŠAVAMO SA 6. redom pločica na koji stavljate tanji sloj ragua i obilato zalivate preostalim bešamelom. Bešamel je prvi i posljednji u slojevima. Može da vam kaplje i malo sa strane pločica.
-KAČKAVALJ - Pospite preostali kačkavalj preko bešamela.
-ALUMINIJUMSJA FOLIJA - Zatvorite pleh folijom dobro ali onako pečurkasto da se aluminijumska folija ne zaljepi za kačkavalj kad je skidate.
Pečenje - Pecite na 200 stepeni oko 30 minuta. Izvadite lazanju iz rerne. Sklonite foliju i ponovo je vratite na pečenje na jaš 30-ak minuta. Ako volite posljednjih par minuta možete uključiti i gril opciju od rerne da dobijete lijepu koricu. Ostavite lazanju da se odmara 2 sata prije služenja. Posuti Parmezanom prije služenja.



Izvor: http://charmpam.blogspot.com/




    Više »

    petak, siječnja 16, 2015

    Pohovani Luk uz Umak od Jogurta

    Sastojci:
    (oko) 200 g slanutkovog brašna
    2 velike glavice luka
    šaka svježeg korijandera
    mlijeka (ili vode) po potrebi
    1 kašika limunovog soka
    so, biber
    začini (korijander, kumin, chilli, kurkuma, curry..)
    Priprema:
    Luk narežite na tanke kriškice, ali ga nemojte soliti, da ne pusti vodu.
    U posudi izmješajte brašno sa šakom sitno sjeckanog korijandera, limunovim sokom, soli, biberom i začinima.  U smjesu dodajte vode ili mlijeka, što više volite, toliko da smjesa bude gusta, nešto malo gušća od klasičnog poha.
    U smjesu dodajte luk i dobro izmješajte, da svi komadići luka budu prekriveni smjesom za poh.




     photo IMG_8679_zps6b3ce573.jpg



    U posudu za kuhanje dodajte za dva prsta ulja, toliko da hrpice koje se unutra ubace budu u ulju barem do pola.  U vruće ulje ubacujte hrpice luka u pohu, te pecite dok ne potamne i rubovi postanu hrskavi.
     photo IMG_8618_zps7cc033e3.jpg
    Hrpice nakon pečenja stavite na papirantu salvetu kako bi upilee višak masnoće.
    Poslužite ih tople, s hladnim umakom od jogurta, malo maslinovog ulja, limuna, vlasca i začina po vlastitom izboru.

     photo IMG_8671_zps03e75330.jpg

    Ovom prilikom su posluženi uz uz curry rižu i pileće batake i karabatake koji su prethodno sat vremena marinirani u maslinovom ulju i začinima istim kao i za Onion Bhajijima, te pečeni u rerni cca 40min.

    Izvor: http://charmpam.blogspot.com/


    Više »

    Piletina iz Španske Kuhinje

    Sastojci:
    100gr kobasice (najbolje gril)
    1 crni luk
    2-3 čehna bijelog luka
    4 komada pilećih grudi bez kostiju i kože
    250 gr šampinjona
    2 kašičice mljevene paprike
    1 kašičica gustina
    150 ml pileće supe
    150 gr kisele pavlake
    šaka zelenih maslina
    maslinovo ulje, so, biber, peršun

    Priprema:
    Zagrijati rernu na 200C.
    Isjeći kobasice na komadiće, pa ih ispržiti  bez dodatka masnoće. Izvaditi ih na tanjir obložen papirnim ubrusom. Ispržiti crni luk isječen na rebarca. Kada porumeni, dodati sitno sjeckan bijeli luk i kratko propržiti. Izvaditi luk iz tave i rasporediti ga po dnu vatrostalne posude. Ako je potrebno dodati malo ulja, pa ubaciti piletinu i pržiti je da porumeni sa obje strane. Posoliti je i pobiberiti. Isprženu piletinu poredati po luku. Za kraj, dodati listiće šampinjona i pržiti ih nekoliko minuta. Ubaciti mljevenu papriku i gustin. Naliti supu i kuhati oko 1 minut. Konačno, dodati i kiselu pavlaku. Kada sos proključa, naliti ga preko piletine, a odozgo pobacati masline i kobasicu. Pokriti folijom i peći oko 20'. Gotovo jelo posuti peršunom.


    Više »

    New York Cheesecake

    Tradicionalni New York cheesecake je pečena vrsta cheesecakea koja u sebi nema baš ništa dijetalno.. Rijetko koja torta je savršena kao ova.. podrazumijeva puuuuno kreme i gotovo ništa biskvita.
     photo IMG_46071200x800_zpsaabca212.jpg

    Sastojci:
    Kora:
    250g finih mljevenih keksa (Petit, Grancereale..)
    10 dkg maslaca
    2 kašike šećera u prahu

    Krema od sira
    500 g mascarponea
    400 g krem sira (ABC, Philadelphia..)
    200g šećera
    40 g oštrog brašna
    5 jaja
    120 ml slatkog vrhnja
    1 kašičica limunove korice (naribane)
    1 kašika vanilijinog ekstrakta

    Preljev od vrhnja
    240ml kiselog vrhnja
    30 g šećera
    1 kašika vanilijinon ekstrakta

    Žele od borovnica
    400 g borovnica (ili nekog drugog bobičastog voća)
    2-3 kašike šećera (po želji)
    1 kašika želatina
     photo IMG_4562_zpsf2dd4403.jpg

    Priprema:
    Izrada kore
    Izmiješajte samljevene kekse sa šećerom u prahu i u njih ulijte rastopljeni maslac (ne prevrući). Izmiješajte smjesu prstima te ju premjestite u kalup za tortu, veličine 26-28cm i utisnite čvrsto prstima,  da čini čvrsto dno.
    Premjestite kalup u frižider, da se kora od keka stvrdne.  U međuvremenu spremite punjenje od sira.

     photo IMG_4589_zpsa3135010.jpg
    Punjenje od sira
    U jednoj velikoj zdjeli spojite krem sir, mascarpone i šećer, te umiksajte skupa. Dodajte brašno te nastavite miksati još minutu-dvije, dok se ne spoji .
    Dodajte jaja, jedno po jedno, te miksajte nakon svakog dodavanja.
    U smjesu dodajte slatko vrhnje (tekuće, ne tučeno), sitno ribanu limunovu koricu i vanilin ekstrakt, te lagano umiksajte, dok se svi sastojci ne spoje.
    Ovu smjesu ulijte u pripremljeni kalup, na koru od keksiju i stavite u rernu na 180°C nekih 10-15min, te nakon toga spustite temperaturu na 120°C i nastavite peći još sat do sat i pol, sve dok vam površina ne bude čvrsta i zlatna, a unutrašnjica još pomalo "drhtava" kao žele.

    Za klasične torte, običan kalup je dovoljan da punjenje ne procuri. No pri pečenju sira, gotovo uvijek će biti sirutke koja će tražiti (i naći) izlaz iz kalupa. Zato pri izrade cheesecakea kalup obložite aluminijskom folijom (samo dno), kako bi spriječili curenje po rerni, i miris zagorene sirutke.

    Često se savjetuje da tortu pečemo na srednjoj prečki, a na dno pećnice podstavimo protvan s  vodom, koja će tokom pečenja isparavati , čime će se cheesecake i ljepše, kremastije ispeći, te će biti manje šanse za pucanje po površini koje je uvijek moguće.

    Preljev od vrhnja
    Bez ovog preljeva bi cheesecake bio samo obična kremasta torta od sira.
    15 minuta prije kraja pečenja torte (kad vam se čini da je već pri kraju), u zdjelici umiješajte kiselo vrhnje sa šećerom i ekstraktom vanilije, te ovim preljevom prekrijte vrh torte i nastavite peći još  15 minuta.

    Nakon pečenja, tortu ostavite vani da se ohladi. Nikako je u ovom trenu još ne odvajajte od obruča kalupa. Nakon što se ohladi, prelijte ju pripremljenim želeom od borovnica.

    Žele od borovnica
    Izmiješajte borovnice i šećer, te ih stavite da se kuhaju na laganoj vatri, barem 15-ak minuta, dok se borovnice potpuno ne otpuste, a šećer rastopi i počne činiti gusti sirup. Dodajte želatin razmućen u kašiki vode i umiješajte u borovnice. Nastavite ukuhavati još par minuta, dok vam se smjesa ne čini dovoljno gustom (smjesa će se svakako još stisnuti hlađenjem, tako da ne morate predugo ukuhavati).
    Skinite smjesu s vatre i pričekajte da se malo rashladi mješajući je. Kada bude mlaka na dodir, prelijte ju preko torte i tortu stavite na par sati u frižider na hlađenje.
     photo IMG_45961200x800_zps5111f75a.jpg
    Izvor: http://charmpam.blogspot.com/








    Više »

    četvrtak, siječnja 15, 2015

    Tiramisu iz Čaše

    Često se za izradu tiramisua koristi i tučeno slatko vrhnje, koje svakako možete dodati u kremu, kako biste ju učinili pjenastijom ili dobili na količini. No originalna krema za tiramisu sastoji se samo od jaja, šećera i mascarpone sira, pa je kao takva pogodnija za serviranje u čaše nego u kolač,  jer nije dovoljno čvrsta. Ukoliko želite raditi kolač koji se reže, umjesto serviranja u čaši - u kremu svakako dodajte 1 vrećicu rastopljene želatine.
    Sastojci:
    4 jajeta
    4 velike kašike šećera u prahu
    400g mascarponea
    piškote
    3-4 dcl mlijeka
    2 kašićice instant kafe
    2 kašićice kakao praha (nesquick)
    200g čokolade
    250 ml slatkog vrhnja



    Priprema:
    Čokoladni ganache
    Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, dodajte mu čokoladu nasjeckanu na komadiće i ostavite 1 minutu. Tako ćete čokoladi dopustiti da se sama rastopi u vrućem slatkom vrhnju. Nakon toga dobro izmješajte, kako bi dobili čokoladni ganache bez grudvica.

    Kafa/kakao za piškote
    Zakipite 3dcl mlijeka i dodajte mu instant kafu i kakao prah, mješajući dok se ne rastope. U ovu tekućinu namakati ćete piškote prije slaganja u čašu.

    Tiramisu krema
    Razdvojite žumanca od bjelanaca i podijelite ih u dvije različite posude.
    U posudu sa žunancima dodajte šećer u prahu, te miksajte dok ne dobijete gustu masu (cca 3-4min). U posudu dodajte mascarpone i umiješajte ga da se potpuno spoji, ali da ga nemojte miksati, kako bi smjesa ostala što gušća.
    U drugoj posudi izmiksajte bjelance u čvrsti snijeg. Spojite ove dvije smjese i spremni ste puniti čaše
    Savjet- Ukoliko niste ljubitelj sirovih žumanaka u kolaču, prije spajanja jaja s mascarponeom, izmiksane žumanca i šećer možete i ukuhati u kremu, kuhajući ih na pari na veoma laganoj vatri.

    Slaganje tiramisua u čaše
    U čašu slažite tiramisu po redosljedu: čokolada-piškote -krema - čokolada...
    Dakle, započnite ulijevajući u svaku čašu 1-2 kašike čokoladnog ganachea. Piškote umočite u kafa/kakao tekućinu i posložite sloj u čašu. U čašu dodajte veliku kašiku tiramisu kreme, te ju prekrijte čokoladnim ganacheom. Nastavite tako sve do vrha čaše, završavajući s tiramisu kremom na samom vrhu, koju ćete presipati kakao prahom.


    Ova smjesa je za otprilike 6 čaša od cca 2-2.5dcl, dakle, za 6 osoba.


    Čaše ostavite u frižideru barem 2-3 sata da se sve dobro rashladi i prožme.. A onda - uživajte!
    Izvor: http://charmpam.blogspot.com/

    Više »

    srijeda, siječnja 14, 2015

    Engleski Grah

    Sastojci:
    2 konzerve od 800g graha (ocijeđena masa 400g)
    200 g slanine
    200 g kobasice
    200 g luka
    2 čehna bijelog luka
    2 konzerve po 400g nasjeckanog paradajza
    2 velike kašike koncentrata paradajza
    150 g smeđeg šećera
    200 ml vode
    200 ml vinskog sirćeta
    Ulje, so i svježe mljeveni biber
    Priprema:
    Izrežite luk, slaninu, kobasice na sitne komadiće. Češnjak protisnite ili naribajte. Na malo ulja prvo stavite slaninu i pustite da zazlatni, potom dodajte luk, bijeli luk i kobasicu te dinstajte dok luk ne omekša. Potom dodajte paradajz, smeđi šećer i vinsko sirće  te vodu. Pustite da zakuha, a onda dodajte ocijeđeni grah i pustite da krčka sve dok se u potpunosti ne ugusti. Na kraju posolite i pobiberite te poslužite uz jaja i hljeb.





    Više »

    Američke Palačinke

    Sastojci:
    200 g oštrog brašna
    pola vrećice praška za pecivo (cca 5g)
    1 kašika šećera
    prstohvat soli
    1 jaje
    200 ml mlijeka
    100 ml tekućeg jogurta
    1 kašika rastopljenog maslaca
    1 kašićica vanilije




    Priprema:
    U jednoj posudi izmiješajte brašno s praškom za pecivo, šećerom i soli.
    U drugoj posudi pjenjačom lagano umiksajte jaje. Dodajte mlijeko, jogurt, maslac i vaniliju, te spojite s jajetom.
    Spojite mokru i suhu smjesu, mješajući pjenjačom dok ne razbijete sve grudvice.
    Smjesa koju biste trebali dobiti je otprilike gustoće smjese za pohovanje, pa po potrebi dodajte dodatnog brašna ili mlijeka da biste dobili tu gustoću.
    Na vruću tavu ulijte malo smjese, kako bi formirali male krugove jednake debljine. Palačinku preokrenite kada vidite da se oko dna formirao čvrsti rub (oko 30-40 sekundi), pa na suprotnoj strani nastavite peći nešto kraće, dok ne dobije smečkasto-zlatnu koricu.



    Poslužite ih kako najviše volite, jer nema pravilnog i nepravilnog načina serviranja.. zaigrajte se!


    Ove palačinke su puno brže gotove s izradom - očito, jer su 5x deblje nego klasične, manje ih ispadne, ali i manje ih se može pojesti. Od ovog recepta ispadne oko 15-17 komada, sasvim dovoljno za večeru za nas šestero.



    Izvor: http://charmpam.blogspot.com/
    Više »

    utorak, siječnja 13, 2015

    Rižoto sa Paradajzom i Parmezanom

    Sastojci:
    400 gr paradajza, isjeckanog
    1 l povrtnog temeljca (voda u kojoj je kuhano povrće)
    1 kašikica maslaca
    1 kašika maslinovog ulja
    1 glavica crvenog luka, isjeckana
    2 čehna bijelog luka, isjeckana
    1 grančica ruzmarina
    250 gr riže
    300 gr cherry paradajza
    4 kašike parmezana
    Malo ruzmarina

    Priprema:
    200 gr isjeckanog paradajza i pola litra povrtne supe stavite u blender ili procesor za hranu, pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
    Prelijte u šerpu sa preostalom supom, ostavite da blago krčka na niskoj temperaturi.
    U međuvremenu stavite maslac i ulje u veću šerpu, pa nakon što se maslac istopi dodajte isjeckani crveni luk.
    Kuhajte 6-7 minuta, dok ne omekša, pa umiješajte bijeli luk i ruzmarin.
    Dodajte rižu i kuhajte, miješajući, 1 minutu.
    Nastavite kuhati rižu, postepeno dodajući smjesu od paradajza.
    Nakon što ste u rižu stavili pola smjese od paradajza, dodajte i i cherry paradajz.
    Nakon 20-25 minuta riža bi trebala biti mekana i kremasta, a tečnost upijena.
    Poklopite posudu i ostavite jednu minutu, a zatim dodajte bosiljak.
    Rižoto s paradajzom poslužite posut parmezanom i biberom.
    Više »

    ponedjeljak, siječnja 12, 2015

    Sirnica sa Kajmakom

    Sastojci:
    4 jufke
    300 g sira, mladog
    3 jaja
    sol
    600 g kajmaka
    145 g masla
    Priprema:
    U zdjeli dobro umutite jaja pa dodajte sir i sol. Sve dobro izmiješajte.
    Razvucite jufke na brašnjavoj površini i prekrijte sa redovima smjese od sira tako da jufke možete rolati.
    Urolajte jufke i složite u podmazanu posudu za pečenje.
    Rastopite ostatak masla i pomiješajte sa kajmakom pa sa pola smjese premažite jufke.
    Stavite pitu u rernu i pecite 30-40 minuta ili dok ne bude pečena.
    Izvadite pitu iz rerne, premažite sa ostatkom smjese od kajmaka i vratite ponovo  da se malo zapeče.
    Izvadite, ostavite da ohladi a zatim poslužite.
    Više »

    nedjelja, siječnja 11, 2015

    Pereci sa Svježim Sirom

    Ovi prhki keksići svidjeli su se svima koji su ih stigli probati, pogotovo oni premazani žumancem, posipani susamom i krupnom soli.
    Sastojci:
    150g oštrog brašna
    100 g integralnog brašna
    50 g Svježeg Sira
    70 g maslaca
    3 žumanca
    1 kašićica soli
    malo bibrai chillija
    1 kašićica kurkume a može i crvene slatke paprike
    malo mlijeka
    sjemenke susama
    krupna so




    Priprema:
    Pomiješajte oba brašna sa soli, biberom, chillijem i kurkumom. Začine dodajte prema ukusu, koliko jako želite da se osjete, bez obzira na napisane mjere.
    U brašno dodajte skutu i maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi.
    Tri žumanca lagano umutite, ali u smjesu dodajte otprilike 2, a ostatak će vam kasnije poslužiti za premazivanje.
    Sve skupa umješajte tako da dobijete jednoličnu smjesu te premjestite u frižider na 30min dok se rashladi i malo stisne.
    Tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na debljinu oko 3mm (ne pretanko, ali ne ni predebelo) i izrezujte rezačima za kekse u oblicima koje želite.
     Preostali tučeni žumanac pomiješajte s kašićicom mlijeka i kistićem ovu smjesu premažite preko keksića, te ih posipajte susamom i krupnom soli.

    Pecite ih na 180C, 5-10min (ovisno o veličini i debljini keksića), tačnije sve dok se ne zazlate po vrhu, a dno keksa ne dobije također blago zlatnu boju.


    Poslužite ih nakon što se malo rashlade, makar su izvrsni i odmah.

    Ovi keksići postat će vaš novi čips- srećom - itekako zdraviji.
    Izvor: http://charmpam.blogspot.com/
    Više »

    subota, siječnja 10, 2015

    Janjeći But sa Mladim Krompirom i Bijelim Lukom

    Sastojci:
    1 jagnjeci but, 1.5 do 2 kg
    1.5 kg mladog krompira
    1 glavica bijelog luka
    1 veza ruzmarina
    maslinovo ulje
    morska so
    biber

    Priprema:
    Staviti jednu resetku na sredini rerne a drugu na dno rerne. Upaliti rernu na 200ºC.
    Oprati i ocistiti krompir, pa staviti u serpu sa vodom na sporet. Kada voda prokljuca, ugasiti ringlu.
    Tri cehna bijelog luka oguliti i isjeckati zajedno sa pola ruzmarinovih listova.
    Pomijesati isjeckani ruzmarin i bijeli luk sa maslinovim uljem, morskom soli i biberom, pa premazati jagnjeci but.
    Sacekati da se rerna ugrije na 200ºC, pa staviti posudu u kojoj ce se peci krompir na nizu resetku, a but na gornju.
    Procijediti krompir, vece prerezati na pola, i ocistiti od bilo kakvih crnih tacaka. Dodati krompiru ostatak bijelog luka, ostatak veze ruzmarina, posoliti i zaliti maslinovim uljem. Pomijesati pa ruzmarin i bijeli luk sipati u posudu ispod buta da se pece.
    Peći jedan i po sat, ako je manji but, a moguže i vise veci.
    Izvaditi iz rerne, pokriti aluminijskom folijom, i ostaviti da se meso 'odmori' 15-ak minuta prije serviranja.
    Izvor: http://goodfood-maybe.blogspot.se


    Više »

    petak, siječnja 09, 2015

    Grčka Torta

    Sastojci:
    Za jednu koru:
    7 bjelanaca
    14 kašika šećera
    7 kašika mljevenih oraha
    7 kašika mljevenog keksa
     napraviti 2 ovakve kore
    Fil:
    1 l. mlijeka
    14 žumanaca
    200 g. šećera u prahu
    5 kašika brašna
    2 kašike gustina
    1 vanilin šećer
    1,5 maslac ili magarin   ( 375 g.)
    200 g. izmrvljenog keksa, plazma ili petit
    200 g. sitno sjeckane obične Milke
    200 g. mljevenih ili sjeckanih oraha
    Šlag krem od čokolade za ukrašavanje.
    Priprema:
    Bjelanca umutiti sa šećerom u čvrst snijeg, dodati orahe i keks i lagano izmiješati.
    Ako pravite ogruglu tortu peći u kalupu prečnika 27 cm. ako pravite četvrtastu peći u plehu dimenzija 22x30 cm. Ivice kalupa i dno malo nauljiti, staviti papir za pečenje i sipati smjesu. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Kada se ohladi odvojiti papir.
    Fil:
    Žumanca, šećer, brašno, gustin, vanilin šećer i malo mlijeka odvojenog od litre izmiješati da se dobije glatka smjesa bez grudvica. Ostatak mlijeka staviti da prokuha.
    Kada prokuha, zakuhati smjesu od žumanaca, smanjiti temperaturu i kuhati nekoliko minuta.
    Ostaviti da se skroz ohladi, staviti preko najlon foliju da se ne uhvati korica.
    Maslac pjenasto umutiti, dodavati postepeno fil stalno muteći mikserom većom brzinom. Dodati keks, orahe i čokoladu, ručno izmiješati i filovati tortu.
    Ostaviti preko noći u frižider da se lijepo stegne i da se sjedine ukusi.
    Torta je velika i pogodna je za veća slavlja.
    Izvor: http://www.maminajela.com/
    Više »

    četvrtak, siječnja 08, 2015

    Čokoladna Torta Sa Kruškama - Brza i Lagana Torta - Ne peče se

    Sastojci:
    1 Chococake Dolcela
    3 kašikice mlijeka
    60 g maslaca
    30 g mljevenih lješnjaka
    2-3 kruške (400 g)
    1 limun šećer
    100 ml vode
    50 g šećera
    Za kremu
    500 ml mlijeka
    150 g čokolade
    Priprema:
    Mješavini za kolač dodajte lješnjake, mlijeko, lagano izmiješajte i dodajte otopljeni maslac. Smjesu dobro promiješajte, ravnomjerno rasporedite u kalup za torte. Stavite u frižider oko 20 minuta. Đumbir, limun šećer i šećer prelijte vodom i zagrijte do vrenja. Kuhajte 5 minuta da dobijete sirup. 
    Kruške ogulite, narežite na četvrtine, izvadite im sredinu i stavite u sirup. Nakon 2 minute izvadite i posložite po podlozi od keksa. Na vodenoj kupelji otopite čokoladu. Dok se čokolada malo ohladi pripremite kremu. U hladno mlijeko uspite prašak za kremu. Lagano promiješajte te miješajte mikserom oko 4 minute. U kremu umiješajte otopljenu čokoladu, a zatim kremu prelijte preko kruški. Kolač ohladite u frižideru oko dva sata, a možete i duže. Pospite čokoladnim mrvicama i uživajte.

    Više »

    srijeda, siječnja 07, 2015

    Pohovani Hrskavi File - Jastučići

    Sastojci:
    1 veći svinjski, pileći ili teleći file
     cornflakes
    1 jaje
    40 g slatkih feferona
    50 g narezane dimljene pancete
    40 g fileta kisele crvene paprike
    50 g camemberta
    oštro brašno
    ulje
    so

    Priprema:
    File izrezati uzdužno te ga tanko istući između dvije folije. Od takvog komada mesa izrezati kvadratne odreske.
    U blenderu samljeti feferone, pancetu, crvenu papriku i camembert. Odreske do polovice puniti mljevenom smjesom te preklopiti. Mesne jastučiće panirati u brašnu, razmućenim jajima s malo vode i zdrobljenom cornflakesu. .
    Pržiti na srednjoj vatri s obje strane po 4 minute.
    Izvor: http://dobrahrana.jutarnji.hr


    Više »

    utorak, siječnja 06, 2015

    But u Tijestu

    Sastojci:
    2 kg svinjetine ili teletine od buta
    2 kašikeVegete
    4-5 listića svježe kadulje
    2 grančice ružmarina
    3 kašike ulja
    50-100 ml bijelog vina
    150 g kuhane šunke
    50 g maslaca
    Za tijesto:
    25 g svježeg kvasca
    350 ml vode
    ½ kašićice šećera
    600 g brašna za dizana tijesta
    1 mala kašićica soli
    50 ml ulja

    Priprema:
    But natrljajte Vegetom, narezanom kaduljom, ružmarinom i ostavite da stoji oko sat vremena.
    Na zagrijanom ulju popecite marinirano meso sa svih strana i stavite na pleh. Prelijte uljem iz tave, podlijte sa 100 ml vode, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u rerni zagrijanoj na 180°C oko sat i pol.
    Tokom pečenja, meso nastavite podlijevati vodom. Pred kraj pečenja maknite foliju, podlijte vinom i nastavite peći još 15-ak minuta.
    Pečeni but izvadite i ohladite. Iz pleha izlijte suvišnu masnoću.
    Kvasac pomiješajte s 50 ml tople vode, šećerom i ostavite da odstoji 5-10 minuta. U dublju zdjelu stavite brašno, so, ulje i dignuti kvasac. Preostalom vodom umijesite glatko tijesto, podijelite na dva dijela i stavite na toplo mjesto.
    Kuhanu šunku zajedno s maslacem usitnite u električnoj sjeckalici.
    Pola količine tijesta razvaljajte u veličini pleha u kojoj se peklo meso i njime prekrijte dno. Mješavinom maslaca i šunke premažite površinu pečenog mesa i stavite na razvaljano tijesto.
    Drugom razvaljanom polovicom tijesta obložite pečeni but, rubove dobro pritisnite, površinu nabodite viljuškom, premažite razmućenim jajetom i pecite u rerni zagrijanoj na 210°C 15-20 minuta.
    Ovako pripremljenu pečenku malo ohladite i poslužite uz salatu po želji.


    Više »

    ponedjeljak, siječnja 05, 2015

    Breskvice

    Breskvice su poznate kao ukusan i prije svega kolač zanimljivog izgleda.
    Sastojci:
    Tijesto:
    1 vanilija
    2 jajeta
    1 prašak za pecivo
    2 kašike ulja
    30 dag šećera u prahu
    45 dag brašna
    20 dag margarina
    2 kašike mlijeka
    Fil:
    15 dag mljevenih oraha
    15 dag margarina
    2 jajeta
    15 dag šećera
    1 kašika ruma
    1 dl soka od breskve
    par kockica čokolade

    Priprema:
    Brašno, margarin te sve ostalo umiješate u glatku smjesu te ostavite tijesto da odstoji barem dva sata. Nakon toga možete krenuti sa spremanjem kuglica od tijesta koje ćete poslagati u pleh. Temperaturu namjestite na 180 stepeni.
    Kada se ohlade izdubimo ih i pripremimo za punjenje smjesom: Kuhati  jaja, šećer i vaniliju. otprilike pet minuta, te umiješati orahe, čokoladu i margarin. Napuniti breskvice, spojiti ih i staviti da se hlade. Uzeti sok od breskve, prokuhati ga i premazati po breskvicama.
    Više »

    nedjelja, siječnja 04, 2015

    Puretina Pečena u Umaku od Gljiva

    Sastojci:
    1 kg purećeg bijelog mesa
    oko 20 tanko narezanog suhog vrata
    nekoliko listića topljenog sira u listićima
    15 dag sira gaude (ili nekog drugog tvrdog sira koji se lako riba)
    50 dag šampinjona
    1 luk
    svežanj peršunovog lišća
    3 kašike kiselog vrhnja
    vegeta, so, biber

    Priprema:
    Meso narezati na manje medaljone i lagano istući. Posoliti i na malo ulja kratko ga ispržiti s obje strane da porumeni.
    Meso odložiti na stranu, pa skuhati umak od šampinjona:
    na malo ulja pržiti nasjeckan luk, dodati šampinjone narezane na režnjiće te dinstati dok ne ispari sva tekućina. Dodati oko 2,5 dl vode, posoliti (povegetiti) i pobiberiti, dodati nasjeckano peršunovo lišće, lagano prokuhati pa dodati kiselo vrhnje. Odmah potom uliti razmućeni gustin sa malo vode pa kratko prokuhati.
    U namašćeni lim slagati pečeno meso, na svaki komad staviti komadić suhog vrata i topljenog sira, sve zaliti umakom od šampinjona i obilno posipati ribanim sirom. Peći u rerni na 200℃ oko 20 min dok se ne zapeče i ne stvori zlatno-smećkasta korica od sira.
    Poslužiti uz zapečeni krompir pire, krokete od krompira i zelenu salatu.
    Izvor: http://recipeci.com
    Više »

    subota, siječnja 03, 2015

    Snickers kolačići

    Sastojci:
    10 dag margarina ili maslaca
    15 dag šećera u prahu
    15 dag mrvljenih pettit beure keksa
    20 dag kikiriki maslaca
    2 šake čokoladnih rižinih pahuljica
    Za glazuru:
    15 dag čokolade za kuhanje
    5 dag margarina
    3 kašike ulja
    Priprema:
    Kekse izmrviti tako da ih stavite u vrećicu za zamrzavanje i prijeđete nekoliko puta preko njih valjkom za tijesto ili ih istučete batom za meso.
    Margarin posebno otopiti.
    Pomiješati u posudi mrvljene kekse, rižine pahuljice (od njih je kolač fino krckav ali može i bez njih), šećer u prahu, otopljeni margarin i maslac od kikirikija. Sve skupa dobro sjediniti.
    Na manji lim položiti papir za pečenje pa preko njega rukama natiskati masu od keksa. Dlanovima poravnati.
    Pripremiti glazuru tako da se na pari otopi čokolada sa maslacom i uljem i preliti kolač.
    Ostaviti u friđideru nekoliko sati da se stvrdne pa rezati na male prutiće.
    Izvor: http://recipeci.com/

    Više »

    petak, siječnja 02, 2015

    Divna Kućica od Paprenjaka

    Malo je komplicirano, ali vrijedi .. :)
    Sastojci:
    45 dkg oštrog brašna
    15 dkg šećera
    15 dkg mljevenih oraha
    20 dkg masti ili margarina ili maslaca
    2 kašike meda
    3 žumanca
    1 cijelo jaje
    1/2 vrećice tradiconalnih dodataka za paprenjake
    Za ukrašavanje i sklapanje kućice:
    50 dkg šećera u prahu
    2 bjelanca
    božićne perlice ili sitni šareni bombončići
    Priprema:
    1.Pomiješati u većoj posudi brašno, šećer, orahe i začin za paprenjake. U sredinu razbiti jaje i žumance, dodati margarin i med pa umijesiti glatko tijesto. Nakon cca. 10 minuta miješenja trebali biste dobiti kompaktnu, lagano ljepljivu kuglu svijetlo-smeđeg tijesta. Podijelite ga odmah na dva dijela, lagano ih spljoštite rukama, omotajte folijom i pospremite u frižider na 1 sat.
    2.Dok se tijesto hladi, imat ćete dovoljno vremena da napravite nacrte za kućicu na papiru. Dimenzije su: zabat – 12 cm x 7 cm x 11 cm do vrha krova (2x), bočni zidovi – 16 cm x 6 cm (2x), krov – 17 cm x 17 cm (2x). Na jednom zabatu nacrtajte te izrežite i vrata 4 cm x 5 cm. Trebat će vam još i podloga na koju ćete lijepiti kućicu dimenzija 16 cm x 20 cm.
    3.Ohlađeno tijesto razvaljati na dobro pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od 3-4 mm. Ako radite klasične paprenjake, tada po tijestu jednostavno utisnite motive sa drvenih modlica, a oko njih izrežite četvrtaste paprenjake. Ako nemate originalni kalup za paprenjake, možete od ovog tijesta izrezivati oblike bilo kakvim modlicama. Ako se odlučite raditi kućicu, trebate po tijestu rasporediti izrezane papirnate predloške pa prema njima pažljivo obrezati potrebne dijelove buduće kućice. Ako ste podlogu prethodno dobro pobrašnili, nećete imati problema za premještanjem oblika na papir za pečenje u veliki lim. Od ostataka tijesta napraviti i izrezati i dva manja komadića koja će slijepljena zajedno biti dimnjak.
    4.Pripremljene oblike da se peku u prethodno zagrijanoj rerni na 190°C 15 minuta. Ohladiti.
    5.Dok se dijelovi buduće kućice hlade, miksati bjelance dok ne postanu čvrsti, a potom malo po malo dodavati šećer u prahu i miksati stalno dok masa ne postane sjajna i prilično čvrsta.
    6.Ohlađene dijelove kućice prije sklapanja ukrasiti pripremljenom masom od bjelanaca i šećera: nacrtati uz pomoć šprice i uskog nastavka prozore i ostale ukrase po svojoj želji. Sada na podlogu špricom nanijeti deblji sloj ‘ljepila’ u dužini zabata pa ga pažljivo staviti na to mjesto. Sada će vam biti potrebna pomoć nekog od ukućana da vam pridrži taj zalijepljeni zabat dok vi uzimate i lijepite bočnu stranicu. Ne zaboravite namazati ‘ljepilom’ i rubove koji će se spajati. Na isti način uz pomoć pripremljenog ‘ljepila’ spojite sve ostale dijelove kao i vrata…Svaki dio morat ćete držati nekoliko minuta strpljivo i mirno dok se ‘ljepilo’ ne osuši. Najteži (i najduži) dio je postavljanje krova jer njega nema šta držati osim ljepila pa će biti potrebno dosta strpljenja i pridržavanja dok se sve skupa ne osuši. Ali jednom kad se osuši, kućica će biti sigurna za transport bez bojazni da se raspadne.
    7.Kućicu možete ukrasiti po želji.
    Izvor: http://recipeci.com


    Više »

    četvrtak, siječnja 01, 2015

    But u Gorgonzoli

    Recept za Božićni Ručak :)
    Sastojci:
     300g svinjskog ili telećeg buta narezanog na manje odreske
     1 čehno čbijelog luka
     ¼ šoljice maslinovog ulja
     Sok ½ limuna
     Peršun list, sjeckani
     So i biber
     150 g gorgonzole
     ½ šoljice bijelog vina
     ¾ šoljice vrhnja
    So i biber


     Priprema:
     But staviti u marinadu od ulja, bijelog luka, soka limuna, peršuna, soli i bibera. Marinirati najmanje ½ h, po mogućnosti duže.
    Meso zatim peči na srednje jakoj vatri dok ne porumeni s obje strane. Izvaditi iz tave i odložiti.
    Vrhnje i sir narezan na manje komade staviti u tavu i mješajući metlicom ujednačiti na slaboj vatri. Kako se sir polako topi, tako postepeno dodavati vino, uz stalno miješanje.

    Meso vratiti u tavu sa umakom i ostaviti da kratko prokuha na srednje jakoj vatri. Po želji još posoliti i pobiberiti.
    Izvor: http://www.mytaste.hr/
    Više »