Samo najbolji, odabrani recepti!!!

petak, siječnja 16, 2015

Piletina iz Španske Kuhinje

Sastojci:
100gr kobasice (najbolje gril)
1 crni luk
2-3 čehna bijelog luka
4 komada pilećih grudi bez kostiju i kože
250 gr šampinjona
2 kašičice mljevene paprike
1 kašičica gustina
150 ml pileće supe
150 gr kisele pavlake
šaka zelenih maslina
maslinovo ulje, so, biber, peršun

Priprema:
Zagrijati rernu na 200C.
Isjeći kobasice na komadiće, pa ih ispržiti  bez dodatka masnoće. Izvaditi ih na tanjir obložen papirnim ubrusom. Ispržiti crni luk isječen na rebarca. Kada porumeni, dodati sitno sjeckan bijeli luk i kratko propržiti. Izvaditi luk iz tave i rasporediti ga po dnu vatrostalne posude. Ako je potrebno dodati malo ulja, pa ubaciti piletinu i pržiti je da porumeni sa obje strane. Posoliti je i pobiberiti. Isprženu piletinu poredati po luku. Za kraj, dodati listiće šampinjona i pržiti ih nekoliko minuta. Ubaciti mljevenu papriku i gustin. Naliti supu i kuhati oko 1 minut. Konačno, dodati i kiselu pavlaku. Kada sos proključa, naliti ga preko piletine, a odozgo pobacati masline i kobasicu. Pokriti folijom i peći oko 20'. Gotovo jelo posuti peršunom.