Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, siječnja 27, 2013

Punjene 'filovane' paprike - Bosanski recept

Sastojci:
Fil:
70 dag miješanog mljevenog mesa - junetine
2 kom sitno sjeckanog luka
3 čehna sjeckanog bijelog luka
1 kašika mljevene crvene paprike
1 kašićica soli
1/2 kašićice crnog bibera
6 kašika riže
1 kašika sitno sjeckanog peršuna
1 kašika vegete
Ostalo:
1 kg paprika
1/2 dl maslinova ili suncokretovog ulja
2 velike kašike brašna
malo celera i peršuna
2-3 velike kašike koncentrata paradjza
malo soli


Priprema: 
Paprike, očistiti od sjemenki.
U jednu zdjelu staviti mljeveno meso i redom mu dodati sve sastojke .
Dobro izmješati, probati da se vidi da li je dobrog ukusa
Smjesom napuniti paprike .
U lonac za kuhanje staviti ulje i prepržiti na njemu brašno.
U to dodajti pasirani paradajz ili koncentrat.
Dolijevajti vodu, sve dok se ne dobije željena gustoća umaka.
U umak staviti punjene paprike i celera i pršuna.
Poklopite i kuhati 20 minuta u expres loncu ili sat i pol u običnom loncu.
Poslužiti vruće sa dosta umaka po zelji i pavlake.
Posluživanje
Punjene paprike su najbolje sa pire krompirom ili samo sa hljebom.

Više »

Keksici od Cokolade i Oraha

Sastojci:
250 ml sobne temperature mekanog maslaca
375 ml smedeg secera
2 veca jajeta
5 ml extrakta vanilije
500 ml brasna
60 ml gustina
5 ml sode-bikarbone
prstohvat soli
500 ml cokoladnih kapljica
300 ml oraha, grubo sjeckanih
Priprema:
 U dubljoj posudi izmijesati maslac i secer, dodati jaja, dobro sve izmijesati.
Dodati brasno sa sodom-bikarbonom, malo soli i gustin..Napraviti tijesto u koje na kraju dodamo cokoladne kapljice ili komadice cokolade i grubo sjeckane orahe.
Pripremimo 2 veca pleha, postavimo papir za pecenje i slazemo komadice tijesta..po volji, veci komadici, manje keksica i obrnuto.
Veci keksici se moraju duze peci dok je manjim keksicima, vrijeme pecenja krace.
Keksice peci u predhodno zagrijanoj rerni na 175C oko 15 minuta.
Ohladiti i posluziti uz kavu ili caj..









Više »

nedjelja, siječnja 13, 2013

Punjena Purica


Sastojci:
-1 očišćena purica
-1 kašika  masti
-1 dl bijelog vina
-2-3 kašike juhe ili vode
-so
Za nadjev:
-300 gr  teletine
-50 gr slanine
-nekoliko šampinjona
-1 kašika maslaca
-1 kašićica nasjeckanog peršuna
-1 kašika  vlasca
-1 jaje
-1 žumance
-biber
Priprema:
Puricu operemo i odrežemo joj vrat, posolimo je izvana i iznutra. Pripremimo nadjev od mljevene teletine,  slanine i na listiće narezanih šampinjona. Dodamo otopljeni maslac,  peršun i vlasac, jedno cijelo jaje i jedno žumance pa sve posolino i popaprimo i dobro promiješamo.
Dobivenom smjesom napunimo puricu, sašijemo je koncem i stavimo na namašćeni lim. Gornji dio purice i batake obložimo tankim kriškama slanine. Puricu prelijemo vinom i stavimou prethodno zagrijanu pećnicu da se peče na umjerenoj temperaturi. Više je puta prelijemo sokom od pečenja.
Kad je purica pečena, izvadimo je iz lima, narežiemo na komade i složimo na pladanj. Umak procijedimo kroz sito i njime prelijemo narezane komade purice. Poslužimo uz zelenu salatu.
Više »

Sarajevska Baklava

Sastojci:
-1 kg gotovih jufki za baklavu
-0,5 kg oraha sjeckanih
-0,5kg oraha mljevenih
-1 kg šećera
-250 g maslaca
-250 ml ulja suncokretovog
-250 ml mlijeka punomasnog
-dvije kašike meda
-dva limuna
-jedan štapić vanilije
-malo cimeta

Priprema:
Istopimo maslac s uljem, mlijekom i medom. Orahe pomiješamo sa vrlo malo cimeta i 250 g šećera.
Na lim za pečenje položimo 3 jufke (svaku poprskamo pripremljenom smjesom), potom posipamo mješavinom od oraha, zatim stavljamo po 2 kore svaku poprskati) i orahe, i tako do kraja dok se ne utroše orasi. Zadnje neka budu 2-3 kore.
Premažemo ih sa malo mlijeka i oštrim nožem pažljivo razrežemo baklavu na kocke, potom dijagonalno na trokute (ili po želji).
Stavimo id da se peku na slaboj vatri (to je jako bitno) - otprilike na 140°C. Pećemo do bronzano smeđe boje.
U međuvremenu stavimo preostalih 750 g šećera u zdjelu i nalijemo toliko vode da pokriva šećer 1 cm iznad površine. Dodamo vaniliju i kriške limuna (odstranimo košpice), kratko prokuhamo. Sirup ili starobosanski Agda ne smije biti rijedka. Kad je baklava pečena prelijemo je još vrućom agdom i poklopimo limom za pečenje u koji se ulije malo vode. Ostavimo da prenoći, dobro rashladimo. I spremna je za posluživanje.

Više »

subota, siječnja 12, 2013

Temaki Sushi


Sushi je poznato japansko jelo sa sirovom ribom, povrćem i rižom koje se u raznim varijacijama proširilo svijetom. Priprema se samo naizgled čini komplikovanom, a nakon nekoliko početnih pokušaja 'rolanje' ide kao od šale. Ključno je pripremiti dobru rižu i nabaviti svježe sasvojke. Temaki sushi je vrsta globalno popularnoga zalogajčića sushija koji se rola tj. mota u obliku korneta te se ne reže kao običan sushi.
Kreativno kombinirajte i ono što vam je dostupno u kuhinji te uživajte u ovom ukusnom smotuljku koji će vas opustiti!
Sastojci:
-180 gr riže
-700 ml vode
-60 ml rižinog sirćeta
-svježi krastavci narezani uzdužno,
-po želji avokado ili šparoge narezani uzdužno
-mrkva narezana uzdužno,
-dimljeni losos i tuna,
-Listovi alge Nori
Priprema: 
Zagrijemo rižino sirće sa soli i šećerom dok se ne otope. Tada isperemo i ohladimo rižu sa hladnom vodom na 5-6 minuta. Prokuhamo rižu u sirćetu. Prekrijemo je sa vlažnim komadom tkanine (tako će riža ostati vlažna). Nikako nemojte rižu stavljati u frižider.
Rolanje sushija  ćemo si olakšat ako uzmemo bambusovu prostirku ili podmetač. Stavimo Nori list na bambusovu podlogu. Sjajniji dio Norija postavimo da gleda prema dole.
Uzmemo kuhanu rižu i raširimo je po Nori listu. Rižu raširitmo u tankom sloju tako da se vidi Nori list preko riže. Ostavimo pola centimetra na rubovima Nori lista i utrljamo malo vruće vode na te rubove. Tako će se list čvršće držati zajedno.
Poredamo ostale sastojke na sredinu Nori lista. Uhvatimo bliži kraj bambusove podloge. Oprezno rolamo sushi u suprotnom smjeru od nas. Učvrstimo rolu koju smo zarolali i odmotamo bambusovu podlogu. Cijelu rolu narežemo na komade. Sushi je najbolji kada je poslužen s wasabi pastom i sojinim umakom s đumbirovim korijenom.
Više »

Losos u umaku od senfa


Sastojci: (za 4 di 6 osoba)
-300 g dimljenog lososa (u filetima)
Za umak:
-1 kašika Senfa
-1 kašika šećera
-1 kašika vinskog sirćeta
-3 kašike ulja
-100 ml kiselog vrhnja
Za preko:
-40 gluka
-40 g Kiselih krastavaca
Priprema

Losos narežemo na ploške dužine 2 cm i položimou zdjelu za salatu
Izmiješamo senf, šećer i sirće.
Polagano miješajući dolijevamo ulje, a na kraju dodamo kiselo vrhnje i sve skupa izmiješamo.
Pripremljeni umak prelijemo preko lososa.
Luk i krastavce sitno nasjeckamo i pospemo po lososu i umaku
Pripremljeni losos prelijemo umakom netom prije posluživanja.

Više »

Pečeni Krompir sa Parmezanom

Sastojci
-4-5 krompira narezanih na kocke
-1 žlica biljnog ulja
-50 g parmezana
-peršin
-1 žličica crvene paprike
-pola žličice češnjaka u prahu
-sol i papar
Priprema
Zagrijemo pećnicu na 230 stepeni. Na lim za pečenje stavimo alu-foliju.
Stavimo krompir u posudu i pospemo ga sa malo ulja. U manjoj zdjelici pomiješamo parmezan, crvenu papriku, češnjak u prahu, sol i biber.
Dodamo mješavinu krompiru i dobro promiješamo.
Stavimo krompir na lim za pečenje i pećemo u pećnici 25 minuta.

Više »

Torta sa Bananicama

Satojci:
-200 gr. mljevenih oraha
-200 gr. mljevenog keksa
-100 gr. šećera u prahu
-100 ml. nekog soka po izboru
-120 gr. putera
-200 gr. otopljene čokolade
-bananice
krema:
-350 ml. vrhnja za šlag i malo šećera
-100 gr. čokolade
Priprema:
Puter omekšamo na sobnoj temperaturi. Čokoladu istopimo na pari. U posudu stavimo orahe, keks, šećer u prahu, dodamo omekšali puter i otopljenu čokoladu. Sve zalijemo sokom i zamjesimo fino tijesto koje rasporeditmo po tanjiru ( ne peče se), preko tijesta poredamo bananice. Na pari otopimo 100 gr. čokolade pa sklonimo da se malo prohladi. U posebnu posudu umješamo vrhnje za šlag sa dodatkom šećera po želji. Otopljenu čokoladu dodamo izmučenom šlagu, sve to lijepo izmiješamo pa premažemo preko bananica i ostavimo u frižider da se torta malo prohladi i stegne. Ukrasimo je po želji. Ovo je primjer sa keksićima i izmućenim limunovim sokom, šećerom u prahu i mljevenim orsima.
Više »

Frappe od Jagoda, Lubenice i Mente


Sastojci:
-1 nemasni jogurt
-12 svježih jagoda, očišćenih, opranih i narezanih na krupne kriške
-60 g lubenice, očišćene od košpica i narezane na kockice
-4 lista svježe mente
Priprema:
Ostavimo jogurt preko noći u zamrzivaču. Izmiksamo u blenderu (možemo i štapnim mikserom) smrznuti jogurt, voće i mentu. Poslužimo odmah, u visokim čašama.


Više »

Domaći Schweppes

Sastojci:
-4l vode
-2 limuna
-2 limuntosa
-400g šećera (može i manje)
-malo svježeg kvasca

Priprema
U vodu dodamo šećer, limuntos i malo svježeg kvasca. U to dodatmo dobro opran limun samljeven zajedno sa korom.
Ostavimo da odstoji 3 sata, prespemo u flaše i stavimo u frižider da se rashladi.


Više »

Sok od Divlje Ruže

Sastojci
-latice divlje ruže, ili bilo koje druge koja mirišu ( roze i crvene )
-2 limuntosa ( limunska kiselina )
-tegle zapremine dveij litre
-voda
Priprema
Tegle napunimo laticama ruža do polovine
U svaku teglu stavimo po dva limuntosa
Zalijemo vodom do vrha i pokrijemo ih folijom ( nikako poklopcima kako bi imale vazduha ).
Ostavimo ih da stoje 7 do 10 dana na osunčanom mjestu.
Sok procijdimo i zasladimo po želji.
Napunimo plastične flaše i čuvamo u frižideru.

Više »

Topla Čokolada by Jamie O.

Sastojci 
-4 pune kašike dobrog i kvalitetnog kakaa
- 3 pune kašike šećera u prahu
-2 pune kašike mlijeka u prahu
-2 pune kašike gustina
-100 gr. narendane čokolade po vašoj želji
-1 kašičica cimeta
- prstohvat soli
Priprema

Pomješamo sve sastojke i spremimo u teglicu. Količina je 5-6 kašika na litar mlijeka, kuhamo dok ne dobijemo gustinu po želji. I to je to... :) Prepustite se uživanju u ovom toplom i predivnom napitku.
Više »

Šopska Salata

Sastojci
-2 veća zrela paradajza
-1 veći ili dva manja svježa krastavca
-1 svježa zelena paprika
-1 svježa crvena paprika
-20 dkg feta sira  (ili nekog sličnog sira jakog okusa)
Priprema:
Sve povrće i sir narežemo na približno jednake kockice i izmiješamo. Po vlastitom ukusu može se koristiti maslinovo ili suncokretovo ulje. Također, ko voli kiselije može dodati i malo sirćeta. Budući da je sir poprilično slan, salatu ne trebam soliti. Možete dodati i crne masline.


Više »

Takos Salata


Sastojci:
-tortille
-300 gr. mljevenog mesamalo začina
-konzerva graha
-zelena salata
-malo rendanog sira
-paradajz
Priprema:
Tortille zagrijemo u mikrovalnoj pa ih stavimo u metaln posudice i zapečemo, odprilike oko 10 minuta - tek toliko da se zasuše. Meso upržimo sa začinima pa dodamo grah. Još malo prodinstamo i sklonimo sa peći. U posudice od tortilla stavimo zelenu salatu, pa prženo meso i grah. Preko pospemo malo rendanog sira i stavimo krišku paradajza ili paradajz isjećemo na kockice.
Više »

petak, siječnja 11, 2013

Čaj "After Eight"

Sastojci (2 osobe)
-300 ml mlijeka
-2 filter vrećice Metvica čaja
- 2 kašike otopljene čokolade

Priprema
U mlijeko uronimo filter vrećice čaja i zagrijavamo na laganoj vatri do vrenja. Kad zavri, maknemo s vatre i nakon 5 minuta izvadimovrećice.
Napitak prelijemo u šolje i u svaku dodamo kašiku rastopljene čokolade i promiješamo.
Poslužimo uz fine kolačiće.



Više »

Voćna Salata od Jagoda i Banana

Sastojci:
-200 g jagoda
-4 banane
-4kašike žutog šećera
-1,5 dl biljne pavlake
-sok od jednog limuna
Priprema:
Ulupamo pavlaku u čvrst šlag, a jagode presjećemo na pola (ostaviti ne-
koliko cijelih za dekoraciju). Banane oljuštimo, isjeckamo na krupnije komade i prelijemo
sokom od limuna. Pomješamo jagode i banane, te pospemo žutim šećerom i sipamo u
čaše. Dekorišemo šlagom i cijelim jagodama.
Ukoliko ne želite, nemojte dodavati šećer u voćnu salatu jer je
voće obično samo po sebi dovoljno slatko. Važno je da su plodovi dobro oprani,
svježi, zreli i neoštećeni. Prije serviranja, voćnu salatu dobro ohladimo.
Više »

četvrtak, siječnja 10, 2013

Slane Korpice

Sastojci
Tijesto za korpice
-250g masti
-5 žumanaca
-1šoljica (100 ml) mlijeka
-1 prašak za pecivo
-500 g brašna
- malo soli
Nadjev- punjenje
-500g feta sira
-3 kašike ulja
250g ajvara
1 kašika aleve paprike
-malo ljute aleve paprike
-150 g prepečenog susama
Dekoracija
-Masline crne ili zelene, cijele ili sječene ili listići peršuna

Priprema:
Tijesto
Zamjesimo  tijesto od navedenih sastojaka. Umutimo mikserom mast pa dodamo žumanca, mlijeko, prašak za pecivo, malo soli i oko trećinu brašna. Opet to sjedinimo mikserom i dodamoostatak brašna. To tijesto se ne lijepi za ruke, a dovoljno je i meko da se lijepo oblikuje.
Pravimo male kuglice i svaku utisnemo u metalne modlice (forme). Ispadne oko 80 komada.
Pećemo na 250 stepeni da porumene.
Nadjev
500g feta sira umutimo mikserom sa 3 kašike ulja, dodamo 250 g ajvara, 1 kašiku aleve paprike, malo ljute aleve paprike  i na kraju pečeni susam. Obavezno probamo nadjev pa dodamo malo soli ili ljute paprike ako je potrebno.
Nadjev stavimo u špric i punimo korpice kao na slici.


Više »

Šampinjoni Punjeni Argetom

Sastojci (za četiri osobe):
- Argeta pureća pašteta (dva komada)
- biber
- maslinovo ulje
- nascjekani origano - 1 kašićica
- češnjak - 1 češanj
- luk - 50 g
- šampinjoni - 600 g
- sol
- sirni namaz
- naribani parmezan - 50 g
Priprema:

Očistimo luk te ga narežiemo i popržimo na maslinovu ulju, dodamo očišćeni i nasjeckani češnjak, ohladimo i umiješamo u paštetu. Dodamo sirni namaz, peršun, origano, papar i po želji sol.
Šampinjone očistimo, uklonimo stapke, a klobuke položimo gornjom stranom na tavu. Šampinjone posolimo i pobiberimo, pa otvore napunimo pripremljenim nadjevom, pospemo naribanim parmezanom i 20 minuta pećemo u pećnici na 180 C.
Poslužimo kao toplo predjelo na radiču narezanom na rezance, začinimo s nekoliko kapi maslinova ulja i ako želimo sirćeta.


Više »

srijeda, siječnja 09, 2013

Šnicle od oslića i krompira

Sastojci:
-3 fileta oslića ili bilo koje druge ribe
-50 dkg krumpira
-2-3 žlice maslinova ulja
-po želji češnjaka
-po želji peršuna
 -soli,bibera 
 Priprema
Očistimo krompir, narežemo ga na kockice, posolimo i stavimo da se kuha. Dok se krompir kuha na tavi propržimo filete. Kad je krompir kuhan, procijeditmo ga, dodamo maslinovo ulje i po želji češnjaka i peršuna. Sve to lijepo izmiksamo da bude kao pire. U izmiksani krompir dodamo na komadiće izmrvljene filete ribe, posolimo, pobibnerimo i ako želimo dodamo još češnjaka i peršuna. Sve izmješamo. Potom namočimo dlanove (jer je smjesa malo ljepljiva) i uzimamo komade te smjese te oblikujemo kuglice, malo ih spljoštimo i slažemo ih na tacnu.Sada ih ispaniramo, dakle, idu u brašno, jaja, mrvice. Stavljamo ih na vruće ulje.Treba im vrlo kratko da budu gotove, tj. samo da poprimi malo zlaćane boje. Uz ovo je dovoljno servirati malo zelene salate i čašu vina :)

Više »

Kvrguša

Sastojci :
-1 kg pilećeg mesa (batak, zabatak, pileća prsa)
-1 kašika Vegete Twist piletina
-7 kašika ulja
-6 jaja
-150 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400
-½ kašićice soli 
-500-600 ml mlijeka 
Priprema: 
Pileće meso odvojimo od kostiju, narežemo ga na manje komade i pospemo Vegetom Twist piletina. Pripremljeno meso popećemo na 3 kašike zagrijanog ulja sa svih strana desetak minuta. Razmućena jaja pomiješamo s brašnom, soli, mlijekom i smjesu ostavimo stajati 10-15 minuta.U vatrostalnu posudu ili pleh stavimo preostalo ulje i zagrijtemo ga. Na toplo ulje izlijemo trećinu pripremljene smjese od jaja i brašna. Na to rasporedimo popečeno meso, a po mesu izlijemo preostalu smjesu od jaja, brašna i mlijeka. Pećemo u pećnici zagrijanoj na 210°C 20-30 minuta, pečenu kvrgušu malo ohladimo, narežemo i poslužimo uz salatu... Kvrgušu možemo preliti mileramom-kajmakom.Od kostiju možemo pripremiti pileći temeljac za juhu.

Više »

Pileći File u Juhi od Šampinjona

Sastojci:
-500 g pilećih prsa
-1 vrećica krem juhe od gljiva ili šampinjona
-500 ml vrhnja za kuhanje
-1,5 dcl mlijeka
-malo soli
-naribani sir

Priprema:
Pileća prsa izrežemo na komade i svaki komad malo posolimo te uvaljamo u smjesu krem juhe. Ne solimo previše, jer je smjesa za juhu već dovoljno slana. Poslažemo komade piletine u vatrostalnu zdjelu i prelijemo vrhnjem za kuhanje i mlijekom. Preko toga naribamo sir.
Prekrijemo folijom i stavimo da se peće 15-ak min.
Skinemo foliju i pećemo još 10-15 min dok sir malo ne porumeni.
 Kao prilog možemo poslužiti rižu, špagete, makarone, pomfrit ili krompir pire. Sve kombinacije su vrlo ukusne.

Više »

BREAD PUDDING

Sastojci:
300 g dan, dva starog bijelog hljeba
6 dl mlijeka
4 jaja
50 g maslaca/margarina
150 g šećera (moglo je i 100 g, bilo je preslatko)
3 vanilin šećera
100 g suhog grožđa
pola kašičice cimeta
                        

Priprema:
Hljeb isjeći na kockice. Jaja umutiti kašikom, dodati šećer, cimet i dvije kesice vanilin šećera. Otopiti maslac, prohladiti ga i umiješati u smjesu jaja i mlijeka.
Polovinu kockica hljeba staviti u tepsiju,  zaliti polovinom smjese, posuti suhim grožđem, dodati ostatak hljeba i zaliti ostatkom jaja i mlijeka. Pritisniti da se sve kockice natope i ostaviti 20ak minuta da odstoji, da se zagrije rerna.
Prije pečenja posuti preostalom kesicom vanilin šećera.
Peći na 180 stepeni oko 35 minuta.




Više »

ponedjeljak, siječnja 07, 2013

"Čamci" od tikvica

U nastavku moje omiljeno jelo, a vrlo jednostavno za napraviti :)
Sastojci:
- 3 duguljaste tikvice,
- 15 dkg pileće ili pureće šunke,
- 0,5 l mlijeka,
- 20 dkg maslaca,
- 3 kašike oštrog brašna,
- so, biber,
-1 kašika parmezana,
- 1 kašićica hrena,
- 1 kašićica sirnog namaza,
- prstohvat vlasca
Priprema:
Tikvice operemo, prerežemo po dužini pa izdubite unutrašnjost (najbolje kašićicom). Tikvice stavimo u kipuću vodu (nije potrebno soliti) i kuhamo 3 minute. U međuvremenu nasjeckamo izdubljenu unutrašnjost tikvice i šunku na male kockice. Na rastopljenom maslacu prepržimo brašno (lagano – ne smije potamniti), posolimo i pobiberimo pa lagano uz miješanje dodamo mlijeko. Bešamel mora biti dosta gust. Nakon što se počne zgušnjavati dodamo sirni namaz, parmezan i kašićicu hrena i miješamo kako bi se sve sjedinilo. Odmah dodamo unutrašnjost tikvica i šunku i nakon 1 min maknemo s vatre. Blanširane tikvice stavimo u ppleh na papir za pečenje i napunimo nadjevom od bešamela. Tikvice stavimo u pećnicu prethodno zagrijanu na 200C i pećemo 25-30 minuta.

Više »

nedjelja, siječnja 06, 2013

Teleći odresci u umaku s češnjakom

Sastojci za 4 osobe 
-600 g telećih odrezaka od buta
-1 kašika Vegete
-1 kašićica crvene mljevene paprike
-30 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400
-1 kašićica Ajvara blagog
- 3-4 kašike ulja
-50 mlbijelog vina
-3 češnja češnjaka
Priprema

Za pripremu ovog jela upotrijebit ćemo širu i dublju tavu. odreske istućemo batom za meso, a brašno pomiješamo s crvenom paprikom u prahu.
Svaki odrezak (i to samo jednu stranu) uvaljamo u tu mješavinu. Pobrašnjenu stranu odreska stavimo na zagrijano ulje i pećemo sa svake strane 2-3 minute.
Pospemo Vegetom, podlijemo vodom i pirjamo poluotkriveno na laganoj vatri 25-30 minuta. Odreske tokom pirjanja po potrebi podlijevamo vodom.
Kad meso omekša, dodamo ajvar, nasjeckani češnjak, vino i 50-100 ml vode pa zajedno prokuhamo.
Poslužimo toplo uz široke rezance.

Više »

subota, siječnja 05, 2013

Kuhano Vino

U skladu sa zimskim i blagdanskim ugođajem kuhano vino je neizbježno. Ono ne samo da će nam popraviti raspoloženje, nego je i zdravo. Grožđe, a time i vino sadrži mnogo vitamina, minerala i drugih supstanci koje nam mogu pomoći u borbi protiv nekih vrsta tumora, potištenosti, spriječiti preuranjeno starenje…
Ipak, u količinama se moramo ograničiti i ne smijemo pretjerivati, jer ćemo tada postići suprotan učinak i narušiti psihofizičko zdravlje.
Sastojci:
-1 l crnog vina
-2-3 dl vode
-150 g šećera
-8 klinčića
-1 štapić cimeta
-1 vanilija
-narančina kora

Priprema:
U veću šerpu stavimo vodu, dodamo šećer, vanilin šećer i zagrijemo, dodamo karanfilčić i cimet, narednanu koricu naranče i kad skoro proključa sipamo vino. Nastavimo grijati, ali sada ne smije da proključa. Kriške naranče možemo dodati i kada dodajemo sve sastojke, da se kuhaju skupa sa vinom, a možemo i u šolje, prije sipanja.
Više »

Čajni Keksi

..u šarenilu okusa i mirisa Božićnih kolača sigurno neizostavan dio su i suhi keksi. Ako nemate vremena za pravljenje više vrsta keksića, evo još jednog recepta pomoću kojeg možete napraviti dosta različitih keksića, a sve iz istog tijesta.
Sastojci
Za tijesto
-1 kg brašna
-1/2 kg masti ili margarina
-40 dkg šećera
-3 jajeta
-2 praška za pecivo
-2 vanilijina šećera
-naribana limunova korica
Za dekoraciju
-kuglice
-slastičarske boje
-čokoladna glazura
-marmelada
-bademi
-orasi
Priprema
Od navedenih sastojaka umijesimo glatko tijesto. Ostavimo preko noći da se odmori. A onda oblikujemo željene oblike, poredamo u pleh na papir za pečenje i pečemo u zagrijanoj pećnici na 150 °C.
Gotove kekse mažemo marmeladom, spajamo po dva, prošaramo…i opet pustimo da mašta radi..:)
Ukrašavanje odnese najviše vremena, ali uživajte u tome. Ako vam se ne ukrašavaju pospite ih samo šećerom u prahu.
Više »

Kafedžike

Sastojci

-100 g mljevenih badema
-125g čokolade za kuhanje
-125g šećera u prahu
-2 kašike mlijeka
-1-2 kašike ruma
-2 kasičice mljevene kafe
-50g suhog grozđa (samljevenog u multipraktiku)
Priprema
Čokoladu trebamo narendati, potom dodamo sve ostale sastojke i sve lijepo umjesimo. Pravimo bombice i valjamo ih u čokoladne mrvice (dio možete u  Nesquick, a dio u kokosovo brašno).
Više »

Rum bombice

Sastojci

-250 g margarina
-300 gmljevenog keksa
-9 kašika šećera
-5 kašika ruma
-3 kašike kakaa
Za ukrašavanje:
-50 g kokosovog brašna
-50 g sjeckanih oraha

Priprema
Sve sastojke dobro izmiješamo, tako da dobijemo kompaktnu smjesu.
Vlažnim rukama oblikujemo kuglice i uvaljamo ih u kokosovo brašno, a neke u sjeckane orahe.
Služimo u ukrasnim papirnatim korpicama.

Više »

Snowstar Coctail

Sastojci: 
-4 cl Ballantine´s-a
-2 cl Amaretto
-6 cl Kokosovog mlijeka
-4 cl soka od ananasa
-led
Trebate blender i Colada čašu .
Možete dekorisati tako da napravite Pticu od Anenasa
Priprema:
U blender sipati sve sastojke dodati lopaticu leda mixati 10 sekundi i poslužiti u Colada čaši.
Više »

Pina Colada

Pina Colada je idealna za ljetno osvježenje.Coladu je prvi predstavio Ramón "Monchito" Marrero Pérez posjetiocima tadašnjeg poznatog Beachcomber Bara u San Huanu - Puerto Rico.
Rekao je da je radio na koktelu puna 3 mjeseca, dok napokon nije osjetio "sunčani tropski okus Puerto Rica u čaši.
Sastojci:
-3 dl Havana Club ruma
-3 dl Malibu ruma
-6 cdl ananas soka (3 kocke ananasa)
-2 dl kokosovog mlijeka (vrhnje, mlijeko)
-led
Priprema:
U shaker ili blender stavimo nekoliko kocki leda. Broj kocki leda zavisi od veličine čaše.
Zatim uspemo rum Havana Club, rum Malibu, ananas sok, kokosovo mlijeko. Umjesto kokosovog mlijeka možemo koristiti vrhnje, ili obično mlijeko. Sve to dobro promučkamo u shakeru ili umutimo mixerom. Ako koristimo blender, držimo 20 sekundi na največoj brzini.
Uspemo u visoku čašu, dodao slamku i dekorišemo sa ananasom koji smo izrezali na trokut i trešnjom.
Kako je već rečeno postoje varijacije da li koristiti kokosovo mlijeko, vrhnje ili obično mlijeko. To obično zavisi od toga šta možemo pronači u prodavnici, odnosno šta imamo u frižideru. Također, neki koriste i bijeli rum (Havana Club) i tamni rum (Havana Club 7 godina). To možete ukoliko vam je dublji džep :)  jer je tamni rum skuplji obično 2.5 puta od bijelog ruma.
Znači, rijetko ćemo susresti varijantu Pina Colade s tamnim rumom u cocktail barovima po BiH, jer to nije isplativa varijanta.

Više »

Voćna Salata sa breskvama

Sastojci
-4 breskve
-10 kajsija
-4 kruške
-2 banane (umjesto banana možemo dodati jednu manju dinju)
-1 grejpfrut ili narandža, desetak listova svježe nane
Priprema
Isjećemo voće na kocke, na kraju isječemo banane i prelijemo voće iscjeđenim sokom grejfuta ili narandže. Na kraju dodamo listove nane i promješamoe. Rashladimo u frižideru prije posluživanja. Prijatno!
Više »

Pizza Margarita

Sastojci:
Za tijesto:
-3 solje brašna
-1/2 suhog kvasca
-1/2 šolje mlake vode
-1 kašičica soli
Za nadjev:
-3 svježa i vrlo zrela paradajza
-1 lopta svježeg mozzarella sira
-maslinovo ulje
-malo soli
-svjež bosiljak (jedna vezica)
Priprema:
Od pripremljenih sastojaka umjesimo tijsto srednje mekoće, uvijemo ga u plastičnu foliju i ostavimo da odstoji u frižideru nekoliko sati, a može i preko cijele noći. Prije upotrebe tijesto još jednom lagano premijesimo na stolu (pri tom ruke i sto trebamo posuti brašnom da se ne bi ljepilo). Potom napravimo lopticu, malo je uvaljamou brašno i razvućemo oklagijom. Tijesto odmah položimo u podmazan pleh.
Da bi se paradajz lakše oljuštio stavimo ga u dublju posudu, u drugoj posudi dobro zagrijemo vodu i njome prelijmo paradajz. Sačekamo 10-tak minuta, odlijemo vodu, sacekamo još neki minut da se paradajz prohladi pa ga oljuštimo. Potom ga isjeckamo na sitne komade i propasiramo viljuškom. Ako mislite da bi bilo idealno da ga izmiksate u blenderu, nemojte. Ni kraljica Margarita i njen glavni kuhar nisu imali blender, a tako možete i razbiti sjeme paradajza sto bi pizzi moglo dati malo gorak ukus.
Nakon toga u odgovarajuću posudu nalijemo malo maslinovog ulja, dodamo paradajz, posolimo i prodinstamo dok se malo ne zgusne (da dobije gustinu sosa). Ovim sosom od paradajza premazažemo pizzu, a onda položimo kriške mozzarela sira i pizzu pećemo u jako zagrijanoj rerni (20-25 minuta).
Čim je pizza pečena i još vrela pospemo je svježim listovima bosiljka.
Više »

Pizza 4 Vrste Sira - Pizza Quatro Formaggi

Sastojci:
Za tijesto:
-300 g brašna
-180 ml mlake vode
-1/2 kesice suhog kvasca
-1 kašićica šećera
-1 kašićica soli
-3 kašike maslinovog ulja
Za fil:
-mozzarela
-parmezan
-gauda
-gorgonzola
-vlasac
-timjan
-bosiljak
-origano
-umak od paradajza
Priprema:
Umjesimo mekano tijesto od navedenih sastojaka, i ostavimo da odstoji (oko 2-3 sata). Nakon toga napravimo loptu od tijesta koju oklagijom istanjimo, potom zagrijemo rernu na 250 C.
Tijesto namažemo umakom od paradajza, sireve izribamo ili isitnimo na kockice, dodamo začine (ukoliko i koje želimo) i sve poslažemo po tijestu, a onda stavimo da se peče 10-15 minuta dok tijesto ne bude gotovo.

Više »

Srdele s krompirom

Sastojci:
-40 dag srdela
-75 dag krompira
-2 režnja bijelog luka
-1/2 dl bijelog vina
-prstohvat  ruzmarina
-2 grančice peršunovog lista
-maslinovo ulje
-biber
-sol
Priprema: 
Krompir skuhamo u ljusci, zatim ga ogulimo i narežemo na kolute. Srdele očistimo, prorežemo i otvorimo da budu ravne kao odresci. Unutrašnju stranu im natrljamo bijelim lukom i posolimo.
Zatim u odgovarajuću nauljenu posudu slažemo krompir u redove. Svaki red posolimo, pobiberimo, pospemo ruzmarinom i poprskamo uljem. Srdele poslažemo odozgo po krompiru, vanjskom stranom prema gore.
Prelijemo mješavinom ulja, vina i vode, ali tek toliko da složenac bude vlažan. Stavimo u zagrijanu rernu i na srednjoj vatri pećemo oko 20 minuta.
Prije posluživanja jelo pospemo nasjeckanim peršunovim listom. Poslužimo s paradjzima, koje smo ogulili, narezali na 1 cm debele kolutove i posuli naribanim parmezanom.
Više »

Špageti Carbonara/Spaghetti Alla Carbonara

Italija je osim pizze poznata po raznim vrstama tjestenine. Jedna od najpopularnijih, a i najomiljenijih tjestenina je “carbonara” što bi u slobodnom prijevodu značilo «tjestenina na ugljenaričin način». 
Za spremanje ovog obroka trebati će nam nepunih pola sata.
Sastojci:
-250 gr špageta
-15 dkg suhe slanine ili pršuta
-2 češnja bijelog luka
- pola dcl dobrog bijelog vina
-10 dkg parmezana
-2 dcl vrhnja za kuhanje
-1 jaje
-1 žumanjak
-bijeli papar
- so
Priprema:
Dimljenu slaninu izrežemo na tanke trakice, pa na kockice, te je stavimo da se zažuti sa 2 češnja bijelog luka.  Kad se slanina popržila izvadit ćemo bijeli luk i ocijediti ćemo suvišnu masnoću. Potom dodamo vino te pričekamo nekoliko minuta da ono ispari. Zatim dodamo vrhnje za kuhanje i kad provrije sklonimo s vatre. Špagete skuhamo, s tim da pazimo da se špageti ne prekuhaju nego ostanu «al dente». Zatim ih ubacimo u slaninu sa vrhnjem i stavimo na vatru da uzavru, te onda dodamo smjesu od 1 jaja, 1 žumanjka, bijelog papra i 5 dkg parmezana. Izuzetno važno je da špagete dignemo sa vatre pa umiješamo tu smjesu, a to radimo brzim pokretima da se jaja ne bi skuhala. Odmah poslužimo sa ostatkom parmezana.
Prijatno
Više »

Lazanje sa goveđim mesom

Sastojci:
-70 dg mljevene govedine
-1 kg paradjza
-50 dg sira
-origano
-bešamel
-sol i biber
-3 češnja češnjaka
-Tijesto za lazanje
Priprema
Na miješanom ulju lagano prodinstamo češnjak dok ne dobije nježnu zlatnu boju. Dodamo mljeveno meso, zasolimo i dinstamo 25 minuta povremeno mješajući. 80 dg očišćenih i oguljenih paradajza isjeckamo na sitnije kockice i dodamo ih mesu. Zasolimo malo i kuhamo 15-ak minuta. Pred sam kraj pobiberimo i dodamo origano.
U drugoj zdjeli pripremimo zasoljenu vodu za lazanje u koju smo dodali malo ulja. Tijesto za lazanje ne trebamo kuhati jer se često na taj način raspadnu. Važno je da je smijesa od mesa vruća kad se lazanje slažu jer će se na taj način tijesto dodatno omekšati. Po par listića stavimo u vruću vodu na 1-2 minute i slažimo na nauljeni pleh ili vatrostalnu posudu. Slažemo na način da tijestu prekrijemo površinu, dodamo meso, bešamel i izribani sir, pa opet tijesto... Lazanje prelijemo bešamelom. Pazimo da pravilno rasporedimo sastojke, a ako nam nečeg ostane to uvijek možemo staviti na gornji sloj što će djelovati i prilično dekorativno. Ostatak paradjta propasiramo ili samo izrežemo na tanje kriškice i stavimo preko bešamela. Pospemo sviježim origanom i dekorišemo ribanim sirom. Pećemo u zagrijanoj pećnici 30-ak minuta na 220°C.
Uz lazanje možemo poslužiti običnu zelenu salatu.
Više »

Milanski Rižoto - Risotto alla Milanese

Rižoto je jelo koje se pravi od riže i priloga. Na vrelom ulju, maslacu ili masti proprži se riža, a zatim se dodaju prilozi. Obično su to školjke, rakovi, ribe, gljive, meso, pršut, ali i povrće, ili dr. Nakon što se dodaju prilozi, u rižoto se dodaje voda ili temeljac (riblji, mesni ili od povrća) u malim količinama, začini i pirja oko trideset minuta. Poslužuje se kao predjelo, glavno jelo ili prilog.
Svaki talijanski grad ima svoju tjesteninu i svoj rižoto. Gotovo asketski izbor namirnica neka vas ne zavara – Milanezi znaju šta je dobro. Ako ne probate njihov risotto, niste savladali abecedu rižota.
.Sastojci za 4 osobe
-400 griže
-1 glavica luka
-100 g putera
-1,5 l vode
-2 Kokošje kocke
-2 kašićiceVegete
-150 ml vina
-1 kašićica šafrana u prahu
-50 g ribanog parmezana
Priprema
U kipuću vodu stavimo kocke za juhu i kuhamo oko 5 minuta.
Na ugrijanom puteru kratko propećemo nasjeckani luk i lagano ga pirjamo polijevajući juhom.
Dodamo opranu rižu, kratko je propečemo i propirjamo, postepeno je zalijevajući vrućom juhom - uz neprekidno miješanje.
Pred kraj pirjanja dodamo vino, Vegetu i šafran, a zatim parmezan.
Milanski rižoto služimo uz svježu sezonsku salatu.
Za rižoto koristimo rižu okrugla zrna (arborio).
Kombinacijom arborio riže koja sadrži dosta skroba i dolijevanjem tekućine rpilikom pirjanja riže dobit ćemo dovoljno sočan rižoto.

Više »

Sarajevske Hurmašice

Sastojci:
Tijesto:
-2 jajeta
-2 šoljice šećera
-2 šoljice ulja
-brašna po potrebi
Agda:
-9 šoljica šećera
-11 šoljica vode
-1 limun
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom i uljem postepeno dodavati brašno i prašak za peicvo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od tijesta ćemo oblikovati kuglice malo veće od oraha, koje potom spljoštimo i pritisnemo uz ribež (najsitnije rupice). Slažemo hurmašice na suhu tepsiju i kda se peku na 200-200 stepeni, dok ne porumene.
Dok se hurmašice peku, trebamo napraviti agdu. Agda se pravi tako da šećer zalijemo vodom i dobro promiješamo da se istopi, u ovu smjesu iscijedimo i sok iz limuna.
Pečene hurmašice zalijemo hladnom, nekuhanom agdom, poklopimo i pustimo da odstoje.
Više »

Jednostavna Juha od Vrganja

Sastojci:
-2-3 dg sušenih vrganja
-5 dg putera
-1 dcl Vrhnja za kuhanje
-So po ukusu
-Peršunov list
-Kašićica brašna

Priprema:
Prije same pripreme juhe nužno je vrganje natopiti u vodi (1l) da bi omekšali (cca. 1 sat). Vodu ni u kom slučaju nemojte prolijevati jer ćemo je iskoristiti kasnije kao dodatak juhi. Kad su vrganji omekšali isjeckamo ih na tanke ploškice. U prikladnoj posudi na laganoj temeperaturi rastopimo puter, dodamo vrganje i lagano ih dinstamo 2 minute. Dodamo vodu u kojoj smo topili gljive i zasolimo po želji. Ukoliko volite vegetu umjesto soli možete dodati samo vegetu. Ostavimo juhu da se kuha 20 minuta. Pred kraj napravimo smjesu u maloj posudici od brašna i 1 dcl mlake (ne vruće) vode, te dobro izmiješamo. Dodamo juhi i miješamo. Pred sam kraj dodamo vrhnje za kuhanje i isjeckani peršun.
Više »

Čokoladni liker

Kako su još u 4. stoljeću Asteci pripremali čokoladni napitak, do danas postoji bezbroj njegovih hladnih i toplih vrsta. Ni ovaj 'home made' liker svojom slatkoćom u kombinaciji s rumom ne zaostaje za drugima. Pravo damsko piće, ali ne isključivo, obzirom da su rum i pića od ruma moj omiljeni izbor, ide recept na tu temu..:)
Sastojci
- 1,5 l mlijeka
-500 g šećera
-500 ml bijelog ruma
-2 Pudinga čokolada
- 100 gorkog kakaa
-1Vanilin šećer
Priprema
Puding i kakao razmutimo u 300 ml hladnog mlijeka, a preostalo mlijeko zakuhamo.
U kipuće mlijeko dodamo šećer, vanilin šećer i kratko prokuhamo dok se šećer ne otopi.
Dodamo puding i kakao, pa ih mutilicom miješamo 2-3 minute.
U vruću smjesu dodamo rum, promiješamo i ohladimo.
Ohlađeni liker ulijemo u odgovarajuće boce i stavimo na hladno mjesto.
Čokoladni liker možemo poslužiti sa kockicama leda.
Trebamo ga obavezno povremeno protresti. Za rijeđi liker samo smanjimo količinu ruma i šećera, a povećamo količinu mlijeka.


Više »