Sastojci:
75 dag faširanog mesa,
1 srednja glavica crvenog luka.
2 čehna bijelog luka,
pola bijeloga hljeba,
2 dl mlijeka,
7,5 dl kuhanog paradajza,
so,
biber,
1 jaje,
dvije grančice svježeg bosiljka,
8 paprika babura,
3 kašike maslinovog ulja,
2 kašike glatkog brašna
1 kašika slatke crvene paprike
Priprema:
Izvadite meku unutrašnjost iz polovice hljeba, prelijte ju mlijekom i pustite da se dobro namoči. Kad je posve omekšao, procijedite ga kroz cjediljku i prisnite tako da što više mlijeka iziđe iz njega. Tako ocijeđeni hljeb stavite u zdjelu, dodajte meso, sitno sjeckani luk i bijeli luk, 1 jaje, soli i bibera po ukusu. Dobro umijesite smjesu pa neka odstoji barem pola sata, ili u frižideru preko noći. S paprika odrežite gornji dio s peteljkom, očistite ih od košpica i operite, pa ih punite smjesom do vrha. Paprike slažite u lonac u kojem će se kuhati. Kad ste napunili paprike, dodajte u lonac 7,5 dl ukuhanog paradjza i još toliko vode, pa stavite da se kuha. Kad provri, smanjite vatru pa neka se lagano krčka još sat vremena. Od ostatka smjese napravite male kuglice, otprilike veličine ping-pong loptice, zarolajte ih u mrvice pa ih ispržite u tavi na malo ulja toliko da se dobiju boju i da se formira korica. Ispržene mesne okruglice nježno dodajte u tekućinu u kojoj se kuhaju paprike. Kad su paprike kuhane (nakon sat vremena krčkanja na laganoj vatri) dodajte još i zapršku. U hladnu tavu dodajte 3 kašike maslinovog ulja, 2 kašike glatkog brašna i 1 kašiku slatke crvene paprike, prepržite i dodajte u tekućinu u loncu. Malo zavrijte, dodajte dvije grančice svježeg bosiljka pa isključite. Punjene paprike poslužuju se sa pireom ili restanim krumpirom, ali ovako napravljene sa mesnim okruglicama fine su i ako ih serviramo sa kuhanim špagetama.
75 dag faširanog mesa,
1 srednja glavica crvenog luka.
2 čehna bijelog luka,
pola bijeloga hljeba,
2 dl mlijeka,
7,5 dl kuhanog paradajza,
so,
biber,
1 jaje,
dvije grančice svježeg bosiljka,
8 paprika babura,
3 kašike maslinovog ulja,
2 kašike glatkog brašna
1 kašika slatke crvene paprike
Priprema:
Izvadite meku unutrašnjost iz polovice hljeba, prelijte ju mlijekom i pustite da se dobro namoči. Kad je posve omekšao, procijedite ga kroz cjediljku i prisnite tako da što više mlijeka iziđe iz njega. Tako ocijeđeni hljeb stavite u zdjelu, dodajte meso, sitno sjeckani luk i bijeli luk, 1 jaje, soli i bibera po ukusu. Dobro umijesite smjesu pa neka odstoji barem pola sata, ili u frižideru preko noći. S paprika odrežite gornji dio s peteljkom, očistite ih od košpica i operite, pa ih punite smjesom do vrha. Paprike slažite u lonac u kojem će se kuhati. Kad ste napunili paprike, dodajte u lonac 7,5 dl ukuhanog paradjza i još toliko vode, pa stavite da se kuha. Kad provri, smanjite vatru pa neka se lagano krčka još sat vremena. Od ostatka smjese napravite male kuglice, otprilike veličine ping-pong loptice, zarolajte ih u mrvice pa ih ispržite u tavi na malo ulja toliko da se dobiju boju i da se formira korica. Ispržene mesne okruglice nježno dodajte u tekućinu u kojoj se kuhaju paprike. Kad su paprike kuhane (nakon sat vremena krčkanja na laganoj vatri) dodajte još i zapršku. U hladnu tavu dodajte 3 kašike maslinovog ulja, 2 kašike glatkog brašna i 1 kašiku slatke crvene paprike, prepržite i dodajte u tekućinu u loncu. Malo zavrijte, dodajte dvije grančice svježeg bosiljka pa isključite. Punjene paprike poslužuju se sa pireom ili restanim krumpirom, ali ovako napravljene sa mesnim okruglicama fine su i ako ih serviramo sa kuhanim špagetama.