Samo najbolji, odabrani recepti!!!

petak, studenoga 07, 2014

Krompir i Tikvice iz Rerne sa Umakom

Recept je savršen i lagan i za prirpemu, a i za stomak. :)
Sastojci:
5-6 velikih krompira
1 manja tikvica
1 luk  
1-2 kašike brašna
ulje
mlijeko
slatko vrhnje  
vegeta,
so,
biber,
muškatni oraščić
Priprema:
Krompir oguliti, skuhati al dente.
Manju tikvicu narezati na kriškice.
Polukuhan krompir narezati na tanke kriške.
Dok se krompir kuha, pripremiti umak:
Na malo ulja popržiti luk, dodati brašno.
Kad se zaprži, pomalo dodavati vodu i mlijeko i miješati da nastane kremasti umak. Za još kremastiju konzistenciju dodati malo slatkoga vrhnja.
Dodati vegetu, so, papar i muškatni oraščić.
Vatrostalnu posudu ili posudu za quiche namazati maslacem/uljem, složiti red krompira, posoliti, red tikvica, posoliti...i tako sve dok nam ne nestane materijala.
Na kraju složenac preliti pripremljenim umakom, "pospremiti" ga u rernu zagrijanu na 200 stepeni pustiti da lijepo zacvrči i porumeni. Servirati uz salaticu i čašu vina!
Izvor: http://www.coolinarika.com/