Samo najbolji, odabrani recepti!!!

petak, rujna 12, 2014

Vojvotkinjin Krompir i Tuna sa Povrćem

Sastojci:
1kg krompira
3 zumanca
100 gr maslaca
30 maslaca
1 manji poriluk
1 kašika brašna
2/3 case vrhnja za kuhanje
2/3 case ribljeg ili pileceg temeljca
1/2 case zamrznutog mix povrca
(kukuruz,mrkva,grašak)
200 gr tune (ako je iz konzerve) ili bilo koje druge riba ili 300 gr sviježe ribe
Priprema:
Očišćen krompir skuhati u vodi, uz dodatak soli (koliko stane između 2 prsta).
Pripremiti lim za pečenje. Skuhan krompir propasirati/napraviti pire.
Dodati otopljen maslac i žumanca, dobro sjediniti.  Tako pripremjlen stavljati u vreću za ukrašavanje torti rozeta (tuljak) vrećica mora biti 1 cm u promjeru.
Na pripremljeni lim praviti rozete. Stavi da se peće u predhodno zagrijanoj rerni na 190 oko 30 minuta (da porumene)
Ostaviti ih da se malo prohlade, pa će se lagano skinuti sa papira/lima. Poslužiti kao dodatak povrću
ili po želji… ribi :) Potrebno je pola mjere za ovaj recept!
Na maslacu propržiti sitno isjeckani poriluk, dodati brašno i pržiti minut-dva,zatim naizmijenično dodavati temeljac i vrhnje i miješati da se brašno ne zgruša.
Dodati komadiće ribe i zamrznuto povrće, pustiti da se umak zgusne..oko 5 minuta na srednjoj temperaturi.
Kada se sve skuhalo,pripremiti 2 posude koje mogu ići u rernu na visoku temperaturu, odozgo poslagati Vojvotkinjin Krompir i sve zapeći oko 10 minuta na 160 C.
Izvor: http://www.gastronomija.info/