Samo najbolji, odabrani recepti!!!

utorak, lipnja 24, 2014

Pita od Heljdinih kora sa Sirom

Sastojci:
7 heljdinih kora
3 jajeta
3 dl jogurta
šolja od 2 dl griza
1 prašak za pecivo
300 g sitnog sira
soli po ukusu
malo ulja
Priprema:
U dubljoj posudi umutiti jaja, jogurt, griz, prašak za pecivo i sitan sir. Dodati po ukusu soli i sve promešati.
Uzeti heljdinu koru i cjelom površinom je premazati filom i smotati u štrudlicu.
Štrudlicu presjeći na 4 jednaka djela i slagati u pleh obložen pek papirom.
Na isti način od preostalog materijala napraviti štrudlice.
Ostaviti malo fila za prelivanje štrudlica po vrhu. Dobro ih natopiti da bi pita bila mekanija, i na kraju poprskati ih s malo ulja.
Peći pitu u rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.
Pečenu pitu prekriti suhom kuhinjskom krpom da malo odmekne.
Prohladiti je i služiti mlaku uz kiselo mlijeko.