Sastojci
Za biskvit:
230 goraha
6 jaja
120 gšećera
110 g brašna
2 kašike ruma
Za kremu:
350 ml mlijeka
2-3 kašike limunovog soka
1 kašićica naribane limunove korice
1 kašićica Cimeta mljevenog
150 g mljevenih oraha
2 Vanilijina šećera
2 kašike ruma
300 g maslaca
120 g šećera
60 g brašna
½kašićice naribanog muškatnog oraščića
Odvojite bjelanca od žumanaca. Bjelanca istucite u šlag i umiješajte pola količine šećera.
Žumanca pjenasto izmiješajte s preostalim šećerom i dodajte rum. U izrađena žumanca naizmjence umiješajte brašno i tučene bjelance te na kraju mljevene orahe.
Smjesu ulijte u uljem namazan i pek-papirom prekriven oblik za tortu promjera 24 cm i pecite na temperaturi od 180°C oko 35 minuta. Rernu isključite, a biskvitno tijesto ostavite u rerni da se ohladi.
Za kremu, brašno, šećer i vanilin šećer izmiješajte sa 150 ml hladnog mlijeka i dobro izmiješajte mixerom.
Ostatak mlijeka zakipite, u njega izlijte pripremljenu smjesu i miješajući kuhajte na laganoj vatri 6-7 minuta, dok ne dobijete gustu kremu.
U ohlađenu kremu dodajte mljevene orahe, cimet, rum, muškatni oraščić, limunovu koricu i sok te maslac koji ste prethodno pjenasto izradili.
Pečeni i ohlađeni biskvit prerežite na tri dijela. Svaki list biskvitnog tijesta premažite sa 2-3 žlice kreme. Površinu i rubove torte također premažite kremom i pospite mljevenim orasima.