Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, lipnja 28, 2014

Boem Torta

Sastojci:
Biskvit
12 bjelanaca
250 gr  secera
150 gr przenih mljevenih ljesnjaka
150 gr krupnije mljevenih ljesnjaka
3 kasike kakao u prahu
3 kasike brasna 
Krema/fil
12 zumanaca
250 gr secera
500 ml mlijeka
7 kašika brasna
2x250 gr maslaca
200 gr tamne cokolade
200 gr bijele cokolade
Priprema:
Bjelanca umuriti  polako dodavajuci secer. Kada ste utrosili sav secer i bjelanci postigli volumen, dodati brasno  prosijano zajedno sa kakaom u prahu, te obje vrste ljesnjaka.
U veliku tepsiju ( velicine 40x30cm) postavljnu papirom za pecenje, istresti dobivenu smjesu i peci na 170C oko 20 minuta...Peceni biskvit isjeci na 3 snite.
 Mlijeko staviti da se kuha.
Zumanca dobro izmixati sa secerom, sve dok ne zapjene i dobiju svijetlu boju, zatim prosijati u njih brasno,te lagano izmijesati.
Kada mlijeko pocme da vrije, polako ga sipati u smjesu zumanaca, zatim tu smjesu vratiti nazad u serpu u kojoj se kuhalo mlijeko i skuhati uz stalno mijesanje kremu.
Dobit cete gustu kremu.
Kremu sklonite sa sporeta, dodati odmah na kockice isjecen maslac i umutiti mixerom.
Podijeliti kremu na pola,te u jedan dio staviti tamnu cokoladu a u drugi dio kreme staviti bijelu cokoladu.
mijestai kreme sve dok se cokolada ne otopi.
Pokriti kreme po samom vrhu prozirnom folijom i ostaviti da se potpuno ohlade da bi se mogle nanositi na biskvit.
Biskvit staviti na posluzavnik/tacnu premazati prvo jednom kremom, zatim i drugom kremom, poklopiti sa slijedecim biskvitom i uraditi isti premaz.
Ostace vam dovoljno kreme da se ukrasi torta.