Samo najbolji, odabrani recepti!!!

utorak, kolovoza 06, 2013

Sarajevski Kadaif

Za ovu bajramsku poslasticu treba izdvojiti 30tak minuta. Vrlo jednostavno za napraviti.
Sastojci
-250 gr tanki kratki rezanci za kadaif
-120 gr maslaca
-50 gr oraha ili badema
-Malo suhog grožđa
Sirup :
-500 gr šećera
-1/2 l vode
-100 gr  meda
-1 Vanilin šećer
-1 Limun
Priprema:
Polovinu svježih rezanaca složiti u pleh podmazan maslacem. Preko rasporediti sitno sjeckane orahe ili bademe i suho grožđe. Odozgo opet naslagati rezance i preliti rastopljenim maslacem.
Tako pripremljen kadaif staviti da se peče na 200 stepeni jedan sat. U međuvremenu pripremiti preliv. Od šećera i vode kuhati sirup srednje gustine i povremeno kašikom skidati pjenu. Pred kraj kuhanja dodati med i nacijeđen limun.Vruć kadaif preliti polovinom sirupa, a preostali sirup još ukuhati da bude gust, pa ponovo preliti kolač. Tek potpuno hladan kadaif isijeći na kocke i poslužiti.