Samo najbolji, odabrani recepti!!!

četvrtak, srpnja 18, 2013

Sarajevska Kljukuša

Kljukuša može zamijeniti pitu od krompira, a vrlo se brzo sprema..Gogo moj ne voli, uhh..ali je ja volim :)

Sastojci
-cca 2 kg oguljenog krompira
-150 gr brašna
-150 ml ulja
-1 i još malo supene kašike vegete ili soli  po želji bibera
- malo ulja za podmazati pleh
-2 glavice luka  
-malo putera
Priprema:
Oguliti krompir i luk. Izrendati na krupno rende ili ih usitniti.Staviti u veliku cjediljku i dobro isprati i ocijediti.
Prebaciti iz u veću posudu, dodati vegetu, biber, ulje i dobro izmiješati. Na kraju dodati brašno i sve opet dobro izmiješati. Najbolje je rukom.
Prije nego što počnete išta raditi, upaliti rernu na 250 C i pleh pomastiti uljem i staviti u rernu da se dobro zagrije. Masu istresti na ugrijan pleh. Peći nekih pola sata na donjoj rešetki, pa dignuti na gornju i peći dok ne porumeni i odozgo. Izvaditi pred kraj, uzeti komadić putera i premazati i opet vratiti u rernu.
Cijelo vrijeme je temperatura 250 C. Ko voli, može je odozgo premazati pavlakom ili kajmakom, pa sve opet vratiti u rernu. Kljukuša je ukusnija što je tanja, tako da ne treba praviti u manjem plehu.