Samo najbolji, odabrani recepti!!!

petak, srpnja 19, 2013

Najbolja Štrudla

Sastojci:
600 gr brašna,
1 jaje,
250 gr margarina
1 kvasac
1/2 šoljice mlakog mlijeka
1/2 korice limuna
2 kašike šećera
1 kašićica soli
Fil:
oko 150 gr oraha, maka, lješnjaka ili rogača, malo grožđica
1 dl mlijeka,
po ukusu šećera,
1 vanilin šećer,
posipanje: šećer u prahu
Priprema:

Tijesto:
Brašno, so, šećer pomiješati, dodati jaje, otopljen margarin, koricu od limuna, mlako mlijeko i izmrvljen kvasac.  Umijesiti fino, glatko tijesto i pustiti ga da malo naraste.
Podijeliti ga na 4 loptice prije punjenja.


Fil:
Mak, orahe, lješnjak ili rogač staviti u mlijeko i kuhati na niskoj temperaturi , miješajući.
Dodati šećera po želji i  vanilijinog šećera... dodati grožđice.

Ugrijati rernu na 200 stepeni.
Tijesto razvaljati i 3/4 kvadrata  premazati   nadjevom.
Urolati , premazati žumanjcem i peći oko 20-25 minuta.