Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, travnja 02, 2014

Ravioli sa Špinatom

Sastojci: (za dvije osobe)
za tijesto:
200 g pšeničnog bijelog brašna
2 jajeta
malo soli
3 kašike vode
za punjenje:
4 veze špinata (oko 500 g)
2 čehna bijelog luka
komadić putera
malo maslinovog ulja
malo muškatnog oraščića
malo soli
pola kriške svježeg sira
1 bjelance
za sos:
200 ml biljne pavlake
3 čehna bijelog luka
50 ml bijelog vina
malo putera

Priprema:
Tijesto:
U dublju posudu staviti brašno, so, jaja i početi sa mješanjem tijesta.
Po potrebi dodati po kašiku vode… treba mjesiti oko 5 minuta dok se ne dobije fino glatko testo.
Prekriti vlažnom krpom i ostaviti da odmara 15-ak minuta.
Punjenje
U većoj tavi otopiti puter uz dodatak malo maslinovog ulja pa kad se zagrije staviti na listiće isječen bijeli luk.
Kad pusti aromu dodati opran i očišćen špinat (isjeći tvrde stabljike i središnji zadebljali dio), poklopiti i na tihoj vatri dinstati 7-8 minuta… Onda otklopiti i na jačoj vatri uz mješanje dinstati dok ne ispari sva tečnost.
Začiniti muškatnim orahom, soli i malo prohladiti.
Izmiksati u električnoj sjeckalici a onda dodati gnječen sir i bjelance pa sve lepo promješati.

Pravljenje raviola
Uzimati dio po dio tijesta, uz dodatak po malo brašna što više rastanjiti a onda praviti trake širine oko 6-7 cm , stavljati po kašičicu fila (na jednu polovinu trake sa razmakom par centimetara), četkicom pokvasiti sve četiri strane tijesta oko fila, preklopiti, pritisnuti sve strane oko fila isjeći i redati na krpu posutu sa malo brašna.
U dosta slane, kipuće vode, kuhati raviole 7 minuta.
Sos
Dok se raviole kuhaju u manjoj tavi na puteru i maslinovom ulju propržiti na listiće sječen bijeli luk.
Kad pusti aromu dodati biljnu pavlaku, a malo kasnije i bijelo vino.
Kada se malo ukrčka i zgusne posoliti i dodati malo muskatnog oraha.
Serviranje
Dok su još vrele raviole staviti na tanjir…
Preliti sosom od pavlake…
Posuti grubo izlupanim zrnima bibera…
Posuti sa malo peršun lista…

Više »

Zapčena Riža

Sastojci:
300 g pilećeg filea
1 manja mrkva
1 glavica crnog luka
2 kašike ulja
150 g riže
5 dl jogurta
po ukusu: so, biber
peršunov list
Priprema:
Pileće meso sitno isjeckati, luk i mrkvu isjeckati što sitnije.
U tavu staviti ulje, zagrijati ga i dodati isjeckano meso i povrće.
Sve zajedno propržiti oko 5 minuta, začiniti po ukusu i posuti peršunov list.
U podmazanu vatrostalnu posudu presuti meso, preko staviti opranu rižu i sve dobro sjediniti.
Zaliti sadržaj jogurtom pa staviti u rernu i peći na 200 stepeni oko 45 minuta.
Nakon tog vremena isključiti rernu, a jelo ostaviti još 10-tak minuta da ukrčka.
Poslužiti uz sezonsku salatu po izboru.

Više »

utorak, travnja 01, 2014

Bačoko Torta

Sam naziv sve govori, super jednostavna i preukusna torta od banana i čokolade..:)
Sastojci
Za biskvit:
200 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550
150 g smeđeg šećera
50 g kakaa u prahu
50 g Gussnela
1 vrećica Praška za pecivo
150 ml ulja
400 g kiselog vrhnja
2 žlice ruma
Za prelijevanje biskvita:
50 ml mlijeka
30 ml ruma
Za bačoko kremu:
500 g očišćenih banana
1 žlica ruma
200 g čokolade za kuhanje
200 ml vrhnja za šlag
1 vrećica Šlagfixa
Priprema
Za biskvit pomiješati brašno, šećer, kakao u prahu, Gussnel i prašak za pecivo.
Dodati ulje, vrhnje i rum, pa miješati mixerom dok se ne dobije homogena smjesa.
Uliti smjesu u namašćeni i pobrašnjeni kalup promjera 24 cm i peći u zagrijanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.
Ostaviti da se ohladi u kalupu, a zatim biskvit preprezati uzdužno napola, tako da se dobiju dvije kore.
Donju koru vratiti u kalup i politi ju polovicom mješavine ruma i mlijeka.
Za kremu usitniti banane u električnoj sjeckalici tako da se dobije homogena smjesa, po mogućnosti bez grudvica. Umiješati rum.
Čokoladu rastopiti na pari i umiješati u banane.
Na kraju dodati vrhnje za šlag umučeno sa šlagfixom i miješati dok ne se dobije jednolična smjesa.
Kremu rasporediti po donjoj kori biskvita u kalupu i preklopiti je gornjom korom.
Posuti ostatkom mlijeka i ruma i staviti u hladnjak da se dobro rashladi (minimalno sat vremena).
Ukrasiti po želji (voće, čokoladni ukrasi…).
Više »